Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Priča o amniocentezi koju sam davno trebala napisati

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Priča o amniocentezi koju sam davno trebala napisati

Svakako sam to svoje iskustvo trebala ranije napisati, djelomično i jesam na mnogim topicima amniocenteza da ili ne, no sada potaknuta pitanjem na mojim dragim jesenjicama evo i moje , na sreću, happy end, priče o a.c. koja će nadam se pomoći onima koji se dvoume ili onima koji će u pretražnik napisati neki od termina s kojima sam se ja 1. put susrela, a nisam uspjela naći odgovore.
    U 1. razgovoru sa ginekologicom nakon što sam saznala da sam trudna spomenula sam dvije osobe iz obitelji MM, jedno Down, drugo sa teškim fizičkim i mentalnim nedostacima. Dobila sam uputnicu za Petrovu. Tamo sam još jednom sve ispričala, pregledali su me i savjetovali odmah a.c. Na pitanje zašto prvo ne double ili triple test, rekli su da u mom slučaju treba odmah napraviti a.c, da se otklone sumnje, a to nedvojbeno može pokazati samo a.c. (jedna od niza zabluda). Poslali su me na dogovor sa dr Kuvačićem koji je odobrio i rekao da će me nazvati da mi kaže kad da dođem. Nakon 2 tjedna zove sestra i govori kako trenutno oni ne rade taj postupak jer im je labaratorij izvan funkcije i da su me naručili na SD. Na tom sam ih zahvalna jer se od tad na svu sreću sva ova priča seli na SD gdje imam samo poz. iskustva.
    Negdje u 15,16. tjednu odlazim na SD. Neću u ovoj priči puno govoriti o tome kako sam se osjećala svo to vrijeme, neću spominjati svoje strahove i nemire, svatko može bar otprilike pojmiti kako se osjeća buduća majka u tim trenucima. Čitala sam i pokušala se informirati, no iz osadašnje perspektive ne dovoljno. Željala sam samo saznati je li moja beba zdrava.
    Obavljam razgovor sa genetičarkom, ugodan, objašnjava mi postupak, moguće posljedice, znam sve o postocima mogućih komplikacija, na žalost ne znam da a.c. nije metoda sa 100% sigurnošću utvrđivanju ičega, ne znam da postoji još milijun drugih mogućih nasljednih bolesti koje ona ne može utvrditi, ne uspoređujem postotke vjerojatnosti da nosim bolesno dijete i postotke pobačaja koje može izazvati, totalno sam nelogična, potpisujem pristanak. Odlazimo na Ginekologiju 3, i čekam svoj red, bila sam tamo jedina ispod 30 godina i vidim da se svi zapravo čude što ja tu radim. No svatko je u svom filmu i ne pričamo puno. Dolazim i ja na red. Primio me je dr. Hafner. Prvo detaljan uzv pregled. Trajao je jaaako dugo, nije ništa govorio, mislila sam, to je tako, nisam ništa ni pitala. Objasnio mi je postupak, što će napraviti, pomagala mu je sestra, nisam gledala, mrzim igle, nije boljelo, samo nelagoda jer znam što se točno događa. Šalju me van da odmirujem pola sata i da čekam svoje papire. Izlazi sestra, svima vraća liječ. dokumentaciju, samo moje nigdje. Smrzli smo se. Izlazi doktor, sjedne kraj nas na klupu i kaže: Ima nešto sumnjivo na vašem uzv nalazu, volio bih da sada zajedno odemo do genetičarke i vidimo što ćemo dalje. Poveo nas je hodnikom, dolazimo do lab. Ukratko, uzv nalaz je pokazao jedan marker za Sy. Down a to je hiperehogeno crijevo, danima sam pretraživala net, ne spominje se često, svi uglavnom spominju nuhalni nabor. No to je i marker za cističnu fibrozu, najčešću nasljednu bolest u svijetu, i na taj sam podatak 1. put nabasala. Odvojili su dio plodne vode i govore nam da ga odnesemo na Rebro na analizu za CF, sve je već sređeno, znaju da dolazimo . Kažu, još uvijek sve može biti o.k., nije još ništa bez nade dok ne dođu rezultat. Samo treba čekati. Nakon 10 dana test na CF je bio neg. Sad još čekanje nalaza a.c. Zbog gužve sam rezultat čekala dulje od 5 tjedanan, i u tokom tog vremena u kojem mi se činilo kao da nestajem, kao da me nema, kao da živim pored svih dragih ljudi a ne sa njima (kako li je samo bilo mojoj bebi u meni nemirnoj, tužnoj, zabrinutoj) mi je sinulo kako je zapravo to sve besmisleno, bebu sam osjećala, počela se micati pobačaj za mene nije bila opcija ni ranije a pogotovo ne sada u 20 tjednu. Zazvonio je telefon, javljam se, čujem već dobro poznat glas Znala sam da čim oni zovu mene nešto ne štima. Nemojte se uzrujavati, još uvijek sve može biti o.k., moramo nešto razjasniti, dođite vi i suprug ujutro na dodatne pretrage.
    Došli smo rano ujutro, opet dr.Hafner, ovaj put i još nekoliko drugih liječnika a s njim i dr. Stipoljev koja je napravila nalaz a.c. Gledaju, komentiraju…hiperehogenost crijeva i dalje prisutno, sve drugo čini se o.k. Citogenetički nalaz je pokazao normalni muški kariotip ploda sa izrazito naglešenim satelitnim regijama na kromosomu 22. tek onda sam saznala da je trisomija 21 samo najčešća varijanta Sy Down, da postoje i neke druge promjene i na drugim kromosomima. Objasnili su da će sada napraviti i citogenetičko ispitivanje krvi MM i mene i ukoliko netko od nas dvoje bude imao isti nalaz, sve će biti o.k. a ako ne…
    Još čekanja u 23. tjednu smo saznali da iste promjene na kromosomu 22 imam i ja, a budući da je samnom sve u redu da će biti i sa bebom. Saznavala sam i da prilično veliki postotak ljudi nosi različite vrste varijanti na svojim kromosomima, a to nikada ne sazna, i koliko različitih kromosomskih bolesti ima, a a.c. ih ne može otkriti i još puno toga, na što ne možemo utjecati i utvrditi nekim testom. Hiperehogenost crijeva se povukla u 30. tjednu.
    Rodila sam zdravog medenjačića.

Sad sam opet trudna, u jednom od razgovora sa gore spomenutim liječnicima sjećam se da je netko spomenuo da bih u svakoj trudnoći trebala raditi a.c. Sigurna sam da kroz takvo nešto ne želim opet prolaziti. Naravno da me nekada uhvati nemir, ali bez obzira na sve on je isti kakav sve trudnice imaju dok se pitaju hoće li njihovo dijete biti zdravo. Jednostavno ne želim kroz sve to prolaziti, a pogotovo ne želim izlagati bebu svemu onom što je moj Ivan sigurno osjećao na ovaj ili onaj način dok sam ga nosila.

Neću sipati savjete, svatko ne kraju krajeva odlučuje sam za sebe, samo se nadam da će ova moja priča nekome poslužiti da dobro sve odvagne prije nego se kao ja, upusti u nešto što će poslije možda zažaliti, bilo to ići na a.c. ili ne.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Drago mi je da je sve na kraju super završilo. Pusa malom Ivanu

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

yasmin
    drago mi je da si s nama podijelila svoje iskustvo

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Čestitam ti na malom medenjačiću...
    Ja sam isto imala problema, beba je imala ciste. Odbila sam amnio bez razmišljanja jer mi i tako nitko ne može jamčiti da ću rodit 100 % zdravu bebu. Svatko to treba odlučiti sam za sebe. I da se, ne daj Bože pokaže na kraju da sam krivo odlučila, ne bih se kajala, jer si nikada ne bih mogla oprostiti da se u toku amnia nešto desilo i povrijedilo moju malu curicu...
    Puno sreće i sa pojačanjem....

Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Potpuno te razumijem.... Mi nismo isli na A.C. iako smo po doktorima superrizicna skupina (41g), i ja sam uvjerena da A.C. nije "potrebna" u tolikoj frekvenciji u kojoj se kod nas provodi. Potrebno je puno istrazivanja kako bi majka i otac dosli do pravih informacija i donijeli pravu odluku.

Poljubac u busicu

Ibili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Yasmin, žao mi je što si taj strah i iščekivanja trebala proći, ali mi je drago da je sve sretno završilo.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hvala ti na ovoj priči...

Pepe2 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

hvala na prici...ako ikada uspijem ponovo zatrudniti ( a sto jako zelim) znam da ce mi to savjetovati ( zbog godina), ali ja sam vec sad odlucila da na AC necu ici...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hvala na priči...

Mene su sad sa ovom(trećom)trudnoćom slali na ac.zbog toxoplazme,savjetovali pobačaj...bilo je svega i svačega Odbila sam sve pretrage jer i tako nisam imala namjeru napraviti pobačaj,uzdala sam se u sebe i osjećaj da je s našom bebom sve ok-tako i je :D
    Trudna sam pet mj.,beba je potpuno zdrava(jučer smo se upoznali na UZV-u ),a kad se sjetim kroz kakve smo sve šokove prošli...žao mi je što je naša beba to osjetila

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

yasmin, hvala na prici!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj škorpion prvotno napisa
    ...zbog toxoplazme, savjetovali pobačaj...bilo je svega i svačega
    Jesi bila pozitivna na toxoplazmu, kako je došlo do tog (testiranja)? Ako možeš napisati, baš me jako zanima.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Škorpion- i ja sam muku mučila danima, dok problem nije nestao, samo mi je bebe žao...

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Škorpion- i ja sam muku mučila danima, dok problem nije nestao, samo mi je bebe žao...

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

yasmin,

Svakako bi bilo zanimljivo ovu priču objaviti i na portalu.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Priča o amniocentezi koju sam davno trebala napisati

Ježim se od tih ispitivanja koje rade, a nemaju 100% točan rezultat još to moramo i potpisivat. Koja je onda korist od njih - samo te izlude. Osim toga ako ih nije moguče napravit do 10 tjedna koja korist?
    Tko ih je dozvolio i koja je svrha?

MIJA 32 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Hvala ti na ovoj priči
    Ja sam odbila amnio iako mi je moja ginekologica ponudila zbog godina;i nakon što sam rekla ne,ona je rekla da me neće nagovarati jer nije pobornik amnio,ali mi je morala dati mogućnost izbora.
    Totalno sam mirna i sigurna da će moje bebice biti potpuno zdrave.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moram se i ja naodvezati na ovu temu, mada sam već pisala o tome. Yasmin hvala ti na ovoj priči.
    Mene je moj gin upozorio na mogućnost amniocinteze, zbog mojih godina, imam 35 a suprug 42. Imamo prekrasnog sina od 14 godina. Imala sam 2 spontana pobačaja. Svaka majka se boji za svoje dijete, da li će biti u redu sa bebom, hoće li biti zdrava. Međutim, uzdam se gina, kako kaže, ako postoji sumnja u nešto morati ću ići, na zadnjoj kontroli 28. 2. mi je rekao da beba dobro napreduje i da je sve u redu. Molim se da bude sve OK.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MIJA 32 prvotno napisa
    Hvala ti na ovoj priči
    Ja sam odbila amnio iako mi je moja ginekologica ponudila zbog godina;i nakon što sam rekla ne,ona je rekla da me neće nagovarati jer nije pobornik amnio,ali mi je morala dati mogućnost izbora.
    Totalno sam mirna i sigurna da će moje bebice biti potpuno zdrave.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Yasmin rasplakala si me skroz, u sve godine forumašenja nisam još naišla na priču o hiperehogenim crijevima, a sretna sam da si je napisala jer je vrlo slično bilo u mojoj prvoj trudnoći. Na UZV su otkrivena ta hiperehogena crijeva i onda su se počeli spominjati Down, CF, double i triple testovi i amniocenteza. Bilo je užasno, užasno iskustvo, ja i bebin otac odlučili smo tada da amnio uopće nije opcija pa smo tada odbacili i double i triple testove (zbog false positiva), ali drugih dvadeset tjedana trudnoće nikad više nisu bili ono što su mogli biti. Hiperehogena crijeva su bila na UZV do kraja trudnoće, ali Jan se rodio posve posve zdrav, i danas je takav.
    Ja sam tada na jednom drugom forumu imala cure (neke su i ovdje )koje su me virtualno držale za ruku i zahvaljujući kojima smo progurali.
    Niti danas, bez obzira na dob u kojoj ću biti kod eventualne sljedeće trudnoće, ako bude "izvana" uredna kakve su bile ove dvije nikakva prenatalna dijagnostika ne dolazi u obzir.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

yasmin

U obitelji s tatine strane imamo jednog rođaka sa Sy.Down i drugog s mentalnom retardacijom...Bez obzira na to, amnio mi nikad nije bila opcija - samo sam se zapitala postoji li rezultat zbog kojeg bih bila spremna abortirati, odgovor je bio "ne" - i nije bilo daljnje dileme.

Moj dječačić rođen je točno godinu dana nakon Ivana, savršeno zdrav.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ma nemam ni sama pojma što mi se događalo u glavi tih dana, svakako su mi nedostajale ključne informacije, kao da me je neki vir povukao u sve te testove a ja sam se na žalost, samo prepustila,
    prijelomni trenutak je bio kada sam shvatila da rezultat amniocenteze ne mora biti ni crni i bijeli, da postoji cijela paleta sivila, no više nije bilo povratka...
    sva sreća sve je ipak dobro završilo
    ono što zapravo plaši jest da danas čovjek mora biti ne samo informiran, nego gotovo ekspert na svim područjima, a pogotovo po pitanju zdravlja i medicine

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Tihuana prvotno napisa
    Citiraj škorpion prvotno napisa
    ...zbog toxoplazme, savjetovali pobačaj...bilo je svega i svačega
    Jesi bila pozitivna na toxoplazmu, kako je došlo do tog (testiranja)? Ako možeš napisati, baš me jako zanima.
    Da,bila sam pozitivna na toxoplazmu,išla sam obavljat pretrage koje se obavljaju u trudnoći-KKS,Toxo,krvnu grupu(i 3.put),TS,HBsAG,TPHA...sve je bilo ok,jedino mi je taj IgG bio pozitivan,IgM negativan i zbog toga sam morala ponovo vaditi krv,slati uzorak na kliniku F.Mihaljević u Zg,tri tjedna čekati nalaze...kad je sve bilo gotovo,već sam prvi put čula našu bebu
    Po tome nalazu,IgG mi je iznosio 300,IgM je bio negativan,ali mi je bio pozitivan IgA,a u biti je on pokazatelj da je do infekcije došlo par tjedana prije trudnoće a ja u trudnoću došla samo s antitijelima.Međutim,na infektologiji u Čk i Vž su napravili paniku da sam trenutno zaražena i dali mi mogućnost 30% da dijete bude zdravo,30% da pobacim,tj.da organizam sam odbije plod,i 30% da beba bude rođena sa teškim anomalijama Na pobačaj nisam ni pomislila,ja sam cijelo to vrijeme bila uvjerena da je sve ok,na kraju sam došla do jednog fantastičnog čovjeka,prof.Begovca koji radi na kliniki F.M. i bio je toliko dobar(svaka mu čast) da je u konzultaciji sa još jednom dr.proučio moje nalaze i rekao da tu uopće nema mjesta panici ni potrebe za amnio.jer su mi nalazi potpuno u redu(potvrdila i tri gin.)......
    Uglavnom,priča ima sretan kraj i da budem iskrena,želim čim prije zaboraviti na to(zato je i ovaj moj post toliko dugačak a zbrkan :shock: )

Na UZV je potvrđeno da je beba potpuno zdrava(prekjučer sam bila na uzv-u),lijepo napreduje,itekako ju osjetim ...samo čekamo da se rodi :D

Samo da napomenem,ispitivanja na toxo.su počela nedavno i naša županija(međimurska) je među prvima u Hrvatskoj gdje se obavljaju te pretrage-valjda imaju viška volje za mučiti jadne žene
    U prijašnje dvije trudnoće te pretrage nisam ni radila

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam morala pobaciti u prvoj trudnoci u 22. tj. zbog anomalija tj. hidropsa tijela i otkazivanja bebinih organa. Sad sam opet trudna 14 tj. i dr. Hafner je i mene slao na amniocintezu ali kad sam dosla kod geneticarke na dogovor rekla je da mi ona to ne zeli raditi jer imam samo 26 god a kariogrami koje smo radili u prosloj trudnoci su bili uredni. Nije da mi je velika zelja da radim amnio, radila sam biopsiju posteljice u prosloj pa znam kako izgleda postupak, ali ipak, ne zelim da mi se dogodi da ista lose saznam kad vec osjetim bebu kak se mice, kad vec bude toliko velika da moram na porod u slucaju da moram pobaciti, da mi se ikad vise to ponovi....
    Danas mi je godina dana od pobacaja, jako sam tuzna cijeli dan, najvise zbog prica kao sto su neke vase, o ne predavanju, u vjerovanje da ce sve biti ok... Stalno se pitam dali sam ispravno postupila...

dicky

Početno

koksy bit će sve u redu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~1
    zar može biti drugačije

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Hiperehogena crijeva su bila na UZV do kraja trudnoće, ali Jan se rodio posve posve zdrav, i danas je takav.
    ovo je prestrasno!
    zamisli koliko se majki odluci na pobacaj, upravo zbog krive analize?!
    a zapravo je moguce, kao sto je slucaj sa tobom, da je sa bebom apsolutno sve u redu.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    Citiraj Maja prvotno napisa
    Hiperehogena crijeva su bila na UZV do kraja trudnoće, ali Jan se rodio posve posve zdrav, i danas je takav.
    ovo je prestrasno!
    zamisli koliko se majki odluci na pobacaj, upravo zbog krive analize?!
    a zapravo je moguce, kao sto je slucaj sa tobom, da je sa bebom apsolutno sve u redu.
    sumnjam da se netko samo zbog takve dijagnoze odlučuje na pobačaj jer niti doktor sam ne znam reći kakve posljedice odnosno poremećaje ili bolesti takav nalaz može nagovjestiti, radi se samo o tome da se na uzv vidi samo svjetlosni prikaz tkiva koji značajno odbija zrake dok je hipoehogeno dakle, tamniji sivi odraz
    a i hiperehogeno crijevo je "samo" soft marker
    e, sad u kombinaciji sa nekim hard markerom kao što je nuhalni nabor, e to je već druga priča

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Prijateljica je išla na ac.Dobila je kontrakcije. Od 20. tjedna je u bolnici i pije prepar. Otvorila se prst i pol. Sad je 10 tjedana otkako je u bolnici. Ima 35 godina i ginekolog joj je savjetovao ac. Žao mi je što sve to mora prolaziti.Nije sve to lako.

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj misho prvotno napisa
    Prijateljica je išla na ac.Dobila je kontrakcije. Od 20. tjedna je u bolnici i pije prepar. Otvorila se prst i pol. Sad je 10 tjedana otkako je u bolnici. Ima 35 godina i ginekolog joj je savjetovao ac. Žao mi je što sve to mora prolaziti.Nije sve to lako.
    nadam se da će sa frendicom sve biti o.k.

naravno, da nije lako odlučiti, ali je puno lakše kada imaš dovoljno informacija i, naravno, točne informacije
    ovdje smo samo da izmjenjujemo informacije i znanja a ne da govorimo što bi netko trebao ili ne trebao učiniti
    važno je da odluka bude donesena i bazirana na informacijama i da smo mi sigurni da je to ispravna odluka za nas
    upravo iz uvjerenja kako sam u datom trenutku donjela krivu odluku je bio razlog pisanja ove moje priče

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj yasmin prvotno napisa
    ono što zapravo plaši jest da danas čovjek mora biti ne samo informiran, nego gotovo ekspert na svim područjima, a pogotovo po pitanju zdravlja i medicine
    ne radi se samo o tome. sto je "predmet", stvar, drustvo, kategorija bilo cega, kompleksnija i sofisticiranija, to i njihovo "hendlanje" postaje kompliciranije i sofisticiranije. to je nesto kao "zakon prirode"

kao sto napredak medicine s jedne strane omogucava npr. operiranje srcanih mane kod djece ili rijesavanje nekih problema koji bi inace zavrsavali smrcu, tako i soficticiranije dijagnosticiranje dovodi ljude pred nove izazove i nosi sa sobom puno vecu kolicinu odgovornosti.
    vec sloboda, opcenito gledano, nosi sa sobom i vecu odgovornost.
    i individualnu i drustvenu.

i u ovisnosti koliko odgovornosti zelis preuzeti, za sebe, svoj zivot, tudi zivot, ili nesto trece, postati ces manji ili veci expert. ali birati mozes uvijek. ili gotovo uvijek.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

koksy,meni je danas 10 mjeseci od smrti sina,bio je 9 mjeseci star,sa četiri srčane greške,proširenjem bubrežnih kanala,nerazvijenim dijelom mozga,deformitetom spolovila,oštećenjem pluća i dr.
    NIKADA neću zaboraviti patnju,bol i muke kroz koje je prolazio i moju nemoć da mu pomognem. Od rođenja mir i spokoj imao je tek kada je umro.

Ako je tvoja beba bila toliko bolesna donjela si dobru odluku.
    Većina mama koja je protiv AC ne zna kako žive teško bolesna djeca.

Sin mi ne dostaje svake sekunde,još uvijek se borim sa tugom koja je u svakoj pori moga tijela,još uvijek se pitam zašto ga sad ne mogu zagrliti,poljubiti,ali njegov život je bio pakao i takve muke ne bih poželjela nikome.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Sve se ovdje mučite dilemom što ako radi nalaza AC pobacite,a beba bude zdrava??? Velika moralna dilema!

Ali ne primjećujem da ste se raspitale o tome što ako se beba rodi bolesna???
    Kako žive takva djeca???
    Kako to podnose roditelji ???
    Kakva je kvaliteta njihovog življenja ???
    Koje su im šanse preživljavanja ???
    Kako se odnosi okolina prema takvoj djeci ???
    Gdje i kako roditelji pronalaze ogromne novce koji su im ne ophodni za liječenje njihove djece ???
    Što majka i MM osjećaju gledajući bebu od 2980 grama spojenu na 30-tak aparata???
    Kakav je osjećaj kada Vam liječnik kaže Vaše dijete neće dočekati novi dan ???
    Kakav je osjećaj kada Vam dijete umre na rukama ,a Vi ga pokušavate oživjeti ???
    Kako se nositi sa činjenicom da je vaše dijete umrlo ???

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

jumbina jako mi je žao zbog tvog iskustva
    ne dogodilo se više nikom

to je ono o čemu i govorimo... postoji toliko različitih bolesti koje se ne mogu otkriti amniocentezom
    razumijet ću ako ne želiš o tome pisati...da li si ti išla na a.c. ?
    da li si već tokom trudnoće saznala o svemu ovome o čemu pričaš
    napiši i ti svoju priču, možda nekome pomogne

i tu nitko nikoga ne osuđuje niti ako obavi a.c. niti ako zbog lošeg nalaza odluči pobaciti
    a život sa tako teško i smrtno bolesnim djetetom je nešto što ne mogu komentirati jer nebi bilo pravedno prema svima onima koji su to iskusili, još jednom, ne mogu ni zamisliti kako je bilo tvom malom djetešcu i vama kao roditeljima

jedino mi nije jasna ova tvoja rečenica

Sve se ovdje mučite dilemom što ako radi nalaza AC pobacite,a beba bude zdrava??? Velika moralna dilema!
    ne razumijem, misliš li da je to manje bolno nego roditi bolesno dijete?!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koksy, sve će biti OK !
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~

Yasmin, hvala na tvojoj priči!
    Pusa Ivanu!
    Sretno i dalje s bebačem!

Draga Jumbina, žao mi je !
    Nadam se samo da ćeš nekako naći snage i prebrodit tu ogromnu bol!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim samo da je to uvijek velika dvojba: Što ako je dijete zdravo,ali što ako je dijete bolesno?Svi znamo kako bi bilo da nakon pobačaja shvatimo da je beba bila zdrava,ali sumnjam da netko tko nije imao bolesnu bebu shvaća kakv je život bolesne bebe.

U 22.-om tjednu trudnoće na UZV ginekolog je otkrio da beba ima fetalni hidrocefalus ( proširenje moždanih komora,u narodu vodena glava ).
    Odlazim u ZG sve pretrage moguće obavljam,sa mnom je sve ok,ali beba će se roditi sa hidroceflusom. Uzrok ne znaju !
    Bebina glava je bila normalne veličine i rodila sam normalno !
    Uočeno je po porodu da beba ima malformacije spolovila,ušnih resica i plavi kada plače.

Prevezen je na Rebro i u 24 sata postavljene su mu sve dijagnoze.

Nakon genetskih testova koji su uredni,ne znaju zbog čega se beba rodila tako bolesna. 0,5% djece u Hrvatskoj rodi se sa srčanom greškom kakvu je imao naš Tin.

U trudnoći ova bolest se ne može otkriti nikako drugačije nego običnim UZV ( fetalna ehokardiografija ). Radi se 3 puta tokom trudnoće : u 13. , 21. i 35 . -tom tjednu trudnoće. Radi ga dječji kardiolog prof. Malčić na Rebru iako bi to trebao vidjeti i svaki ginekolog ( za druge bolnice ne znam ).

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Draga Jumbina, strasno mi je zao sto si to morala prozivjeti. Znam koliko je meni bilo i jos uvijek mi je tesko pa nemogu ni zamisliti kako je tebi.
    I da, istina je da puno zena nema razumjevanja za pobacaj u toliko visokom stadiju trudnoce. Ali ja smatram da je to jedini izbor. Moja beba vjerovatno nebi prezivjela ni do poroda a i sama pomisao na to da moj mali nerodeni sin trpi strasne bolove nadvladala je bilo kakvu sebicnost i zelju da ga iznesem dokraja i rodim ma kakvo bilo. Nisam ja najbitnija. I sad nosim sina, u 17. sam tjednu, i umrla bi od tuge kad bi sve to morala ponovit, ali ako bude potrebno...
    I zato jesam za AC. Jer ako to moze sprijeciti da zene dozive sudbinu kakvu je dozivjela Jumbina onda sam definitivno za.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Drage moje,
    neke stašne priče poznate su mi s jedne druge stranice o AC, s Jumbinom i Koksy već sam razmjenjivala postove i jedna smo drugoj bile podrška.
    Pisala sam kilometarske postove o tome kako sam prolazila kroz vlastite nedoumice o AC, pa ne želim sada o tome opet na dugo. Ukratko, imam 40 god. treća trudnoća, i da sam slušala savjet svojeg ginekologa već bih bila napravila biopsiju korionskih resica. Yasmin dobro kaže: treba biti jako informiran i nabijen informacijama, to sam i sama shvatila i bacila se u istraživanje. Kako na ovoj stranici nitko nije spomenuo KOMBINIRANI PROBIR, mnogo pouzdaniji test od triple testa, osjećam da moram spomenuti koliko sam sretna što sam taj bezopasan test napravila. Iako imam 40 godina svrstana sam u nisko rizične i sasvim mirna odbila AC.

Svim ženama, pogotovo onima u godinama kao mojim, želim mir koji sada osjećam. U 16. tjednu sam trudnoće i sve se za sad odvija kako treba. Ako netko želi čitati više o tome kako sam postepeno dolazila do informacija, može moje postove naći na stranici AMNIOCENTEZA DA/NE.

Yasmin, hvala na tvojoj detaljnoj priči. Ipak, što vrijeme više prolazi, a imajući u vidu i onakve tužne priče kao Jumbinina i Koksyna, čini mi se kako svaka od nas priče drugih treba uzeti k znanju, no potisnuti ih ipak negdje sa strane i osloniti se isključivo na sebe i svoje unutarnje biće u trenutku donošenja odluke. Naišla sam na toliko lijepih i tužnih priča i toliko je teško u tolikom broju izvući neki zaključak, neku istinu. Očito je istina mnogo i svatko ima svoju.

Svima želim mnogo, mnogo sreće!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •