Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Astigmatizam nasljedan?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Astigmatizam nasljedan?

Nisam upucena u tematiku pa molim one koji jesu da me upute.

Dakle, jucer sam bila kod oftamologa na MOM godisnjem pregledu. Ja imam dioptriju -5 i -4,75 i astigmatizam.

Samnom je na pregledu bila i moja Erin. Ima 3g5mj i zasada (koliko je meni poznato a obracam na to paznju) nema problema sa vidom.

Oftamologica mi je rekla da je astigmatizam nasljedan i preporucila mi da dovedem Erin na pregled.

Rekla mi je da postoje dvije varijante pregleda:
    1) subjektivan, kada dijete suradjuje (da s njom dobro utvrdim slovo E i onda da ga okrecem u raznim smjerovima a Erin bi mi trebala reci u kojem smjeru je okrenuto slovo; na isti nacin se obavlja i pregled)
    ili
    2) objektivan, kada se djetetu ukapavaju kapi pa se vrsi pregled.

Ona tvrdi da za pregled nije prerano.

Iskreno receno, ne znam sto bih mislila. Meni su otkrili astigmatizam i slabovidnost u prvim razredima osnovne skole (ne sjecam se tocno kada, izmedju 8. i 10. godine), kad sam prestala vidjeti na plocu.

U mojoj obitelji nitko osim mene nema astigmatizam, s time da mi za jednu stranu obitelji nije poznato da li ga je jos tko imao, a vise nazalost ne mogu provjeriti.

Sto vi mislite?

Onak, nekako mozgam da bih ju za par mjeseci odvela na taj subjektivan pregled (kad dobro savlada tu vrtnju slova E, da ne bi bilo zabune), a na taj objektivan pregled s ukapavanjem kapi jos ne bih pristala.

Ne znam da li grijesim.... Ako mi tko moze preporuciti kakve linkove na tu temu, bila bih zahvalna.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi još nismo bili na pregledu, meni su isto rekli za astigmatizam, ja ga imam i moj tata, srećom imamo malu dioptriju....
    N se nije žalio, možda da ga ipak odvedemo na pregled prije škole :?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam da je nasljedan, to nas je upozorila pedijatrica. Ja ga imam, a i moj brat.

Ovo sa slovom E, moram probati sa Lovrom.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mislim da je astigmatizam nasljedan isto koliko i strabizam, što znači da se češće javlja u obiteljima gdje ga je već bilo, ali i da se može pojaviti bez da ga je itko iz obitelji prije imao. Svakako preporučam napraviti pregled, i to kod dječjeg oftalmologa.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

po tome sudeći - i MM i ja imamo astigmatizam - i moj P. je kandidat za pregled. S koliko godina prvi pregled?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lori prvotno napisa
    Svakako preporučam napraviti pregled, i to kod dječjeg oftalmologa.
    I ja sam to pomislila. Preskocila bih ovu oftamologicu (kod nje idem samo jer je ovlastena za pregled za vozacku dozvolu, inace bih morala ici u Pulu a to mi je tlaka i dugo se ceka; inace za sebe idem kod oftamologa koji je povezan sa Salmoiraghi & Vigano optikom, kod njih uvijek radim naocale i lece; pregled platim ali mi ga kasnije ukljuce u cijenu naocala/leca, pa dodjem na isto. Ionako mi se dioptrija manje-vise uvijek mijenja, ovo je prva godina da mi se nista nije promijenilo) i potrazila bih bas djecjeg oftamologa.

Preporuke za djecjeg oftamologa u Istri, ima li tko?

Citiraj Stijena prvotno napisa
    S koliko godina prvi pregled?
    Ne znam, no oftamologica mi je rekla da je E, koja ima 3 godine i 5 mjeseci dovoljno stara.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne znam, no oftamologica mi je rekla da je E, koja ima 3 godine i 5 mjeseci dovoljno stara.[/quote]

Mislim da je sad pravo vrijeme za 1. pregled. Nažalost nemam preporuku za dj. oftalmologa u Istri. U Zg. - čula sam da su dr. na Rebru svo OK. Mi smo bili privatno kod dr. Voskresensky. (Siget).

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ne znam, no oftamologica mi je rekla da je E, koja ima 3 godine i 5 mjeseci dovoljno stara.
    Mislim da je sad pravo vrijeme za 1. pregled. Nažalost nemam preporuku za dj. oftalmologa u Istri. U Zg. - čula sam da su dr. na Rebru svo OK. Mi smo bili privatno kod dr. Voskresensky. (Siget).[/quote]
    misliš pravo vrijeme nama (22 mjeseca) ili Lorinih 3 i pol godine?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Zg. - čula sam da su dr. na Rebru svo OK.
    Ja sam kao dijete odlazila na Rebro kod oftamologa, stvarno su bili odlicni.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Izvukla sam ovu temu iz naftalina da ohrabrim sve roditelje koji se boje da bi im djeca mogla od njih naslijediti astigmatizam.

Naime, jucer smo bili na subjektivnom pregledu (ovdje u Italiji, odustala sam od trazenja djecjeg oftamologa u Istri), E sada ima 4g7mj i odlicno je savladala sva slova.

Uglavnom, subjektivni pregled (sa citanjem slova po redovima i vrtnjom slova E u razlicitim smjerovima) je prosao odlicno i radi toga nema potrebe za objektivnim pregledom. :D

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

imam astigmatizam i nedavno smo zbog drugih stvari bili sa nikom kod oftamologa, napravili pregled sa tim slovom E i nekim cvjeticima, kucicama... i ispalo je da dobro vidi!!

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Elly prvotno napisa
    Izvukla sam ovu temu iz naftalina da ohrabrim sve roditelje koji se boje da bi im djeca mogla od njih naslijediti astigmatizam.
    ja imam astigmatizam i daj mi molim te kaži kad bi trebala pohodit očnog doktora s L.?
    koliko primjećujem ona odlično vidi jer ugleda neke predmete na daljini di ja ne bi ni slona vidila da stoji.

i reci mi kakav je to pregled sa slovom E?
    ja se ne sjećam tih pregleda iz svog djetinjstva :?

Freja avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Mi smo s D dječjem oftamologu krenuli kad mu je bilo godinu dana i to zbog bježanja oka. Već tada su mu utvrdili i astigmatizam,a imamo ga i ja i MM. Od tada redovito idemo na kontrole, nosi naočalice i tijekkom proljeća smo odradili prvi ciklus vježbi na Rebru za poboljšanje oštrine vida. Slijedi nam još jedan isti ciklus, a onda ciklus vježbi za bježanje oka. Između ostaloga vježbe podrazumijevaju čitanje slova E. Mislim da u tome nema ništa posebno nego se slovo E ponajprije daje djeci koja još ne znaju sva slova. Sa slovom E je lakše, jer ne trebaju ništa imenovati nego samo pokazati u kojem smjeru slovo E "gleda".

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

To je za klince koji ne čitaju (može i za odrasle).
    Umjesto slova raznih veličina napisano je slovo E u različitim smjerovima, a oni s dlanom trebaju oponašati položaj tog slova E, odnosno pokazati kako je okrenuto.
    Inače astigmatizam ima moj tata i ja. Luka za sada vidi ok, a Maša još nije bila na pregledu.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja imam astigmatizam, nasljedila od mame, stribi od mene.

ja sam počela nosit naočale u prvom osnovne.

stribija je skužila pedijatrica na pregledu od 4 godine (mada smo mi primjećivali da djete zabija nos u knjigu i prije) i tada je počeo nosit naočale.

ja sam zadovoljna sa doktoricom u ob pula kamo vodim stribija. jako je smirena i strpljiva.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

MM ima astigmatizam i u panici je i išao bi sa S. oftalmologu. e, sad, S. ima 2 godine (skoro) pa ne znam je li rano i kamo ići u Rijeci.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj gita75 prvotno napisa
    Sa slovom E rade svoj djeci do skolske dobi - i onoj koja citaju i onoj koja ne citaju (E cita i poznaje ta slova odavno).

Thalia, mislim da je do 3. godine prerano... Nama su rekli poslije 3. godine, a mi smo evo cekali dosad jer nisam opazala (sto mi se sada i potvrdilo) nikakav problem.

Ja nemam nikoga u obitelji tko ima astigmatizam, osim mene.

Htjedoh samo reci da, iako je astigmatizam nasljedan, NE MORA ZNACITI da ce ga dijete i naslijediti. :D

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sa slovom E rade svoj djeci do skolske dobi - i onoj koja citaju i onoj koja ne citaju (E cita i poznaje ta slova odavno).
    Pardon, htjedoh reci sva slova.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pardon, htjedoh reci sva slova.
    Nespretno sam se izrazila, to sam i mislila.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa kaj bi ja bez vas? Ja pojma nisam imala da je to nasljedno. Meni je dijagnosticiran jos u 2. osnovne. Dioptrija mi je ogromna + 3.5 i + 5.25. i svaki optirac kod kojeg sam do sad bila uvijek se iscudavao mojim cilindrima. Moj malac je jos mali i sad ce me to mucit sve dok nebude dovoljno velik za pregled..

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Moram se uključiti i napisati da smo mi nakon dva subjektivna pregleda stigli i do objektivnog i to nakon što mi je puko film. Dijagnoza: astigmatizam i dioptrija + 2,5. Mali ima 3 g. i sad se pitam da li smo mogli proć s manjom dioptrijom da nije bilo subjektivnih pregleda ili ti pregleda:ne da mi se raditi pa ajmo na kontrolu za godinu dana .

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

a sta je sa djecom od 2.5 g i tim slovom E ...jel njih isto tako pregledavaju .... :?

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

obicno se djeci ne pregledava vid prije trece godine.
    roditelj moze i sam prouciti djetetovo zapazenje i nacin na koji gleda - vidi li jasno blizu i daleko, kako drzi slikovnicu, suzava li oci kada nesto gleda...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

evo ja sam jučer sa svojom kćeri (4 god) bila na pregledu kod dr Dorešić (preporuke pronašla na ovom forumu ) jer smo mi primijetili da možda baš i ne vidi najbolje i otkrili astigmatizam, ali ćemo drugi put ići na to širenje zjenice jer je jučer već bilo kasno navečer.

Hoću reći, dr je rekla da je zakonski da se svakom djetetu negdje oko 3,5 god napravi prvi oftalmološki pregled. Tako da smo mi stigli baš na vrijeme.

Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

bok,
    moj dječak ima na lijevom oku dioptriju +6,25 a na desnom +2,5 za što kaže doc da je velika razlika i da treba nosit naočale i flaster. kupili smo mi naočale i super ih je prihvatio, e a flaster e to malo češe pa malo smeta i tako u krug. onda mi je palo na pamet i napravila samo mu ovo...
    http://www.trudnoca.net/forum/viewto...67712&start=15
    to nosi bez problema, i ne buni se.

ako kome treba radim i po narudžbi
    kontakt mail antoni@net.hr

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Storma prvotno napisa Vidi poruku
    obicno se djeci ne pregledava vid prije trece godine.
    roditelj moze i sam prouciti djetetovo zapazenje i nacin na koji gleda - vidi li jasno blizu i daleko, kako drzi slikovnicu, suzava li oci kada nesto gleda...
    Naravno da se pregleda.
    Mojoj D. do trećeg rođendana tri puta smo pregledali okice i sve je OK.
    Moja mama ima astigmatizam, ja ga imam, ima ga sin mog brata i kci moje sestre.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Djeci se vid može pregledati i odmah po rođenju ako je potreba.
    Preporuke su da se pregleda što prije ukoliko postoje refrakcione anomalije u porodici.
    Astigmatizam se dijagnostikuje OBJEKTIVNOM metodom - skijaskopijom i pregledom očnog dna u tamnoj sobi, na široke zjenice. Ne shvatam zašto je kapanje kapi u oči toliki bauk?
    Zašto odbijati pregled kojim se može tačno ustanoviti da li dijete ima problem ili nema?
    Subjektivna metoda samo služi da se vidi koliku dioptriju treba nositi u naočarima, tj. koliko je oko sposobno kompenzovati vlastiti pogrešan oblik.

Meni bi lično bilo mnogo draže da su me pregledali prije četvrtog osnovne... Kasnije mi je vrstan oftalmolog rekao da je pravo čudo kako nisam ostala slabovida na oba oka sa tolikim astigmatizmom (+4,5cyl).
    Subjektivnim pregledima tokom godina, dioptrija je varirala od +2,5 do +3,8.
    Sad nosim dvoje naočari, prije svakog razumnog roka za to, jer imam lijepe oči s greškom i presbiopija nastupa mnogo ranije nego bi trebala.
    Djecu sam oboje odvela na pregled. Srećom naslijedili su tatin vid.

Edit - da odgovorim na pitanje, astigmatizam jeste nasljedan, ali u mojoj porodici ga imam samo ja
    Posljednje uređivanje od vještičica : 18.02.2012. at 08:22

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Astigmatizam je nasljedan, ali može nastati i prvi put zbog nepravilne rožnice (a i leće) iz tko zna kojih razloga. A astigmatizam može dovesti do slabovidnosti.

Prvi pregled vida kod djeteta bi trebao biti s 3 godine najkasnije i to zbog slabovidnosti najviše, koja se ne može korigirati nakon završetka razvoja vida (kod nekog je to 7 godina, kod nekog 5 itd...), uglavnom prije škole.

A da ne pričamo o urođenim mrenama kod kojih djete mora biti operirano pod hitno, do 2 mjeseca života.

Ne znam zašto se roditelji toliko tješe vlastitim dobrim vidom kad ne vode djecu na prvi pregled (kod dječjeg oftalmologa, ne u optici jer je to bezeveze), pa to je gotovo najvažniji pregled na koji možete odvesti svoje malo djete. Dok npr. za ort.uloške svi znaju. Užas nad užasima sve skupa, kao da je vid nešto sporedno.

Mi redovito na Rebru srećemo djecu koja su polaskom u školu otkrila ogromne probleme. Djeca se nauče živjeti sa slabim vidom, kad ne znaju za bolje. Uvijek je alarm ako je dijete nespretnije, udara, pada često.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

potpisala bih kate od slova do slova.

s tim da alarm ne mora biti samo češto padanje, nespretnost, udaranje, nego i sporije kretanje, oprez pri kretanju i sl. (moj malac se i s vidom od 5% gotovo nikada nije udarao u namještaj, ali je bio jako operazn, i sporiji u odnosu na vršnjake).

također, oprez sa tek rođenim bebama, pregled očiju ne rade u svakom rodilištu. moj je rođen s obostranom mrenom, srećom, znali smo da bi se moglo dogoditi (naslijeđe), ali u rodilištu nisu znali da ima mrenu, niti su ga pregledali, iako je taj pregled još jednostvaniji, bez kapanja, samo se lampicom pogleda oko. čak nije potrebno ni da taj pregled obavi oftalmolog, to bi mogao i pedijatar. kad je mrena obostrana, kuži se da nešto "ne štima", dijete ne reagira, ali s jednostranom mrenom, ak se ne otkrije na vrijeme, dijete može ostati slijepo ili slabovidno na jedno oko.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Znaci ne mogu tj. nije preporucljivo na prvi pregled otic u dom zdravlja kod okuliste? Treb bas ic djecjem oftamologu? Gdje? U bolnicu neku?

Mali Medo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nisam znala da je astigmatizam naslijedan. I ja ga imam, samo sam grozna za nositi naočale. Nosim ih samo kad vidim da mi se oči naprežu.
    Uglavnom, moja beba ima svijetle oči sa bijelim krugom na šarenici oko zjenice.
    Koliko sam čitala, zbog svijetle šarenice, postoji vjerojatnost da je oko osjetljivije.
    Ona je sada 6 mjeseci, pa sam ju mislila odvesti na pregled.
    Imam prijateljicu koja ima dečka kojemu je jako rano dijagnosticiran problem sa vidom i mislim da su na prvom pregledu bili sa 4 mjeseca života.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •