Da vam ispričam kako je Leona jučer naučila redu jednu tetu u dućanu...
Kao i nebrojeno puta do sada, kad Leona hoda okolo s otvorenom vrećicom već nečega, uvijek se nađe neka teta da je žica...
Obično ti zahtjevi dolaze u formi "Daj mi jedan...!"
Leona, koja je bez pretjerivanja, maltene prvo nakon mama i tata, naučila reći "hvala i molim", je jako osjetljiva na to i nikad nikome niš ne da ako ne kaže čarobnu riječ. Doduše često ne da ni ako dotični kaže "molim te" ali to je već druga priča![]()
I tako jučer opet Leona harači po dućanu i jedna teta joj veli onak oštrim, zapovijednim glasom (valjda misi da je to tak fora): Daj mi jedan bombon!
Leona je odmjeri i jogunasto odreže: Ne dam! - i pobjegne...
Nakon par metara digne svoje plave okice prema meni i kao utjelovljenje zaprepaštenja me pita: Mama, pa kako teta ne zna da se mora reći "molim te"? Jelda da je tako ružno kad kaže samo "daj mi"? Ma, mama, kako ona to ne zna?
Ja se složim da je to stvarno ružno i promrmljam više za sebe da bi joj to trebao netko reći, a Leona se, ni pet ni šest, uputi ravno do tete, stane pred nju i prijekorno joj veli: Teta, nisi mi rekla "molim te", to nije lijepo, znaš, uvijek moraš reći molim te![]()
Teta je pocrvenila do korijena kose od neugode i skrušeno priznala da je bila bezobrazna te ljubazno zamolila: Molim te, hoćeš mi dati jedan bombon?
A moje sunce malo skroz ozarena pruži jedan uz slatki: Aha, izvoooooooooooli![]()
i ode zadovoljna uspješnim preodgojem![]()
Ali i obrnuto, žao mi je vidjeti neodgojenu djecu koja su već u nekoj dobi kad se od njih mogu očekivati uljudne konstrukcije naročito zato što po svom djetetu vidim kako je doslovce ponosna na sebe što je pristojna djevojčica![]()
Ali, npr. imam frendicu kojoj ja silno idem na živce s tim i koja veli da maltretiram dijete što za svaki drek govori hvala i sve ostalo, da je to malograđansko preser...![]()
Pitanjce br. dva: pllllllllllllliz, tko zna kako ide ona pjesmica koju klinci uče u vrtiću, a Leona nikako da mi je odrecitira u komadu, nešto kao četiri male riječi...bla...bla...one su tako male da bi u dječje srce stale...i ne sjećam se višeeeeeeeeee![]()