Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Dolazak u rodilište - što i kako

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Dolazak u rodilište - što i kako

skenusmo malo/puno s teme Primalje sklone prirodnom porodu, najviše smo otišle na što i kako kod dolaska u rodilište, pa otvaram novi topic prije nego nas moderatorica

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

danchi79
    Pozdrav curke...moj plan porođaja je gotovo identičan vašem, međutim ja sam uz sve navedeno nadodala da želim porod bez primjene analgetika-lijekova protiv bolova...zapravo se dvoumim dal to ubaciti ili ne, kakav je vaš stav o analgeticima?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ako odbiješ infuziju bilo koje vrste (a to možeš na licu mjesta, ne trebaš unaprijed) onda ti ne mogu dati ništa bez tvoga znanja.
    Dolantin je pikica u guzu, a to moraš dati/ne dati; apaurin su meni na prvom porodu uvalili u infuziji (Čk), kao ono luda baba ne zna ona da to ustvari nije bol nego halucinacija, idemo malo Apaurina da se smiri. Od toga Aparutina me primila malodušnost i depresija, nikad u životu ga nisam uzimala.

danchi79 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Upravo to, ja se bojim da bi od svih tih silnih lijekova mogla izgubiti kontrolu nad svojim tijelom, a onda bye, bye prirodni produ... ne bi željela svoju curicu dočekati u bunilu
    A opet na tečaju nam je rečeno da oni svim trudnicama odma na početku daju injekciju apaurina i spazmexa(ako sam dobro zapamtila) za opuštanje mišića maternice, da li je koja od Vas to odbila???

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

jesam ja odbila sve kaj sam uspjela.

Od apaurina se nisam izgubila, nego me primio očaj, ali vjerojatno ne samo od Aparuirna nego kombinacija drip-apaurin.
    Ako te prvo nafilaju dripom do ludila, ne pomaže ti nikakav Apaurin i Spazmex.
    I nije mi jasna ta logika drip za pojačavanje trudova - Spazmex za opuštanje (čega).
    Uglavnom u drugom porodu bez jednog i drugog i trećeg - bilo je puno bolje.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali očaj me primio i od trudova koji nisu bili moji, i osjećala sam da nisu moji, i nisam ih mogla kontrolirati - kao da neka strana sila upravlja mojim tijelom. Fuj osjećaj, stvarno očajan.
    No, ima i rodilja koje su rodile uz sve to - i bilo je ok. Zavisi od okolnosti, treba ocijeniti u datoj situaciji, najbitnije je da je odluka donesena u suradnji sa rodiljom (onom ludom kojoj treba Apaurin )

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj danchi79 prvotno napisa
    Upravo to, ja se bojim da bi od svih tih silnih lijekova mogla izgubiti kontrolu nad svojim tijelom, a onda bye, bye prirodni produ... ne bi željela svoju curicu dočekati u bunilu
    A opet na tečaju nam je rečeno da oni svim trudnicama odma na početku daju injekciju apaurina i spazmexa(ako sam dobro zapamtila) za opuštanje mišića maternice, da li je koja od Vas to odbila???
    pa za injekciju im trebas okrenuti guzu, to stvarno ne mogu protiv tvoje volje
    lijepo odbijes i to je to

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sada ja ništa ne kužim,pa kakva je to "infuzija"?
    Što ti to daju čim dođeš,kaj je u njoj i mogu li je odbiti?

I da nisam razumjela ono u planu poroda kod nekih cura koje traže pedijatrijski pregled.ne kužim što oni inače ne pregledavaju bebe po porodu i poslije? :? Ne mogu vjerovat!?
    Objasnite mi molim vas?
    Mogu li ja tražiti da me dan,dva poslije poroda pregleda ginekolog,posebno i samu u ordinaciji a ne u sobi,sa svima?

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kakvo je sada to cijepljenje bebe u bolnici?

Što sadrži to cijepivo? Kakve su nus-pojave ako ga primi,a kakve moguće posljedice ako ga ne primi?! MOgu li ga odbiti?

Nismo li i mi cijepljeni ko bebe u rodilištu u ruku?

Inače se užasavam toga cijepljenja,pa sam se već prije par mjeseci raspitivala da li da uzmem ono 3u1,5u1,ili niti jedno.
    Luda sam i užasavam se nus-pojava,tih obaveznih cijepiva,već se svađam s mužom tko će bebu voditi na cijepljenje.
    To mi je trauma iz djetinstva-jednostavno,ne vjerujem lijekovima,cijepivima,doktorima-i mareketingu vezanom za sve to!

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj ivana zg prvotno napisa
    Mogu li ja tražiti da me dan,dva poslije poroda pregleda ginekolog,posebno i samu u ordinaciji a ne u sobi,sa svima?
    Mene je ginekolog najnormalnije pregledao u svojoj ordinaciji (na SD) a ne u sobi :/ nisam znala da negdje to rade u sobama. Prvo su mi na viziti rekli da bih mogla doma taj dan, nek veli pedijatrica jel sve okej s bebom i da malo poslije vizite dodjem do ginekologa da me pogleda. Tako je i bilo. I bio je pristojan, njezan, pazljiv, odgovorio na 100 mojih pitanja o carskom, rani, zacjeljivanju, spustanju tlaka i smanjivanju otoka (edema) - pa cak mi i preporucio ishranu koja ce mi pomoci (tako da izbjegnem ljekove).

A pedijatrijski pregled za koji pitas - pretpostavljam da zele da se napravi kad je i mama prisutna. Ja sam se totalno raznjezila, bio je na mom krevetu, dokica i ja gla gledamo, razmotavamo, ona mi govori kako je dobar, koliko je prvo izgubio pa onda ponovno dobio, kako bi trebalo izgledati kad se vratimo doma, koliko treba jesti (dojiti) isl.

Andora avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

upadam bezveze - samo da komentiram avatar od Tiwi!

bebač je prepresladak!

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

meni su dali i drip i infuziju, i dolantin.....
    nisam ništa odbila, bila sam u prevelikom strahu i brizi za bebu, jer su mu otkucaji srca oslabili do zabrinjavajuće granice....

sada sam samo sretna da je sve prošlo oki.... :D

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Tinna, sorry, tek sad sam vidjela da si me pozvala da otvorim novu temu, a jučer baš i nisam bila nešto na netu..

Citiraj danchi79 prvotno napisa
    Da, ali isto tako je rečeno (bar nama), da mi to sve isto tako možemo odbit i da ako odbijemo, sigurno nas nitko neće tjerati na to. Tj. možeš odbit sve, počevši od brijanja, klizme, pa do svih tih injekcija. Ja inače nisam neki paničar i kad sam u životu i imala neke najteže i najstresnije trenutke, nije mi palo na pamet da pijem kakve apaurine, persene ili tako nešto, pa ne vidim razloga ni da to dobivam na porodu.

Isto tako, malo sam se nedavno raspitivala i osobno, rečeno mi je to isto. Ja sam u svom planu poroda napisala da želim prirodan, neinterventan i nemedikaliziran porod na stolčiću, bez dripa, epiziotomije, amniotomije, uz korištenje lopte, kretanje, tj. položaje koji mi budu odgovarali, odgođeno rezanje pupčane vrpce, skin-to-skin i dojenje odmah, to sve u natuknicama + izjava, pa im mislim to prezentirati po dolasku.

Naravno, bianco izjava uz moju dopunu da želim biti informirana o svim predloženim postupcima i dati naknadnu suglasnost na njih, pa tek onda potpis na to..Tako da se ne svađam od samog ulaska (bolje da to sačuvam za kasnije ako treba, a i ja ću se manje nervirati), a čini mi se ustvari da time ja još više zaštitim sebe, nego oni sebe, što im je i bila namjera baš tom bianco izjavom.

Kad isprobam, javim vam. Samo sudeći po današnjem pregledu i naručivanju na kontrolu tek idući tjedan ( a već u 42. tjednu teoretski!), možda me tko prestigne.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Naravno, mislila sam, pod uvjetom da je sve ok i s bebom i sa mnom, pa mogu birat, kad bi nešto krenulo u lošem smjeru, prihvatila bih sugestije vjerojatno.

Eh, sad sam se sjetila zgode s apaurinom. U prvoj trudnoći, prije kojih 5 godina, mojoj frendici njen privatni ginić u Zg (inače je rekla da je bila zadovoljna s njim), malo stariji čovjek, rutinski pred kraj propisuje apaurine od 2mg, ako se ne varam (ne koristim, pa nisam sigurna u doze, da li je to najmanja), da pije to navečer, da se malo smire kao kontrakcije, da mirno spava.

I sad ona veli, kaj budem to pila bezveze, ne vidim razloga, a neće se s njim prepirati, pa nije pila. Dođe na kontrolu, a on pita da li to pomaže, da li je smirenije nešto navečer, a ona kaže, ne, nisam primjetila razliku, misleći da on bude rekao, pa ok, onda odustanite.

A kaže njoj doktor, a dobro, ništa, onda poduplajte dozu, još uvijek je to malo, pa vam neće škoditi. Naravno da nije popila niti jedan...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

drip se daje u infuziji (glukoze mislim).
    Kad sam odbila drip, sestra je rekla da će mi onda dati samo infuziju (glukoze valjda), ali sam ja od straha da mi u nju ne uvale još nešto (tipa Apaurin i drip poskrivečki) odbila i "samo" infuziju. Uostalom što će mi infuzija ako sam prije toga normalno jela i pila. Tako je i bilo, bila sam orna i svježa cijeli porod, nisam malaksala, i nikakve infuzije mi nisu trebale. Inače, i glukoza ima svoje moguće posljedice (može se naći na netu).

Na tu foru "samo infuzije" su mi na prvom porodu uvalili unutra i drip i Apaurin i još nešto (najvjerojatnije Spasmex). Koma mi je bilo.

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

O Bože,apaurini,ja sam dobila Normabel u trudnoći i niti jednog nisam popila,pa jesu li oni ludi,kako ću rađati ako me umrtve svim tim injekcijama,i stvarima za smirenje.

Još razumijem ako u bolovima i mci popustiš i tražiš epiduralnu,ali apaurine?!
    Kaj smo mi trudnice psihičke bolesnice?
    Još malo ma ćemo rađati na psihijatriji!

DA ODBIJEM INFUZIJU ILI NE?!ŠTO ĆE TE VI NAPRAVITI U VEZI TOGA?

Tiwi hvala na odgovoru
    Hera hvala na savjetima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja planiram odbiti infuziju, najest cu se i napiti prije poroda

a ginekoloski pregled, to po sobama nakon poroda nije ginekoloski pregled, nego ti samo pogledaju ulozak i skicnu ti ranu izdaleka, onako s kraja kreveta. to traje 10 sekundi. ali da je ponizavajuca situacija, je.
    ako nesto ne stima, onda ces u ordinaciju na pregled.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

neki liječnik iz Engleske kad je bio u Čakovcu se čudio što naše rodilje na smiju piti.
    Sad u Varaždinu smiju piti, koliko čujem.
    Ja sam pila i na prvom i na drugom porodu. Prije drugoga sam i jela (inače bih bila totalno gladna da je bilo po njihovoj rutini od navečer prethodnog dana do drugi dan navečer). U toj situaciji i da je bilo po njihovj rutini bez uzimanje tekućine - ja vjerujem da neke žene totalno malaksaju, pogotovo ako je vani 40C.
    Dakle - prvo rodilju iscijedi ko limun - onda joj daj infuziju da dođe k sebi ... hm ima neke logike u tome

Ja sam rekla da se za sada dobro osjećam, i da ne vidim razlog čemu infuzija.
    Za drip sam rekla da bih pričekala još malo s tim, primalja je rekla biti ćete brže gotovi ovako - a muž je rekao nama se nikud ne žuri, danas smo cijeli dan rezervirali za porod

danchi79 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ivana zg-i ja sam dobila Normabel i isto kao i ti nisam popila niti jednog

Drip, apaurin i dolantin ću svakako odbiti, infuziju isto tako jer se dehidracija može spriječiti i oralnim uzimanjem tekućine za vrijeme porođaja (za to će se pobrinuti MM i bočica Jane )

Naravno uz uvjet da sve bude ok s bebom i samnom

Hera za savjete, s nestrpljenjem očekujem detaljan izvještaj s poroda
    za koji se nadam će brzo, brzo...kako se držiš?mene bi ubila napetost, neizvjesnot i iščekivanje....

danchi79 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Joj cure, ja ne znam kaj bi bez ovog foruma, puno Vam SVIMA hvala za svaki savjet

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mene bi ubila napetost, neizvjesnot i iščekivanje....
    to te drzi cijelu trudnocu, a onda kad si na kraju, ulovi te neki mir i spokoj.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Lutonjice, pozovi Ivanu da ide s tobom, i ti se se nadam se lakše odlučila nakon osobne pozivnice (ne smijem više ovaj mjesec, budu atentat napravili da im radim gužvu)

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

A tek kad ja dođem za koji mjesec.... :D

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nije problem u meni,već što mi apsolutno nitko u familiji,niti MM,ni prijateljice,ni mama,ni sestre ne pružaju potporu u vezi prirodnog poroda (mama mi govori da su na internetu samo psihopati )
    jedino da sama sjednem u auto i odvezem se u Varaždin u trudovima.

Što da ti pričam,danas me je sestra nazvala i nagovarala me da si sredim carski za 3000,00kn.

Našli su mi neku sestru kao vezu u Petrovoj,ne poznam ženu ni ona mene,pa me je strah kada mi dođe na porod "da mi sve sredi" a ja joj izvadim svoj plan poroda!

Mami ne smijem ni reć,a MM mi je već rekao da ću ih samo OSRAMOTITI SVOJIM BUDALAŠTINAMA,i ako se bebi nešto desi zbog moga filozofiranja,neka si dobro upamtim tko će biti kriv-JA!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    Lutonjice, pozovi Ivanu da ide s tobom, i ti se se nadam se lakše odlučila nakon osobne pozivnice (ne smijem više ovaj mjesec, budu atentat napravili da im radim gužvu)
    a znas da imaju jos jedne zagrepcane u travnju, i jedne u svibnju?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

joj, sad sam se sjetila, pita me sveki koliko kreveta ima po sobi, i ja velim da su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne... a ona meni : a koliko se to placa, da budes u njima???
    uopce nije mogla pojmiti da postoje sobe s tako malo kreveta 8)

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ivana žao mi je.
    Ovako: ti dođi tu kod nas prije poroda i dogovori si alternativno rodilište. Tako da imaš rezervno rodilište ako ti ovi tamo dignu živce ili te počnu prisliljavati na nešto. Tu ćeš znati što od svoga plana poroda je izvedivo a što nije. Pa ako u zg počnu piliti oko nekih stavki - izvadi plan i pokaži da se negdje i to može dobiti.
    Biti ćeš uostalom sigurnija i stabilnija u svojim zahtjevima - ako budeš imala alternativu.
    Joj to je strašno kad nemaš potporu obitelji. Zato i jesmo u takvom crnom dobu porodništva, jer nije tvoja obitelj jedina koja razmišlja na taj način.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    joj, sad sam se sjetila, pita me sveki koliko kreveta ima po sobi, i ja velim da su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne... a ona meni : a koliko se to placa, da budes u njima???
    uopce nije mogla pojmiti da postoje sobe s tako malo kreveta 8)
    svaka rodilja ima apartman i ne plaća se posebno, ha
    A reci ti njoj da još i svaka soba ima svoju kupaonu i klimu

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

TinnaZ šta je taj spasmex, vidim da si ga spomenula u jednom postu? Mislim da su to meni uvalili i nakon toga su mi trudovi podivljali i loše sam se počela osjećati..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

spasmex ti je PROTIV grceva, to je recimo pila moja sestra kad je imala upalu bubrega i jake napade boli

zato i je smijesno, daju ti drip ZA trudove, a onda spasmex za smirivanje kontrakcija

Datum pristupanja
    Nov 2003

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala Lutonjice, bilo mi je čudno jer znam da su spasmi grčevi... Ja nisam još bila na dripu kad su mi puknuli taj spasmex i baš je tad krenula lavina užasa..

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

PREDOZIRANJE
    Klinički su znaci otrovanja: crvenilo lica, midrijaza, tahikardija, suha usta, zastajanje mokraće, motorički nemir, delirij, povišena temperatura i grčevi.

Liječenje: ispiranje želuca, aktivni ugljen, purgativ, simpto*mat*sko liječenje grčeva i hlađenje tijela.

NUSPOJAVE
    Spasmex može prouzročiti suhoću usta, znojenje, rijetko pore*mećaje u akomodaciji, tahikardiju, smetnje pri mokrenju, nemir, smušenost, halucinacije i crvnilo kože.

Kod starijih bolesnika postoji veća vjerojatnost za pojavu neže*ljenih djelovanja.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ivana, nije niti moja familija ništa bila drugačija od tvoje, a niti prijateljice. Jedina osoba koja mi je pružala podršku je MM i hvala mu na tome, jer sve što sam uspjela postići ne bih bez njegovog oslonca.
    Njemu sam najmjerodavnija osoba za porod našeg djeteta bila ja - i bio je siguran da je moja odluka u vezi mojih poroda jedina mjerodavna, kakva god bila. Jer u konačnici - jedino mi odgovaramo i snosimo posljedice što god se dogodilo djetetu ili meni.
    Ja sam sigurna da liječnici koji bespotrebno i bez indikacije ubrzavaju porod (jer im npr. završava smjena) ne razmišljaju o tome da li će to dijete imati možda cjeli život neke posljedice od toga. A znam da u jednoj bolnici gdje se smještaju takva djeca, pitaju - da li su rađana pod dripom.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ivana zg, planira li TM biti s tobom na porodu? Ako ne, nakon što pređeš prag bolnice ionako si sama i radi ono što misliš da je ispravno. Ne vidim kako te u tome mogu spriječiti savjeti obitelji i prijatelja i zašto bi oni na koncu trebali znati svaki detalj poroda (bitno je da ga mi znamo ).
    Ako TM ide s tobom na porod onda bi ga ipak morala nekako pridobiti da ti bude podrška. :/

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ivana zg, planira li TM biti s tobom na porodu? Ako ne, nakon što pređeš prag bolnice ionako si sama i radi ono što misliš da je ispravno. Ne vidim kako te u tome mogu spriječiti savjeti obitelji i prijatelja i zašto bi oni na koncu trebali znati svaki detalj poroda (bitno je da ga mi znamo ).
    Ako TM ide s tobom na porod onda bi ga ipak morala nekako pridobiti da ti bude podrška. :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

postoje i situacije kada je bolje da umjesto muža ide netko drugi, npr. prijateljica ili doula koja će te podržati da ostvariš ono što je tvoja želja

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    mene bi ubila napetost, neizvjesnot i iščekivanje....
    to te drzi cijelu trudnocu, a onda kad si na kraju, ulovi te neki mir i spokoj.
    E baš tako. Jedino, već mi je malo bezveze, pa ne mogu odlučiti, da li sam ja sad to razočarana da još ništa, da li mi to paše jer si svaki dan naumim "još nešto što moram sutra" (iako ne bi svijet propao bez bilo koje tih stvari)...i tako. Pitam se često kako ću reagirati kad to stvarno krene, hoću li biti sretna, u šoku (jer je stvarno krenulo i nećemo čekati još jedan dan) ili ću i dalje biti full cool kao ovih dana i čekati da sve ide nekim svojim redom.

Nekako sam se malo emocionalno distancirala od svega sad u zadnje vrijeme. Pa me pitajte kaj ću reći kad to prođe, koliko sam distancirana i cool.

Usput, rekao mi doktor, pošto je voda mliječna, otvaranje počinje polako, neka "nešto poduzmem ovih dana" , prije kontrole idući tjedan. Onda sam si malo razmislila i nekako si mislim, pošto je cerviks ipak još prilično neprohodan i kaže dr. da mu treba još par dana, ako smo čekali ovak dugo i vidi se da ipak ide svojim tokom, nekakva indukcija ili bilo kakvi nasilni postupci nisu niti spominjani, pa se nisam trebala ni boriti još uvijek protiv toga, to moje prenošenje se ne smatra nekim problemom, kao što to nekad čujem, onda neću ništa "poduzimat", pričekat da samo krene kad vidim da hoće.

Dan više ili manje sad nije toliko bitan. Eh da, i doktor mi je nakon amnio rekao da bi me on naručio i prije (jer kao zbog termina bi morao sad svaka 2 dana), ali da uvijek postoji mala šansa da se tim učestalim pregledima potakne porod i malo ranije nego je tijelo spremno i da s obzirom na stanje, bolje da se tako ne žurimo s idućim pregledom.

I kaj da vam onda velim. Nakon toga stvarno nemaš razloga za nemir i nespokoj koji te prati tijekom čitave trudnoće barem na mahove.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ivana zg, čak i da nemaš podršku u rađaoni, sudeći po tvojim postovima, meni se čini da si ti i sama dovoljno čvrsta i hrabra da postigneš tamo ono što želiš (već i to tvoje opiranje svima u situaciji kad nemaš podršku ni od koga to dokazuje), no još imaš vremena, razmisli, pa vidi da probaš naći ipak, barem nekog tko te npr. spreman voziti u Vž ili gdje već misliš da bi dobila bolju skrb.

pričekaj Lutonjicu da čuješ njeno iskustvo (stvarno se nadam da će biti lijepo), pa možda učvrstiš odluku.

ako ne, pusti sve oko sebe i njihove komentare, neće oni roditi umjesto tebe, kad dođe to vrijeme, uzdaj se u svoje instinkte i traži ono što ti se bude tad činilo najboljim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dan više ili manje sad nije toliko bitan. Eh da, i doktor mi je nakon amnio rekao da bi me on naručio i prije (jer kao zbog termina bi morao sad svaka 2 dana), ali da uvijek postoji mala šansa da se tim učestalim pregledima potakne porod i malo ranije nego je tijelo spremno i da s obzirom na stanje, bolje da se tako ne žurimo s idućim pregledom.
    pametno zbori ... i meni je bila plodna voda mliječna, to samo znači da je spremna za porod, a kad će porod ne zna se

Datum pristupanja
    May 2005
    41

Početno

Ja sam ovaj utorak bila na tečaju u vž, na predavanju sestre Erike i oduševljena sam. Lutonjica je na proljetnicama sve lijepo opisala.

E, sad sestra Erika je vezano uz prirodni porod rekla tražite i dobiti ćete.
    Mene zanima da li ispunjenje naših želja (naravno, osim nas samih) ovisi o osoblju koje zateknemo, ako imamo sreće da je tamo sestra Erika sve ok, a ako ne, kako su ostali? Da li mogu doći mirna i sigurna sa svojim planom poroda ili moram biti spremna na fajt jer će me na sve moguće načine probati smuljati?

danchi79 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nama su na tečaju Dr. Jukić i sestra Erika spomenuli da još uvijek postoji jedan dio osoblja koji ne podpire prirodan, neinterventan i nemedikaliziran porod, tako da u biti moraš biti spremna na sve

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

PLAN POROĐAJA

Ime i prezime,datum i mjesto rođenja,krvna grupa

Želim biti potpuno obaviještena o svim medicinskim postupcima i
    intervencijama koji će se provoditi nada mnom i mojim djetetom i želim za njih dati svoje naknadno dopuštenje,sukladno Zakonu o Pravima pacijenata čl.6,čl.8;

„….pravo na suodlučivanje pacijenta obuhvaća pravo pacijenta na obaviještenost i pravo na prihvaćanje ili odbijanje pojedinog dijagnostičkog,odnosno terapijskog postupka…..“
    Sve dok je sve u redu s mojim djetetom i sa mnom, želim:

-klizmu i brijanje,ali uz vlastiti jednokratni pribor
    -ne inducirani- prirodni porod
    -porod BEZ infuzije(i svega onoga što se stavlja u nju,apaurin….)
    -porod BEZ dripa
    -porod BEZ prokidanja vodenjaka
    -porod BEZ Spasex-sa,Dolatina
    -porod BEZ epiziotomije
    -porod BEZ sredstava za ublažavanje bolova-dok ih sama ne zatražim
    -porod BEZ nalijeganja doktora na moj trbuh
    -porod BEZ prisustva stažista i studenata
    -koristiti loptu,stolčić,
    -koristiti muziku,piti,jesti,svoju spavačicu,mobitel
    -neometano se kretati i mijenjati polozaje,hodati, i ne biti cijelo
    vrijeme priključena na CTG-e
    -NE ŽELIM RODITI U LEŽEĆEM POLOŽAJU(ako nema druge
    solucije,onda barem u sjedećem)
    -tiskati instiktivno,čučeči,stojeći
    -vidjeti svoju posteljicu,i da mi odgovorna osoba potvrdi da su
    svi dijelovi izvađeni i prebrojani(zbog mogućnosti sepse)
    - u slučaju carskog želim opću anesteziju

-da se pupčana vrpca prereže NAKON što prestane pulsirati
    -kontakt kožu na kožu
    -podojiti dijete odmah po porodu
    -pedijatrijski pregled uz moju prisutnost
    -da se traži moj predhodni pristanak nad svim (medicinskim)
    postupcima koji se obavljaju nad mojom bebom
    -želim isključivo dojiti svoje dijete,to znači da se
    djetetu ne daje nikakva tekućina osim majčinog mlijeka
    -želim dojiti na zahtjev djeteta,te ako plače da
    mu se ponudi podoj
    -rooming in

IZJAVA:
    U ovom planu porođaja naveli smo naše želje. Prije ispunjavanja plana smo se educirali i spremni smo aktivno sudjelovati u porođaju kako bi naše želje bile ispunjene u što većoj mjeri. Svjesni smo da se porođaj može zakomplicirati i da će u tom slučaju liječnik i primalja donijeti nužne odluke.

Unaprijed hvala na Vašoj suradnji u provođenju našeg plana porođaja.

Potpis,datum

Što mislite treba li što dodati ili izbaciti?[/i]

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Hera prvotno napisa
    Usput, rekao mi doktor, pošto je voda mliječna, otvaranje počinje polako, neka "nešto poduzmem ovih dana" , prije kontrole idući tjedan.
    Možda je mislio da nešto poduzmeš s mužem?

Malo OT:
    U četvrtak je u Novom listu izašao tekst na dvije strane o rodilištu i o tome kako su oni otvorni za prirodne (oni porod u kadi i na stolčiću zovu alternativnim) načine poroda uz podatak da je 10-15% ukupnih poroda alternativno i da se na to još uvijek uglavnom odlučuju avanturistkinje. spomenuli su i da žene znaju doći s planom poroda.
    Inače, Riječko rodilište ima rooming-in od 1985., a prije toga je Sušačko imalo rooming-in još u moje doba, kasnih 60-tih godina, ali su žene rađale na ravnom kirurškom stolu, pa se moja mama ipak odlučila za staro Riječko, bez rooming-ina, ali s ginekološkim stolom za rađanje.

Razmišljam o još jednom obilasku rađaone u pratnji MM. Ja sam bila na tečaju u obilasku, ali on nije mogao. Ali pitam se ima li to smisla? Pitala sam što sam htjela, vidjela što me zanimalo, znam što me čeka i što hoću i baš mi se ne da daviti sestru da me voda okolo. :/

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni su rekli da infuzija glukoze je samo glukoza..cak mi je fizioterapeutkinja koja se full zalaze za prirodan porod preporucila da ukoliko budem iscrpljena i malaksala ju ne odbijem..pa sad :? ...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

gle
    Poro7aj zahtijeva ogromnu koli)inu energije. Kako se duljina poro7aja i izgona ne
    može predvidjeti, da bi se osiguralo dobro stanje majke i djeteta, trebaju se
    nadopunjavati izvori energije. Ozbiljna ograni)enja oralnog unosa mogu dovesti do
    dehidracije i ketoze. To se obi)no lije)i intravenskom infuzijom glukoze i teku5ine. U
    brojnim istraživanjima metodom slu)ajnog uzorka vrednovani su efekti koje ovakvo
    lije)enje ostavlja na majku (Lucas et al, 1980; Rutter et al, 1980; Tarnow-Mordi et al,
    1981; Lawrence et al, 1982.). Gini se da je porast prosje)ne razine glukoze u serumu
    pra5en porastom razine maj)inog inzulina (i smanjenjem u prosje)nim razinama 3-
    10
    hidroksibutirata). To rezultira pove5anjem razine glukoze u plazmi djeteta i može
    rezultirati u smanjenju pH umbilikalne arterijske krvi. Kod fetusa može do5i do
    hiperinzulinemije kada žena primi više od 25 grama glukoze intravenozno u tijeku
    poro7aja. Ovo može rezultirati neonatalnom hipoglikemijom i pove5anim razinama
    mlije)ne kiseline (laktata) u krvi. Pretjerana primjena intravenskih otopina bez soli
    može dovesti do hiponatremije kod majke i djeteta.
    str 13
    http://www.udrugaprimalja.hr/baza/up..._smjernice.pdf

pij vodu , ili izosport

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Citiraj Hera prvotno napisa
    Usput, rekao mi doktor, pošto je voda mliječna, otvaranje počinje polako, neka "nešto poduzmem ovih dana" , prije kontrole idući tjedan.
    Možda je mislio da nešto poduzmeš s mužem?
    a kaj si ti shvatila kaj drugo

naravno da je to mislio.

usput, počeo danas curit čep polako, tako da eto, ide to samo, da ribica skoro ispliva

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj inamar prvotno napisa
    Ja sam ovaj utorak bila na tečaju u vž, na predavanju sestre Erike i oduševljena sam. Lutonjica je na proljetnicama sve lijepo opisala.

E, sad sestra Erika je vezano uz prirodni porod rekla tražite i dobiti ćete.
    Mene zanima da li ispunjenje naših želja (naravno, osim nas samih) ovisi o osoblju koje zateknemo, ako imamo sreće da je tamo sestra Erika sve ok, a ako ne, kako su ostali? Da li mogu doći mirna i sigurna sa svojim planom poroda ili moram biti spremna na fajt jer će me na sve moguće načine probati smuljati?
    ja idem spremna na fajt
    ali prirodan porod je, kako cujem, moguc i uz onu ekipu koja nije bas za to, ako si cvrst i dosljedan

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je još nešto palo na pamet, vezano za dilanje osobnih podataka rodilja raznim sponzorima
    ako uzmeš paket sretna beba, gotovo je sigurno da će proslijediti tvoje osobne podatke

ja planiram odbiti paket, ali znam za slučajeve kad su i osobe koje ga nisu uzele i isto tako nisu ostavile svoje podatke na onoj "potvrdi" kod preuzimanja paketa dobile neke promo materijale doma
    dakle, očito je bolnica proslijedila i njihove podatke dobivene pri prijemu u rodilište

ima li smisla npr. na papiru sa željama/zahtjevima o postporođajnoj njezi djeteta napisati i da se izričito protivite davanju svojih podataka trećim osobama ili bi to bilo dovoljno samo napomenuti sestri kad vam donese paket, a vi ga odbijete?

malo sam zakomplicirala, valjda kužite

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj aries24 prvotno napisa
    meni je još nešto palo na pamet, vezano za dilanje osobnih podataka rodilja raznim sponzorima
    ako uzmeš paket sretna beba, gotovo je sigurno da će proslijediti tvoje osobne podatke
    Ma gle, a tko te sprijecava da ga popunis "tocno" npr Ana Anic, Anina bb Grad tajitaj

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •