Pokazuje rezultate 1 do 42 od 42

Tema: Beba mora obavezno puzati prije nego prohoda - Da ili NE ?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Beba mora obavezno puzati prije nego prohoda - Da ili NE ?

Imamo malu bebu Doru.
    sad će imati 10 mjeseci.
    Hodamo s njom k doktorici koja nam tvrdi da bebe mora obavezno puzati prije nego počne hodati.
    Naša Dora malo zaostaje u motorici, jer je rođena sa ekvinovarusom (zaležanim desnim stopalnom), pa je prva 3 mjeseca nosila gips, a sada nosi specijalne cipelice - ortoze.
    Po noći spava samo na leđima jer se se ne može okrenuti zbog ortoza.
    Čvrsta je na nogicama kad ju se pridržava.
    Mada nam doktorica veli da ju ne stavljamo na nogice.
    Sjedi stabilno kad ju postavimo da sjedi.

Ne zna još oupće puzati, sama sjesti, sama se podići, i ne voli biti potrbuške.
    U hodalicu je ne stavljamo jer smo čuli da to nije zdravo.
    Na sisi je , dudu i bočicu nije koristila niti jedan dan.

Zanima nas pošto znamo da neka djeca prvo prohodaju, a tek onda pužu:

Kakva su Vaša iskustva?

Da li beba mora obavezno prvo puzati prije nego prohoda kako to tvrdi naša doktorica?

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ako zaostaje u motorici onda mora naučiti puzati... ja imam blizance koji kao i svi ostali blizanci spadaju u neurorizičnu skupinu i bilo je jako važno da počnu puzati (u čemu su danas stručnjaci).
    Bebe koje nemaju nikakvih poteškoća u razvoju ne trebaju puzati i kod njih nije zabrinjavajuće ako to preskoče.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj suzyem prvotno napisa
    Ako zaostaje u motorici onda mora naučiti puzati... ja imam blizance koji kao i svi ostali blizanci spadaju u neurorizičnu skupinu i bilo je jako važno da počnu puzati (u čemu su danas stručnjaci).
    Bebe koje nemaju nikakvih poteškoća u razvoju ne trebaju puzati i kod njih nije zabrinjavajuće ako to preskoče.
    ako sad pogledamo njeno stopalo ono je zapravo skoro kao normalno.
    ortoze mora nositi da se stopalo ne bi vralilo u krivi položaj.
    pa i nije ona tako jako zaostala u motorici, samo joj je stopalo poslije poroda bilo jako zaleženo.
    sad je ok.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Meni Duje nije puzao niti dana. Čak niti kad je prohodao, a to je sa 11 mjeseci.
    Ali je znao sjesti i postaviti se na sve četiri.
    Nemoj ništa forsirati (osim možda stavljanje da leži na prsima).
    Dali se okreće sa leđa na trbuh i obratno (kad ne nosi cipelice)?Dali se diže na noge sama ili isključivo uz pomoć?
    Ako još nije svladala sama te vještine, onda možda nije spremna na puzanje.
    Nisam stručnjak, samo prenosim informacije, i nadam se da će brzo doći dan kad će propuzati

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj jadranka605 prvotno napisa
    Meni Duje nije puzao niti dana. Čak niti kad je prohodao, a to je sa 11 mjeseci.
    Ali je znao sjesti i postaviti se na sve četiri.
    Nemoj ništa forsirati (osim možda stavljanje da leži na prsima).
    Dali se okreće sa leđa na trbuh i obratno (kad ne nosi cipelice)?Dali se diže na noge sama ili isključivo uz pomoć?
    Ako još nije svladala sama te vještine, onda možda nije spremna na puzanje.
    Nisam stručnjak, samo prenosim informacije, i nadam se da će brzo doći dan kad će propuzati
    Dora se ne okreće sa leđa na trbuh i obratno i ne se diže na noge sama. isključivo uz pomoć.

ona uopće nije zainteresirana za puzanje.

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pa jel vježbate? Mislim, ona ipak zaostaje u motorici ako ne zna sjediti, okretati na trbuh itd. imaš na netu tabele okvirne kako dijete napreduje u motorici po mjesecima, ako dosta odstupa trebate vježbati.... :/
    Ali prije puzanja, treba se naučiti sama obrtati, sjediti.... pa onda puzati i dizati se na nogice.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj suzyem prvotno napisa
    Pa jel vježbate? Mislim, ona ipak zaostaje u motorici ako ne zna sjediti, okretati na trbuh itd. imaš na netu tabele okvirne kako dijete napreduje u motorici po mjesecima, ako dosta odstupa trebate vježbati.... :/
    Ali prije puzanja, treba se naučiti sama obrtati, sjediti.... pa onda puzati i dizati se na nogice.
    pa naravno, vježbamo.

a gdje ima te tabele?

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo ti jedan link pa ga prouči, iako na netu ih imaš još bezbroj....

http://www.poliklinika.org/normalni_razvoj.htm

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pod pitanjem jel vježbate sam mislila dali idete fizijatru? Što kaže doc na njen motorički razvoj?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mislim da biste morali vježbati s njom i poticati je na okretanje i puzanje.
    Možda je njezino "zaostajanje" u motorici vezano samo uz gips i ortoze, a možda i ne - to mi laici ne možemo procijeniti.
    Moj Andrej je isto tako nosio ortoze na nogama i on se u dobi 4-5 mjeseci počeo okretati s tim čudom na nogama. Sam od sebe, bez pomoći - "došlo" mu je vrijeme za okretanje i on je to i učinio.
    I puzao je jedno vrijeme s ortozama - nisu ga sprečavale u tome.
    Fizioterapeutica kojoj smo tada odlazili na vježbe rekla nam je neka samo puže što više i što dulje, da odgodimo trenutak uspravljanja na noge (uopće nije bila oduševljena kad je prvi put stao na noge), da mu stopala budu koliko-toliko spremna za stajanje i prohodavanje.
    Možda da konzultirate fizijatra za to okretanje - s 10 mjeseci bi se već morala moći sama okrenuti, bez pomoći.
    I puno sreće

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Moj Andrej je isto tako nosio ortoze na nogama
    I puno sreće
    hvala

samo čini mi se da je vaš Andrej nošio drugačije ortoze nego naša Dora.
    njoj su nogice spojene metalnom šinom.
    srećom sada ortoze mora nositi samo noću , a ne više 24 sata na dan , kao prije.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj antik prvotno napisa
    samo čini mi se da je vaš Andrej nošio drugačije ortoze nego naša Dora.
    njoj su nogice spojene metalnom šinom.
    srećom sada ortoze mora nositi samo noću , a ne više 24 sata na dan , kao prije.
    Sjećam se da je bilo nešto takvo.
    U svakom slučaju, ako ih sad više ne nosi po danu, probajte je poticati na okretanje, puzanje... dobro će joj doći, pogotovo s obzirom na cijelu priču sa stopalima.
    Mi smo s Andrejem puno vježbali na podu i poticali ga na okretanje i puzanje i sve motoričke aktivnosti koje su nam padale na pamet, bili smo posebno na oprezu baš zbog tih njegovih stopala (da nije bilo toga, možda bismo bili puno ležerniji), ali zato on sad stvarno ima izvrsnu motoriku i vrlo je spretan. A u hodu mu se uopće ne vidi da mu nešto nije bilo u redu s nogama.
    (ovo nije bilo iz samohvale, nego za moralnu podršku )

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

uistinu, neka djeca prohodaju bez puzanja, no big deal. no koliko ja znam puzanje je jako, jako dobro (muskulatura se jacha, posebice ledjni misici). znaci bilo bi jako pohvalno ako bi propuzao i puzao prije nego sto stane na noge, tj. roditelji bi trebali poticati puzanje, a ne (kao sto se to kod nas cesto cini) hodanje (u jako ranim mjesecima, kao da se natjecu cije ce dijete brze sjediti i prohodati, a sve to onda ima katastrofalne posljedice za djetetovu kicmu).

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moja starija kćer nije puzala, prohodala je s 12 mj., nitko ju na ništa nije forsirao - jednostavno ima takve djece, a ni dan danas ne zna puzati u igri.
    Mlađa je propuzala jako rano, s manje od 11 mj je prohodala. Inače je jako spretna.
    To je sve individualno, ali ako djete ima bilo kakvih motoričkih problema, svakako razvoj treba pratiti stručnjak. Nemoj se opterećivati kad je tko drugi i kako nešto napravio.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

nika je isto bila sporija sto se tice motorike u odnosu na drugu djecu!
    isli smo kod fizijatra i vjezbali redovito!!
    nismo koristili hodalicu i nikom je ne bi preporucili, a fizijatar je rekao da bi bilo jako dobro da nika prije hodanja propuzi!!

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj bucka prvotno napisa
    nika je isto bila sporija sto se tice motorike u odnosu na drugu djecu!
    isli smo kod fizijatra i vjezbali redovito!!
    nismo koristili hodalicu i nikom je ne bi preporucili, a fizijatar je rekao da bi bilo jako dobro da nika prije hodanja propuzi!!
    eto ga!

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Netko je pitao za tablice... evo ih, ali uz napomenu da su one samo nekakav okvir unutar kojeg ide razvoj vecine djece.

Razvojne prekretnice 0-6
    Razvojne prekretnice 7-12

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nama su fizijatri isto govorili da je dobro da dijete puza prije hodanja bar na kratko. Mislim da je dobro da dijete prode svaku fazu jer u svakoj ono razvija odredene vjestine i sposobnosti. Citala sam da je jedno dijete jako pocelo mucati, odjednom. Nakon svih silnih pretraga i ispitivanja uspostavilo se da je preskocilo fazu puzanja ,sto je njemu intenzivno utjecalo na razvoj govora. Znam da smo mi roditelji cesto skloni postavljati djecu na noge, pomagati im, pridrzavati ih pa mozda zato i nemaju nekih potreba za puzanjem jer to je iskljucivo njegova djelatnost, dok smo ga mi usmjerili odmah na noge. I to uz svu nasu pomoc

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Apsolutno se slažem da bi trebalo prvo puzati, pa hodati, pa trčati... Ali postoje djeca kao moja starija kćer koja jednostavno preskoče fazu puzanja iako bi to trebao biti normalan slijed razvoja. I šta sad, najnormalnije se razvija dalje, ima 4,5g., hoda, trči, priča, ne muca, crta, uči pisati... Napominjem, zadnja stvar koju bih djetetu napravila je da ju forsiram na stajanje ili hodanje jer nisam od onih mama koje silom hoće da im dijete nešto napravi prije drugih samo da bi to drugima turale pod nos - dakle, mi to nismo radili, kao i u svemu drugome svoju djecu puštamo da se razvijaju na najprirodniji mogući način. No ona je puzanje preskočila, iz sjedećeg položaja se dizala u stajaći, dugo je stajala uz kauč ili stol, da bi na kraju tako i prohodala, a mlađa nije (s tim da je mlađa i puzala i ranije prohodala). Vjerojatno primjer koji potvrđuje pravilo, doktorica potvrdila sve navedeno.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moji nisu uopće puzali cura 3,5 god i dečko 7 god, a prohodali su s 10 mjeseci, prije nego su dobili prvi zub

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj maleni je rodjen ranije, nismo upucivani ni na kakve vjezbice, propuzao je sa 10 mjeseci, onako vojnicki, a izmedju 11-12 mjeseci se digao na ruke i na koljena te tako puzao, prohodao sa 16 mj. Sad ga ne mogu stici.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Koliko ja znam, puzanje ne spada u nužne razvojne faze kod djece bez poteškoća, ali se kod djece s motoričkim poteškoćama i neurorizične djece smatra važnim i inzistira se na puzanju.
    Ukratko, mislim da ti odgovor treba dati neuropedijatar ili fizijatar.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Koliko ja znam, puzanje ne spada u nužne razvojne faze kod djece bez poteškoća, ali se kod djece s motoričkim poteškoćama i neurorizične djece smatra važnim i inzistira se na puzanju.
    Ukratko, mislim da ti odgovor treba dati neuropedijatar ili fizijatar.
    ok fala

mada pedijatrica nam veli da nam beba dobro napreduje i da bu uskoro prohodala

a fizijatar da mora prije puzati???

Engls avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

E. ima 5 mj i 8 dana.Prije 3 dana je propuzala.Nije brza,ali ide naprijed.U stranu se zna i baciti (napravi upor sklek i baci se u stranu i na trbuh).Prije je rolanjem dolazila do igračaka,a sada puzi. Nije ono klasično,već se vuče na desnu ruku ili digne guzu u zrak,i na prstima 2-3 odgurivanja i onda se spusti.Nakon 2-3 sekunde namjesti ruke i nastavlja dalje.Jš ne može sama sjediti.Vrišti dok radimo onu vj.u kojoj sjedi,a za naše prste se samo pridržava. hoće li me ped. staviti u top ako joj to kažem? Mada se i sama osvjedoćila koliko je E.napredna.Kadaa smo sa 2,5 mj bili na pregledu,tijekom pregleda joj se okrenula na trbuh i smijala(grohotom).Već onda je podigla obrve i coktala (ccc)...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Engls prvotno napisa
    onu vj.u kojoj sjedi,a za naše prste se samo pridržava. hoće li me ped. staviti u top ako joj to kažem?
    ako je to "vježba" koju radite samoinicijativno, svakako bi trebala vrištati: to držanje za prstiće kako bi se beba održala u sjedećem položaju je... jako zabranjeno i smije se raditi samo na kontrolama kako bi lijčnik procijenio prati li glavica trup.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj antik prvotno napisa
    mada pedijatrica nam veli da nam beba dobro napreduje i da bu uskoro prohodala

a fizijatar da mora prije puzati???
    A nemam ti ja odgovor...
    Naša redovna pedijatrica je ujedno i neuropedijatar. Više puta je komentirala da neuropedijatri i fizijatri u bolnici više ne znaju što je zdravo dijete. Taj mi komentar ima smisla, jer oni zaista i viđaju samo djecu s poteškoćama, dok ona vidi jedne i druge.
    S druge strane, od vježbanja nema štete, može samo koristiti...

Engls avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ped. nam je rekla da ju radimo 8x tijekom dana,kada je presvlačimo.
    8x sveukupno.Primjetili smo da se pokušava posjesti,kada leži u kimbi,ali ne može, pa samo udari rukama,nogama i glavicom o madrac.Požalili smo se poedici pa nam je savjetovala da to radimo 8x (2x prilikom presvlačenja tijekom dana).Otkada to radimo,više se ne baca po kimbi. Nisam sigurna da li je to zbog te vj. ili činjenice da je otkrila puzanje...Stavim ju spavati,a ona se izvuče i ode na drugi kraj kimbe. Čak sam i sve igračke maknula iz kimbe,ali nije pomoglo.Našla je zanimljiv cvijetić,baš na drugoj str.kimbe i njemu se svako malo obraća.Kada mu ispriča sve što mu ima za reći,tada se okrene na leđa i zaspi.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Mi smo jedni koji su vježbali već sa dva tjedna i koji vježbamo dan-danas. Iako je Matej sada sasvim zdravo i napredno djete. Ali puno smo ispitivali, pitali i tražili savjete.
    Mislim da trebaš slušati fizijatre koji su stručnjaci za takve stvari. Tvoja beba nije bolesne, ali zaostaje u razvoju. Zaostajanje u razvoju može biti uzrokovano sa puno stvari: rođenjem (dakle nešto što je urođeno), nebrigom i nepoticanjem djece (izuzeci) ili zbog drugih faktora. Tvoje djete bilo je onemogućeno da se normalno motoriški razvija jer je mjesecima bila 24 sata sa ortozom na nogama. dakle nije imala priliku steći vještine primjerene dobi djeteta. A sada je morate na neki način poticati na to da sve to savlada. Mene je racimo iznenadio stav(koji mi je danas sasvim logičan) kad je matej već prohodao, a nije se recimo dizao sa desnim iskorakom već samo s lijevim. I moralo smo dalje dolaziti na vježbice i na neki način forsirati taj desni iskorak. Djete bi trebalo proći neke faze razvoja. Puzanje je definitivno jedna od njih. Pogotovo za djecu koja na bilo koji način imaju zaostajanje u razvoju.
    Mateja nikada nismo "postavljali" na noge. Niti smo ga stavljali da "sjedi". Djete mora naučiti savladati određenu vještinu, a savladat će je puno brže i "zdravije" ako to radi samo, po svom nahođenju.

Vježbati, vježbati i vježbati.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Engls prvotno napisa
    Ped. nam je rekla da ju radimo 8x tijekom dana,kada je presvlačimo.
    8x sveukupno.Primjetili smo da se pokušava posjesti,kada leži u kimbi,ali ne može, pa samo udari rukama,nogama i glavicom o madrac.Požalili smo se poedici pa nam je savjetovala da to radimo 8x (2x prilikom presvlačenja tijekom dana).Otkada to radimo,više se ne baca po kimbi.
    Engls, meni se ovo nikako ne sviđa

Naravno da se dijete ruši, pa nije još zrela za sjedenje i to što vam je ona rekla nikako ne može pomoći.
    Ne možete joj na taj način osnažiti ni skelet ni muskulaturu osim što je stavljate u položaj na koji, evidentno, nije spremna.
    Jer, da je spremna, svakako se ne bi rušila nego bi ostajala u tom položaju i bez držanja za ručice.

Da sam na vađem mjestu, ne bih to radila...

suzyem avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni su isto cure prije propuzale nego prosjedile, mislila sam da treba biti obrnuto.... Prosjedile su s 8 mj. I potpisujem Apricot, Engls, bolje to ne redi, ima vremena, prosjedit će ona sama

Engls avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala.
    Imala je moja ped. i jačih bisera...

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re: Beba mora obavezno puzati prije nego prohoda - Da ili NE

Dakle ovako: Ja sam sa B bila na fizio i ostalim glupostima zbog tortikolisa i nesimetricnosti uslijed toga. Nisam strucnjak osim iskustveni. Moje iskustvo ti je da je nepotrebno (cak opasno kod dkece koja imaju aostatak) tjerati ih da rade nesto sto nisu u stanju, n.p.r.

Čvrsta je na nogicama kad ju se pridržava
    Znaci da nije us tanju sama da stoji.

Sjedi stabilno kad ju postavimo da sjedi
    Znaci da ne moze sama da sjedne i po definidiji jos uvijek ne sjedi.

Zanima nas pošto znamo da neka djeca prvo prohodaju, a tek onda pužu
    Djeca ne mogu prohodati prije nego mogu odraditi ove predhodne korake - mogu ih roditelji 'natjerati' da nauce potrebne radnje za to.

Moje definicije:
    • Djeca sjede kad ih postavis na sredini sobe, oni sami ustanu (koristeci se vlastitim misicima). Znaci ne pridzavaju se za nesto da bi ustala. To je tek polovina 'sjedenja', potpuno sjedenje je kad su u stanju da se vrate u lezeci polozaj a da pri tom' ne razbiju glavu

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

moja je počela samostalno sidit sa 8,5 miseci, prohodala sa 13, a puzanje je u međuvremenu priskočila.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ne mora. Moj mali je propuzao sa 10,5mj. a nije zaostajao u ničemu.
    Ima dva bratića i dvije sestrične. Samo je jedan bratić puzao a ovi ostali ne.

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj domy prvotno napisa
    Ne mora. Moj mali je propuzao sa 10,5mj. a nije zaostajao u ničemu.
    Ima dva bratića i dvije sestrične. Samo je jedan bratić puzao a ovi ostali ne.
    Dijete koje je neurorizično i ima motoričkih problema mora puzati jer tako jača leđne i vratne mišiće.
    Puzanje se potiče vježbicama

Mi vježbamo od kada je David napunio tjedan dana i stalno slušamo savjete da dijete ne učimo hodati, ne učimo sjediti i da ga ni pod razno ne stavljamo u hodalicu

Vježbamo stalno i vjerujem da ne vježbamo toliko stalno i često rezultati koje David sada pokazuje došli bi tek puno, puno kasnije :/

Treba vježbati sada dok su još maleni jer se sada može puno toga ispraviti

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

djeca koja nemaju nikakvih motorickih zapreka ne moraju, ali je za njih puno bolje da prvo puzu. drukcije padaju, spretnija su, drukcije se dizu....znaci, ne moraju, ali bi bilo pozeljno.

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    djeca koja nemaju nikakvih motorickih zapreka ne moraju, ali je za njih puno bolje da prvo puzu. drukcije padaju, spretnija su, drukcije se dizu....znaci, ne moraju, ali bi bilo pozeljno.
    Tako je. Samo vidim da ovdje mnogi brkaju kruške i jabuke.
    Nitko nije rekao da dijete koje preskoči puzanje zaostaje u razvoju (iako vidim da mnogi to tako shvaćaju). Ali, svakako je važno da klinci koji imaju bilo kakvu, pa makar i malenu preprekicu, smetnju kako got želite to nazvati - propuzi. Pa tek onda vježba hodanje uz namještaj (onak u stranu) i kad se osjeti dovoljno sigurno i jako - onda će se otisnuti u "prazno".
    Vježbe i vježbanje svakako trebaju savjetovati fizijatri.

Naš primjer.
    Tiwich nije imao (prema doktorima) nikakvih motoričkih poteškoća. Dobijali smo ponekad i čudne savjete (sa 5 mjeseci ped: "Možete mu nakosit kolica i doma ga naslonit na jastuke"). Nisam poslušala jer sam pročitala izvrstan tekst o razvoju dječje motorike i odlučila pustiti dijete da se razvije samo u svom trenutku. Poticala sam ga tako da sam se igrala s njim a on se sam micao i trudio. Bitna je motzivacija. Ponekad smo išli na druženje s vršnjacima i njihovo zajedničko plaženje isto puno pomaže.

S 9 i pol mjeseci je konačno iz "ranjeničkog kvazi puzanja" odjednom ustao uz kauč (sam!) klimavo stao na nogice, ubrzo sjeo na guzu i iz tog položaja se postavio na sve 4 u pravilan stav za puzanje. I tad mu se upalila lampica, pa se sam posjedao, puzao kao lud nekoliko mjeseci, usput se pomalo pa sve više dizao uz namještaj i vježbao stajanje i na kraju bočno hodanje i nakon nekog vremena je prohodao. Niti sekunde ga nitko nije postavljao na noge, vodao za ruku isl. Nisam dozvolila.

Jak je k'o mali bik, juri, penje se, trči, skače.. sve je sam naučio, uz moju podršku i ohrabrivanje. I iako su mi svi govorili da ga tako usporavam, on je prohodao tjedan dana nakon 1. rođendana i otad nije stao.

I nikakva pomagala nismo i ne budemo koristili. Zato što volimo razvijati mišiće

Želim ti ljepotu prohodavanja, veselje propuzavanja i suze radosnice u pravom trenu. I puno strpljenja. A tvojoj bebi šaljemo puse hodačke

belurka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Moj brat je zavrsio medicinu i citao je nema tome mozda 3-4mjeseca u americkom ortopedskom casopisu da je znanstveno dokazano da bebe koje puzu imaju puno manje problema s kicmom kasnije (iskrivljenja, skolioza) i sl.

Da nista ne jaca tako ledja i kicmu ko puzanje i da je posebno bitno da curice puzu STO DULJE jer su podloznije skoliozi..

Dakle nek nam malci puzu i prljaju ruke i robu do mile volje...

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja znam jedan jako tužan primjer roditelja koji nisu dozvolili svojoj curici da puže, jer se groze nečistoće i prljavštine (pri tome mislim i u svom vlastitom stanu). Stalno su je držali zavezanu u sjedalici ili u krevetiću. Došla je i prva godina i čudili su se kako i zašto dijete ne hoda?! Dali su je u jaslice i tamo su je tete naučile da najprije puzi i sada hvala bogu počela je hodati (ima 1,5 godinu). Mislim, katastrofa.

Također, ja i moja naj frendica smo rodile u razmaku od 11 dana, ona dečkića i ja curicu. Bila sam ljubomorna kako je njen sin već sa 10 mjeseci stajao i polako hodao a moja je prasica samo puzala. Prohodala je tri dana nakon 1. rođendana. No sa godinu i pol dana, moja je trčala, skakal i ludirala se, a dečkić je imao problema sa hodanjem po stepenicama. I dan danas je moja brža i spretnija. Eto, iako možda ovo nije ogledni primjerak, ipak mislim da je bolje da najprije pužu, pa onda hodaju.

Mlađeg sina smo od njegovih 6 mjeseci na dalje, najveći dio dana držali na podu, na velikoj čistoj prostirki, gdje se on okretao, tumbao, kasnije puzao i hodao. Prohodao je sa 11 mjeseci, ali je prošao i normalnu fazu puzanja.

I ništa nismo nikad forsirali, pustili smo ih da sami slijede svoj ritam.[/u]

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

pozeljno je da puzu ali neka djeca to jednostavno ne rade. mi isto idem na vjezbe, josip je poceo pomalo puzati (par koraka unaprid, vise nazad) ali jos ne sjedi. djeca koja spadaju u neurorizicnu skupinu ne bi smjela preskakati faze u razvoju pa tako ni puzanje

zaratinka

Početno

Ako dijete pokazuje želju za puzanjem-pustite ga.Moje starije dijete nije nikada puzalao ali je prohodalo sa 9 mj, mlađe je puzalo ( pa isto tako rano prohodalo.)Nema pravila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •