Nisam upucena u tematiku pa molim one koji jesu da me upute.
Dakle, jucer sam bila kod oftamologa na MOM godisnjem pregledu. Ja imam dioptriju -5 i -4,75 i astigmatizam.
Samnom je na pregledu bila i moja Erin. Ima 3g5mj i zasada (koliko je meni poznato a obracam na to paznju) nema problema sa vidom.
Oftamologica mi je rekla da je astigmatizam nasljedan i preporucila mi da dovedem Erin na pregled.
Rekla mi je da postoje dvije varijante pregleda:
1) subjektivan, kada dijete suradjuje (da s njom dobro utvrdim slovo E i onda da ga okrecem u raznim smjerovima a Erin bi mi trebala reci u kojem smjeru je okrenuto slovo; na isti nacin se obavlja i pregled)
ili
2) objektivan, kada se djetetu ukapavaju kapi pa se vrsi pregled.
Ona tvrdi da za pregled nije prerano.
Iskreno receno, ne znam sto bih mislila. Meni su otkrili astigmatizam i slabovidnost u prvim razredima osnovne skole (ne sjecam se tocno kada, izmedju 8. i 10. godine), kad sam prestala vidjeti na plocu.
U mojoj obitelji nitko osim mene nema astigmatizam, s time da mi za jednu stranu obitelji nije poznato da li ga je jos tko imao, a vise nazalost ne mogu provjeriti.
Sto vi mislite?
Onak, nekako mozgam da bih ju za par mjeseci odvela na taj subjektivan pregled (kad dobro savlada tu vrtnju slova E, da ne bi bilo zabune), a na taj objektivan pregled s ukapavanjem kapi jos ne bih pristala.
Ne znam da li grijesim.... Ako mi tko moze preporuciti kakve linkove na tu temu, bila bih zahvalna.