evo prokusani recept za sirnicu (pogacu/pincu):

na 1 kg brasna ide 5 dkg kvasca, 25 dkg secera, 16 dkg maslaca (masti/margarina/ulja) ja ih radim s masti, a ove godine cu pomijesat pola mast, pola ulje, 8 do 10 jaja, 1 limunova i narancina kora (ja stavim vise), 3 kapi ekstrakta od ruza i 0,25 dcl mlijeka (toplog).

mijesat masnocu s secerom, dodavat zumance jedan po jedan, malo soli, ekstrakt ruze, mlijeko i izribane korice. dobro izmijesat i na kraju dodat 4-5 bjelanjaca (polovicu od zumanjaca). dodat u brasno. prethodno dignit kvasac s malo secera, brasna i tople vode. dobro zamijesit glatko tijesto. nije bitno da li ces masnocu prvo razmrvit u brasnu ili ces sljedit recept, rezultat je isti! najbolje je da svi sastojci budu topli koliko mozes izdrzat, pa cak i brasno. tijesto, kada se umijesi je meckavo i lijepi se za ruke
stavit da se dize na toplome mjestu, otprilike 3-4 sata. nakon toga premijesit, dodat brasna koliko je potrebno da bi tijesto bilo glatko, razdijelit na nekoliko dijelova (meni od ove doze ispadnu 4 sirnice). pokrit cistom krpom pa dekom i ostavit da se dize 3-4 sata. vrijeme dizanja mozes skratit tako da ti sastojci i prostorija budu topli. kada se dovoljno diglo, otkrit i ostavit malo vremena nepokriveno (jako bitno, da ti pri rezanju ne bi "pale") razrezat sa skaricama po sredini u 3 reza (bolje duboko a ne presiroko), premazat tucenim zumancem, posut secerom i peci pri umjerenoj temperaturi.

eto ga, upoznaj sirnice moje mame i svakako isprobaj, super su!

apricot, daleko je kvatric ako ima koja splicanka koja zna di ima kupit arancina, neka javi