Citiraj ivana7997 prvotno napisa
Važno je da se o ovome puno piše, jer sigurna sam da ima puno mama i beba koje su nastradale tražeći u bolnici prirodan porod. Jednostavno zato što tražeći to obično na sebe navučeš mržnju osoblja i doktora, a onda kada pomoć stvarno bude potrebna, u njihovim glavama ostane samo "htjela je prirodni porod, pa eto joj ga". Ne mora se govoriti koliko je cijela takva situacija apsurdna i kriva, nego o tome da su to činjenice, da se stvarno dešava po rodilištima. Kako imati prirodan porod u okruženju u kome te i čistačice gledaju preko oka, o doktorima da ne govorimo, kada se zna da cijelim procesom poroda upravljaju osjetljivi mehanizmi podložni našim osjećajima, opuštenošću...?
momtobe, bas to sam htjela reci. i cesto se nakon svega dogodi trauma od poroda, a da i samoj zeni nije jasno sto je poslo krivo... znam nekoliko slicnoh slucajeva, to nije rijetkost...
Uopće nije rijetkost, često se dešava da porod krene "po krivu", mislim da je zato svom (needuciranom) osoblju u bolnici čudno kad se odbijaju intervencije. Navikli su pomagati na taj način. Jer to je onaj zatvoreni krug "porod-bolnica-intervencije", ja smatram da je sreća i rijetkost u bolnici imati prirodan porod. Više sreća, jer da se slučajno nešto desilo što bi zahtjevalo intervenciju, pitanje je da li bi ona stigla na vrijeme i adekvatno. Ja nikad nisam napisala svoju priču o porodu, jer dan-danas prevrćem po glavi cijeli događaj i pokušavam prokljuviti gdje je zapelo.