Quinoa s povrćem

Na quechua jeziku quinoa znači “majka”. Drevni Indijanci smatrali su je gotovo savršenom hranom. Zvuči dovoljno dobro da je i sami uvrstimo u prehranu, zar ne? Iskombinirajte je s tofuom i povrćem.
Quinoa s povrćem


Vrijeme pripreme 40 min


Sastojci za 4 osobe
200 g quinoe
600 ml vode
1 žličica Vegete
200 g tofua
4 žlice soja umaka
300 g brokule
150 g mrkve
50 ml maslinova ulja
2 češnja češnjaka
Priprema

1. Quinou stavite u kipuću vodu, dodajte Vegetu i kuhajte 15-20 minuta.
2. Tofu prelijte s 2 žlice soja umaka i ostavite stajati 10-ak minuta.
3. Očišćenu i na cvjetiće narezanu brokulu i oguljenu mrkvu kratko prokuhajte i ocijedite.
4. Na maslinovu ulju kratko popecite marinirani tofu, dodajte prokuhanu mrkvu narezanu na štapiće, brokulu, nasjeckani češnjak, preostali soja umak i kuhanu quinou.
5. Sve dobro promiješajte, podlijte s 50-100 ml vode i zajedno kuhajte 2-3 minute.

Posluživanje

Poslužite posuto popečenim sezamom i uz zelenu salatu.
Savjet

Ukoliko skuhate quinou u većim količinama, dio kuhane quinoe možete upotrijebiti kao dodatak voćnim salatama.



Umak od tikvica

Sastojci za 2 osobe
3 veće tikvice
1 kapula
2 režnja češnjaka
1 žlica soli
vegeta
papar
lovorov list
pešin

Priprema
Na sitno nasjeckanu kapulu i češnjak stavimo pržiti dok ne postane staklasto.
Dodamo tikvice koje smo prije toga nasjeckali na kockice.Pustimo da se dinstaju u svojoj vodi na laganoj vatri.Dodamo vode ( da pokrije tikvice) u kojoj otopimo 1 žlićicu koncentrata rajčice. Dodamo začine i pustimo da se dinsta na laganoj vatri otprilike pola sata.Ako tikvice nisu omekšale, neka se dinstaju dok ne omekšaju



Ražnjići od seitana s umakom od citrusa

Priprema:
Pola kilograma seitana narežite na kockice veličine 2 x 2 cm. Nabodite seitan na štapiće i prelijte ga marinadom te ostavite 5 do 6 sati, i okrenite 2 - 3 puta.
Na zagrijanoj grill tavi prepržite ražnjiće po nekoliko minuta sa svake strane i odmah servirajte na kratko kuhanoj mišanciji ( 3 minute).

Preporuka Chefa restorana Nova, Tvrtka Šakote

Sastojci:
- 1/2 kg seitana
- povrće izrezano na kockice po želji

Marinada:
-1 šalica limunovog soka
-1 šalica maslinovog ulja
-3 žlice kukuruznog slada
-sol,papar
-3 žlice svježeg peršina, sitno izrezanog
-3 žlice svježeg bosiljka,sitno izrezanog

Umak od citrusa :
-1 šalica narančinog svježeg soka
-1/2 šalice svježeg soka od limete
-1 šalica maslinovog ulja
-2 šalice kreme od soje
-1 žlica agava nektara
-sol

-25 dkg mišance




Zapečeni poriluk sa šunkom

Priprema:
Poriluk očistite, operite i izrežite na komade duge 5 cm. Sitno sjeckani luk pirjajte na ulju dok ne postane staklast, dodajte poriluk i nakon nekoliko minuta podijelite s 5 dl tople vode, tako da poriluk bude pokriven, te kuhajte dvadesetak minuta. Nakon toga po poriluku pospite na kockice izrezanu šunku, dodajte kiselo vrhnje i pospite sirom ribancem. Zapecite u vrućoj pećnici desetak minuta.

Sastojci:
60 g poriluka
24 dag prešane šunke (debljine pola centimetra)
1.2 dl kiselog vrhnja (do 12% mliječne masti) VI STAVITE SOJINO VRHNJE
20 dag luka
10 g ulja (dvije čajne žlice)
1 veliku žlicu sira, ribanca



KANTEN OD KRUŠAKA

2 žlice jabučnog soka
2 šalice vode
4 jušne žlice pahuljica agar-agar
prstohvat soli
3 kruške
2 jušne žlice poprzenih i narezanih lješnjaka

Stavite vodu, sok i agar-agar u posudu, te posolite.Kad zakuha, smanjite vatru,promješajte da se pahuljice agara rastope i kuhajte nekoliko minuta. Dodajte oguljene i narezane kruske i kuhajte još 2-3 minute. Ulijte u cetiri zdjelice i ostavite da se ohladi i stisne u želatinu. Pospite prženim i nasjeckanim lješnjacima.



Falafel
400 g slanutka iz konzerve • 4 žlice krušnih mrvica • 5 češnjeva češnjaka • 2 žličice praška za pecivo • 4 žlice brašna • 1/2 glavice luka • 1 žlica sjemenki sezama • 250 ml sojinog vrhnja • 1 žlica koncentrata rajčice • 1 žličica slatke mljevene paprike • ulje • sol i papar

Falafel su bezmesne pržene kuglice kojima je glavni sastojak slanutak ili bob. Izmislili su ih egipatski beduini, a osim u sjevernoafričkim zemljama i na bliskom istoku, u posljednje vrijeme postaju sve popularniji fast-food širom svijeta. Serviraju se sa povrćem, prženim krumpirićima, kao zamjena za meso u kebabu, ili se jedu same sa nekim laganim umakom.

Priprema:
Slanutak iz konzerve ocijedimo i stavimo zajedno sa češnjakom, lukom, začinima i praškom za pecivo u električni sjekač. Sve zajedno dobro izmiksamo dok ne dobijemo grubu vlažnu smjesu (po potrebi dodamo par kapi vode). Smjesu zatim prebacimo u veliku zdjelu, dodajemo ostatak sastojaka, dobro ih izmiješamo, te sve zajedno pokrijemo i ostavimo da stoji 30 minuta. Za to vrijeme za umak u zdjelici pomiješamo jogurt, protisnuti češnjak, po želji mljevene ljute papričice, žličicu koncentrata rajčice i malo sjeckanog peršina. Od smjese iz zdjele između dlanova, isprva čvrstim, a zatim nježnijim kružnim pokretima oblikujemo male kuglice (manje od marelica). Ulje ugrijemo tako da bude vruće, ali ne i kipuće, pa u njemu pržimo kuglice do tamno smeđe boje. Kuglice iz ulja vadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, te ih poslužujemo vruće uz umak od jogurta i čilija, svježu rajčicu, svježi krastavac, rotkvice i mladi luk.


Kuhane šparoge

Sastojci za 4 osobe
4 vezice samoniklih šparoga (oko 500 g)
sol
papar
50 ml maslinova ulja
Za posluživanje:
6 jaja


Priprema
Šparoge očistite tako da odvojite tvrde dijelove biljke. Meki dio stabljike i vrškove operite i stavite kuhati u malo vode.
Posolite, pa kada omekšaju, ocijedite i po potrebi malo narežite, a zatim popaprite i prelijte uljem.
Posluživanje
Tako pripremljene šparoge rasporedite na tanjur i po njima složite tvrdo kuhana jaja, uzdužno prerezana na polovice.

Savjet
Umjesto u vodi, šparoge možete kuhati i na pari



Salata od leće

Sastojci za 4 osobe
200 g leće
200 g kuhane šunke
1 staklenka Šampinjona u slanoj otopini, rezani Podravka (270 g)
2 češnja češnjaka
sol
papar
vinski ocat
ulje

Priprema
Leću skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i ohladite.
Šunku narežite na kockice, a šampinjone ocijedite.
Pomiješajte leću, šunku i šampinjone, dodajte nasjeckani češnjak, sol, papar, ulje i ocat.
Sve dobro promiješajte i ohladite.
Posluživanje
Salatu poslužite kao samostalni obrok ili uz pečenje.

Savjet
Ako želite, dodajte rajčice i paprike narezane na kockice