Mislila sam otvorit drugi topic, ali vidim da je ovdje već jedan...
Pa da pročitate razgovor koji sam ja vodila na Hitnoj na Firulama 1.10...

Čitajte i plačite, smijte se od muke...Ovo je poduži tekst, nemojte mi se isprepadat...Mislim da ću ovo iskoristit kao scenarij za novi hrvatski filmski hit...Ta divna splitska noć 2 - doktori u tajicama Tragikomedija u dva čina

Karlo je vikend prije imao laganu temperaturu koja je do sinoć nestala, da bi kao rezultat lagane prehlade opet počela...

Uglavnom, ja se dala nagovorit da odem s njim na Hitnu da ga pogleda dežurni doktor. U 9 navečer smo otišli, vozio me muž od susjede jer je ona morala zubaru.

Dežurna ambulanta, naravno, nije radila, nego smo morali u bolnicu. Tamo nas je primila jako simpa sestra i narogušeni kreten kojeg ću, u nedostatku bolje riječi, zvati 'doktor'.

Ja mu kažem za prehladu i temp, on kaže ok, posluša malom pluća, pogleda nos i grlo, sve super, kapi za nos, Panadol Baby sirup ako bude temp visoka...

I krene on njega dalje pipkat, po trbuhu itd...(napomena vama koje niste vidile fotke, Karlo ima dosta okrugli, velik trbuh, pogotovo kad se najede)
Slijedi 'razgovor':

Dr: Jel njemu inače ovakav napet trbuh?
Ja: :? Pa je, od rođenja, pogotovo kad se najede, maloprije je dojio u autu.
Dr: /mumlja nešto sestri i pritišće malog, naravno, ne bi bio pravi doktor da i u razgovoru s roditeljima ne govori prebrzo i ne fuflja pola rečenica pa ga se mora molit da ponavlja/ Kakva mu je kakica?
Ja: OK, smeđa, mekana većinom.
Dr: A jeste primijetili išta dugo kod njega zadnjih par dana?
Ja: :? Da, prehladu, ali mu je trbuh takav od rođenja.
Dr: On mora ostat u bolnici na hitnim pretragama.
Ja: :shock: :shock: :shock: Zašto?
Dr: Kako mislite zašto, šta zašto? Mora ostat u bolnici.
Ja: : : Ja sam mu majka i on ne ostaje nigdje ako vi meni ne date razlog bolji od 'ja sam doktor i ja tako kažem'. Imala sam smrtni slučaj danas u obitelji, moj djed je srčani bolesnik koji je ostao bez supruge, i ako mu se ja pojavim doma bez malog imat ću još jedan, pogotovo ako nemam valjani razlog.
Dr: :shock: /povišenim glasom/ Ima preveliku jetru i preveliku slezenu i mora ostat.
Ja: A jel mogu ja ostat s njim?
Dr: Samo ako platite 230kn dnevno za 24h.
Sestra: Ali doktore, ona doji, majka dojenog djeteta ne mora plaćat, po zakonu.
Dr: On ima preko godinu dana, on ne mora više dojit, prema tome plaća.
Ja: Nije uopće bitno da li vi mislite da on 'mora' ili 'ne mora', on DOJI i točka, mislim da u zakonu nema propisane dobi do koje dijete smije dojit.
Dr: On mora ostat ovdje. Prevelika jetra, prevelika slezena.
Ja: Bez mene nigdje ne ostaje ni minutu, ni u drugoj sobi. On je mali, i uplašen je, i ne dam.
/pauza dok Dr razmišlja/
Dr: A možemo mi njemu sad vadit krv, pa se vratite ili pričekajte tu s njim 2h, pa da vidimo kako dalje.
Ja: Mogu li ja na svoju odgovornost odbit bolničko liječenje?
Dr: :shock: Paaaaa...možete, da.
Ja: Dobro, vadite mu krv pa ćemo razgovarat.

Izvadiše oni tri bočice krvi iz vene, moj mali heroj je malo plakao ali je bio super miran, odem ja doma do susjede i po njegove pelene za svaki slučaj, i vratim se 2h kasnije.

Dr: Hemoglobin mu je nizak, sedimentacija mu je malo viša, nije ništa strašno, ali meni taj trbuh nije simpatičan. Jel pije on željezo?
Ja: Pije, od 6 mjeseci, al trbuh mu je takav od rođenja, kažem vam, pred tjedan dana smo bili na redovnoj kontroli i pedijatar ga je naglavačke okrenuo, u godinu dana nam nitko nij...
Dr: Ne zanima me. Moja preporuka je da on ostane, ili ga dovedite sutra, a vi kako hoćete.
Ja: Jeste napisali nalaz do kraja? /dr. potvrdno klimne/ Dajte mi ga, hvala, laku noć.

Dakle, drage moje, ja sam sinoć svoje dijete trebala ostavit na 'lijepe oči' i 'nesimpatičnost trbuha', na temelju činjenice da ako se bilo kome pritisne trbuh malo jače organi se pomaknu, kamoli djetetu od godinu dana...a nemaju kud nego 2cm lijevo, pa opet desno, i eto palpitacije od 3-4cm...

Da stvar bude bolja, na jetri pogotovo, a i na slezeni, čak i moj dida sa svojom mesarskom strukom, zna da se promjena ne dogodi u jednom danu, ni u tjedan dana, nego preko nekoliko mjeseci, a mi smo zadnjih mjeseci odradili dovoljno kontrola da čak i gluhi i slijepi doktor može skužit ako nešto nije u redu... Ja sam još na prvoj kontroli pitala za bušu, jel treba bit ovako, i pedijatar mi je rekao da je sasvim normalna... :D I pedijatrica koja ga je sa 8 mjeseci pregledala zbog upale uha je isto isprepipala sve i opet je rekla da je dobro i da je potpuno zdrav...

Šta reć...MM je bio toliko u strahu da sam pristala po povratku u ZG obavit kontrole, hoću drugo mišljenje, pa nisam drugi dan mogla u bolnicu opet jer je isti doktor bio dežuran cijeli vikend i nisam mu opet htjela dopast šaka...

Tako da smo otišli kod našeg pedijatra, koji je rekao da je trbuh u biti OK, da se to događa kod male djece kad imaju neku prehladu...ali ga je malo zabrinulo to što Karlo zadnjih desetak dana ima na preskoke povišenu temp. par dana je super, onda skoči na 39,7, onda opet ništa tri dana, itd.

Sad visimo na Zaraznoj svaka dva dana, opet su ga isprepipali, vadili krv (4 bočice) i mali je generalno istraumatiziran od svega skupa, počne plakat kad mu se netko u bijelom približi, kad ga spustim na krevet i počnem skidat itd...

A najbolja stvar je da nemaju POJMA šta je - neki nalazi još nisu govoti, na jednom sam vidila da sumnjaju na mononukleozu, pa na drugom vele da vjerojatno još vuče virozu itd...A ja još uvijek mislim da mu nije pod milim bogom ništa i da je potpuno zdrav. Raspoložen je super, jede, kaka i puni pelene normalno...

Majke mi tužit ću nekog ako ispadne da je sve u redu i da su me bez veze isprepadali...