Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 58 od 58

Tema: srami se!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

zar bih trebala očekivati da dijete od 2 godine shvati da se treba posramiti ako namjerno udari seku ili nekog drugog?
    ne treba od 2-godisnjeg djeteta ocekivati da se posrami, al smije se ocekivati da se uvrijedi. ne kuzim. :?

inace, potpisujem ancicu.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ne treba od 2-godisnjeg djeteta ocekivati da se posrami, al smije se ocekivati da se uvrijedi :?
    Eto točno tako. A ključna riječ je - nezrelost. Ja ne kužim što tu nije jasno. Što to ima veze da mi odrasli smatramo kako nema razloga da se dijete uvrijedi (jer, recimo, jasno je kao dan da je ono u krivu) kad ono to osijeća? Nije smisao u onome što bi po nekom redu koji se dobro zna trebalo biti, nego u onome što stvarno jest. Tu nema mjesta logici. Ali naravno, ja ne govorim o tome da ću pustiti dijete da radi što hoće jer ga moja opomena vrijeđa, nego da je na meni da pronađem način koji ne vrijeđa, a postiže rezultat. To i nije tako teško. I nemam ništa protiv da se dijete srami, ako je to njegova vlastita emocija, ali ne vidim korist u tome da ja zahtjevam da se tako osijeća. Ja ću reći da je napravio nešto ružno, mogu reći da me to ljuti, tražiti da to više ne radi pa nek dijete odluči kako će se osijećati.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    ne treba od 2-godisnjeg djeteta ocekivati da se posrami, al smije se ocekivati da se uvrijedi :?
    Eto točno tako. A ključna riječ je - nezrelost. Ja ne kužim što tu nije jasno. Što to ima veze da mi odrasli smatramo kako nema razloga da se dijete uvrijedi (jer, recimo, jasno je kao dan da je ono u krivu) kad ono to osijeća? Nije smisao u onome što bi po nekom redu koji se dobro zna trebalo biti, nego u onome što stvarno jest. Tu nema mjesta logici. Ali naravno, ja ne govorim o tome da ću pustiti dijete da radi što hoće jer ga moja opomena vrijeđa, nego da je na meni da pronađem način koji ne vrijeđa, a postiže rezultat. To i nije tako teško. I nemam ništa protiv da se dijete srami, ako je to njegova vlastita emocija, ali ne vidim korist u tome da ja zahtjevam da se tako osijeća. Ja ću reći da je napravio nešto ružno, mogu reći da me to ljuti, tražiti da to više ne radi pa nek dijete odluči kako će se osijećati.

Datum pristupanja
    Apr 2004
    174

Početno

Da,ali onaj koji to koristi kod djeteta od 2 god. koristit će i dalje kad će dijete puno bolje razumijeti,a neće biti na nivou odraslih da to shvati onako kako je bilo mišljeno.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

vertex, polako kuzim. ima smisla, obratit cu paznju slijedeci put kad bude frka s courage jr. hvala. 8)

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vertex, svidja mi se kako pises o ovoj temi

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hm, sad ste me malo zbunile...

mamasch avatar
    Datum pristupanja