Kažu, i u pravu su, da rađamo onako kako živimo.
Kako poimamo porođajnu bol?
Sjećam se sebe u prvoj trudnoći kad sam tražila informacije i ježila se na konstrukciju "bezbolni porod" jer mi je zvučala licemjerno. Kakav bezbolan porod?
Porođajna bol je lijepa bol, životvorna bol, korisna bol.
Svidio mi i način na koji je A. Robertson govorila o tome:
Bol nam poručuje da se usredotočimo, da nađemo sigurno mjesto, da se porod bliži. Bol u trudu koja ima svoj početak, vrhunac i kraj, a između trudova apsolutno izostaje je najbolji pokazatelj da je sve u redu.
Htjela bih naglasiti da se ovakvo moje poimanje boli odnosi na bol u trudovima kada žena ima svoje ljudsko dostojanstvo. Kada se dogode tužne priče iz nekih tužnih rodilišta ta bol postaje bol žene kojoj je oduzeto dostojanstvo i koju je onda teško izdržati.
I na kraju evo iz Gubrana dio o Boli:
Meni je posebno drag onaj dio o tome kako je bol ustvari lijecnik u nama koji vida nase bolesno jastvo. Istina je da u zivotnoj boli postajemo bolji ljudi. Mozda je i zato porod bolan, mozda i zato da nas jos vise omeksa za one najmanje koji nam stizu.A jedna zena prozbori i rece: Govori nam o Boli.
A on kaza:
Vasa je bol lomljenje ljuske koja zatvara vase poimanje.
Kao sto se ljuska ploda mora slomiti da bi mu jezgra izisla na vidjelo, tako i vi morate upoznati bol. I ako vam se srce uzmogne diviti svakidasnjim cudesima zivota, vasa vam se bol nece ciniti
nista manje cudesnom od radosti; I prihvatit cete doba svojega srca, kao sto uvijek prihvacate godisnja doba sto prolaze nad vasim poljima. I gledat cete spokojno kroza zime svojega bola.
Mnogo ste svoga bola sami odabrali.
To je gorki napitak kojim lijecnik u vama vida vase bolesno jastvo.
Stoga, vjerujte lijecniku, i popijte njegov lijek tiho i spokojno;
Jer, u njegovu ruku, ako i jest teska i tvrda, njezno vodi ruka Nevidljivoga,
I posuda koju donosi, ako vam i pece usne, nacinjena je od gline sto ju je Grncar ovlazio svojim svetim suzama.
Mozda sam ovo previše pojednostavnila, ali evo, što mislite, iz svog iskustva?