Evo recepata ;
Zapečeni šampinjoni
Sir, peršin, začini, šampinjoni, jedna pećnica i 45 minuta. Isprobajte Vesnin specijalitet.
Sastojci:
1 pakiranje svježih šampinjona
200 g sira, edamera ili gaude
200 g sira dimsi
malo peršina, papra i soli
2 dl vrhnja za kuhanje
Upute:
Šampinjonima odstraniti drške (iskoristiti za nešto drugo), poredati ih u nauljenu vatrostalnu zdjelu, u svako udubljenje staviti smjesu od sira i peršina, posoliti, popapriti, preliti vrhnjem i po vrhu naribati malo sira. Peći u pećnici 45 minuta na 150-170 C.
Mahune na mediteranski način
Sastojci za 4 osobe
500 g zelenih mahuna
sol
1 žlica maslinova ulja
100 g luka
1 češanj češnjaka
500 g rajčica
2 žličice VegeteTwist mediterana
2 žlice narezanog bosiljka
1 žlica nasjeckanog peršina
4 teleća odreska (600 g)
1 žličica soli
2 žlice ulja
Vrijeme pripreme 40 min
Postupak
1. Mahune očistite, narežite, operite i kuhajte u posoljenoj vodi 15 - 20 minuta.
2. Na maslinovu ulju popecite luk, dodajte protisnuti češnjak, oguljenu rajčicu narezanu na kockice, pospite Vegetom Twist mediterana i pirjajte desetak minuta. Umiješajte kuhane i ocijeđene mahune i na kraju pospite bosiljkom i peršinom.
3. Teleće odreske potucite, posolite i pecite na zagrijanom ulju sa svake strane oko 3 minute.
Posluživanje
Mahune poslužite toplo uz pečene teleće odreske.
Savjet
Ovaj ukusni prilog možete poslužiti i uz druge vrste mesa, a isto tako i uz pečenu ili kuhanu ribu.
Naravno ja cu sojine odreske
Slanutak s peršinom
Slanutak je namirnica koja se tek posljednjih godina vraća u prehranu. Zavrjeđuje da ga kušate, bili makrobiotičari ili ne.
Sastojci za 4 osobe
200 g slanutka
3 do 5 cm kombu alga
600 do 800 ml Prirodne izvorske vode Studena
1 peršinov korijen i lišće
2 žlice malo tamnog sezamova ulja
1/4 žličice soli
Vrijeme pripreme 30 min
Postupak
1. Slanutak operite i namočite preko noći. Zajedno s vodom od namakanja i kombu algom stavite ga u ekspres lonac. Kuhajte oko 30 minuta.
2. U drugoj posudi na malo ulja propirjajte na komadiće narezan korijen peršina (možete dodati i drugo korjenasto povrće).
3. Nakon što peršin omekša, dodajte kuhani slanutak, podlijte vodom, posolite i pirjajte još oko 10 minuta poklopljeno.
4. Na kraju pospite sitno nasjeckanim peršinom.
Posluživanje
Ovim ćete obrokom zadovoljiti potrebu za mahunarkama kao dijelom makrobiotičkog tanjura.
Savjet
Ukoliko nemate sezamovo ulje, možete upotrijebiti i maslinovo.
Šarena salata od slanutka
Možda je došao trenutak da uz jela s roštilja ponudite i neku novu salatu. Osvježite dosadašnju ponudu šarenom salatom od slanutka i graha. Ako kombinirane mahunarke smatrate problematičnima, kod kuhanja im dodajte 5-6 cm kombu alge, koja će ih učiniti probavljivijima!
Sastojci za 4 osobe
300 g kuhanog slanutka
100 g kuhanog bijelog graha
100 g kuhanog smeđeg graha
50 g mladog luka
1 žlica narezanog vlasca
2-3 žlice jabučnog octa
4 žlice bučina ulja
4 žlice suncokretova ulja
2 žličice Vegete za posipavanje
Vrijeme pripreme 20 min
Postupak
1. Slanutak pomiješajte s bijelim i smeđim grahom.
2. Dodajte narezani mladi luk i vlasac.
3. Začinite octom, suncokretovim i bučinim uljem. Pospite Vegetom i sve dobro izmiješajte.
Posluživanje
Salatu poslužite kao prilog uz meso pečeno na roštilju, kobasice ili popečeni kruh.
Savjet
Salata će biti ukusnija ako je dobro ohladite.
Zapečeni patlidžani i rajčice
1 veliki patlidžan
3-4 rajčice
1 mozzarella
peršin
Priprema
Ogulite patlidžan i narežite ga na ploške.
Oprane rajčice isto narežite na ploške.
U dobro nauljen lim za pečenje posložite kolutove patlidžana, na njih stavite ploške rajčica, a na rajčice stavite po plošku narezane mozzarelle.
Začinite i stavite peći u pećnicu 20-ak minuta na 160 stupnjeva C.
” Pospite peršinom po želji i poslužite.
Špinat
Sastojci za 4 osobe
1 kg špinata
po želji maslaca (dovoljno da se ispirja)
5 češnja češnjaka
Priprema
Očišćen špinat kuhati u posoljenoj kipućoj vodi 10-ak minuta. Nakon što se špinat skuhao sitno ga iskosati.
Na istopljeni maslac dodati sitno iskosan češnjak i iskosani špinat. Sve to pirjati po želji otprilike 5-10 minuta.
Tijekom pirjanja dodati začine po želji, moj savjet je da se doda samo sol kako se ne bi kvario okus
Drugi recept
1 kg Špinata
Nekoliko zrna češnjaka
Sol
Papar
Maslinovo ulje
Priprema
Na zagrijanom masinovom ulju popržite nekoliko režnjeva češnjaka i kad češnjak zamiriše dodajte špinat.
Poklopljeno pirjajte dok špinat ne uvene i pusti tekućinu, začinite solju i paprom i još malo kuhajte.
Poslužiti toplo
Špinat na kineski način
Tko nije isprobao špinat na kineski način, ni ne zna koliko varijacija ovo povrće može imati. Prije no što se bacite na iščitavanje recepture, došapnut ćemo vam da se špinatu dodaju sezam i đumbir. Za sve ostalo, konzultirajte recept.
Sastojci za 4 osobe
400 g špinata
1 žličica sezamovih sjemenki
1 žličica naribanog đumbira
2 žlice sojina umaka
50 ml vode
1 žličica Vegete
2 žlice ulja
1 žličica sezamova ulja
Priprema
Listove špinata operite i posušite.
U vok na malo zagrijanog ulja stavite đumbir i sezamove sjemenke. Kratko ih popecite (oko pola minute), a zatim dodajte špinat.
Sve zajedno popecite oko 1-2 minute, zatim dodajte sojin umak, vodu i Vegetu.
Vrlo kratko propirjajte i na kraju dodajte sezamovo ulje.
Posluživanje
Špinat poslužite kao prilog uz razna mesna jela.
Savjet
Jako je važno da se špinat dugo termički ne obrađuje te da ostane al dente.
Zeleno oko
Sastojci
--- špinat
---- crveni luk
---- bijeli luk
--- maslinovo ulje
-- jaje
-- kiselo vrhnje
začini sol, mljeveni papar i zrna papra
Priprema
1. Očistiti špinat, otkinuti peteljke i potom ga oprati.
2.U teču staviti maslinovo ulje , pola glavice izrezane kapule i malo pirjati .Dodati oprani špinat, teču poklopiti i pirjati špinat u vlastitom soku oko 15 minuta. Potom špinat posoliti, popapriti , dodati češnjak i onako u teči malo ga isjeći.
/Špinat, blitva i kopriva mogu se i kraće pirjati zavisi kako volite/
3. Uzmite vatrostalnu posudu , okolo je namažite maslacem i istresite špinat.
Kacjolom /kutljačom/ napravite onoliko udubljenja koliko će te staviti jaja/za svako jaje treba udubljenje/
4. U udubljenje staviti kavenu žlićicu vrhnja i potom stavite jaje/,jaje predhodno razbijte u šoljicu i potom polagano istresite u udubljenje/. Kako ne bi oko bilo ćoravo na svako jaje stavite jedno zrno papra.
5.Peći u pećnici na oko 2ooC dok se jaje ne ispeće.
Posluživanje
Blitva, kopriva prave se na isti način . Na ovaj način vitamini ostaju u hrani , jer kod kuhanja , bacanjem vode isti se gube.
i jos jedan:
Omlet sa špinatom i gorgonzolom
Jaja sa špinatom uvježbala je i Popajeva Oliva, pa se, navodno, često mogu naći na njihovu jutarnjem meniju. A sad ozbiljno: sir gorgonzola omletu će dati upečatljiv miris, a nasjeckani špinat divnu zelenkastu boju.
Sastojci za 4 osobe
8 jaja
80 g sira gorgonzole
200 g špinata
1 žličica Vegete
40 g maslaca
Priprema
Špinat očistite, operite, pa ga potopite na dvije minute u slanu kipuću vodu. Ocijedite ga i sitno nasjeckajte.
Jaja istucite, dodajte Vegetu, špinat i gorgonzolu narezanu na kockice, pa od pripremljene smjese na zagrijanom maslacu ispecite četiri omleta.
Savjet
Za pripremu ovog jela možete upotrijebiti i zamrznuti špinat
Tofu
Sastojci za 4 osobe
300 g tofua
3 mlada luka
1 žličica sezamova ulja
1 žličica( nicega tu je bio med)
1 žlica sojina umaka
100 ml vode
200 g crvene paprike
400 g bukovača
100 g šampinjona
2 žličice nasjeckanog đumbira
1 češanj češnjaka
1 žlica ulja
2 žličice Vegete
Priprema
U tavi popecite nasjeckani luk i papriku narezanu na rezance, a zatim ih izvadite iz tave.
U istoj tavi popecite narezane gljive i dodajte povrću. Nakon toga popecite tofu narezan na kockice i protisnuti češnjak.
Povrće vratite u tavu, podlijte vodom i dodajte đumbir, Vegetu, sezamovo ulje, med, sojin umak pa kratko propirjajte.
Posluživanje
Kao prilog uz ovo jelo poslužite rižu.
Mala tajna
Tofu je bogat bjelančevinama, hranjiva alternativa za meso, blag, lako upija okuse i istančane mirise pa je stoga idealan za kombiniranje s namirnicama intenzivna okusa i mirisa.
evo kome se da za vikend raditi.........
bez rize molim one koji su u prvoj fazi ovi iz druge mogu.ovdje nema zasicenih masti , i zato se mije jesti s rizom
Prokulice u sojinom umaku
Prokulice su prije nekoliko godina postale predmetom ispitivanja znanstvenika i nutricionista, a za ovu mini verziju kelja možemo samo reći da je iz ispitivanja izašla čista obraza: utvrđeno je da sadrži najmoćniji prirodni antikancerogen!
Sastojci za 4 osobe
800 g prokulica
200 g Kukuruza šećerca Podravka