Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 80

Tema: priznati ili ne ocinstvo

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno priznati ili ne ocinstvo

Jucer sam dobila vrlo neobicnu informaciju!
    Pa reko da pitam vas koliko bi moglo biti istine u tome?
    S obzirom na moju situaciju, da bi ostvarila neka prava kao samohrani roditelj, nesmijem (ili nebi strebala) dozvolit ocu djeteta da ga prizna, Time gubim sva prava na recimo porodiljnu naknadu u drugih 6 mjeseci od 2500kn, pa pravo na prednost za vrtic, i sta ti ja sve znam!
    Dajte mi recite ako ko zna di je tu logika? i dali tu ima istine?

Hvala , unaprijed!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nije mi bas jasno sto pises...

ali mislim (koliko me sjecanje sluzi) da pravo na porodiljnu naknadu niti duzina ter visina iste nema nikakve veze sa priznavanjem ocinstva...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ma vjerojatno sam krivo objasnila!
    Znam da duzina porodiljnog ne ovisi o tome vec kao samohrana mama , imam pravo na naknadu za drugih 6 mjeseci 2500, a ne minimalac od 1600 ili koliko vec je! jer nisam udata i ne zivim s ocem djeteta!
    ali jucer sam saznala da ako on prizna dijete (sluzbeno) da onda nemam pravo na status samohranog roditelja! :?
    Nadam se da sam sad malo bolje objasnila sto me muci!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

mislim da to nema veze. ako otac prizna dijete, a ne živi s vama, onda ti imaš status samohrane majke.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

uh, ne znam, ali mi ne zvuci logicno da status samohranog proditelja ima veze sa priznavanjem djeteta... pa sto je sa svima rastavljenima onda???

ma, javit ce ti se neko ko zna vise...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj lucky day prvotno napisa
    uh, ne znam, ali mi ne zvuci logicno da status samohranog proditelja ima veze sa priznavanjem djeteta... pa sto je sa svima rastavljenima onda???

ma, javit ce ti se neko ko zna vise...
    slazem se stvojom tvrdnjom pa mi bes zato ovo nema nikakve logike!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj vendela prvotno napisa
    ali jucer sam saznala da ako on prizna dijete (sluzbeno) da onda nemam pravo na status samohranog roditelja! :?

od koga si to saznala? nekog službeno ili od baba na placu?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, to se i ja pitam :?

najbolje nazovi u HZZO i pitaj njih jer je specificna situacija

meni fakat nije jasno kakve bi veze priznavanje ocinstva trebalo imati s time sto si ti samohrana majka

bubimirko

Početno

Vendela.....vjeruješ li ti i u patuljke

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj anki prvotno napisa

od koga si to saznala? nekog službeno ili od baba na placu?
    od cure koja je u situaciji kao i ja!
    Nema mi to logike pa zato pitam vas!

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

oke, kuzim

ja bi na tvom mjestu u svakom slucaju nazvala nadleznu instituciju, ispricala im kaj si ti nama i od njih trazila odgovor

ak neces zvat na svoju opcinu zovi u neku drugu zupaniju ili grad

bubimirko

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa

tak je.......... pitaj u Bangladešu ili u Štakorovcu navodno su tam vrlo susretljivi i ljubazni (sorry nisam mogao odoljeti)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj bubimirko prvotno napisa
    Vendela.....vjeruješ li ti i u patuljke
    Ne nevjerujem, a mislim da nisam ni kad sam bila mala!
    sto je vjerojetno i dovelo do toga da sam danas totalno nepovjerljiva prema svemu!

Zato imam vas na Forumu da ves pitami da saznam naj frize informacije u vezi bilo cega!
    Tu svatko nesto zna pa eto nadam se da cu i na ovo ptanje dobit LOGICAN odgovor! ako i ne bar da cu saznat di ga mogu potrazit!
    Sve vas puno volim

Mukica- hvala mislim da cu morat!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa

tak je.......... pitaj u Bangladešu ili u Štakorovcu navodno su tam vrlo susretljivi i ljubazni (sorry nisam mogao odoljeti)
    Hvala bubimirko, ovi tvoji komentari mi uvjek uljepsaju i raspoloze dan

Banglades mi je daleko a Štakorovac bi mogla posjetit pa da vidim, hoce li mi djete imat oca ili ne?

bubimirko

Početno

osim toga daj mi pojasni slijedeće.......draga teta Vendela.........
    ako sve to i je istina , na koji način misliš spriječiti oca da prizna dijete ako to želi i dočepaš se toliko željenih 2500 kn umjesto 1600 i njegovo priznanje......hmmmmmmmmmbome teška odluka

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

osim toga daj mi pojasni slijedeće.......draga teta Vendela.........
    ako sve to i je istina , na koji način misliš spriječiti oca da prizna dijete ako to želi i dočepaš se toliko željenih 2500 kn umjesto 1600 i njegovo priznanje......hmmmmmmmmmbome teška odluka
    ma nije problem u odluci vec mi to nikako nije jesno, pa reko moze li mi tko pametniji malo to objasnit po zdravo seljacki!
    To ti mene sed muci !
    A u ostalom di si vidio imat i OVCE i NOvce! ako znas nacin kako daj i meni recept ( ali moli cu zdravo seljacki) da nmoram dalje postavljat pitanja!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Dvije moje prijateljice su samohrane majke.Kad su se išle raspitivati o nekakvoj novčanoj pomoći,rekli su im da kao samohrane nemaju amam baš nikakava pravo ako je dijete priznato o d oca,odnosno ako u rodnom listu piše očevo ime sokiran .Znači ako je dijete priznato nemaš pravo,ako nije imaš.

Ja nikad u životu nisam čula gluplju stvar,uglavnom nemaju nikakvu pomoć .Ali još ti to provjeri,možda se što promjenilo u zadnjih 2 god

Ovo sam i ja cula jucer pa mi nije jasno da to moze biti istina!
    Ja jos nisam rodila, ne zivim s ocem djeteta,on bi prizno dijete, ne radi dramu oko toga!
    Ali po ovome ispada da je bolje da svojem djetetu ne upisem oca,tj, da ga isti ne prizna jer onda na zalost imam pravo na neke olaksice!

Di je tu logoka, i di je bila zdrava pamet onima koji su izglasali takav zakon!
    grrr grrr grrr

Draga, ako ne otac ne prizna dijete onda možda imaš neka prava od države, a ako ga prizna onda dijete ima pravo na uzdržavanje od oca.

Opet se pitam zašto bi vanbračna djeca (s priznatim očinstvom) samo na temelju svog statusa imala neka veća prava od ostalih?
    Sorry, ali ako je tvoj partner neadekvatan i ne možeš s njim uspostaviti normalan odnos - kakve veze država ima s time? Pa nije ti ga ona birala Wink .

I na kraju, nadam se da financijski dio nije jedini kriterij prema kojem ćeš odlučiti hoćeš li navesti ime osobe koju smatraš ocem djeteta. Mislim (i nadam se) da su kunice tu najmanje važne, puno manje od dobrobiti djeteta.

Priznanje očinstva je malo više od puke formalnosti i osjećaja kako se dotični to jutro probude, kako to mnogi žele shvatiti

Ovo samna istu temu izvukla s drugog Foruma! nadam se da vam je sad jasno zasto me sve to muci!

bubimirko

Početno

ima tu puno imučnijih od mene, stoga vjerujem da ćeš odgovor na to pitanje -----ovce i novce , morati potražiti kod njih.....sigurno su po tom pitanju kompetentniji od mene

bubimirko

Početno

nič se ti ne sekiraj.....samo neka on prizna ako želi.....ništa ti ne buš zgubila........i nikakva prava ti zbog toga nebuju uskraćena.......ak se ne varam dragi(ili kakav već) ti je organ reda, mira i zakona-ko bu se zameril majci njegova djeteta-takvih nema(barem ne izvan "ustanova")

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

gle, ne znam sad točno za porodiljnu naknadu, ali sam 100% sigurna da imaš pravo na socijalnu pomoć bez obzira da li je otac priznao dijete ili ne!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

nič se ti ne sekiraj.....samo neka on prizna ako želi.....ništa ti ne buš zgubila........i nikakva prava ti zbog toga nebuju uskraćena.......ak se ne varam dragi(ili kakav već) ti je organ reda, mira i zakona-ko bu se zameril majci njegova djeteta-takvih nema(barem ne izvan "ustanova")
    ajde valjda bu tak, probat cemo pa da se vidi!
    a kaj se izgubljenog tice ni nemam kaj zgubi , Novaca ono malo kaj se zaradi Ode ko i svegdje, nekretnine ne posjedujem, A zdrava pamet prema potrebi moza se pretvorit u kasu pa opet nikom koristi od toga a nevinosti sto se tice to je otislo..... Ups pa je sam jos uvjek Djevica(po Horoskopu), .... ni ne sjecam se kad!
    Tak da jedino vrijedno u zivotu me ceka kroz koji dan!
    a za to cu se borit.... do zadnje kapi sta se kaze!

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tu se nešto diskutiralo...
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=29144
    daj si to pročitaj

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    gle, ne znam sad točno za porodiljnu naknadu, ali sam 100% sigurna da imaš pravo na socijalnu pomoć bez obzira da li je otac priznao dijete ili ne!
    da, ali samo ako je socijalni slučaj! samohrani roditelj sam po sebi to nije...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

i još jedna stvar - koliko ja znam ni jedan naš zakon ne definira pojam 'samohranog roditelja' prema tome ne znam ni kakve bi veze priznavanje djeteta imalo s tim...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    i još jedna stvar - koliko ja znam ni jedan naš zakon ne definira pojam 'samohranog roditelja' prema tome ne znam ni kakve bi veze priznavanje djeteta imalo s tim...
    Slazem se s ovim komentarom , ni meni to nema logike!
    Morat cu se raspitat u socijalnoj sluzbi ili di vec o tome!
    Nije "problem" lova vec bi zeljela da mi dijete jednog dana nema kompleks zbog toga sto mu u papirima ne pise ima oca! A isti ga zeli priznat mada ne zivi mo zajedno i mozda nikad ni necemo!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

A isti ga zeli priznat mada ne zivi mo zajedno i mozda nikad ni necemo!
    ako je to njegova želja mislim da zakonski ni nemaš prava zabraniti mu da prizna dijete!
    ali, valjda će ti se po tom pitanju javiti netko informiraniji, znam da je već bilo govora o tome na forumu...

a ovo za socijalce - ako ti počnu praviti probleme samo ih traži da ti točno navedu zakon i članak u kojemu piše to što ti 'pokušavaju prodat' pa ćemo provjerit ...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Niko i ne misli ista zabraniti, dapace meni je drago da je tako!
    Financije su trenutno manja briga!
    A za socijalce vidjet cemo sta ce oni rec pa cemo o njima razmisljat kasnije, nezelim razbijat glavu s necim sto mi u ovom trenu nije tako vazno!
    Kad dodje vrijeme i to ce se rijesavat!
    Svakako hvala, na savjetu!

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Meni je ovo što pišeš potpuno nelogično i iz moje prakse - netočno. Ja sam samohrana mama, a biološki otac je Ninu službeno priznao kad je imala 2,5 godine. Nikakve razlike u mojim pravima o kojima pitaš nije bilo dok je ona bila 'nepriznata' i nakon što je to zakonski riješeno. Znači, visina porodiljske naknade nije ovisila o tome je li ona 'priznata' ili nije nego o mojoj plaći (u međuvremenu je povećana naknada za drugih 6 mjeseci ali ne vjerujem da se osim toga nešto mijenjalo), nisam imala nikakvo pravo na nekakav novčani dodatak niti dok nije bila 'priznata' niti poslije jer to isto ovisi o primanjima, a samohrani roditelji definitivno imaju prednost kod upisa djece u vrtić (to sam iskoristila i apsolutno sam sigurna da me nitko nije pitao je li dijete priznato ili ne).
    Ako te još nešto konkretno zanima pitaj...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala ti nina ovo mi je sad jasno, bude li me sta zanimalo pitacu!

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Koliko me sjećanje služi - dijete može priznati tko god se sjeti (može i susjed, poštar ) no to ništa ne vrijedi dok majka ne prizna osobu koja je priznala. Znači - upisuje se pod 'otac' samo onaj koji je priznao i čije priznanje je majka prihvatila. Tvoja je zadnja!! To i piše u napomeni u rodnom listu.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj drndalica prvotno napisa
    Tvoja je zadnja!! To i piše u napomeni u rodnom listu.
    donekle je majcina zadnja. jer ako majka ne da priznanje, otac moze pokrenut sudski postupak za utvrđivanje ocinstva.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja susjeda ima dvoje djece i zivi s ocem a ima status samohrane majke .On je priznao djecu.Imala je prednost kod upisivanja djeteta u vrtic i mlađeg sad u jaslice

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zaboravih napisati da nisu oženjeni ali žive skup a ona ima status samohrane najke

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hvala cure stvarno ste Zlatne!
    Znaci da osoba koja mi je dala ovu famoznu informaciju i nije bas upucena u zakon i u sve te zavrzlame oko priznavanja!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj patricija prvotno napisa
    ... a ona ima status samohrane najke
    kako može imati nešto što zakon uopće nije definirao :? ?

samohrani roditelj postaješ tako da odeš javnom bilježniku i potpišeš izjavu 'pod krivičnom, kaznenom i što ja znam kakvom odgovornošću' izjavljuješ da ne živiš s ocem svog djeteta...

drugog statusa, zakonski definiranijeg, nema!

a tvoja susjeda krši zakon jer ona nije samohrani roditelj nego živi u izvanbračnoj zajednici koja se nakon rođenja djeteta (ili nakon 2 ili 3 godine) smatra brakom!

angie

Početno

koliko znam....mislim da u izvadku iz matice rođenih i rodnom listu ne smiju pisati podaci o ocu. S tim se dokazuje da si samohrani roditelj npr. kod dječjeg doplatka

Ali ako je po glavi kućanstva više od negdje oko 1600 kuna onda pravo nemaš na doplatak

Raspitivala sam se za sebe jer sam u toj situaciji pa sam ksužila da nasa lijepa domovina ne mari za takve slučajeve pa onda...snađi se druže

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj angie prvotno napisa
    koliko znam....mislim da u izvadku iz matice rođenih i rodnom listu ne smiju pisati podaci o ocu. S tim se dokazuje da si samohrani roditelj npr. kod dječjeg doplatka
    ovo ne može biti točno! što je s djecom kojima su majka ili otac pokojni? oni su navedeni u rodnom listu...

kriterij za doplatak je iznos plaće, a ne broj članova obitelji...

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

za doplatak se navode članovi kućanstva. tom logikom ako navedeš samo jednog roditelja - znači da je samohran.

drndalica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tvoja je zadnja!! To i piše u napomeni u rodnom listu.
    Očinstvo se može 'upisati' ili ako majka ptihvaća nečije priznanje ili sudski (pretpostavljam dokazivanje tipa DNK testiranja). Samo tako - na brzinu, a bez majčina znanja, ne može se nitko upisati kao otac. To je najmanja briga.

angie

Početno

nisam ni rekla da je kriterij za doplatak to, samo kazem svoj slucaj kada sam tražila doplatak u katgoriji samohranih roditelja, a to znaci ako si sama, a tata postoji, a nema njegovih podataka onda si ta kategorija...

Ima i drugih kategorija na koje se dobiva određeni postotak povišenja osnovnog dječjeg doplatka

najbolje je pogkedtai u zakon i pravilnik pa se ne može pogriješiti

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ako navedeš samo jednog roditelja - znači da je samohran.
    upravo tako! s obzirom na to da zakon ne definira pojam samohranog roditelja sve se svodi na tvoju riječ (i savijest) ili eventualno pisanu izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ako navedeš samo jednog roditelja - znači da je samohran.
    upravo tako! s obzirom na to da zakon ne definira pojam samohranog roditelja sve se svodi na tvoju riječ (i savijest) ili eventualno pisanu izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika...
    aali ja niti mogu niti imam pravo ocu djeteta zabranit da ga prizna ako on to zeli! Bez obzira dali zivimo ili ne zajedno! U mom slucaju ne zivimo, ali... sta to znaci da moje dijete ima manje prava na normalan zivot i na ono sto druga dijeca i njihovi samohrani roditelji imaju pravo i mogucnost dobit od drzave! :?
    Neko kome ta pomoc nije potrebna dobit ce je jer djetetov otac nije prizno dijete a oni kojima bi ta pomoc stvarno bila potrebna nemaju pravo jer je otac prizno dijete (jer ima moralnu i nadasve osjecajnu odgovornost) a nema mogucnost iz bilo kojeg razloga tom djetetu pruzit neke stvari u zivoto!
    Takvo dijete nece dobit ono sto ga pripšede jer mu otac ima osjecaj obaveze i ljudskosti!
    Stvarno se pitam di ova drzava misli prestat bit licimjerna i kad misli prestat zarađivat na ljudima koji su imovinski nizeg statusa, ali posteni pa se nisu naucili lagat i krast , kao oni koji sjere u saborskim foteljama!
    Jer da znaju krast nebi im trebala pomoc ili se nebi zalili na to sto su samohrani roditelji!

Sramota , po kojoj politici zivimo!

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vendela, samohrani roditelj možeš biti i ako je otac priznao dijete. Pročitaj što miha piše.

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Zakon o socijalnoj skrbi, čl. 2.:
    (1) Pojedini izrazi upotrijebljeni u ovom Zakonu imaju ovo značenje:
    ...

3. Samohranim roditeljem smatra se roditelj koji nije u braku i ne živi u izvanbračnoj zajednici, a sam skrbi za svoju djecu.
    Po tome, treba imati dokaz da roditelj sam skrbi za djecu, t.j. neki dokument (sudska presuda) da otac koji je to dužan - ne plaća uzdržavanje.
    Ukoliko drugi roditelj plaća (ili nema dokaza da ne plaća) onda ovaj drugi nije samohrani roditelj.

A znamo da je uzdržavanje osnovno pravo svakog djeteta, i čim se upiše očinstvo u maticu rođenih odmah treba pokrenuti i postupak za određivanje uzdržavanja (što kod presude o rastavi ide skupa s odlukom o povjeri)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    vendela, samohrani roditelj možeš biti i ako je otac priznao dijete. Pročitaj što miha piše.
    da ali po onom sto miha pise djete nesmije biti priznato od oca , jer onda majka vise nije samohrani roditelj!
    Mislim nije stvar u luvi vec mene muci taj status radi dobivanja vrtica tj.jaslica, a sta se tice Duznosti oca da placa uzdrzavanj meni nije ni na kraj pameti od njega trazit da to cini ukuliko sam ne smatra da je to njegova duznost ,jer kojiki muku muce s alimentacijol i vuku se po sudovima zbog par sto kuna!
    Za dobivanje neke socijalne pomoci neka se trude oni kojima treba vise nego meni, jer moje ce dijete imat u zivotu sigurno dovoljno za pristojan zivot i necu sigurno propast bez tih novaca ali me jako boli kad se onima kojima stvarno treba ne dozvoli da ostvare svoje prava!
    A ovo oko obaveze da otac nuzno mora uzdrzavat dijete, ko voli nek izvoli meni je to malo smijesno gonit nekoga na nesto sto ovsj ne zeli!
    Stavite samo sebe u poziciju da vas netko na nesto prisiljava!
    stojim i dalje kod toga da treba omogucit ljudima kojima je potrebno pomoc i sretstva ali isto tako priskocit u pomoc i onima koji su voljni sami si stvorit egzistenciju za sebe i dijete ali im je potrebna minimalna pomoc oko organizacije kao sto su dobivanje vrtica da to djite ima di bit dok roditelj zarađuje da bi imali od cega zivjet!

Mene zanima samo to i nikakve druge stvari!

angie

Početno

[pa mislim da ti je bitnije ono sto ce misliti dijete i zadovoljstvo oca nego vrtici i neke jadne povlastice koje ces imati od stausa samohranog roditelja...
    sorry, radije bih se potrudila zaraditi tih par stotina kuna nego zafkavala s papirologijom i nasim zakonom

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

da ali po onom sto miha pise djete nesmije biti priznato od oca , jer onda majka vise nije samohrani roditelj!
    tilt :? ?! oprosti, ali gdje si vidjela da sam napisala išta slično?

naprotiv, cijelo ti vrijeme uzaludno tupim da priznavanje/nepriznavanje djeteta od strane oca nema nikakve veze sa samohranim roditeljstvom!!!

samohrani roditelj postaješ tako da odeš javnom bilježniku i potpišeš izjavu da 'pod krivičnom, kaznenom i što ja znam kakvom odgovornošću' izjavljuješ da ne živiš s ocem svog djeteta...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj angie prvotno napisa
    [pa mislim da ti je bitnije ono sto ce misliti dijete i zadovoljstvo oca nego vrtici i neke jadne povlastice koje ces imati od stausa samohranog roditelja...
    sorry, radije bih se potrudila zaraditi tih par stotina kuna nego zafkavala s papirologijom i nasim zakonom
    Ma nije problem u tome dali cu zaradit "tih par sto kuna vise" vec je problem samo u tome sto ja svoje djete necu imat di ostavit kad pocnem ponovo radit ako ne dobijem taj vrtic!
    Nemaju svi u zivotu srece po pitanju baka servisa, nije da mi mama nebi pricuvala nego ona jos uvijek radi pa na nju nemogu racunat!
    Mislim da ti je sad jasnije, zasto me sve to zanima!
    Meni nije nikad bio problem pljunut u sake i zaradit , sama sebe financiram od svoje 14. pa stoga necu umrijet bez tih"par sto kuna" , a imam i kredit za auto koji ne vozim (ali to je druga prica , i ne spada ovamo)!
    Tako da te molim da ubuduce ne sudis prije nego znas cinjenice, bez obzira o kome se radilo!
    mena ove stvari zanimaju cisto da znam kako se postavit a ne da bi nekoma uzimala kruh iz usta jer ima milion sklucajeva koji su u goroj situaciji nego ja!

Mojem djetetu nece falit nista u zivotu, ali taj famozni vrtic mi je i vise nego potreban, da bi mogla priustit tom djetetu neso od zivota!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

tilt :? ?! oprosti, ali gdje si vidjela da sam napisala išta slično?

naprotiv, cijelo ti vrijeme uzaludno tupim da priznavanje/nepriznavanje djeteta od strane oca nema nikakve veze sa samohranim roditeljstvom!!!

samohrani roditelj postaješ tako da odeš javnom bilježniku i potpišeš izjavu da 'pod krivičnom, kaznenom i što ja znam kakvom odgovornošću' izjavljuješ da ne živiš s ocem svog djeteta...
    Sorry onda sam ja krivo shvatila!
    stvarno mi je zao ali doslo je do krivog spoja!
    malo sam ovih dana rastrojena, i ne kopcam bas najbolje i najbrze sto mi inace nije slucaj!
    Nadam se da mi oprastas,

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nadam se da mi oprastas,
    ajme ženo pa naravno da ti opraštam, samo mi zaista nije bilo jasno odakle ti to ...

dakle, da sumiramo - ne postoji čvrsta zakonska definicija samohranog roditeljstva nego se u većini slučajeva sve svodi na tvoju riječ.

npr. na stranicama grada zagreba postoji popis dokumenata za upis u vrtić:

Roditelj ili skrbnik djeteta dostavlja dječjem vrtiću prema mjestu stanovanja:
    1. popunjeni i potpisani zahtjev za upis (dostupan u dječjem vrtiću ili u Attachmentu),
    2. izvadak iz matice rođenih ili rodni list ili potvrdu s podacima o rođenju djeteta,
    3. potvrdu o mjestu prebivališta djeteta i presliku osobne iskaznice roditelja,
    4. potvrdu o radnom statusu roditelja i drugim činjenicama bitnim za ostvarivanje prednosti kod upisa.

onda odeš u vrtić i pitaš ih jesu li njima dovoljne izjava potpisana kod javnog bilježnika da si samohrani roditelj i potvrde iz MUP-a da ti i otac ne živite na istoj adresi. ako kažu da nisu onda ih pitaš a što bi im bilo dovoljno za dokazivanje statusa pa nabaviš to...

nažalost, s obzirom na to da nema neke stroge zakonske regulative, svaka ustanova traži druge papire i potvrde. primjerice, moja mama hoda na štakama, ali nema iskaznicu invalida. bez obzira na to zbog samih štaka na nekim joj mjestima bez problema izlaze u susret jer je invalid...

uostalom, vidi i dio prijave za vrtiće grada zagreba:

Z A H T J E V
    za upis djeteta u Dječji vrtić ______________________________

1. Ime i prezime djeteta: _______________________________________________
    Dan, mjesec i godina rođenja: _______________________ JMBG:________________________
    Adresa stanovanja:_______________________________________ telefon: _________________
    Prijavljeno prebivalište – grad/općina ___________________ županija ____________________
    2. Da li je majka - otac samohran-a DA NE
    3. Ime i prezime majke: __________________________________________________ ___________
    Prijavljeno prebivalište – grad/općina ___________________ županija ____________________
    Zanimanje i stručna sprema:___________________________________________ ____________
    Zaposlena u: __________________________________________________ ___________________
    Adresa poslodavca i broj telefona:_________________________________________ __________
    Radno vrijeme:__________________________________________ _________________________

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •