Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 101 to 150 of 151

Thread: Domaci namazi

  1. #101
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Naravno da u francusku ide vrhnje i tek toliko majoneza. Nikakav krumpir, bljak. Umjesto njega tona kisele jabuke i kiselih krastavaca, jaja, mrkva i grasak.

    Vrhnje ide i u cuspajz od mahuna (u moj tanjur) i opcenito u pileci paprikas, onaj sto se jede s vaserspacnama, ne onaj jusni.

    Ali u guacamole... ni pod razno. To je eventualno onda neki cudan umak od avokada.

  2. #102
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Onda skočis ti pod pauzom
    Tak i radim. Danas će stariji ići prije podne prošetati do Veronike po ono kaj njega zanima. Mlađi nek ide kupiti kvasac i brašno - ako hoće da pečemo klipiće, nek se pobrine i za sastojke. Za namaz se bumo snašli. Tko neće vrhnje, nek si nekaj napravi sam (klasika za mlađega = humus od slanutka iz konzerve; dobila sam fino maslinovo ulje i sad možemo navaliti).

    Offt (a možda i nije): kad mi krepa Bosch-ov štapni mikser s kojim nisam prezadovoljna, kupit ću si ovako nešto, baš za namaze: http://n1.static-elipso.com/images/xbig/A_101125.jpg

  3. #103
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Sa jajima je francuska, jer su tvrdo kuhana jaja dio orginalnog recepta. sa sunkom je ruska,(iako je u francusku isao teleci jezik) moram priznati da se nisam susrela sa verzijom koja sadrzi salamu.

  4. #104
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Offt (a možda i nije): kad mi krepa Bosch-ov štapni mikser s kojim nisam prezadovoljna, kupit ću si ovako nešto, baš za namaze: http://n1.static-elipso.com/images/xbig/A_101125.jpg
    Ja ti imam i jedno i drugo. Nije mi to isto, tj. ne može mi jedno zamijeniti drugo. Rijetko mi je svejedno kojeg ću upotrijebiti. Možda baš za namaze je svejedno hoćeš li staviti u plastičnu pa miksati štapnim ili u "jaje". Brže operem štapni.

  5. #105
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Ja ti imam i jedno i drugo. Nije mi to isto, tj. ne može mi jedno zamijeniti drugo. Rijetko mi je svejedno kojeg ću upotrijebiti. Možda baš za namaze je svejedno hoćeš li staviti u plastičnu pa miksati štapnim ili u "jaje". Brže operem štapni.
    Znam da nije isto. Imam veliki multipraktik i on mi je dobar, ali nemam za njega mjesta u kuhinji i špajzi, pa mi stoji u ostavi u podrumu. Štapni mikser služi uglavnom za frapee i krem-juhe, a multipraktik za namaze. Ali bedasto mi je imati toliku građevinsku mehanizaciju, nego gledam nabaviti samo ono što stvarno i koristim.

  6. #106
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Naravno da u francusku ide vrhnje i tek toliko majoneza. Nikakav krumpir, bljak. Umjesto njega tona kisele jabuke i kiselih krastavaca, jaja, mrkva i grasak.
    a meni francuska bez krumpira nije ukusna, prazna mi je
    i ne stavljamo jaja, majoneza nam je dovoljna

  7. #107
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    i uglavnom komentari ovog tipa - što jest, a što nije francuska, guacamole... su mi skroz bezveze
    svatko kuha prema ukusu - svoje obitelji i svom vlastitom
    da sad kažem Kaae da francuska salata bez krumpira nije francuska salata?

    recimo, nikad ne stavljam jaje da poveže smjesu u meso za sarmu
    i što to znači, da ta sarma nije sarma?

  8. #108
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    i uglavnom komentari ovog tipa - što jest, a što nije francuska, guacamole... su mi skroz bezveze
    svatko kuha prema ukusu - svoje obitelji i svom vlastitom
    da sad kažem Kaae da francuska salata bez krumpira nije francuska salata?

    recimo, nikad ne stavljam jaje da poveže smjesu u meso za sarmu
    i što to znači, da ta sarma nije sarma?
    nema lajkanja pa ću potpisati

  9. #109
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Pojma nemam za sarmu, u zivotu nisam cula da u nju ide jaje, a jela sam je, odnosno srela recepte s raznih strana.

    Za francusku salatu znam da ide krumpir u redovni recept, ali nama je bljak pa ne stavljamo. Jaja su nam super, s obzirom da majoneze ide tek toliko. Mi stavljamo i malo senfa, eto.

    A za guacamole, Meksikanci (a jos manje Asteci) sigurno ne stavljaju u njega vrhnje ili jogurt. Vjerojatno bi se prekrizili da vide nesto takvo, uostalom kao vjerojatno i Francuzi kad vide francusku salatu, s krumpirom ili bez. Ili Mediteranci u Americi, kad se svako jelo s maslinom zove Mediterranean. Ili je reuben sendvic sarma jer je u njemu kiselo zelje?
    Last edited by Kaae; 04.01.2017 at 11:35.

  10. #110

    Default

    naravno
    svatko prilagodi sebi
    ja recimo najmanje volim mrkvicu u francuskoj
    svatko nešto voli više, netko manje
    pa ne možemo biti robovi recepata
    ali to da ne ide vrhnje mi je bilo čudno
    jer sama majoneza mi je jednostavno prejaka
    ali kome tako paše.....

  11. #111
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    i mi volimo vrhnje u francuskoj - više vrhnja, manje majoneze
    sama majoneza nam je premasna i preteška

  12. #112
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Pojma nemam za sarmu, u zivotu nisam cula da u nju ide jaje, a jela sam je, odnosno srela recepte s raznih strana.
    a ja sam u gotovo svakom receptu vidjela da ide jaje
    ali ne marim

  13. #113
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Jaje ide u ... fasirani snicl. Osim trenutno u mojoj kuci. Jaje ide samo u individualna jela.

  14. #114
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    Ti geografski nazivi za hranu su skroz zgodni. Francuzi ne znaju za francusku salatu. Sve što ima ananas je posvuda Hawaii, osim vjerojatno na Havajima. U Njemačkoj (a možda i šire) je sve što ima kukuruz u zrnu postaje balkansko (pokušavala sam ljudima objasniti da mi tradicionalno jedemo cijele klipove, a ne stavljamo zrnje u salatu i variva), Bavarci s kojima sam se družila tvrde da se bavarska krema ne jede tradicionalno u Bavarskoj. Premda postoji razlika za poznavaoce kobasica, meni je Frankfurter i Wiener Wuerstchen isto, samo ću u Njemačkoj dobiti u hot dogu Wiener, a u Austriji Frankfurter sa senfom.

    Slično i u mojoj kuharici za kolače što mi ju je baka napisala ima "kocaka od tete Micike" i "torta od strine Zore", a ja nemam pojma tko su te tete

    Isto mi je malo previše ograničavajuće nazivati neka jela pravim i nepravim, iako je nekad teško postaviti granicu je li to zbilja još to jelo. Što je prava sarma? Kuhaju ju i Bugari i Rumunji i Iranci i... nema šanse da je ista. Nije ista moja i mamina.

  15. #115
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    meni je jedina fina francuska salata ona moje mame jer radi domaću majonezu. E sad se ja pitam, prestrašena ovim svime kaj čitam/slušam u zadnje vrijeme - kaj dućanska majoneza nije sa sirovim jajima. Odnosno vjerojatno je a onda ju "zaštite" raznim kemijama - ili kaj?
    Last edited by NanoiBeba; 04.01.2017 at 12:19.

  16. #116
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Kaae View Post
    Jaje ide u ... fasirani snicl. Osim trenutno u mojoj kuci. Jaje ide samo u individualna jela.
    U mojoj kući jaje NE ide u faširani šnicl. Ali idu zobene pahuljice.

  17. #117
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    i mi volimo vrhnje u francuskoj - više vrhnja, manje majoneze
    sama majoneza nam je premasna i preteška
    meni je francuska bez vrhnja, samo s majonezom - presuha. a ako stavim vise majoneze da ne bude suha - onda je premasna :nikadzadovoljna:
    pa sam metodom pokusaja i pogresaka dosla do omjera: jedna vrecica majoneze i pola casice kiselog vrhnja (tu smjesu posolim i pobiberim)
    taman!

  18. #118
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Samo sam htjela još dodati - ovo da u faširani šnicl ne ide jaje ispalo je slučajno - djeca su htjela faširance, a u kući nije bilo jaja. Ispala je ova kombinacija i tako im se omilila da je više vole od klasične u koju ide jaje. Isto vrijedi i za ćufte. Ako imam jaje pri ruci - stavim jaje, ako nemam - može i bez.

    Offt. čovjek jede SVE i na svakakve načine. Ne vidim uopće razloga zašto bi nečije bilo pravovjerno, a tuđe nevaljalo. I ne volim riječ "bljak". Moja djeca ju nisu smjela koristiti, pa mi je tim čudnije vidjeti je u postovima odrasle osobe. Hrana može "ne biti fina" i slično, ali bilo kakve gadljive izraze u vezi s hranom u kući nisam dozvoljavala, kao ni rasipanje iste.

  19. #119
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Sve kuhinje svijeta imaju svoje karakteristicne zacine/nacine kuhanja. U kulinarstvu je to tako. Ako upotrebljavas maslinovo/cesnjak/persin to je na dalmatinski, rajcica, origano,panceta je talijanski, maslac i vrhnje francuski, soja sos/dumbir/negy japanski itd...naravno da je bitnije uzivati u kuhanju i nije nuzno znati sve recepte da bi znao dobro kuhati ali ipak neka pozadina puno znaci. Sve ostalo je prilagodavanje sebi i svojim nacinima kuhanja. Uvijek kazem, da bi mogao suditi moras znati pripremiti.
    Moja sveki radi bolognese tako da to u konačnici ispadne pasteta sa brdo papra bez paradajza. Ja ga ne priznajem. Za mene je to njen umak a ne bolonjez. Ako me shvacas.
    Danas svatko moze nauciti kuhati, hvala internet


    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  20. #120
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    meni je jedina fina francuska salata ona moje mame jer radi domaću majonezu. E sad se ja pitam, prestrašena ovim svime kaj čitam/slušam u zadnje vrijeme - kaj dućanska majoneza nije sa sirovim jajima. Odnosno vjerojatno je a onda ju "zaštite" raznim kemijama - ili kaj?
    Mi smo 2007 u restoranu gdje sam radila redovno pripremali francusku sa domacom majonezom. Kupovna nije nikada imala ekonomsku racunicu kao takvu a niti okus.Svaka svadba, proslava, blagdanski ruckovi su je imali u sklopu predjela. Nikada ništa ako koristis svijeza oprana jaja.Uostalom u frisku ide i sol, sok limuna koji takoder djeluju kao konzervansi.Nemam pojma kako sada rade, nisam 3 godine u tim vodama.Ali u fast food koriste kupovnu i to ugostiteljsku.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  21. #121
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Za sarmu i jaja sam prvi put cula na selu od svoje kume cija baka joj je tako rekla. Meni nije fino. U nadjevu se onako vidjelo, žuto i bas mi je smetalo. U fasirance ide jaje i namoceni kruh, dok u restoranu ce uvaljati u krusne mrvice pa peci. Zobene su laksa i probavljivija varijanta koju i ja volim, ali vise u popeccima sa povrcem ili od zitarica.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  22. #122
    Osoblje foruma Kaae's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    badgerella.com
    Posts
    10,890

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    U mojoj kući jaje NE ide u faširani šnicl. Ali idu zobene pahuljice.
    I u mojoj. Ali i jaje.

    Armenska sarma (to je bas rijec koju koriste) je s rizom i listovima loze.

  23. #123
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Mi smo 2007 u restoranu gdje sam radila redovno pripremali francusku sa domacom majonezom. Kupovna nije nikada imala ekonomsku racunicu kao takvu a niti okus.Svaka svadba, proslava, blagdanski ruckovi su je imali u sklopu predjela. Nikada ništa ako koristis svijeza oprana jaja.Uostalom u frisku ide i sol, sok limuna koji takoder djeluju kao konzervansi.Nemam pojma kako sada rade, nisam 3 godine u tim vodama.Ali u fast food koriste kupovnu i to ugostiteljsku.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk
    meni se uopće ne mogu usporediti francuska salata sa domaćom majonezom i onom kupovnom. Naravno da koristimo domaća jaja i cijeli život jedem takvu francusku. Da bi uopće napravio domaću, trebaš i limun i ulje i senf.

    Ali znam i da ovi kaj su na LCHF-u rade domaću majonezu, tak da vjerujem da puno ljudi i dalje sami rade, ali vidim da tu nitko ne spominje. A da ne velim koliko je osim nepcu, i oku ugodnija ta frrancuska lijepe žute boje

  24. #124
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    meni se uopće ne mogu usporediti francuska salata sa domaćom majonezom i onom kupovnom. Naravno da koristimo domaća jaja i cijeli život jedem takvu francusku. Da bi uopće napravio domaću, trebaš i limun i ulje i senf.

    Ali znam i da ovi kaj su na LCHF-u rade domaću majonezu, tak da vjerujem da puno ljudi i dalje sami rade, ali vidim da tu nitko ne spominje. A da ne velim koliko je osim nepcu, i oku ugodnija ta frrancuska lijepe žute boje
    Ma domaca je divota!Samo kaj ja oko blagdana hrpu jaka potrosim na kolace/kreme/predjela pa ne napravim za francusku ali mogla bih ponovo poceti

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  25. #125
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Ali u fast food koriste kupovnu i to ugostiteljsku.
    kakva je to ugostiteljska majoneza?
    ima razlike u sastavu, ili se odnosi samo na velicinu pakiranja?

  26. #126
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Toliko o namazima

  27. #127
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Razlikuje se i okusom i pakiranjem. Ja bih ju usporedila sa ovima low cost no name majonezama iz konzuma, lidla, spara itd...ne znam sastav.Vecin ugostitelja se opskrbljuje u getro-u/metro itd...

  28. #128
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,528

    Default

    Quote Originally Posted by Apsu View Post
    Toliko o namazima
    Pa što, majoneza je isto namaz
    Nisam ju nikad radila. Morat ću pokušati. Sve više pokušavam kuhati s "temeljnim" namirnicama, al opet - ne mogu stalno kuhati, nemam toliko vremena.

    Najgore mi je što sam postala manje tolerantna na tuđe kuhanje. Kao da se pretvaram u kulinarskog snoba, iako se nadam da ne. Zapinje mi u grlu kolač s margarinskom kremom, biljnim šlagom, rađe ću pojesti obični osnovni biskvit s domaćim pekmezom. Neki dan sam bila na ručku kod prijatelja, salata začinjena bijelim octom - ja ga kupujem da očistim kamenac u posuđu s njim, to mi je jako prekiselo iako zapravo nemam pojma kakav je aceto kojeg kupujem jer ga naravno ne radim sama. Pa neka vina od 20 kn ili nektar od naranče - rađe vodu iz pipe, bez obzira na sadržaj teških metala.

    Iako nije namaz, pokušat ću staviti zobene u faširance, nisam nikad.

  29. #129
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Pricaj mi...ja se krvim sa familjom a da ne velim koliko sa sveki koja je zeljela za svadbu kolace sa margarinom. Jedino mi mm drzi stranu a i djeca, nece jesti bas okolo. Vegetu kao takvu ne smijem kod svojih niti spomenuti. A kamoli da radim svoju

  30. #130
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    kakva je to ugostiteljska majoneza?
    ima razlike u sastavu, ili se odnosi samo na velicinu pakiranja?
    Na pakiranje se odnosi

  31. #131
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,702

    Default

    meni je tak oduvijek - kaj mi znači neko fensi šmensi jelo koje se priprema i kuha satima - ak sastojci ne valjaju.

  32. #132

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post

    Offt. čovjek jede SVE i na svakakve načine. Ne vidim uopće razloga zašto bi nečije bilo pravovjerno, a tuđe nevaljalo. I ne volim riječ "bljak". Moja djeca ju nisu smjela koristiti, pa mi je tim čudnije vidjeti je u postovima odrasle osobe. Hrana može "ne biti fina" i slično, ali bilo kakve gadljive izraze u vezi s hranom u kući nisam dozvoljavala, kao ni rasipanje iste.
    ovako i kod mene
    ja sam odgojena da je hrana dragocjena
    i koliko to god zvučalo možda populistički ili kako bih to nazvala, ali stvarno mislim da ima previše gladnih ljudi na svijetu da bih se ja prema hrani odnosila bez poštovanja
    ne može bljak ni fuj
    ne tjeram je jesti ono što ne voli
    nekad joj kažem, samo probaj, ako ne paše ne moraš
    ali fuj i bljak se za hranu ne koristi

  33. #133
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Ha. Bljak. Meni je isto grozno bacati hranu. Radim to samo kad je realno bljak. To je u mojoj kuhinji često moguće. Jednom sam radila umak za špagete od suncokretovih sjemenki. Ne mogu vam ja opisati koliko je to bilo - bljak. Drugi put sam radila kiseli umak. Nešto limun, vino. Tko bi se sjetio. Treći put kiš sa previše lanenih sjemenki. Auu. Što je to bilo bljak. Hoću reći - zaista nije jestivo.
    Last edited by zutaminuta; 04.01.2017 at 21:29.

  34. #134
    Osoblje foruma čokolada's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,094

    Default

    Potaknuta uskrsavanjem ovog topica za vecerasnje goste radim 4 namaza (humus, tuna, šampinjoni i liptauer).
    Koliko sam zamutila, mazat ćemo bar 3 dana.
    :asarmajošnabalkonu:

  35. #135
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ha. Bljak. Meni je isto grozno bacati hranu. Radim to samo kad je realno bljak. To je u mojoj kuhinji često moguće. Jednom sam radila umak za špagete od suncokretovih sjemenki. Ne mogu vam ja opisati koliko je to bilo - bljak. Drugi put sam radila kiseli umak. Nešto limun, vino. Tko bi se sjetio. Treći put kiš sa previše lanenih sjemenki. Auu. Što je to bilo bljak. Hoću reći - zaista nije jestivo.
    a viš mogla si napravit ono moje koje je stvarno jestivo

  36. #136
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by čokolada View Post
    Potaknuta uskrsavanjem ovog topica za vecerasnje goste radim 4 namaza (humus, tuna, šampinjoni i liptauer).
    Koliko sam zamutila, mazat ćemo bar 3 dana.
    :asarmajošnabalkonu:
    Hehehe, spomeni usput i sarmu kad dođu gosti...možda se netko zainteresira! Da je moj mlađi slučajno tamo, namazi ga ne bi zanimali, ali sarma...to je već druga priča (sarmoljubac).

  37. #137
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    a viš mogla si napravit ono moje koje je stvarno jestivo
    Ama, koje?

  38. #138
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    ono s đumbirom, kaj si rekla da ti je muććno

  39. #139
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Hahahha. Žasu..
    Last edited by zutaminuta; 05.01.2017 at 11:27.

  40. #140
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Hahahha. Žasu..
    Hehehe....

    Imam suvišno pitanje - kaj ti nisu kao maloj dali eksperimentirati u kuhinji? Meni nisu dali, ali me nisu mogli spriječiti (radili su, mali brat u vrtiću, a ja sama doma i uvijek sam imala vremena za kuhinjsku alkemiju) pa sam takve stvari apsolvirala do sredine srednje škole najkasnije, a već i u osnovnoj. Bolje da se ne prisjećam - ljuta paprika u pire, pekmez od marelica u sekeli ili neko kiselo zelje (jer lovački recepti spominju "džem od brusnice"). Bolje da se ne prisjećam... Bilo je svega.

    Jest da se moja mama nauživala straha da joj ne zapalim kuću (i to s razlogom) ali u to doba sam naučila bitnu stvar: recepta se treba držati ko pijan plota prvi put kad radiš neko jelo. Kasnije možeš fatat krivine, ali prvi put se osloniš na tuđu pamet.

    Btw. pouka za mene: moram svojoj djeci pustiti više slobode u eksperimentiranju, da se ne zapeljaju u ovakve situacije u odrasloj dobi. Moj mlađi je sklon tome (zaljutiti hranu tako da je apsAlutno nejestiva), a stariji bi radije jeo samo njoke u vrhnju ili krumpirušu iz pekare nego nešto suvislo skuhao....

    Tja, svakom svoje! Nemoj zamjeriti - nije ovo kritika, ali me podsjetilo na kuharske eksperimente iz mladosti. Ajoooooj.... Rezultat cijele priče je kuharica za lijenčine i škrtice (to sam radila dosta mlađoj sestrični) u kojoj su provjereni recepti sa uputama "for dummies" ali i ona se sklona navući na internet kao i ti, a bome i ja, hehehe... Živjelo 21. stoljeće!

  41. #141
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    recepta se treba držati ko pijan plota prvi put kad radiš neko jelo. Kasnije možeš fatat krivine, ali prvi put se osloniš na tuđu pamet.
    s ovim se slazem, a POSEBNO vrijedi za kolace

  42. #142
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Dala bi mi mater komad tijesta da se "učim", a za ostalo bi napomenula da se ne igram jer nemamo hranu za bacanje.
    Što se ljutog tiče, nekad kad bi mi jelo neuspjelo, a sastojci su skupi zaljutila bih ga dobrano da pokrijem osnovni okus i jedino ga tako pojela. Meso gotovo nikad ne pečem jer mora biti prepečeno inače me strah da je nešto ostalo sirovo, a duboko ulje mi je noćna mora. Radila bih s tim u zaštitnim naočalama, odijelu i rukavicama.
    No, kolače sad već znam pristojno raditi.
    Last edited by zutaminuta; 05.01.2017 at 13:10.

  43. #143
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Dala bi mi mater komad tijesta da se "učim", a za ostalo bi napomenula da se ne igram jer nemamo hranu za bacanje.
    Što se ljutog tiče, nekad kad bi mi jelo neuspjelo, a sastojci su skupi zaljutila bih ga dobrano da pokrijem osnovni okus i jedino ga tako pojela. Meso gotovo nikad ne pečem jer mora biti prepečeno inače me strah da je nešto ostalo sirovo, a duboko ulje mi je noćna mora. Radila bih s tim u zaštitnim naočalama, odijelu i rukavicama.
    No, kolače sad već znam pristojno raditi.


    Inače, dohrana ti je idealna za učenje kuhanja (što si i sama sigurno otkrila) jer ide od jednostavnijih jela prema složenijim. Tako je mm naučio. Ali i danas zna skuhati samo ono što voli. Kad bolje razmislim, više i ne treba, ne samo njemu nego nikome.

  44. #144
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    namaz od dobrog maslinovog ulja i delikatesnog sušenog kvasca je fina, kombinacija maslaca, meda i soka limuna za djecu,...

  45. #145
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    zuta a meso na naglo?

  46. #146
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,830

    Default

    Ma ne. Bar ne ako ja radim.

  47. #147
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    Ja sam nedavno radila namaz od boba: skuhati smrznuti bob i svako zrno očistiti od ljuskice. to se smiksa sa dva žumanjka, malo maslinovog ulja, cca 50g maslaca, 1-2 češnjaka, par listića mente (nije obavezno), sol, 2 žlice svježeg sira ili ricotte.

    Ustvari je prerađen iz pesta od boba, u njega ne ide maslac, i ide više maslinovog ulja, da bude rjeđe, i jede se s bilo kojom tjesteninom, to mi je finije nego na kruhu, i draži pesto nego klasični od bosiljka
    Hvala na ovome! Odlična ideja da jedemo bob, a da svima bude dosta...

    Moji ga doma obožavaju, ali nikome se ne da guliti. Ja ogulim jednu vrećicu i onda posustanem, ali ako napravim ovo, mogli bi se svi uredno najesti.

  48. #148
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Evo sastojaka zadnjeg namaza koji sam radila, a pokazao se jako dobar:

    Pečene paprike
    Feta sir
    Češnjak
    Origano
    Maslinovo ulje

  49. #149

    Default

    Naš omiljen sladak namaz ovih dana (nemam kokos.ulje,stavim puter otprilike)-

    http://veselizalogaji.rs/domaci-i-zdrav-krem/


    • 30 g otopljenog kokosovog ulja (najbolje organskog porekla)
    • 300 g svežih očišćenih urmi (potopite ih u vodu najmanje 15 min pre pripreme)
    • 150 g pečenih lešnika ili badema (može i mešano)
    • 25 g kakaoa
    • 100–150 ml vode
    • semenke iz pola štapića vanile ili 1–2 kašičice ekstrakta vanile


    Ima još finih,a jednostavnih recepata na sajtu i za namaze a i ovako slatko/slano

    Mi trenutno u frižideru imamo ovaj namaz i pileću paštetu ( preostalo meso iz supe,supa,so + senf ),sve se pravi za 10-tak min.,jedino što za sve treba secko.

  50. #150
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Nama je jako fini ovaj namaz:

    4-5 suhih rajcica namocenih pola sata
    1 rezanj cesnjaka
    2 žlice neoljustenih konopljinih sjemenki
    Maslinovo ulje i sol ovisno o zeljenoj slanoci i teksturi

    Ubaciti sve suhe sastojke u blender i polako dodavati maslinovo ulje.

Page 3 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •