Iako još nisam rodila puno sam razmišljala o ovoj temi. Pošto imam prijatelje koji su također u zadnjih par godina dobili djecu primjetila sam i kod njih velike promjene u načinu života i navikama što je meni sasvim normalo.
S druge strane MM i njegovi muški prijetelji uopće ne shvaćaju kako im se jedan po jedan prijetelj iz društva kad dobije dijete uvuče u kuću i uvijek ima neke "obaveze" pa ne može s njima van. Prvo su se rugali jedan drugome a onda su pomalo počeli jedan po jedan shvaćati da dijete kad se rodi ima puno veću potrebu za tatom i mamom nego bilo koje društvo.
Što se tiče prioriteta ja ili dijete, ako pogledam iz svoje perspektive kad sam bila djete znam da mi je uvijek bilo drago kad je mama bila sretna. Znam npr. da je moja mama uvijek živjela po načelu "sve za djecu". Moja sestra i ja imale smo predivno djetinjstvo, brižne roditelje, puno pažnje... ali mene je puno više pogađalo kad bih vidjela da je mama tužna nego što bi me veselile stvari koje sam dobivala i osjećaj da sam ja najvažnija. Dobro, sad već pričam o većoj djeci, ali mislim da i jako mala dijeca osjete kada je mama sretna a kada nije. Tako da potpuno podržavam frazu "sretna mama - sretno dijete" i mislim da se i za svoju sreću moramo brinuti jednako dobro kao i za njihovu.
Što se tiče braka smatram da je za djetetovu sreću JAKO važno da se roditelji slažu i da imaju dobar brak stoga nam NM-ovi moraju biti jednako važni (iako ne traže toliko pažnje kao malo dijete).
Moje djetinjstvo ima dvije strane:
1. brižne roditelje koji će za mene učiniti sve s jedne strane
2.dvoje ljudi koji ostaju u braku koji ne funkcionira i pokušavaju to sakriti od djece i od ostatka svijeta.
Što mislite koju stranu više pamtim?
Možda sam malo pretjerala ali smatram da moje dijete neće patiti ako ga jedan dan u tjednu ostavim kod bake na čuvanju i odem s MM-om na večeru ili u kino ili jednostavno ostanemo doma u krevetu jer taj jedan dan u tjednu može možda poboljšati naš brak i automatski utjecati pozitivno na naše dijete da živi u sretnoj obitelji.
Al sam se raspisala...![]()

Odgovori s citatom