Pretpostavljam iz do sada procitanog da je i kod mnogih od vas humus od slanutka dosta popularan, no ja bih repertoar domacih namaza zeljela prosiriti jos necim - predlazem da ovdje razmjenjujemo ideje.
Pretpostavljam iz do sada procitanog da je i kod mnogih od vas humus od slanutka dosta popularan, no ja bih repertoar domacih namaza zeljela prosiriti jos necim - predlazem da ovdje razmjenjujemo ideje.
...namaz od piletina?...ja ga skroz pojednostavim...kuhanu piletinu smiksam,dodam malo sirnog namaza i soli i ev. sitno nasjeckane krastavce.![]()
kravlji sir
žlica vrhnja
origano
bijeli luk sitno
paprika crvena zelena žuta
sol
malo marga
mljac
plus kruh![]()
jedna dukatela (veće pakovanje) i jedno masnije kiselo vrhnje, dodam peršina i zbog okusa i zbog boje i malo suhog bijelog luka. Ovo je ustvari dop za onaj kukuruzni meksički čips. Recept je osmislila ovdje frendica Argentinka, koja živi ovdje![]()
Pašteta od tune:
1 konzerva tune
1 tvrdo kuhano jaje
1-2 ribana kisela krastavca
malo majoneze
malo senfa ili limunovog soka
malo kapara
sol, papar, malo češnjaka po želji
Sve skupa okrenuti par puta u multipraktiku (ne previše jer će bit pretekuće)
kravlji sir
vrhnje
češnjak (gnječim)
kopar
vlasac
sol
namaz od azuki graha: kuhani azuki, malo maslinova ulja, češnjaka po želji, mažurana, malo soli(miso paste) i papra.
namaz/pire od crvene leće: kuhana leća, bučino ulje, petrusimen i sol(miso pasta).
namaz/salata od pečenih balancana: pole od balancana peći u kori u pećinici, izdubiti i zgnječiti, dodati maslinovo ulje, petrusimena, češnjak, sol i papar.
ja to radim od oka:
gorgonzola
margarin ili putar - omekšati
izmrvljeni orasi
sve izmiksati.![]()
Ovo je mrak, a dolazi Uskrs...
товарищ колыа:
(Tovariš Kolja - moja izmišljotina)
Svježi (kiseli sir)
dvije-tri žlice vrhnja
korijen hrena (ili pola, ako ima djece po kući onda frtalj)
malo crvene paprike za boju
sol za okus
Postupak:
Sir na dno posude, vrhnje na sir (svrha mu je započinjanje postupka), štapni mikser u ruke i od sira i vrhnja se radi krema. Kada sve krene, dodaje se na male kockice narezani hren, sol i paprika, a rezultat je fina krema. Ako nikako neće krenuti treba dodati malo vrhnja, a kad krene - čini se da je jako tekuće.
Isto je još jednostavnije dobiti snažnim blenderom, a onda vrhnje ide na dno.
Digresija: na isti ovakav način može se napraviti i krema za cheesecake, a drži se na okupu i bez strahota poput želatine![]()
namaz od maslina
očistiti masline, dodati putar i češnjak i peršin, smiksati i mazati na tostane kruhiće
![]()
ali fali mi i smajl koji oblizuje prste za sve ove vaše namaze![]()
Namaz od crnih maslina
crne masline (tribunjske po mogućnosti, najlakše se čiste od koštica; nikako ne one odvratne gumene španjolske otkoštićene)
4 ili više fileta slanih inćuna
2-3 ili više režnjeva češnjaka
peršin
maslinovo ulje
Smiksati štapnim mikserom.
Hehe, Davore, hvala ti što si se ubacio ovim receptom s hrenom! Već par dana posjećujem ovu temu i nisam skupila hrabrosti napisati kako obožavam hren ( umak od hrena) na kruhu i odozgo jogurt. Bojala sam se da će me cure napasti drvljem i kamenjem za takav žestoki prijedlog. No, eto, izvukao si situaciju
.
8)
Nakanjujem se napraviti ga ovih dana, a nisam već dugo. Bio mi je crk'o blender, a štapni mi je bio preslab. Sada imam pravu mehanizaciju pa idem na posao.
Uzgred, znade li netko čemu uopće služe štapni mikseri slabiji od 250W. Čini mi se da su dovoljno jaki jedino za promiješati šećer u kavi.
naprave pjenu za kapučino?
Pomiješati sir, vrhnje, senf i soli... Ako slučajno ostane za drugi dan odlično je na kruhu za doručak.![]()
Ajde, šta je sad?
Davore? Cure?
Ja tu škicam i lovim, a danas niš novo...
Trebam još namaza, još još!
(Potpis: non-stop gladna dojilica-i-nakon-poroda-zvana-teretnjak) 8)
dobri stari liptauer:
svježi sir
vrhnja
- oboje s placa, ne iz dućana
češnjak
crvena paprika
sol
ili sada kada je sezona, umjesto češnjaka mladi luk i to koristiti i zeleni dio
evo jedna dobra zamjena za pravi kajmak
2 sira philafdelphia
1 mileram
1 puter
soli po volji
miksati dok se ne izjednači.
kalorično ali dooobrooo
Obzirom na količinu namaza koje trošiš dnevno, očito je da ti trajnost namaza nije posebno važna. U tom slučaju imaš namaz nad namazima: guacamole.
Ja ga radim ovako:
Kupim avokado koji je potpuno zelen, a malo podatan, onako poput plastelina, a za manje od 10kn/kom.
Raščetvorim ga, bacim košticu i ogulim koru.
Dodam kiselog vrhnja po želji, ali težinski ne više od avokada.
Dodam začine po želji.
Štapnim mikserom pretvorim u finu kremu.
Uživam.
pašteta od skute:
prodinstati šampinjone na luku, začiniti, smiksati sa skutom.
Davore![]()
Šaljem MMa u Merc po avokado... (ima li ga još gdje?)
:?Davor prvotno napisa
Pa... skuta je zakon takva kakva jest i ako imaš nekakav izvor šalji pp (da ostali forumaši ne dođu prije). Bilo što stavljati u skutu mi je nekako kao razrijediti vino s mlijekom![]()
Pa... merkator je vjerojatno najgore mjesto za kupovinu, jer košta kao da ga uzgajaju na Mjesecu i dopremaju Spejsšatlom. Provjeri prije Lidl ili ako možeš MetroLeta prvotno napisa
(ako je trudnička želja, može i onaj iz Merc)
naravno da imam izvor, vlastitu svekrvu. mi se skute kao takve brzo zasitimo i onda nam je svaka modifikacija, od presnaca do paštete, dobro došla.Davor prvotno napisa
ma nije trudnička, bum zdurala... fala
a od kojeg je maslaca najbolje pripraviti ghee? ja sam ga nekoliko puta onako nasumce, od prvog kojeg nađem na polici. možda je neki posebno dobar? ja rado u ghee sprašim začine, iako sam sad zbog dojenja smanjila izbor... ustvari uopće ne znam kako bebe podnose korijandar (nestalo mi, a nisam išla do Trešnjevke tj. placa više od 3 mjeseca) :?
aleta prvotno napisa
'ajd me gađaj kad osjetiš da si se zasitila
Za ghi je najbolji maslac od slatkog vrhnja ili jogurta. Nažalost, nije najjeftiniji, a trebam provjeriti "slavonsku vezu" pa možemo podijeliti.Leta prvotno napisa
Šta i ti imaš tak'ih veza?![]()
Ajd pretrest ću ja moje veze u SB.
Thx!
Mogla bi vas ja malo gađati sa skutom s male Učke![]()
Izvrstan prilog za ovu temu:
Namaz od crvene leće
Nemojte sada, al sta je to skuta?
![]()
Recepti su zakon, tek sam sada otkrila ovaj topic, i sve ih spremila, no moram nagovorit jednu novu clanicu, koja valjda jos nije vidjela topic, da s vama podijeli svoje recepte - ja isprobala njezinih ruku djelo - sve![]()
![]()
namaz od crvene leće - samo raskuhati crvenu leću, da bude kašasta, dodati malo asafetide, malo crvene papričice, soli i papra i maslinovog ulja. jednostavno a mmmmmm
Kaj je asafetida?kailash prvotno napisa
Asafetida je u biti biljka porijeklom sa srednjeg istoka (Irak, Iran i ta ekipa..), a otprilike izgleda kao visoki komorač. Za začin se koristi mlječkasta tvar dobivena iz korijena i stabljike koja se osuši i samelje i zatim pomiješa s mljevenom rižom ili škrobom, gumi arabikom ili slično.
tunjevina+sitno narezana kapula+majoneza=![]()
Lailah, asafetida se dodaje u jela s "težim" grahoricama. Jako umiruje Vatta kvalitetu (Ajurveda).
Nenaviklima ima neugodan miris, ali se obično ne osjeti na isti način u hrani.
Ne razumijem se baš u te stvari ali da li su onda alge koje se koriste u makrobiotici slične po djelovanju asafetidi?Davor prvotno napisa
Ako misliš na vjetrove, alga kombu pomaže, ali niti jedna alga nema jedinstveni zadah asafetide![]()
Podižem ovo malo. Dok me drži oduševljenje da ga podijelim s vama. Imam jedan preefini namaz koji kad probate zaboravljate na onaj od same tunjevine, definitivno.
14 polovica inćuna
4 tvrdo kuhana jaja (samo žumanjci i bjelanjak jednog jajeta)
1 žličica kapara
2 male ili jedna velika konzerva tune
1 maslac
Božanstveno!
![]()
Pašteta od graha...
Bijelog graha skuhajte koliko hoćete (koliko namjeravate pojesti) - otprilike 300g za namaz
Dodate dva-tri sitno naribana česna češnjaka
Nasjeckate svježeg ružmarina
Ocijedite sok jednog limuna
Dvije velike žlice maslinovog ulja
Sol, papar...
Sve izmiksate blenderom....
Namaz od kulena
40dkg šunke
20dkg kulena
20dkg Rame
2 kuhana jaja
20dgk topljenog sira Čardaš(Zdenka)
3 kisela krastavca
3 žlice senfa
Sve zmiksati u multipraktiku,mažem ga na francuz kruh,i jakoooo puno namaza se dobije,al je mljac![]()
Malo podižem ovu temu.
Imate kakvih novih recepata?
Ja stalno radim hummus. U zadnje vrijeme nam je aktualan i ovaj od crvene leće, samo ja osim bučinog ulja stavim i samljeveni lan, baš mi bude fino.
Sirni sam osmislila tako da umiješam u krem sir prepržene i samljevene sjemenke suncokreta i buče koje sam potom zalila soja sosom. Bude fantastičan! Ovih kupovnih sirnih namaza se grozim, prepuni su kojekavih sastojaka čudnog porijekla.
podizem malo ovu super temu
koliko dugo cuvate home-made namaze u frizideru?
da li se kvare nakon dan-dva?
da li neki podnose smrzavanje?
Nedavno sam napravila paštetu od pilećih jetrica (dobila sam domaće), bila je prefina i smazali smo je za čas. Sigurno ću to ponoviti!
A postupak je: ispržiti jetrice narezane na komadiće, na istoj masnoći ispržiti luk, sve smiksati, dodati pjenasto smiksani margarin i na sino izrezana dva kisela krastavca. sol, papar i to je to.
Ja sam nedavno radila namaz od boba: skuhati smrznuti bob i svako zrno očistiti od ljuskice. to se smiksa sa dva žumanjka, malo maslinovog ulja, cca 50g maslaca, 1-2 češnjaka, par listića mente (nije obavezno), sol, 2 žlice svježeg sira ili ricotte.
Ustvari je prerađen iz pesta od boba, u njega ne ide maslac, i ide više maslinovog ulja, da bude rjeđe, i jede se s bilo kojom tjesteninom, to mi je finije nego na kruhu, i draži pesto nego klasični od bosiljka![]()