Danas bi napravila špinat za F. Piletinu i mrkvicu kuham posebno. Da špinat samo skuham i smiksam sa mesom? Dodajete li nešto u špinat - mlijeko (adaptirano/izdojeno), ulje...???
Thx unaprijed od jedne male gladušice....
Danas bi napravila špinat za F. Piletinu i mrkvicu kuham posebno. Da špinat samo skuham i smiksam sa mesom? Dodajete li nešto u špinat - mlijeko (adaptirano/izdojeno), ulje...???
Thx unaprijed od jedne male gladušice....
Pročitaj ovaj topic možda nađeš nešto što će ti pomoći!
Ja špinat skuham i nožem dobro nascjeckam odnosno usitnim. U adaptirano stavim rižine pahuljice i pomiješam sa špinatom. E. je to jako![]()
![]()
lailah, već si počela davati špinat i mlađem djetetu?
baš sam danas skužila da puno njih daje špinat i blitvu već sa 6mj :/
Da, počela sam davati špinat E. a i ostalo povrće. 8)
ja sam danas spinat ubacila medju listove tijesta za lazanje s malo mljevenog mesa i sira... klinci su pojeli sve i trazili jos!
s tim da spinat prethodno nisam kuhala, nego oprane sirove listove pobacala izmedju tijesta
I moralo je sigurno biti![]()
Dobra ideja! Slijedeći put kad budem radila lazanje napravit ću po tvojem receptu.
![]()
koliko znam, nije bas preporucljivo malima davati spinat :/ :?lailah prvotno napisa
ima toliko drugog povrca, kud bas svi navale na taj spinat.
Pa ne dajem mu ga svaki dan. Možda jednom tjedno a i nemamo nikakvih problema. U biti jede vrlo raznovrsno.
F je 8,5 mjeseci i ovo je povrće koje jedemo: mrkva, krumpir, koraba, karfiol, tikvice, brokule...To je uglavnom ono šta je u tablicama - koje još povrće možemo jesti??? Probali smo za sada samo jednom i špinat.
ako sam dobro izracunala njemu je sad 5 mjeseci i 2 tjedna. pa s koliko si mu pocela davati spinat, ako ga vec sad "jednom tjedno" jede ?!? :? ne znam, nisam u rodi, niti savjetnica za dohranu, al meni se to cini suvise rano. nije bit sto je to samo jednom tjedno, pa ni ja kao odrasla ne jedem cesce spinat. a za tako male bebace, hrana ne mora bit nuzno raznovrsna, nego zdrava.lailah prvotno napisa
nadam se da ce se netko kompetentniji ubrzo javiti.![]()
A šta ste me sad uhvatile za taj špinat! Dala sam mu ga dva puta i to normalno svježeg kupljenog a ne kao što neki daju smrznuto. E. isključivo dajem friške namirnice odnosno ništa iz leda i oćenito hranimo se zdravo. Dijete nam je živo, zdravo, zadovoljno što nam je i najbitnije, a to kako se hranimo i kada ćemo uvoditi namirnice naša je stvar!![]()
cuj, lailah, nema razloga da mi takve smajlice upucujes. ovo bijase potpuno dobronamjeran savjet, koji mozda i ne bih napisala da ne znam da je spinat jedna od problematicnijih namirnica. meni ni iz dzepa ni u dzep.
samo mi je zao sto se nitko od nadleznih cura (vise) nije javio, mozda bi njihova rijec imala vise tezine.
baš je i mene iznenadio smajl.....špinat ima jednu posebnu priču o sebi...onaj kojeg zanima koju priču će se potruditi da sazna...ja je znam i uvesti ću špinat teka kad M. napuni dvije godine![]()
mama courage![]()
Nekako imam osjećaj da smajl koji je lailah stavila nije bio namjenjen nikome osobno....
Ja barem napišem i neki post koji i nema baš neki smisao, onako ne razmišljajući previše i tako mi se i čini ona rečenica - dajem špinat jednom tjedno - mislim više da je to bilo onako općenito, jer ako ovako čitaš može ispast da mu daje špinat od rođenja. U krajnjoj liniji - možda mu je baš ovaj tjedan i prvi put dala.....![]()
Umjesto da raspravljamo o važnosti tog blesavog smajlića možda bi bilo bolje da uputimo nas neznalice na priču o špinatu. Ja nisam niti znala da postoji priča o špinatu.
I ja bi voljela cuti pricu o spinatu. Moj misic ga rado jede i kuham mu ga isto tako jedan puta tjedno.
Ako postoji valjan razlog zasto djetetu NE dati spinat, voljela bi znati.
Mislim da se špinat daje djetetu unutar 2 sata od branja, jer nitrati oksidiraju u nitrite koji su štetni za zdravlje. Ne bih se petljala, al baš sam nedavno pročitala u onoj brošuri o dohrani.
http://www.zzjzpgz.hr/nzl/16/spinat.htm
ovdje ima puno stvari o špinatu a ako se upiše špinat u pretražnik izbaciti će puno informacija o špinatu....
Romina![]()
Ja isto znam da se mora koristiti unutar 2 sata od branja, ali bi htjela znati čim više info o mogućim štetnostima....
Majke mi, mene točno jeza hvata od te dohrane...... još ćemo ova 4 tjedna uživati u cicicama.....
ma i mene je hvatala jeza od dohrane...i tek me je nedavno prošla![]()
mama courage, romina![]()
sve ste lijepo napisale.
ovdje nema savjetnica o dohrani, samo o dojenju, ali su se neki forumaši/ce (neovisno o članstvu u Rodi) svojevremeno potrudili i pronašli neke podatke.
sažetak svega je ovo što je kikica2 napisala.
to je činjenično stanje, a na nama je da odlučimo kako ćemo iskoristiti tu informaciju.
lailah, nema potrebe da se ljutiš, svi savjeti/informacije/sugestije koje su ovdje napisane su stvarno bile izrečene u najboljoj namjeri: nekako mi se čini da ovdje vlada duh kako su sva djeca - naša djeca.
vjeruj da je svaka od nas ovdje napisala kao da se radi o vlastitom djetetu.
lijepo je što smo svi na okupu - svako donese neko novo znanje sa sobom.
mitri, sa blitvom je ista stvar.
ove namirnice koje ivano daje... to je nekako preporučljivo za taj uzrast.
za sami početak: tikvica, koraba, mrkva...
nemojte misliti kako je to monotona prehrana, to je za njih malene sasvim dovoljno; ima vremena, najest će se svega i svačega u životu.
ja sam sutra htjela dati svježe ubranog špinata, ali nakon ovog bi ipak malo sačekala. do kada vi onda mislite da treba čekati s tim
Ja sam prvo davala blitvu jer kažu da je blaža. Obično bih je prvo kratko obarila u vodi, a onda malo kuhala sa adaptiranim mlijekom. Nakon obarivanja bih zelen ocijedila i sitno nasjeckala nožem. Za početak možeš dodati rižine pahuljice, a kasnije umješati i jaje.
Kaleb je neki dan prvi put jeo špinat, ima skoro 13 mjeseci. Nasjeckala sam ga i napravila mu na rižinom mlijeku, zgusnula s malo integralnog brašna.
Nuri sam ga dala prije par dana 1. put i povratila ga je. To je rijetko da povrati neku hranu. Tako da joj ga više nisam ni davala a niti neću tako skoro. Voli blitvu s krumpirom i malo maslinovog.
Mi smo jeli špinat već nekoliko puta. Uvijek je svježe ubran iz poznatog mi vrta i odmah prokuhan u malo vode. Pomješam ga s malo maslinovog ulja i krumpira.
Sin moje jetrve je takođe povračao špinat, pa sam ja zato počela sa blitvom. Moja E. nije imala problema.
baš sam danas htjela Paoli napraviti špinat (stalno me pilaju jel´ joj dajem špinat) i šok I opet mogu samo reći da sam presretna što postoji RODA-in forum. :D.