Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Veliki stomak

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Veliki stomak

Drage moje, vec jednom sam postavila pitanje na ovu temu, ali sam kasnije odustala od raspitivanja, jer mi je doc rekao da je to OK i normalno, ali sam ja sad opet u dilemi. Naime, za one koji nisu upratili - sinko vec neko vrijeme ima uzasno veliki stomak. To izgleda kao da je progutao balon i koza mu je zategnuta tako da mu se svaka vena vidi. Pupak mu strsi. Ne bih rekla da je napuhan od hrane, jer se ne zali. Stolica mu je normalna i redovna, fino spava - dakle nema nikakve promjene u ponasanju. Eh sad, mene je doc smirio rekavsi da je to OK za njegovu dobu, ali me je sinoc teta iz jaslica uznemirila. One su vise medicinske sestre i kaze ona meni da to nije OK da mu je toliki stomak, te da odem doc. Ja njoj ispricam sve ovo sto i vama, a ona meni da idem drugom doc. I jos mi kaze da mi ne moze reci na sta sumnja, jer nema ovlastenje da daje medicinska misljenja I tu se ja odmah nasekiram i sad cijeli dan razmisljam o tome. Zakazala sam pregled kod drugog pedijatra danas, ali voljela bih da mi i vi nesto napisete u mogucim uzrocima prije pregleda.
    Ima li neko iskustva ili ideje sta bi moglo biti...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nemam pojma i nadam se da nije nista ozbiljno.

i moj debeli ima stomacinu (posebno vidljivu navecer, naravno), ali ne djeluje mi to nis cudno.

pusa djankecu i odi po drugo misljenje. ne ubijaj se sekirancijom samo zato sto ona nije "ovlastena davati medicinska misljenja". iza takvih floskula se u pravilu krije - cisto neznanje!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad sam bila s Katarinom na PHmetriji, do mene je bila žena s curicom koja je alergična na brašno. Rekla je da je malena stalno imala veliki trbuh i proljev. Ima li on kada proljev?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hm... nema proljeve cesto, nekad ga strefi ako ide neki zubic ili je prehladjen inca nista neuobicajeno.
    I da, posebno je veliki navecer. Jutros je recimo bio skroz OK. Kaze MM da mu je to od previse klope, ali kako da ja njemu uskratim jelo - van pameti. I nije neki teskas - sa 16 mjeseci 80 cm i 12 kg, skroz normalno.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Majo, sigurno nije nista ozbiljno, ali odvedi ga drugom pedijatru za svaki slucaj, meni je malo cudno da se on ne buni i da ga nista ne boli, a ti primjecujes da mu stomak raste. Vidim da si u Sarajevu - ne znam kome ides, ali cula sam za pedijatricu u DZ "Omer Maslic" - ne mogu se sjetiti imena, ali kazu da je zena jako dobar dijagnosticar. Ili ga odvedi u neku privatnu intern. ordinaciju (Preporucujem ti Dr. Avdiju Basica) nek mu pogleda tibu ultrazvukom i bices mirna.

Na kraju ce ispasti da ti je muz u pravu :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jao meni, jao meni Bili jucer kod drugog (privatnog) pedijatra i ja se jos uvijek sva tresem od tog susreta... Dakle, doc ga je pregledao od glave do pete - visok 81,5 cm, tezak 12 kg, obim glave 49 (mrvicu iznad prosjeka), obim trbuha u lezecem polozaju 49 cm. Kaze doc da je to sve skroz OK i normalno. Ispipao mu stomak uzduz i poprijeko, ispitao me sve o njegovoj ishrani, nacinu pocetka dohrane, kolicini hrane koju pojede, itd, itd. Zahvaljujuci RODI znam zasto mi je postavio pitanja tipa kad ste mu dali mlijeko i keks, a kad hljeb, a kad je poceo sa dohranom... Nego da neduljim: kaze doc pojma nemam sta bi moglo biti, dodjite sutra (tj. danas) na ultrazvucni pregled. I ja sam tu bila :shock: - kaze on neka djeca njegove dobi mogu imati neki dobrocudni tumor (Boze me sacuvaj) zaboravila sam kako se zove, jer sam se stvarno ukocila od straha i jos uvijek se tresem. Ako nista ne bude na UZV, radicemo biopsiju tankog crijeva. Ja sam naravno u panici i ziva ne znam kako cu docekati 14.30 da vidim UZV.
    Drzite fige da nije nista...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaboravih napisati da je MM sinoc na cybermedu postavio pitanje, ali je bio malo zbrckan pa mu pitanje ninasto ne lici. Vidjecemo sta i oni imaju da kazu (ako ista budu razumjeli).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mayo, probaj se smiriti. post ti je zbrkan. citam - prvo kaze doc da je svo to normalno, a onda da ce raditi utz, a AKO utz bude DOBAR ide na biopsiju.

morao ti je jos nesto reci? na temelju cega sumnja da bi mogao biti tumor?

sad sam i ja malo zabrinuta... i moj je navecer trbusast... daj jos koju informaciju, please

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Majo, bice sigurno sve OK. Privatnici vole uraditi malo vise pregleda da bi ti uzeli malo vise para, ali ako ce to smiriti tvoj strah - pusti ih.
    Iz tvog posta vidim da doktor samo nagadja (citaj lupeta). Cuj ako ne nadje nista UZV radice biopsiju??!!! Ako ne nadje nista biopsijom? Mozda ce ga htjet operisati - onako, cisto da nesto nadje...
    Opet ti kazem - ako bude kakvih sumnji odvedi ti njega nekom specijalisti gastroenterologu ili abdominalnom hirurgu, ovi nasi pedijatri znaju samo prepoznati upalu krajnika od prve...
    Nemoj se toliko brinuti i javi nam sta je bilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ovako - navecer, a i vecinu dana mu stomak izgleda loptasto. Pupak mu strsi. Koza mu je zategnuta i vide mu se sve vene po stomaku. Stomak mu izgleda kao meni sto je izgledao kad sam bila trudna. Radice ultrazvuk da vidi da nema nesto unutra (ne daj Boze), da nije slucajno prosiren zeludac ili crijeva i provjerice bubrege. Trazi ultrazvuk jer nije mogao nista napipati, a stomak nije napuhan. Ako ultrazvuk bude uredan (dakle bez prosirenja crijeva ili zeludca ili neceg goreg), radice biopsiju da iscrpi sve mogucnosti. Jao meni to sve tako uzasno zvuci... Samo se nadam da ce biti OK. Mislim sve mi to zvuci zbrckano, jer on se sasvim normalno ponasa. Mislim, taj stomak i nije tako strasan, ali eto... Javicu sta je bilo.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Sad se lijepo skuliraj kako bi na pregledu mogla zapamtiti sve što će doc reći, a i da Džanko ne bude prestrašen kad vidi usplahirenu mamu.
    Sigurno će sve biti u redu - pa znaš da većina djece ima trbuščiće ko da su iz Bijafre.
    A ako i bude neki problemčić, sigurno si u dobrim rukama. Hrabro!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Biopsiju vjerojatno misle raditi da vide da nema celijakiju - ona se ne vidi na uzv. Ali probaj se raspitati ima li kod vas nekih manje agresivnih testova, tu se rade neka antitijela (antiendomizijska i još jedna, ne znam koja), ali konačna dijagnoza isto traži biopsiju. Možda se i iz pregleda stolice nešto može procijeniti.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sad je 14 i 30. Sretno na ultrazvuku! Obavezno nam se javi!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uh, uh evo mene, ne stigoh ranije. Dakle - za one kojima se ne da citati detalje - vijesti su dobre. Dosli smo kod dokice i ona mi je odmah rekla da doktor koji ga je poslao na ultrazvuk sumnja na embrionalni tumor. Objasnila mi je da on nastaje jos u embrionalnom razvoju, medjutim moguce ga je prepoznati bas u ovom dobu (16 mjeseci). Dok je ona meni to sve objasnjavala i postavljala mi tone pitanja, ja sam sizila i jedva cekala da vec pocnemo. I onda je gledala, a mali se nije dao, pa je vrtila onu sondu 15 minuta i sutala, da bi napokon rekla da tumor moze 100% iskljuciti Koliki mi je kamen pao sa srca... Onda je jos gledala crijeva, zeludac, jetru i gusterecu i rekla da je sve ok, osim sto u zeludcu ima jako puno zraka. Bubrezi takodjer ok. Rekla je jos da biopsija nece biti potrebna, obzirom da da su crijeva i zeludac po uzv ok. Dakle, za sve je kriv njegov halapljiv nacin jedenja i kolicina progutanog zraka. Kaze mora prdit
    Hvala vam sto ste mislile na nas.
    Ljubimo vas

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

BAš mi drago da je sve ok.

Pusa malom princu.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Stvarno sam sretna što je sve ok.Uvijek mi je strašno čuti da je dijete bolesno a tek ovako kad ne znaš šta može biti.Glavno da je sve ok,pa i na uštrb malo komičnih zvukova ubuduće!

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Bas mi je drago zbog malog prdonje, ali i zbog tebe, vjerujem da si se iskomirala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma zene moje, pojma nemate kako mi je bilo. Ovaj doc je tako lezerno spomenuo taj tumor, jos mi i rekao kao to se rjesava operativnim zahvatom :shock: , ja sam bila i prosla. To mi je bio najduzi dan u cijelom zivotu... Ne mozete uopste zamisliti kakvo i koliko je olaksanje kad kazu da je sve uredu. Neopisivo...

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pusa Džanku-prdanku!

Početno

Mislila sam otvorit drugi topic, ali vidim da je ovdje već jedan...
    Pa da pročitate razgovor koji sam ja vodila na Hitnoj na Firulama 1.10...

Čitajte i plačite, smijte se od muke...Ovo je poduži tekst, nemojte mi se isprepadat...Mislim da ću ovo iskoristit kao scenarij za novi hrvatski filmski hit...Ta divna splitska noć 2 - doktori u tajicama Tragikomedija u dva čina

Karlo je vikend prije imao laganu temperaturu koja je do sinoć nestala, da bi kao rezultat lagane prehlade opet počela...

Uglavnom, ja se dala nagovorit da odem s njim na Hitnu da ga pogleda dežurni doktor. U 9 navečer smo otišli, vozio me muž od susjede jer je ona morala zubaru.

Dežurna ambulanta, naravno, nije radila, nego smo morali u bolnicu. Tamo nas je primila jako simpa sestra i narogušeni kreten kojeg ću, u nedostatku bolje riječi, zvati 'doktor'.

Ja mu kažem za prehladu i temp, on kaže ok, posluša malom pluća, pogleda nos i grlo, sve super, kapi za nos, Panadol Baby sirup ako bude temp visoka...

I krene on njega dalje pipkat, po trbuhu itd...(napomena vama koje niste vidile fotke, Karlo ima dosta okrugli, velik trbuh, pogotovo kad se najede)
    Slijedi 'razgovor':

Dr: Jel njemu inače ovakav napet trbuh?
    Ja: :? Pa je, od rođenja, pogotovo kad se najede, maloprije je dojio u autu.
    Dr: /mumlja nešto sestri i pritišće malog, naravno, ne bi bio pravi doktor da i u razgovoru s roditeljima ne govori prebrzo i ne fuflja pola rečenica pa ga se mora molit da ponavlja/ Kakva mu je kakica?
    Ja: OK, smeđa, mekana većinom.
    Dr: A jeste primijetili išta dugo kod njega zadnjih par dana?
    Ja: :? Da, prehladu, ali mu je trbuh takav od rođenja.
    Dr: On mora ostat u bolnici na hitnim pretragama.
    Ja: :shock: :shock: :shock: Zašto?
    Dr: Kako mislite zašto, šta zašto? Mora ostat u bolnici.
    Ja: : : Ja sam mu majka i on ne ostaje nigdje ako vi meni ne date razlog bolji od 'ja sam doktor i ja tako kažem'. Imala sam smrtni slučaj danas u obitelji, moj djed je srčani bolesnik koji je ostao bez supruge, i ako mu se ja pojavim doma bez malog imat ću još jedan, pogotovo ako nemam valjani razlog.
    Dr: :shock: /povišenim glasom/ Ima preveliku jetru i preveliku slezenu i mora ostat.
    Ja: A jel mogu ja ostat s njim?
    Dr: Samo ako platite 230kn dnevno za 24h.
    Sestra: Ali doktore, ona doji, majka dojenog djeteta ne mora plaćat, po zakonu.
    Dr: On ima preko godinu dana, on ne mora više dojit, prema tome plaća.
    Ja: Nije uopće bitno da li vi mislite da on 'mora' ili 'ne mora', on DOJI i točka, mislim da u zakonu nema propisane dobi do koje dijete smije dojit.
    Dr: On mora ostat ovdje. Prevelika jetra, prevelika slezena.
    Ja: Bez mene nigdje ne ostaje ni minutu, ni u drugoj sobi. On je mali, i uplašen je, i ne dam.
    /pauza dok Dr razmišlja/
    Dr: A možemo mi njemu sad vadit krv, pa se vratite ili pričekajte tu s njim 2h, pa da vidimo kako dalje.
    Ja: Mogu li ja na svoju odgovornost odbit bolničko liječenje?
    Dr: :shock: Paaaaa...možete, da.
    Ja: Dobro, vadite mu krv pa ćemo razgovarat.

Izvadiše oni tri bočice krvi iz vene, moj mali heroj je malo plakao ali je bio super miran, odem ja doma do susjede i po njegove pelene za svaki slučaj, i vratim se 2h kasnije.

Dr: Hemoglobin mu je nizak, sedimentacija mu je malo viša, nije ništa strašno, ali meni taj trbuh nije simpatičan. Jel pije on željezo?
    Ja: Pije, od 6 mjeseci, al trbuh mu je takav od rođenja, kažem vam, pred tjedan dana smo bili na redovnoj kontroli i pedijatar ga je naglavačke okrenuo, u godinu dana nam nitko nij...
    Dr: Ne zanima me. Moja preporuka je da on ostane, ili ga dovedite sutra, a vi kako hoćete.
    Ja: Jeste napisali nalaz do kraja? /dr. potvrdno klimne/ Dajte mi ga, hvala, laku noć.

Dakle, drage moje, ja sam sinoć svoje dijete trebala ostavit na 'lijepe oči' i 'nesimpatičnost trbuha', na temelju činjenice da ako se bilo kome pritisne trbuh malo jače organi se pomaknu, kamoli djetetu od godinu dana...a nemaju kud nego 2cm lijevo, pa opet desno, i eto palpitacije od 3-4cm...

Da stvar bude bolja, na jetri pogotovo, a i na slezeni, čak i moj dida sa svojom mesarskom strukom, zna da se promjena ne dogodi u jednom danu, ni u tjedan dana, nego preko nekoliko mjeseci, a mi smo zadnjih mjeseci odradili dovoljno kontrola da čak i gluhi i slijepi doktor može skužit ako nešto nije u redu... Ja sam još na prvoj kontroli pitala za bušu, jel treba bit ovako, i pedijatar mi je rekao da je sasvim normalna... :D I pedijatrica koja ga je sa 8 mjeseci pregledala zbog upale uha je isto isprepipala sve i opet je rekla da je dobro i da je potpuno zdrav...

Šta reć...MM je bio toliko u strahu da sam pristala po povratku u ZG obavit kontrole, hoću drugo mišljenje, pa nisam drugi dan mogla u bolnicu opet jer je isti doktor bio dežuran cijeli vikend i nisam mu opet htjela dopast šaka...

Tako da smo otišli kod našeg pedijatra, koji je rekao da je trbuh u biti OK, da se to događa kod male djece kad imaju neku prehladu...ali ga je malo zabrinulo to što Karlo zadnjih desetak dana ima na preskoke povišenu temp. par dana je super, onda skoči na 39,7, onda opet ništa tri dana, itd.

Sad visimo na Zaraznoj svaka dva dana, opet su ga isprepipali, vadili krv (4 bočice) i mali je generalno istraumatiziran od svega skupa, počne plakat kad mu se netko u bijelom približi, kad ga spustim na krevet i počnem skidat itd...

A najbolja stvar je da nemaju POJMA šta je - neki nalazi još nisu govoti, na jednom sam vidila da sumnjaju na mononukleozu, pa na drugom vele da vjerojatno još vuče virozu itd...A ja još uvijek mislim da mu nije pod milim bogom ništa i da je potpuno zdrav. Raspoložen je super, jede, kaka i puni pelene normalno...

Majke mi tužit ću nekog ako ispadne da je sve u redu i da su me bez veze isprepadali...

Ninočka

Početno

Anči, ovo je prestrašno!!! :shock: :shock:
    Ma kakva tragikomedija, ovo je za plakati! puno pusa tvome Karlu, jadni , šta ga toliko maltretiraju! a ovom doktoru bi netko trebao napraviti lobotomiju, pa kako se on usuđuje uopće tako razgovarati sa zabrinutom majkom, zapravo, kako se usuđuje nekoga tako iskomirati na osnovu (čega??) svog neznanja??? a njegova primjedba o dojenju i ostanku u bolnici sad sam se tako razljutila da bih ga ja najradije tužila!

drž' te se, vjerujem da je sa malenim sve OK, puno sreće da više ne prolazite te muke i da dugo ne vidi nikoga u biljelom...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jao uzas! Svaka ti cast na jeziku 8) Nek si mu bas rekla... i podsjetila si me - zaboravila sam napisati da je ova dokica rekla kako je malcu malo povecena jetra, mada ona misli da je od antibiotika kojeg je nedavno pio zbog gnojne angine. Moramo vadit krv da budemo sigurni. Javljaj nam sta je bilo... i pusa drugu trbusastom

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Anči, stvarno svaka čast sto si bila pribrana i nisi dozvolila da manipuliraju tobom.Treba im stvarno već jednom pokazati zube i da znaju da nisu bogovi samo zato što su liječnici a da ih mi moramo slijepo slušati.A to s dojenjem-komentari i primjedbe-nemam komantar-očekivano.

Početno

Citiraj mayah79 prvotno napisa
    povecena jetra, mada ona misli da je od antibiotika kojeg je nedavno pio zbog gnojne angine.
    Mene su tek sad u četvrtak pitali da li je nedavno pio, ali jedini put je bio kad je imao upalu uha sa 7 mjeseci, tako da to definitivno nije.

Danas u podne trebam nazvat labos i vidit jel to gotovo, pa ako je idem opet pogledat...urin naravno ne da ni pod razno, ako mu je ona vrećica na piši ili posudica u blizini jednostavno zablokira...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hmm, pojma nemam zasto je ta jetra povecana. Evo meni su jutros tete u jaslicama rekle da su se sjetile kako su prije nekoliko godina imale curicu koja je takodjer imala vidno povecan stomak (u odnosu na drugu djecu) i da je uzrok bila upravo ta povecana jetra. Medjutim, nalazi i pretrage su pokazali da nije nista alarmantno vec da je navodno stvar u tome sto mala nije prebolila zuticu kao novorodjence, pa nije imala nikakvu terapiju zbog tog uvecanja. Ni moj mali nije prebolovao zuticu, pa se nadam istom rezultatu. Danas idem u Dom zdrava pa cemo vidjeti sa njegovom redovnom doktoricom za nalaze.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo zbrckanog pitanja mm-a i odgovor sa cybermeda:
    http://www.cybermed.hr/forum/read.ph...&i=3658&t=3658

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo mi jucer bili kod njegove pedijatrice koja je procitala nalaz i uputila nas na gastroenterolosko savjetovaliste da tamo uradimo sve neophodne nalaze. Idemo u ponedeljak.

Početno

Evo mi danas dobili zadnji nalaz...

Mali ima CMV - citomegalovirus, koji je mogao pokupit bilo gdje obzirom da ga 80% čovječanstva na kugli zemaljskoj nosi...

Prema nalazu je to jako friška infekcija, što ga datira u prošlih mjesec dana, dok sam bila u ST kod bolesne bake i dide, a tamo je kuća bila puna ljudi...

Uglavnom, veli pedijatar da nije ništa strašno, da to bukne možda jednom i nikad više, osim ako mu jako opadne imunitet, ali obzirom da je on inače zdrav ko dren, sve skupa bi se trebalo povući u roku mjesec dana (znači kroz nekih 10 dana)

Dobili smo dijetu koju ne moram provodit jer ne jede ionako ništa sa zabranjenog popisa, a ovo mi samo daje dodatni adut u borbi da ga ostali oko mene hrane onako kako ja kažem.

Sve u svemu, NIJE MU NIŠTA!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znaci nije dobio nikakvu terapiju, vec samo dijetu??
    Mi idemo u ponedeljak vadit nalaze.

Početno

Ma ni dijetu skoro, dobio je popis dozvoljene i zabranjene hrane, od dozvoljene jede sve, od zabranjene ionako ništa, samo ne smije previše masno jest...

Terapija za taj virus ne postoji, istražuju cjepiva itd, ali kako nije opasan osim ako ga se u trudnoći ne prenese (onda postoji minimalna opasnost od oštećenja mozga) nekako ga nitko ne doživljava previše. Jedino što napravi ako bukkne naglo je da se pojave lažni simptomi hepatitisa i/ili mononukleoze, koji su bezopasni

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja stvarno ne znam gdje ja zivim!!! I u kojem vremenu ja zivim!!! Kao sto sam ranije napisala, dobili smo uputnicu za gastroenterolosko savjetovaliste da tamo radimo jetrene testove (bilirubin, markere na hepatitis, transeminaze - sve tri frakcije, itd). I narucim se ja lijepo i cekam deset dana da dodjem na red i dodjem na red i cekam jos 2,5 sata pred ordinacijom, da bi mi glupa sestra rekla da me doktorica nece primiti, vec da dodjem za pet dana. I ja fino kazem necu doci za pet dana hocu da me primi sad i odmah, jer ionako cekam vec 15 dana i necu da cekam vise ni dana. I hajde, primi mene doktorica i prica sa mnom na TI, kao da smo zajedno ovce cuvale! Ali nije bitno... I znate sta mi uradi - vrati me u Dom zdravlja i kaze da se nalazi rade tamo. I vratim se ja u DZ i doktorica moja totalno poludi, zove laboratoriju i opet mi potvrdjuje da se to ne moze raditi u DZ, vec samo na pedijatrijskoj klinici i da to i vrabci na grani znaju. I opet mi da uputnicu i ja opet na kliniku. I oni opet nece da me prime, ja im slozim frku i na kraju ipak uzmu malcu 3 epruvete krvi. Nalazi iduce sedmice. Ne znam kako ih stvarno nije stid izivljavati se na djeci... Pravo sam bila ljuta cijeli dan jucer

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Majo, nažalost, morat ćeš se naoružati strpljenjem i upornošću...
    Tko zna kada će se stvari promijeniti?!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Stvari ce se promijeniti kad ljekari budu osobe koje vole svoj posao, kad pedijatriju specijaliziraju zato sto vole djecu i brinu za njih, a ne zato sto im je strina od tetke u komisiji, kad budu zadovoljni svojim platama; dakle nikad.

Do tad, draga Majo, pored ovog oruzja koje je Apricot spomenula, naoruzaj se ti i kojom kovertom - sve ce lakse ici.
    Strasno je to, ali ja nikad nisam bila zadovoljna medicinskom uslugom ako je nisam dobro platila, ili privatnom ljekaru ili onako - kovertom.
    Jeste, mrzim ja i prezirem korupciju, ali kad je zdravlje u pitanju (pogotovo mojih najdrazih...zaboravis principe). A gospoda je toga veoma, veoma svjesna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

E pa ja im lovu ne dam!!! Dala sam im zadnji put kad sam radjala i dobro su me unakazili. I rekla sam TAD I NIKAD VISE!!! I dosta mi je tog doktorskog shita, imaju nadprosjecne plate i nikad im nije dosta! Od sad, pa nadalje i u buduce cu na glavi dubit ako treba da se izborim za svoje osnovno ljudsko pravo! Pa ne kupim ni ja pare na ulici.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

majo svaka čast!!! potpisujem te od riječi do riječi!!!

IriLa

Početno

Draga Mayah79,
    Dijete, sad vec 4,5 godine, od najranijeg doba imalo nadut stomak. Imalo je neredovnu stolicu pa smo dugo vremena vjerovali da je to uzrok. To je i pedijatar dijagnosticirao. Skoro 2 godine smo se bavili stolicom. Hranu smo vec odavno bili prilagodili (kad je sa nama) ali nikako da uspostavimo redovitu stolicu niti da uklonimo nadutost stomaka. Tokom ljetnog odmora smo uspjeli odrzati rezim uglavnom redovite stolice, uz veliki napor i svakodnevno uzimanje kuhanog kukuruza. Medjutim, to nije pomoglo da se nadutost smanji. Tada smo primijetili da se i ledja vec krive od izbocenog stomaka, i to je vec bilo dobro izrazeno.
    Onda smo pracenjem shvatili da dijete zbog zadrzavanja ima obimnu stolicu i zbog toga trpi bolove pri nuzdi, sto onda dovodi da ono jos vise odgadja stolicu. Tako smo se vrtili u krug. Onda smo uveli duze sjedenje na solji uz citanje slikovnica i to je dalo neke rezultate tako da je imalo stolicu. Ipak ovo nismo mogli provoditi svakodnevno jer je dijete islo u vrtic.
    Od liječnika sam obisla pedijatre, specijaliste, radili ultrazvuk – nalaz vjetrovi, ali nista. Peporucene daljnje pretrage, sto se meni nije dalo jer su neke bile invazivne i nisam htjela izlagati dijete. Cijelo vrijeme nisam vjerovala liječnicima. Napr. kazu mi da promijenim prehranu a kad im kazem da to vec primjenjujemo 2 godine ostanu bez teksta. Dijete od kako zna za sebe ne jede bijeli kruh... Onda smo dobili savjet da nikako ne davati hranu koja nadima, tipa kukuruza, leca i sl nego cerealije. Ali, cerealije sa vlaknima je htjelo samo u malim kolicinama. I tako opet nije bilo stolice. Onda sam razmisljala da nije mozda od fluora koji dajem za zubice. To sam ukinula na neko vrijeme i mozda se malo poboljsalo stanje sa nadutosti, ali kako smo primjenjivali rutinu solja&slikovnica, nisam ubijedjena da je to uzrok. Ukinula sam i sok od jabuke (jedan od rijetkih sokova koji se deklarira kao 100% prirodni) koji je do tada bio najdrazi sok i presla na vodu. Nesto se smanjila nadutost. Onda sam desetak dana davala caj od komoraca za bebe protiv nadutosti i stanje je bilo nesto bolje. Negdje sam na internetu (Firule, nazalost vise ne mogu naci taj link) procitala da se pri diagnosticiranju treba obratiti paznja da li je nadutost prisutna i rano ujutro, pri ustajanju. Kod nas je trbuh bio ravan ujutro, ali brzo nakon dorucka bi se opet napuhao. Protivno svim pravilima, dijete nisam vise tjerala da doruckuje nego jede kad hoce. Ponekad je to tek oko 11 sati (zbog ovoga trpim strasne kritike, ali mislim da mi je dijete zahvalno). Sada, nakon 2 i pol godine, nadutost se pojavi jednom do dva puta tjedno, stolica je i dalje obiteljski događaj iako je uglavnom redovita. Dijete cesto preskace dorucak. Inace, dijete nije bilo bolesno vec 11 mjeseci (kuc, kuc), dobro napreduje, zivo je i jako i ima zdravu boju tena. Ponekad ima zadah iz usta. Sokove smo izbacili, pije samo vodu, cerealije jede svaki drugi dan a ostalo jede sto i mi, ukljucujuci i leguminoze.

Eto, draga Mayah79, nadam se da ti ovo moze pomoci i mislim da je nama najvise pomoglo to da smo sami upratili sta nasem djetetu odgovara a sta ne.

vugy

Početno

Moje kumče je imalo povećan trbuščić ali doktori se nisu sjetili, da tako kažem, napraviti ultrazvuk već su vadili krv i bla bla bla, dali joj vitamine i poslali doma. Tumor se toliko razvio da je malenu ugušio. Umrla je sa 15 mjeseci. Shvaćam da su i oni ljudi i da svatko griješi ali mislim da se tu više radilo o nemaru. Ako imate neke sumnje ili želite neke pretrage inzistirajte na tome jer na žalost u današnje vrijeme našim doktorima (većini) nije baš previše stalo. Sretno svima.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam se prestala brinuti oko tog stomacica, jer vidim da on nema nikakvih problema. Uz je pokazao da u trbuhu nema nista, rentgen je takodjer bio uredan, a on stolicu ima najmanje 1, a obicno 2-3 puta dnevno. Znaci sve je pod konac.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Petra je do prije, rekla bih, godinu dana imala trbuh kao da je iz Somalije dosla (al na svu srecu nije izgledala izgladnjelo odnosno kost i koza kao jadna djeca tamo ). Posto doktori nikad nisu rekli da bi to bio problem (cak smo i volontirali na lokalnom sveucilistu za praksu buducih lijecnika, medicinskih sestara, fizioterapeuta i sl. koji su je isprepipavali ) mi smo zakljucili da je to zato da ima gdje svoj kenjac drzat prije nego ga izbaci van - a to sve na osnovu kolicine koja bi (kod nje redovito) zavrsila u tuti nakon obavljanja velike nuzde

Uglavnom, sad ima 4 i pol godine i trbuh joj je ravan kao daska, osim misicnih "valova" koji se pojave kad stisne trbusne misice (kao sto se vidi i kod body buildera ). Tak da bih ja rekla, ne brinite previse - velik trbuh kod male djece nije nista neuobicajeno :D

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vecina zna pricu moje Annabel. Na kraju je sve ispalo ok. Ona isto stomak ima ili bolje receno imala, sad vrlo malo.

Uglavnom svakako treba pitati doka jer takav stomak je indikacija celijakije a pogotovo ako postoji i drugih par simptoma.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Čitam ovaj topic pa se nadam da je kod nas ista situacija - tj. zapravo sve normalno.
    Jer zadnjih dana Andrejev trbuh izgleda kao da je progutao loptu (mala trudnica), i to naročito navečer, kod kupanja. Ujutro malo splasne. A i inače je u nekoj gladuš-fazi, samo jede i jede (danas je, nakon cijelog svog ručka, potrpao u sebe pun tanjur juhe od paradajza, tatine, naravno, i rasplakao se kad smo mu rekli dosta).
    Već smo se malo MM i ja zabrinuli kad smo vidjeli kolika mu je trbušina, ali opet mi je malo bedasto voditi ga doktoru (kao, nemamo pametnijeg posla nego izmišljati djetetu bolesti), jer mi ne djeluje bolesno. Pa kad vidim da ima još takvih "trbušastih", tješim se da je i to normalno u dobi kad prohodaju, a tijelo se još nije priviklo na dvonožni položaj.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

vadim ovo iz naftalina.
    i mi smo imali takav problem. dorianu je doktorica na pregledu primjetila preveliki stomak. stolice su mu ok, no sada dok pije željezo, dogodi se da dva-tri dana ne kaka pa se onda pošteno iskaki par puta. uglavnom poslani smo na vađenje krvi, jetrene probe, uzv abdomena i stolicu na masnoće i škrob. svi nalazi su hvala bogu uredni i rekla je doktorica da je jednostavno takvo dijete.
    bilo mi je grozno dok smo radili pretrage i prvi puta sam se susrela s tim pa mi je ovaj topic bio utjeha.

toolaa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Uglavnom svakako treba pitati doka jer takav stomak je indikacija celijakije a pogotovo ako postoji i drugih par simptoma.[/QUOTE]

Slazem se potpuno s ovim. Kod vecine djece ispupcen stomacic ne znaci nista posebno, ali svakako treba provjeriti i liječniku reći ako ima ikakvih drugih problemčića, jer celijaklija zna dugo biti prikrivena i imati neznatne simptome. Ako se otkrije rano, dijete će, uz primjerenu prehranu, biti zdravo ko i svako drugo, ali ako se dugo ne dijagnosticira kasnije može izazvati velike probleme. Zato nije loše inzistirati na nekim pretragama čak i kad doktor kaže da je mogućnost problema mala. Jest da je gnjavaža za dijete, ali dugoročna korist je nemjerljiva.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •