-
Velika kvrga koja ne boli
Pročitala sam sve postove i nisam našla rješenje za svoj problem.
Imala sam mastitis (zbog prejakog letdown-a, sam je stavljala da doji odozgo, pa mi je nagnječila dojku) sa temperaturom, prije 5-6 dan, užasno me je boljela dojka. Stavljala sam vrele obloge prije podoja, masirala i temperatura je spala, bol je prestala. Sada još uvijek imam veliku kvrgu koju tijekom podoja masiram i uvijek joj prvo tu dojku dam. Puno je brže isprazni nego prije. Da li trebam još uvijek prije podoja obloge, da li kupus pomaže u slučaju kvrga, koja uopće ne boli.
Molim vas za savjete, strah me da se ne pogorša.
Da li da idem ljekaru i šta oni urade u takvom slučaju?
Unaprijed hvala.
-
i mene ovo zanima...i ja sad "samo" kvrgice imam...doduše jednom su nestale nakon tjedan dana i to poslije vrućeg tuša...
-
Još nema odgovora....
-
Di79,
odlično da je temperatura nestala i da se osjećaš bolje. To znači da si s tretmanom započela na vrijeme i da očito nije bila bakterijska upala
Što dalje?
1 ) nastavi što više dojiti na onoj dojci koja ima kvrgu. Mlijeko koje je zastalo negdje u mliječnom kanalići treba van iz dojke
2 ) pazi na pravilan položaj + izaberi onaj u kojem će bebina bradica biti okrenuta prema toj kvrgi
3 ) možeš pokušati i ovo: bebu staviš na dekicu na pod, a ti staneš četveronoške iznad nje. Gravitacija pomaže mlijeku da izlazi, a ti se možeš vrtiti tako da beba bradicom masira uvijek različitu stranu dojke
4 ) doji prvo na strani gdje je zastoj, jer beba na početku podoja najjače sisa, ali pazi na drugu stranu da se dojka ne bi prepunjavala.
5 ) masiraj po bolnom području prije i za vrijeme dojenja (masaža se obavlja na sljedeći način: dlanom se pritisne vrh bolnog područja, jačinom da se bol može izdržati, zadrži se taj pritisak dok se bol ne smanji, zatim se pritisne jače, ponovno pričeka da se bol smanji, i tako se postepeno pojačava pritisak koliko god se jako može. Tada se dlan tim pritiskom sklizne prema bradavici. Zatim se ponovi postupak, počevši malo bliže bradavici i tako sve do početka pritiska iznad same bradavice),
6 ) stavi topli oblog prije podoja, na bolno područje tokom nekoliko minuta (toplu kompresu, bocu s toplom vodom, otuširaj se, nagini se iznad lavaboa i umoči dojku u posudu s toplom vodom) ali ne dulje vrijeme, jer to može pojačati oticanje i upalu, nego samo prije podoja, da se rašire kanalići i omekšaju dojke,
7 ) između podoja stavi hladni oblog ili list kupusa za olakšanje boli i smanjenje upale (listove mijenjati svaka dva sata, ali ne držati ukupno više od 8 sati dnevno),
8 ) odmaraj se koliko god možeš
9 ) pij tekućine koliko imaš potrebu
10 ) provjeri da li na bradavici imaš kakav blisterčić (malu bijelu točkicu) koja možda sprječava izlazak mlijeka na toj strani. Ako da, javi se pa ćemo ga srediti
11 ) koristi prostranu odjeću, labav grudnjak tako da ništa ne pritišće dojku
Sretno i javljaj nam kako ide
-
Morwen hvala puno na savjetima, probam to četveronoške i javim kako je, jer još uvijek je kvrga ista.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma