Page 1 of 4 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 151

Thread: Domaci namazi

  1. #1
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default Domaci namazi

    Pretpostavljam iz do sada procitanog da je i kod mnogih od vas humus od slanutka dosta popularan, no ja bih repertoar domacih namaza zeljela prosiriti jos necim - predlazem da ovdje razmjenjujemo ideje.

  2. #2
    LeeLoo's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Istra
    Posts
    1,654

    Default

    ...namaz od piletina?...ja ga skroz pojednostavim...kuhanu piletinu smiksam,dodam malo sirnog namaza i soli i ev. sitno nasjeckane krastavce.

  3. #3
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    kravlji sir
    žlica vrhnja
    origano
    bijeli luk sitno
    paprika crvena zelena žuta
    sol
    malo marga

    mljac
    plus kruh

  4. #4
    Ana :-)'s Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,386

    Default

    Tunjevina + namaz od povrća + crni kruh =

  5. #5
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default

    jedna dukatela (veće pakovanje) i jedno masnije kiselo vrhnje, dodam peršina i zbog okusa i zbog boje i malo suhog bijelog luka. Ovo je ustvari dop za onaj kukuruzni meksički čips. Recept je osmislila ovdje frendica Argentinka, koja živi ovdje

  6. #6
    aenea's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,467

    Default

    Pašteta od tune:
    1 konzerva tune
    1 tvrdo kuhano jaje
    1-2 ribana kisela krastavca
    malo majoneze
    malo senfa ili limunovog soka
    malo kapara
    sol, papar, malo češnjaka po želji
    Sve skupa okrenuti par puta u multipraktiku (ne previše jer će bit pretekuće)

  7. #7
    Maja's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    iznad oblaka
    Posts
    4,745

    Default

    kravlji sir
    vrhnje
    češnjak (gnječim)
    kopar
    vlasac
    sol

  8. #8
    anamar's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    2,336

    Default

    namaz od azuki graha: kuhani azuki, malo maslinova ulja, češnjaka po želji, mažurana, malo soli(miso paste) i papra.
    namaz/pire od crvene leće: kuhana leća, bučino ulje, petrusimen i sol(miso pasta).
    namaz/salata od pečenih balancana: pole od balancana peći u kori u pećinici, izdubiti i zgnječiti, dodati maslinovo ulje, petrusimena, češnjak, sol i papar.

  9. #9

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Matulji - Opatija
    Posts
    369

    Default

    ja to radim od oka:

    gorgonzola
    margarin ili putar - omekšati
    izmrvljeni orasi

    sve izmiksati.

  10. #10
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ovo je mrak, a dolazi Uskrs...

    товарищ колыа:
    (Tovariš Kolja - moja izmišljotina)

    Svježi (kiseli sir)
    dvije-tri žlice vrhnja
    korijen hrena (ili pola, ako ima djece po kući onda frtalj)
    malo crvene paprike za boju
    sol za okus

    Postupak:

    Sir na dno posude, vrhnje na sir (svrha mu je započinjanje postupka), štapni mikser u ruke i od sira i vrhnja se radi krema. Kada sve krene, dodaje se na male kockice narezani hren, sol i paprika, a rezultat je fina krema. Ako nikako neće krenuti treba dodati malo vrhnja, a kad krene - čini se da je jako tekuće.

    Isto je još jednostavnije dobiti snažnim blenderom, a onda vrhnje ide na dno.

    Digresija: na isti ovakav način može se napraviti i krema za cheesecake, a drži se na okupu i bez strahota poput želatine

  11. #11
    Sun's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    ni na nebu ni na zemlji
    Posts
    3,379

    Default

    namaz od maslina

    očistiti masline, dodati putar i češnjak i peršin, smiksati i mazati na tostane kruhiće


    ali fali mi i smajl koji oblizuje prste za sve ove vaše namaze

  12. #12

    Default

    Namaz od crnih maslina

    crne masline (tribunjske po mogućnosti, najlakše se čiste od koštica; nikako ne one odvratne gumene španjolske otkoštićene)
    4 ili više fileta slanih inćuna
    2-3 ili više režnjeva češnjaka
    peršin
    maslinovo ulje

    Smiksati štapnim mikserom.

  13. #13
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Hehe, Davore, hvala ti što si se ubacio ovim receptom s hrenom! Već par dana posjećujem ovu temu i nisam skupila hrabrosti napisati kako obožavam hren ( umak od hrena) na kruhu i odozgo jogurt . Bojala sam se da će me cure napasti drvljem i kamenjem za takav žestoki prijedlog. No, eto, izvukao si situaciju .

  14. #14
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    8)
    Nakanjujem se napraviti ga ovih dana, a nisam već dugo. Bio mi je crk'o blender, a štapni mi je bio preslab. Sada imam pravu mehanizaciju pa idem na posao.

    Uzgred, znade li netko čemu uopće služe štapni mikseri slabiji od 250W. Čini mi se da su dovoljno jaki jedino za promiješati šećer u kavi.

  15. #15
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    naprave pjenu za kapučino?

  16. #16
    imported_tratinčica

    Default uz roštilj

    Pomiješati sir, vrhnje, senf i soli... Ako slučajno ostane za drugi dan odlično je na kruhu za doručak.

  17. #17

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    299

    Default

    Ajde, šta je sad?
    Davore? Cure?
    Ja tu škicam i lovim, a danas niš novo...
    Trebam još namaza, još još!
    (Potpis: non-stop gladna dojilica-i-nakon-poroda-zvana-teretnjak) 8)

  18. #18
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,703

    Default

    dobri stari liptauer:
    svježi sir
    vrhnja
    - oboje s placa, ne iz dućana
    češnjak
    crvena paprika
    sol


    ili sada kada je sezona, umjesto češnjaka mladi luk i to koristiti i zeleni dio

  19. #19

    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    71

    Default

    evo jedna dobra zamjena za pravi kajmak

    2 sira philafdelphia
    1 mileram
    1 puter
    soli po volji

    miksati dok se ne izjednači.

    kalorično ali dooobrooo

  20. #20
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Obzirom na količinu namaza koje trošiš dnevno, očito je da ti trajnost namaza nije posebno važna. U tom slučaju imaš namaz nad namazima: guacamole.
    Ja ga radim ovako:
    Kupim avokado koji je potpuno zelen, a malo podatan, onako poput plastelina, a za manje od 10kn/kom.
    Raščetvorim ga, bacim košticu i ogulim koru.
    Dodam kiselog vrhnja po želji, ali težinski ne više od avokada.
    Dodam začine po želji.
    Štapnim mikserom pretvorim u finu kremu.
    Uživam.

  21. #21

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    pašteta od skute:
    prodinstati šampinjone na luku, začiniti, smiksati sa skutom.

  22. #22
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    pašteta od skute:
    prodinstati šampinjone na luku, začiniti, smiksati sa skutom.
    šteta skute

  23. #23

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    299

    Default

    Davore
    Šaljem MMa u Merc po avokado... (ima li ga još gdje?)

  24. #24

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Quote Originally Posted by aleta
    pašteta od skute:
    prodinstati šampinjone na luku, začiniti, smiksati sa skutom.
    šteta skute
    :?

  25. #25
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Pa... skuta je zakon takva kakva jest i ako imaš nekakav izvor šalji pp (da ostali forumaši ne dođu prije). Bilo što stavljati u skutu mi je nekako kao razrijediti vino s mlijekom

  26. #26
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Leta
    Davore
    Šaljem MMa u Merc po avokado... (ima li ga još gdje?)
    Pa... merkator je vjerojatno najgore mjesto za kupovinu, jer košta kao da ga uzgajaju na Mjesecu i dopremaju Spejsšatlom. Provjeri prije Lidl ili ako možeš Metro

    (ako je trudnička želja, može i onaj iz Merc)

  27. #27

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Pa... skuta je zakon takva kakva jest i ako imaš nekakav izvor šalji pp (da ostali forumaši ne dođu prije). Bilo što stavljati u skutu mi je nekako kao razrijediti vino s mlijekom
    naravno da imam izvor, vlastitu svekrvu. mi se skute kao takve brzo zasitimo i onda nam je svaka modifikacija, od presnaca do paštete, dobro došla.

  28. #28

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    299

    Default

    ma nije trudnička, bum zdurala... fala
    a od kojeg je maslaca najbolje pripraviti ghee? ja sam ga nekoliko puta onako nasumce, od prvog kojeg nađem na polici. možda je neki posebno dobar? ja rado u ghee sprašim začine, iako sam sad zbog dojenja smanjila izbor... ustvari uopće ne znam kako bebe podnose korijandar (nestalo mi, a nisam išla do Trešnjevke tj. placa više od 3 mjeseca) :?

  29. #29
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    mi se skute kao takve brzo zasitimo
    'ajd me gađaj kad osjetiš da si se zasitila

  30. #30
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Quote Originally Posted by Leta
    a od kojeg je maslaca najbolje pripraviti ghee?
    Za ghi je najbolji maslac od slatkog vrhnja ili jogurta. Nažalost, nije najjeftiniji, a trebam provjeriti "slavonsku vezu" pa možemo podijeliti.

  31. #31

    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    299

    Default

    Šta i ti imaš tak'ih veza?
    Ajd pretrest ću ja moje veze u SB.
    Thx!

  32. #32
    Sun's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    ni na nebu ni na zemlji
    Posts
    3,379

    Default

    Mogla bi vas ja malo gađati sa skutom s male Učke

  33. #33
    ornela_m's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Njemacka
    Posts
    853

    Default

    Izvrstan prilog za ovu temu:
    Namaz od crvene leće

  34. #34
    Mony's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Zg
    Posts
    2,937

    Default

    Nemojte sada , al sta je to skuta?


    Recepti su zakon, tek sam sada otkrila ovaj topic, i sve ih spremila, no moram nagovorit jednu novu clanicu, koja valjda jos nije vidjela topic, da s vama podijeli svoje recepte - ja isprobala njezinih ruku djelo - sve

  35. #35
    kailash's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Pula
    Posts
    1,821

    Default

    namaz od crvene leće - samo raskuhati crvenu leću, da bude kašasta, dodati malo asafetide, malo crvene papričice, soli i papra i maslinovog ulja. jednostavno a mmmmmm

  36. #36

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Matulji - Opatija
    Posts
    369

    Default

    Quote Originally Posted by kailash
    namaz od crvene leće - samo raskuhati crvenu leću, da bude kašasta, dodati malo asafetide, malo crvene papričice, soli i papra i maslinovog ulja. jednostavno a mmmmmm
    Kaj je asafetida?

  37. #37

    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Posts
    73

    Default

    Asafetida je u biti biljka porijeklom sa srednjeg istoka (Irak, Iran i ta ekipa..), a otprilike izgleda kao visoki komorač. Za začin se koristi mlječkasta tvar dobivena iz korijena i stabljike koja se osuši i samelje i zatim pomiješa s mljevenom rižom ili škrobom, gumi arabikom ili slično.

  38. #38
    haribo's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    deutschland
    Posts
    1,352

    Default

    Quote Originally Posted by Maja
    kravlji sir
    vrhnje
    češnjak (gnječim)
    kopar
    vlasac
    sol

  39. #39

    Join Date
    Sep 2007
    Location
    kvarner
    Posts
    207

    Default

    tunjevina+sitno narezana kapula+majoneza=

  40. #40
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Lailah, asafetida se dodaje u jela s "težim" grahoricama. Jako umiruje Vatta kvalitetu (Ajurveda).
    Nenaviklima ima neugodan miris, ali se obično ne osjeti na isti način u hrani.

  41. #41

    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Matulji - Opatija
    Posts
    369

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Lailah, asafetida se dodaje u jela s "težim" grahoricama. Jako umiruje Vatta kvalitetu (Ajurveda).
    Nenaviklima ima neugodan miris, ali se obično ne osjeti na isti način u hrani.
    Ne razumijem se baš u te stvari ali da li su onda alge koje se koriste u makrobiotici slične po djelovanju asafetidi?

  42. #42
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ako misliš na vjetrove, alga kombu pomaže, ali niti jedna alga nema jedinstveni zadah asafetide

  43. #43
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Podižem ovo malo. Dok me drži oduševljenje da ga podijelim s vama. Imam jedan preefini namaz koji kad probate zaboravljate na onaj od same tunjevine, definitivno.

    14 polovica inćuna
    4 tvrdo kuhana jaja (samo žumanjci i bjelanjak jednog jajeta)
    1 žličica kapara
    2 male ili jedna velika konzerva tune
    1 maslac

    Božanstveno!




  44. #44
    abonjeko's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Posts
    1,120

    Default

    Pašteta od graha...

    Bijelog graha skuhajte koliko hoćete (koliko namjeravate pojesti) - otprilike 300g za namaz

    Dodate dva-tri sitno naribana česna češnjaka
    Nasjeckate svježeg ružmarina
    Ocijedite sok jednog limuna
    Dvije velike žlice maslinovog ulja

    Sol, papar...

    Sve izmiksate blenderom....

  45. #45

    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    237

    Default

    Namaz od kulena

    40dkg šunke
    20dkg kulena
    20dkg Rame
    2 kuhana jaja
    20dgk topljenog sira Čardaš(Zdenka)
    3 kisela krastavca
    3 žlice senfa

    Sve zmiksati u multipraktiku,mažem ga na francuz kruh,i jakoooo puno namaza se dobije,al je mljac

  46. #46
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    Malo podižem ovu temu.

    Imate kakvih novih recepata?

    Ja stalno radim hummus. U zadnje vrijeme nam je aktualan i ovaj od crvene leće, samo ja osim bučinog ulja stavim i samljeveni lan, baš mi bude fino.

    Sirni sam osmislila tako da umiješam u krem sir prepržene i samljevene sjemenke suncokreta i buče koje sam potom zalila soja sosom. Bude fantastičan! Ovih kupovnih sirnih namaza se grozim, prepuni su kojekavih sastojaka čudnog porijekla.

  47. #47
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    podizem malo ovu super temu

    koliko dugo cuvate home-made namaze u frizideru?
    da li se kvare nakon dan-dva?

    da li neki podnose smrzavanje?

  48. #48
    Lotta's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    852

    Default

    bilježim

  49. #49
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Nedavno sam napravila paštetu od pilećih jetrica (dobila sam domaće), bila je prefina i smazali smo je za čas. Sigurno ću to ponoviti!
    A postupak je: ispržiti jetrice narezane na komadiće, na istoj masnoći ispržiti luk, sve smiksati, dodati pjenasto smiksani margarin i na sino izrezana dva kisela krastavca. sol, papar i to je to.

  50. #50
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Ja sam nedavno radila namaz od boba: skuhati smrznuti bob i svako zrno očistiti od ljuskice. to se smiksa sa dva žumanjka, malo maslinovog ulja, cca 50g maslaca, 1-2 češnjaka, par listića mente (nije obavezno), sol, 2 žlice svježeg sira ili ricotte.

    Ustvari je prerađen iz pesta od boba, u njega ne ide maslac, i ide više maslinovog ulja, da bude rjeđe, i jede se s bilo kojom tjesteninom, to mi je finije nego na kruhu, i draži pesto nego klasični od bosiljka

Page 1 of 4 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •