Citiraj Jelica1106 prvotno napisa
da se i ja uključim

ja nosim mekane leće već 6 godina - dioptrija mi je na oba oka ista ( -5.5). odlične su mi i puno bolje nego naočale. pogotovo po ljeti. naočale nosim jedino kad sam doma - dok čitam i gledam tv ...nego, imam jedno pitanje za one koje su rodile a imaju isto veliku dioptriju, jer sam naišla na informaciju da (ovisno o doktoru) najčešće žene s velikom dioptrijom ( većom od -5) idu na carski...jer im se pri porodu može rožnica odvojiti od nečega (nisam zapamtila čega ) zbog tiskanja itd...pa me zanima iskustvo žena koje su rodile a bore se s velikim dioptrijama? hvala
ja imam dioptriju -5,75 na jednom i -6 na drugom oku. i to je rapidno skočila nakon prvog poroda koji je bio vaginalni i oftamolog i ginićka su me uvjeravali da je to zbog naglog porasta očnog tlaka prilikom tiskanja.
zato mi je drugi put ginekologica strogo zabranila vaginalni porod, jer kod dioptrija većih od -6 je vaginalni porod kontraindiciran jer kod povišenja tlaka može doći do ablacije rožnice i slijepoće na jedno ili oba oka.
tako da ja nisam htjela riskirati. posebno se pazi kod progresivnih diooptrija (moja i malene bebe).

na porod obavezno odite s naočalama, jer oni često zaborave pitati za eventualnu dioptriju.

meni se uskoro sprema kontrola i ozbiljno razmišljam o lećama. imam milijun pitanja, ali sad ne tignem tipkati...