Mi smo danas vadili krv i dali urin i bili kod zubara. :D Sve je za 5, u utorak idemo kod školske dr. Prvi korak smo napravili.
Mi smo danas vadili krv i dali urin i bili kod zubara. :D Sve je za 5, u utorak idemo kod školske dr. Prvi korak smo napravili.
Ne moraš žuriti u školu, ali od 01.04.07.se mogu obavljati pregledi:krv, urin, stomatolog, dispanzer...Mukica prvotno napisa
Upisi u školu su 30.,31.i 01.06.07. sa rodnim listom i potvrdom školskog dispanzera.
Ispravak: 30 i 31.05.2007.pepi prvotno napisa
31. svibnja, 1. i 2. lipnja (ovo vrijedi za grad Zagreb) odvijati će se ADMINISTRATIVNI dio upisa u 1. razrede OŠ.
Školski liječnik je samo jedan član Komisije za upise u 1. razrede (ostali članovi su obično locirani u školi) koja procjenjuje spremnost djeteta za školu.
Procjena zrelosti djeteta za školu obavlja se uglavnom u periodu od 1. travnja do 1. lipnja. Stoga je potrebno ranije kontaktirati školu (praksa je različita, ponegdje školski liječnik vrši predbilježbe za testiranje u školi) jer 31. svibnja obavljaju se samo formalnosti.
No@, molim savjet: koji je postupak ako ne želiš da dijete ide u školu u koju je po mjestu stanovanja predbilježeno?
Ovo testiranje o kojem govoriš se vrši u školi? Jer u našem vrtiću je također obavljeno testiranje.
zdenka, nazovi skolu u koju zelis. ni mi ne idemo u onu u koju bismo trebali.
mi smo cak bili odustali u tijeku postupka, samo smo nazvali dom zdravlja u kojem smo bili obavili pregled i trazili da nam pripreme potvrdu.
testiranje u skoli smo obavili ponovno, naravno.
Kako ti je ivana7997 rekla procedura je slijedeća: obavezno nazoveš školu (najbolje drito ravnatelja/icu )u koju želiš upisati dijete i kažeš svoje želje i planove. Onda oni kažu svoje (nisu vas obavezni primiti u slučaju da su npr. prebukirani, jer niste s njihovog uspisnog područja).Zdenka2 prvotno napisa
(Ako ti ne kažu drugačije nema potrebe kontaktirati školu na čijem ste upisnom području. Naime, ranije su roditelji - prema zahtjevima Gradskog ureda - trebali saznati tzv rbr pod kojim je njihovo dijete evidentirano u "matičnoj školi"- na popisu školskih obveznika, pa bi znali doživjeti neugodnosti zbog napuštanja i "izdaje" matične škole.)
Što se tiče testiranja u vrtiću - vrtići su obavezni pripremiti pred upis u 1. razred tzv Mišljenje o razvojnim potrebama djeteta. Međutim kako je vrlo "šarena" situacija sa stručnim suradnicima po vrtićima (1 psiholog na 4 vrtića, ili ga uopće nemaju npr.) u praksi se to često radi samo za "rizičnu" djecu koja imaju izrazitijih razvojnih teškoća, ili se iz bilo kojeg razloga pomišlja na odgodu itd; Posebna priča su pak privatni vrtići u kojima su 1 ili 2 zaposlene osobe "stručni" za sve poslove...
Različita je praksa što se tiče razmjene informacija o budućim prvoškolcima između škole i vrtića koji joj gravitira. Negdje te ustanove usko surađuju, ali ima i suprotnih primjera. (obično je to znak da negdje nešto ne štima bilo DV, bilo u OŠ)
Ako je psiholog obavio testiranje u vrtiću, školski psiholog neće raditi retestiranje (naravno u slučaju da škola uopće ima psihologa). Netko od stručnih suradnika obavit će u tom slučaju razgovor s djetetom i roditeljem/ima.
Naš vrtić je obavio testiranje sve djece. Nije to bogzna kakvo testiranje, ali djeca su dobila to mišljenje. Mi imamo i mišljenje iz PCM, također za upis u školu. Sad ne znam mora li M. ponovo na testiranje u školi, s obzirom na to da neće ići u ni u jednu od škola koje gravitiraju vrtiću?
tvoj m. treba na testiranje u školu u koju ga želiš upisati, a ne u najbližu. svaka škola ima testiranje svojih (budućih) učenika.
upravo tako kako ti je sorciere napisala! tvoj sin će ići na testiranje u školu u koju ga želiš upisati. nijedna škola, naime, ne upisuje buduće prvoškolce na "neviđeno" tj da nisu dijete prethodno uopće vidjeli i porazgovarali s njim/njom.
sad dr. je stvar koliko detaljno se provodi to "testiranje" u školi. bojim se da je tu situacija različita od škole do škole.
također, različito je praksa po pitanju mišljenja vrtića o djetetovoj spremnosti za školu (tj da li će te to netko tražiti odnosno uzeti u obzir).
ja osobno tražim obavezno Mišljenje vrtića za svako dijete koje je došlo iz DV koji nam ne gravitira. Također pitam roditelje imaju li bilo kakva mišljenja logopeda, psihologa, liječnika iz drugih ustanova.
1. Oskar (mukica)
2. Duje (ivona)
3. Matija (Daphne)
4. Petra (Pepi)
5. vedran (tatek)
6. M. (Zdenka2)
7. Ema (BusyBee)
8. Borna (Bubica)
9. Antun (a zakaj)
10. Erik (Eci)
11. Petar (tiskar32)
12.Kristian (mala_zombi)
13. Leon (Irena2)
14. Fran (loli - JBT)
15. Jakov (ja_bi_ja)
16. Laura (džez)
17. Marko(Ivke)
18. Andrea(Tanči)
19. Ivan (mamaS)
20. Denis (nadica_b)
21. Mislav (ribica)
22. Daniel (Pliska)
Joj ljudi pa vi već i preglede obavili :shock: Ma ja kako sam smotana sigurno ću zaboraviti upisati dijete u školuNemate pojima kakav je to stres za mene. Idem nazvati vrtić da pitam...
Što se tiće kupovine, Daniel bi već kupovao, pa mu ja tu i tamo uzmem kakve olovke i sl., a kupujem mu odjeću jer je ova vrtička neupotrebljiva u školi, a sad su bili popusti pa smo super prošli![]()
Mi smo obavili i pregled kod školske dr. i cijepljenje. Sad još samo pregled u školi i upisi. Što se tiće odječe i ja sam zaključila da je ova vrtićka neupotrebljiva u školi, ali ću u šoping tek pred školu jer tak brzo rastu.
Rastu rastu, ali sam ja kupila sve za 1 ili 2 broja većeTrebam kupiti brdo odjeće i ako tome dodam još i stvari za školu nebi mi ginuo bankrot u 8. mj. Ovako sam si malo raspodjelila troškove, a i D. ima rođendan u 7. mj. pa ćemo ponaručivati sve stvari za školu.
Klara je isto kandidatkinja, ali neću upisivati dok u školi ne potvrde da je spremna, to nas još čeka.
MM i ja nekako mislimo da bi joj koristilo još pričekati, a psihologinja kod koje je neki dan bila misli da je dovoljno spremna, unatoč tome što verbalno nije najjača.
ovi ostali testovi su ok.
a logopedica i tete u vrtiću misle da bi bilo bolje pričekati.
sad još treba vidjeti što će nam reći u školi.
uh :/ ...
Oprsotite ako padam s Marsa, al mene zanima jel, osim testiranja u skoli, imate razgovor (vi kao roditelji) s ravnateljem/icom da dobijete uvid u tu skolu, njen sistem funkcioniranja i, najvaznije, uspostavite osobni kontakt s njim/njom?
ne s ravnateljem ali da s nekim od strucnih suradnika
mi smo imali zajednicki informativni sastanak s ravnateljicom i pedagoginjom. Culi osnovne stvari o skoli i detalje o upisima. Nismo bas stvorili osobni kontakt, ali bar znamo kako izgleda ravnateljica.
Imat cemo i individualni sastanak s pedagoginjom, logopedom i nekom uciteljicom, prije upisa.
I nama su rekli da će doči netko iz svake područne škole i predstaviti ukratko školu. Samo ne znam kada.
i mi smo imali taj sastanak, ali tek u lipnju, nakon upisaa zakaj prvotno napisa
OK, barem nesto. Jer meni je sad npr. tesko zamislit da mi klinci krenu u (novu) skolu a da se barem jedan od nas, MM ili ja, ne sastane s ravnateljem/icom prije pocetka skole. Ne bih se dobro osjecala.
mi još niš od toga nismo imali...
Slažem se, a i imam nekoliko škola u opciji i ne znam kako da odlučim ako mi ih nitko ne predstavi. Sramota je da se na njihovim internetskim stranicama ne može niš saznati.Ancica prvotno napisa
Ancica prvotno napisa
Ancice ne kuzim zasto bas ravnateljica? Zašto ne recimo pedagoga? Poznavajuci neke primjere mozda je bolje ne upoznati ravnatelja![]()
pa valjda zato, sto su ravnatelji na neki nacin odgovorni za politiku i nacin vodenja skole. cini mi se da je to vani uobicajno. i cini mi se da je ta funkcija manje administrativna, a vise onako sadrzajna u smislu postavljanja pedagoskih i inih okvira. mozda je to malo drukcije nego u hrvatskoj.Alamama prvotno napisa
uciteljicu smo upoznali na danima otvorenih vrata i jos na proslavi skole, a kod ravnateljice sam bila dvaput . jednom sama ( da razjasnim sve stvari koje su meni bile vazne) i jednom sa curicom.
U Hrvatskoj je defitivno mjesto ravntalje administativno-menadžerska pozicija i kao takva mislim da je najbitnija za materijalno i organizacijske probleme ali ne za pedagoške i odgojne.
mi jučer bili kod školske doktorice...prvo sam sestri dala podatke za administraciju, ona mu je provjerila vid, izvagala ga i izmjerila, Leon je nacrtao čovjeka i par kružića, križića i trokuta unutar kruga, onda sam kod doktorice glumila fikus dok je Leona pitala kako se zove, kako mu se zove mama, da nabroji do 10 i onda unatrag, pregledala ga je i pisala...došla sam doma i onda vidjela da je upisala deformaciju nogu vjerojatno bacanje stopala preme unutra i deformaciju kralježnice...mislim da je tu pogriješila kućicu jer nije navela dijagnozu...
sve u svemu jadno i birokratski...
Da, zato sam ja mislila na ravnatelja. Ravnatelj je taj, po mojem iskustvu (al ono je zasnovano na ne-hrvatskim sistemima, istina), koji vodi skolu, odgovoraj je za kreiranje i provodenje njene politike, odgovoran je i vodi cijeli tim (ukljucujuci pedagoga/icu, ucitelje/ice, knjiznicare/ke, spremace/ice, kuhare/ice, administratore/ice itd.), brine se za budzet i provodenje administracije itd.seni prvotno napisa
U takvom kontekstu, mene kao roditelja najvise zanima dobiti info, ili barem vibre, po pitanju ovih prvih stavaka.
1. Oskar (mukica)
2. Duje (ivona)
3. Matija (Daphne)
4. Petra (Pepi)
5. vedran (tatek)
6. M. (Zdenka2)
7. Ema (BusyBee)
8. Borna (Bubica)
9. Antun (a zakaj)
10. Erik (Eci)
11. Petar (tiskar32)
12.Kristian (mala_zombi)
13. Leon (Irena2)
14. Fran (loli - JBT)
15. Jakov (ja_bi_ja)
16. Laura (džez)
17. Marko(Ivke)
18. Andrea(Tanči)
19. Ivan (mamaS)
20. Denis (nadica_b)
21. Mislav (ribica)
22. Daniel (Pliska)
23. toma (vanjci)
ja sam ga prijavila (u splitu sam ides u skolu koju zelis tj kojoj pripadas), kupila nisam nista, cekam 3.5. sistematski i 15.5 zakazani psihotest..meni totalna muka, nisam uopce spremna za skolu![]()
skola nam je u dvije smjene ili mozda medusmejan u 11:30...valjda samo da mogu napraviti dodatne gnjavaze roditeljima koji rade![]()
mi smo obavili sve predupisne formalnosti (testiranje, zubara, liječnički, cijepljenje), ali sam danas pala u depru kad sam saznala da u našoj školi prvaši imaju nastavu od 8.45 - 10 (na početku šk.god.) i najkasnije do 12 u nastavku šk. god.boravka nema
![]()
mm će uzeti godišnji prva dva tjedna kako bi ju vodio u i iz škole, ali što nakon toga??? trebat će prelaziti 1-2 prometne ulice bez semafora (znači, ko prvi, pobjednik), s torbom na leđima savladavati jednu gadnu uzbrdicu, provoditi dnevno 3-4 sata potpuno sama... do danas sam kritizirala roditelje koji djeci kupuju mobitele, od danas mi je to nasušna potreba... jedina utjeha mi je to što imam još 4 mjeseca odgode problema![]()
Mi smo jučer kupili torbu - mali je izabrao sa Pilićem Milićem, valjda će mu se još sviđati kad počne škola. :D
Kak kad su upisi 31. i 1. i 2. 6.? Kaj možete upisati bez pregleda?BusyBee prvotno napisa
mi smo imali 2x sastanak s predstavnicama škole u vrtiću i još su djeca išla u posjet 1. i 4. razreda.
Ja sam lično bila još i 3x na razgovoru s ravnateljicom i pedagogicom ali to je vezano za Denisove posebnosti![]()
Ne znam, valjda moze.Eci prvotno napisa
Skolaska lijecnica zna valjda kad su upisi u skolu i valjda je moguce to ovako odraditi, kad nije imala prije termin.![]()
Ima još jedan prvačić - DOROTEA (molim pomoć da ju dodamo na popis).
1. Oskar (mukica)
2. Duje (ivona)
3. Matija (Daphne)
4. Petra (Pepi)
5. vedran (tatek)
6. M. (Zdenka2)
7. Ema (BusyBee)
8. Borna (Bubica)
9. Antun (a zakaj)
10. Erik (Eci)
11. Petar (tiskar32)
12.Kristian (mala_zombi)
13. Leon (Irena2)
14. Fran (loli - JBT)
15. Jakov (ja_bi_ja)
16. Laura (džez)
17. Marko(Ivke)
18. Andrea(Tanči)
19. Ivan (mamaS)
20. Denis (nadica_b)
21. Mislav (ribica)
22. Daniel (Pliska)
23. toma (vanjci)
24. Dorotea (Ksenčica)
Vidim da neke mame spominju uz pregled da su obavile i cijepljenje djece :? o kakvom je cijepljenju riječ?
Mi smo danas obavili i drugo cjepljenje- DiTePer +Polio, takva je praksa za ovu školu(Fran Krsto Frankopan), čini mi se da se u većini drugih škola to cijepi u 1. razredu.
Jučer je bio sastanak sa predstavnicima škole u vrtiću- došla je jedna učiteljica koja sada ima prvi razred. Dojmovi sa sastanka- ne baš, ipak je škola jedna nefleksibilna institucija, koliko god pomaka na bolje se možda i desilo, opet sve ovisi o učiteljici koju će dobiti.
Samo jedan razred ima boravak, i on nam je prikazan kao nužno zlo, valjda zato da se što manje djece prijavi. Dobra stvar je što je kuharica navodno jako dobra i u šoli se može ručati sve do 8.razreda. Isto tako, uglavnom uvažavaju ako želiš da ti dijete ide sa nekim prijateljem u razred- makar mi zapravo znamo da će ići sa onima koji idu na boravak.
mi smo ipak odlučili da curki odgodimo školu do iduće jeseni.
MM i ja i skoro cijela naša familija, plus vrtićke tete i logopedica, svi mislimo da bi od toga samo profitirala.
pregled nam je tek 30.5., nadam se da nam neće raditi probleme zbog naše odluke.
što se upisa tiče, je istina da su službeno ta tri dana, ali na onom plakatu isto tako piše da djeca koja se iz nekog razloga tada ne upišu to mogu učiniti i kasnije, mislim do nekog dana u kolovozu.
je li ti curka obveznk? Mislim da za odgodu moras ici na neku komisiju.
je obveznik je. rekli su mi da imaš pravo kao roditelj inzistirat na odgodi, samo nešto trebaš potpisat.
ili na testiranju oni sami odluče da je bolje odgodit, pa onda to školska doktorica šalje nekom odboru, što li, pa onda dobiš to na pismeno.
ja se stvarno nadam da odgodu ne rade samo na osnovu testiranja u školskom dospanzeru jer bi to bilo protivno svimpravilima struke. Pa tamo niš ne rade :shock:
nemoj me uzet 100% za riječ, ali kod prijave za testiranje mi je doktorica rekla da na testiranju imaju "sve potrebne stručnjake koji to znaju procijeniti", šta god da to znači.
uz to donosim i pismeno mišljenje logopeda, psihologa i njenih teta iz vrtića.
možda Mukica može reći kako je to kod njih lani išlo.
...ali doznala sam da ima roditelja koji su tražili odgodu bez da je dijete imalo ikakvih razvojnih poteškoća, kašnjenja isl., čisto iz razloga što misle da je za dijete bolje da krene godinu dana kasnije u školu.
nisam ni znala da se to isto može, valjda zato što to ljudi rijetko traže.
Tak je i kod nas bilo. Išli smo na testiranje kod vrtičke psih, pa kod školske dr, pa sa svim mišljenjima (logoped, psiholog) na školsku komisiju. I onda smo još dobili potvrdu od ministarstva da mu je odgođena škola.