Miha_ stvarno hvala ti
i sorry jos jednom!
Bas sam smotana zadnjih dana!
Ove mi informacije stvarno puno znace!![]()
Miha_ stvarno hvala ti
i sorry jos jednom!
Bas sam smotana zadnjih dana!
Ove mi informacije stvarno puno znace!![]()
u nl majka prima vecu nadoknadu ako otac ne prizna dijete
Kod nas u Ri prednost pri upisu u vrtić/jaslice imaju djeca kojoj su oba roditelja zaposlena i djeca samohranih roditelja. Kod prvog upisa mog djeteta (poslije je upis automatski, samo se predaje zahtjev), ispunila sam opće podatke o djetetu, a kod imena roditelja navela samo sebe. Pitali su me jesam li sama s njime, ja sam potvrdila i to je bilo to. Nikakvih drugih pitanja nije bilo, ni da li je otac priznao dijete, ni da li smo rastavljeni, ni da li živim s nekim. Baš ništa. Inače dijete je vanbračno, ali priznato od oca po rođenju.
Da, kod nas zaista razne institucije tumače pojam samohran kako njima paše, ali roditelj djeteta koji ima priznato očinstvo i čiji otac plaća uzdržavanje (odnosno ima rješenje o istom) zaista nije samohrani roditelj.
Biti samohran ne znači živjeti odvojeno od partnera.
logično i normalno.stray_cat prvotno napisa
ne, nije logično i normalno! ne znam po čemu bi bilo :? ?JaMajka prvotno napisa
to što je netko priznao dijete i nikad se više pojavio niti na bilo koji način sudjelovao u skrbi za njega ne stavlja ni dijete ni majku priznatog djeteta u bolji položaj od nepriznatog djeteta i njegove majke. otac je samo ime na papiru...
mislim, sorry... stvarno ne razumijem...
Slazem se potpuno s ovim sto je Miha ovdje izjavio!miha prvotno napisa
Slazem se potpuno s ovim sto je Miha ovdje izjavio!
Trebalo je pisat izjavila,to je tako kad se zurim i ne mislim sta pisem!
![]()
Slažem se s ovim što si napisala. Dakle, pod uvjetom da se otac zaista ne brine o djetetu, a kao dokaz može poslužiti tužba sudu za neplaćanje uzdržavanja ili neviđanja djeteta, ako ne tužba onda ev. izjava kod javnog bilježnika.miha prvotno napisa
Ali koliko sam shvatila, ovdje se govori da su majke koje ne žive s partnerom po defaultu samohrane. Što je s onima čiji ex partneri uredno brinu za djecu?
Vendela ako ti već sada znaš da budući otac neće izvršavati svoje dužnosti, zašto ga onda uopće navesti prilikom upisa u maticu rođenih.
Bez obzira što ti misliš i kakvi su tvoji osjećaji, otac je dužan uzdržavati dijete i to je pravo djeteta. Dakle, dijete ima pravo na uzdržavanje od oca i ti kao njegova majka i zakonska zastupnica si DUŽNA pokrenuti postupak pred sudom i izboriti se za to njegovo pravo.
Isto tako, uz prava otac ima i obveze, a to su i viđanja djeteta. Jesi li spremna da dijete provodi vikende i godišnje odmore kod oca? Naravno kad malo poodraste.
Upis oca u maticu rođenih nije mala stvar. Zato se dobro raspitaj u svom CZSS-u i hladne glave donesi odluku koja je, vjeruj mi, životna.
Quotam sama sebeJaMajka prvotno napisa
, ali samo sam htjela pojasniti (u vezi s tvojim prijašnjim savjetom o javnom bilježniku) da npr. kod njega treba ovjeriti izjavu da otac ne brine o djetetu, a ne da ne živi pod istim krovom s majkom. To je strahovito bitna razlika koja nikako ne podrazumijeva jedna drugu.
nažalost, uvijek će biti ljudi koji će naći načina da izigraju zakon tako da mislim kako upis/ne upis očevog imena u matičnu knjigu rođenih nije garancija ničega i ne bi smio imati nikakve veze s ostvarivanjem prava samohranih roditelja.Ali koliko sam shvatila, ovdje se govori da su majke koje ne žive s partnerom po defaultu samohrane. Što je s onima čiji ex partneri uredno brinu za djecu?
s druge strane, mislim da se razlikuju 'povlastice' od 'povlastica' pa da tako nije isto potražuje li samohrana majka zbog svog statusa veću novčanu naknadu ili prednost pri upisu u vrtiće.
jer, ruku na srce, to što meni djetetov otac mjesečno daje izdašnu svotu ne stavlja me ni na koji način u bolji položaj u 8 ujutro kad moram ići na posao, a nemam kuda s djetetom...
Čuj, ima roditelja koji sretno žive u braku pa u 8 ujutro nemaju kamo s djecom :/ .miha prvotno napisa
Nemam ništa protiv da samohrana mama dobije neke povlastice koje ju pripadaju, ali to mora dokazati, a upis oca u matici rođenih to ne dokazuje.
Prvo što mama mora napraviti kada se otac upiše u maticu rođenih je zatražiti od suda da donese presudu kojom se dijete povjerava njoj na skrb, a ocu se određuju susreti i druženja. To rješenje već nešto znači, iako ponavljam, uzdržavanje je isto bitan segment, a ono se također određuje na sudu, nekada je bilo po privatnoj tužbi, ne znam je li postalo obavezno uz odluku o povjeri kod izvanbračne zajednice (što bi bilo dobro) od kada je novi zakon stupio na snagu.
koliko god to nekome bila neprihvatljiva ideja, uvijek postoji mogućnost da jedan ostane doma, a drugi ode radit - a tko da ide radit ako samohrana majka mora ostati doma? ili tko da ostane s djetetom ako ista mora na službeni put ili u noćnu šihtu :? ?JaMajka prvotno napisa
znam da ni parovima ne cvjetaju uvijek ruže, ali brate mili ipak imaju malo više mogućnosti od samohranih roditelja...
pa sluzbeno niko ne daje alimentaciju ako ne postoji otac koj bi je placaomiha prvotno napisa
jel ti sad jasnije?
ne postoji ni ako je otac pokojni ili ako je podvio rep i zatro tragove u nekom dobu djetetova odrastanja :? ...stray_cat prvotno napisa
možda je u nizozemskoj zakonska regulativa puno bolja nego ovdje, jer tu ni priznanje oca ni presuda suda o obvezi plaćanja alimentacije niš ne znače...
i još se jednom vratimo na ono 'sasvim logično i normalno'
ni neupisivanje oca u matičnu knjigu rođenih ne znači da nema tko plaćati alimentaciju. kao što rekoh, uvijek će postojati način da se, zbog boljih uvjeta, 'zaobiđe' zakon.
zar nije tako nekako i cijeli topic nastao?
pa osobno u tome ne vidim nista lose da dio zena kalkulira da li ce dobiti mjesecno vise love ako ne upisu donatora spermemiha prvotno napisa
uostalom, ako vec unaprijed znaju da ce ih taj neko maltretirati kuzim da i zbog toga ne zele sebi zagorcati zivot
ja sam srela u parku curu nizozemku koja mi je objasnjavala da je isto rekla partneru da idu na opciju da se oca ne stavi na rodni list kao zbog vece nadoknade a da je vec tada radila to planski da bi izbjegla potencijalne komplikacije jer ovdje sud sasvim uredno zna odredit da dijete 3 dana zivi kod jednog pa 3 dana kod drugog roditelja
mi i zivimo skupa, i sve je u vezi normalno ali ja se iz slicnih razloga odbijam udati (za svaki slucaj, nikad ne znas) i mats je upisan ko otac ali kako smo neregistrirana bracna zajednica on ima samo roditlejske obaveze, ne i roditlejska prava i on recimo ne moze upisat malog u skolu, ne moze malom otvorit racun u banci, nemre podic lovu sa sebastianovog racuna bez mojeg odobrenja. kak je sebastian nizozemac, a ja ne zelim njihovo drzavljanstvo mene ovakva situacija na neki nacin stiti da ce klinac biti moj ako se veza raspadne
jedini zeznuti dio u ovoj kombinaciji je ako se recimo meni nesto desi klinac automatski ide mojim starcima i mats mora sudski traziti da mali dodje njemu
Stray, meni je ovo, kako je u Nizozemskoj, koma. Čista diskriminacija nevjenčanih očeva. :/
Ne postoji uvijek ta mogućnost: što kad obitelj plaća stambeni kredit, koji im odnosi jednu plaću? I ljudi rade za 2.000,00 - 2.500,00 kn mjesečno, pa njihove obje plaće daju jednu prosječnu hrvatsku plaću. Takva obitelj ne može sebi priuštiti da jedan ostane doma, a drugi ode radit.koliko god to nekome bila neprihvatljiva ideja, uvijek postoji mogućnost da jedan ostane doma, a drugi ode radit
Cijeli mi je ovaj topic stvarno čudan. Kalkulacije i roditeljstvo mi ne idu zajedno.uvijek će postojati način da se, zbog boljih uvjeta, 'zaobiđe' zakon.
zar nije tako nekako i cijeli topic nastao?
A zaobilaženje zakona pogotovo nije dobrodošlo.
mislila sam teoretski, ne uvijek i praktično - kod jednoroditelja ni teoretski ne postoji nikakva mogućnostMinnie prvotno napisa
...
Miha potpisujem svaku navedenu!miha prvotno napisa
![]()
Onaj tko zeli taj ce zakon zaobic na bilo koji nacin, sto je vrlo zalosno.miha prvotno napisa
A topic je nasto iskljucivo zato sto sam dobila informaciju koja mi nikako nije imala logike pa me zanimalo koliko ima istine u tome!
Niko ovdije ne prica o kalkulacijamaMinnie prvotno napisa
![]()
Vec keo sto sam maloprije napisala zanimalo me koliko ima istine u informaciji koju sam dobila a nikako mi nije imala logike!![]()
A sta se tice izave o placi od 2,000-2,5000 kn i otplacivanju kredita i sama sam u takvoj situaciji no to ne znaci da cu zato trazit ili dobit nesto , jer u zivotu sam se uvjek borila sama za sebe pa cu tako i za svog sina ucinit sve da mu bude u zivotu dobro i da mu ne fali bas nista !
a to znam da mogu postic i bez tih novaca od drzave koji su svakako potrebniji nekom drugom!![]()
vendela.....kak si ti riješila svog problema......si već išla prijaviti dijete? i u kojem sastavu?
nisam jos, ali ici cu sljedeci tjedan
Idem sama , a tata ce naknadno otic obavit svoje![]()
Nema covijek vremena da odemo zajedno ali to mi i nije bitno kad moze to obaviti i naknadno! :D![]()
ma daaaaa?vendela prvotno napisa
kak to.....kaj je moguće uletiti naknadno i priznati klinca......??
ali bilo bi puno lakse da se ide zajedno, jer oni na maticnom uzimaju izjavu tko je otac i to salju CZSS...a i kazu da otac moze doci naknadno u u red i potvrditi ocinstvobubimirko prvotno napisa
ne kuzim ovaj topic, toliko komplikacije i vrti se non stop isto
a moze se vrlo jednostvano poviriti na net u narodne novine...obiteljski zakon
Da bilo bi al kod mene nista nije jednostavno!angie prvotno napisa
![]()
A ovo sa CZSS -om , mi stvarno nema logike jer sta se njih tice ko je otac mog dijeteta! I tako od njih necu trazit nikakvu pomoc ni naknadu!![]()
A sta se tice Topica on je vec davno posluzio svrsi ali eto osto je i dalje iz kojeg razloga nisam sigurna, jer informaciju koja mi je bila potrebna sam dobila i hvala onima koji su pomogli! a komentare jednostavno moram dati na neke konstatacije koje su proizasle iz rasprave! :/
Sretan uskrs svima!
Vendela ima jedno mali privat pitanje pa ako želiš odgovoriti ok ako ne shvatit ću ako želiš može i na pp.....dakle.....si ti zadovoljna ocem i njegovim ponašanjem, jel tebi tak jako bitno hoće li ga on priznati ili ne?
[quote="vendela"]Da bilo bi al kod mene nista nije jednostavno!angie prvotno napisa
![]()
A ovo sa CZSS -om , mi stvarno nema logike jer sta se njih tice ko je otac mog dijeteta! I tako od njih necu trazit nikakvu pomoc ni naknadu!![]()
prosla sam tu stvar nedavno, to ti je nazalost jedini nacin, postoji zakon i pravilnik koji mozes procitati na netu ili jednostvano nazvati ured maticni...ako ne dodes s ocem i zelis prijaviti dijete moras dati izjavu tko je otac. ako on nije s tobom
sta se tice ovog topica, stvarno ne kuzim, je li postoji zato da postoji ili da pomogne![]()
Meni je topic pomogo sta se mene tice mozemo ga i zatvorit ili cak i izbrisat
posluzio je svrsi!
Nisam za brisanje, nekom će poslužiti sa sličnom dilemom, a raspravu ne treba razvlačiti dalje od onog što želi autorica topica. Ako netko želi raspravljati o nečem drugom, može otvoriti temu za sebe.
Nadam se da se nitko nije našao uvrijeđen postovima sa topica. No hard feelings.![]()