Citiraj zrinka prvotno napisa
Citiraj k2007 prvotno napisa
j. porod ne možemo smatrati jednom od takvih situacija, koliko god bolan bio. jer to je samo fizička bol. druga stvar ako je porod bio psihički stresan ili neželjen, pa je to teška životna situacija.....ali i tada se držim onoga da je patološki to smatrati prekrasnim i korisnim za naš daljnji tijek života.
()
apsolutno porod nije samo fizicka bol ili kako si rekla cista fizicka bol
to je mnogo mnogo vise od toga

to je izuzetno duhovno iskustvo
dogadjaj koji se ne zaboravlja

nevjerojatno da porod netko moze smatrati cistom fizickom boli, ej pa jedan zivot se radja - to je svecani trenutak, to je velicanstven trenutak- rodjenje covjeka

(to sto nam kvare taj trenutak bolnickom atmosferom i drugim ljudima, nepotrebnim postupcima i sl te nam timr oduzimaju dostojanstvo, ne umanjuje znacaj toga)
krivo sam shvaćena i citirana. hoću reći da je porod prekrasno iskustvo zbog donošenja novog života na svijet, a ne zbog svoje boli. porođajna bol prisutna je iz istih razloga kao kad slomiš ruku, opečeš se ili ogrebeš - da upozori kako se s tijelom nešto događa. i nije ljepota poroda u njegovoj boli, bolesno je tako razmišljati. ljepota je kad primiš svoje dijete u ruke..sa boli ili bez. a ono o 'nagrađivanju nakon boli' - za mene je to čisto tješenje samog sebe nakon muke. zar su žene koje su rodile bezbolno manje nagrađene, zakinute za nešto...??
hoću reći da je uživanje u porodu jedno, a u porođajnoj boli nešto sasvim deseto (i meni neshvatljivo).
porod nas duhovno uzdiže, ali ne njegova bol nego njegov smisao. i kad sam rekla da je porod čisto fizička bol, mislila sam na porođajnu bol (da smisao njenog postojanja javlja baš kao i svaka druga fizička bol), nisam svela donošenje novog života na svijet samo na fizičku bol. za mene je ludo uživati u ikakvoj boli. jer da nema djeteta kojeg kasnije primiš na ruke...pa kome bi rađanje bilo ugodno??