Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 176

Tema: kako preživjeti PPD ??

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ribica tina,ovo mi je jasno.prva tri i pol mjeseca nakon poroda sam i ja živjela na podsljemenskom bregu,u šumi u kući,bez ceste i ičega.čoojeeeeče!što te ne ojača,učvrsti te.ja nakon carskog,u banani,a nemrem ni prošetati dijete,nemam auto,nošenje bebe mi razvaljuje maternicu,a vani ono šuma,tišina,mrak,crno i očaj. 8) i beba s kolikama. sada smo u gradu i bez obzira što je zrak koma i sve,mene je to preporodilo,a isto nemam baš frendica s kojima bi otišla na kavu,jer nijedna nema bebu i nemaju vremena kad ja imam itd.ali sam u žiži i to me nekak održava.a kad poludimo u kući-šetnja.to je zakon.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    u tome ti je draga problem ...
    Možeš li otići s jedom npr. jednom mjesečno svojima, ono na 7 dana ili 3 dana ...
    ne,škola,vrtić,MM radi non stop,najčešće od 08-20-21....h,jedan dan u tjednu,(nekada ni toliko) slobodan,a SVI su nam 250km dalje,a i svi rade pa ne mogu ni oni do nas.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene jako interesira omjer majki koje bi svoj porod opisale kao prekrasan, ispunjavajuć i onih koje bi porod opisale kao nešto što se trude zaboraviti - u odnosu na ppd.

Da pojasnim, interesira me koliko vas je ovdje imalo ppd nakon relativno laganog, nadahnjujućeg, ispunjavajućeg poroda (i sve ostalo kako žene opisuju lijepe porode) ?

Krećemo od sebe:
    - prvi porod težak, teško podnošljiva nakon toga i cijela prva godina
    - drugi porod relativno lagan, prva (i druga) godina brige od djetetu ništa strašno, mogla bih opet kroz to

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam SVE iz sebe(ljubav,strah,nježnost,potrebe,snagu....-DUŠU I SRCE) stavila na taj treći porod kad sam bila 300% sigurna u bolnicu,prisustvo supruga,sebe....i onda me ubilo....
    velike su šanse da ćemo ići na 4. i sve više razmišljam kako ću roditi doma na svoj rizik
    ne vjerujem više nikome.....ali ono što vjerujem je da bi mogla sama uz MM....a tad nazvati bolnicu,kad mi beba bude u rukama....
    vidjet ćemo kroz 4-5 godina,možda učvrstim odluku,možda se neš promjeni.....
    samo se nadam da ći iz depresije izaći prije,osjećam se tako zarobljena i prevarena....
    žao mi je što moja djeca i MM gledaju moje hladno lice....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

niti ja više ne vjerujem bolnicama, a teška srca i općenito osoblju i liječnicima pogotovo, tek kada upoznam konkretnu osobu, uvjerim se na konkretnim primjerima da imam razloga vjerovati, onda malo olabavim

niti danas si ne mogu oprostiti što sam naivno vjerovala prvi puta, sada sam led ledeni sa oklopom i podozrivošću kod svakog prvog susreta; to me i spasilo drugi puta

ti jesi zarobljena u vlastitom stanu, samoća i zatovreni prostor bio ubijao osobu koja ne brine o nikome samo o sebi, i može gledati po cijeli dan tv ili se bućkati u pjenušavoj kupki

to jesu konkretni razlozi za osjećaj tjeskobe, i mislim da bi se uklanjanjem tih razloga i ti počela osjećati drugačije

mi smo oduvijek, još kada smo bili samo mm i ja, osjećali da stan nije za nas, da stan nije prirodno rješenje, da smo otuđeni u stanu, i svako popodne bismo ludili kada smo pozavršavali sve poslove (pogotovo ja), a bili smo sami i mogli smo kafenisati u gradu do mile volje

sa dolaskom djeteta odluka da se mičemo iz stana nam je postala kristalno bistra, no to smo mi, imam kolegice koje stan doživljavaju kao toplo gnijezdo, a kuću kao hrpu hladnih cigli

mi smo jučer npr. bili vani u dvorištu, djeca su presađivala sa mnom cvijeće, i bila od blata i vode to vrata, čak je curica na kraju slučajno polijala sinčića vodom ... bili smo umorni, ali to je umor, nije tjeskoba i dosada, oni ne sviljugaju jer im nije dosadno, a toga se sjećam nakon prvog poroda i dan danas ... pa onda idemo gore u stan, a ona se valja, vrišti i nećeee, a ti vučeš dijete, torbu, kolica ... i dođeš na prazan stol gdje treba još nešto i skuhati, dijete gladno ne može čekati ... uh

sada sam imala i kolegicu koja je isto doma sa trećim djetetom, ali je aktivna po cijeli dan, i uredno me obilazi ... neke poslove koji mi donose zadovoljstvo kad nešto sjedne na račun, i to je sasvim druga priča, nema govora o tjeskobi

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ribica tina, postoji li šansa da se maknete živjeti negdje gdje ti je okruženje više friendly? Moja S. se rodila dok smo živjel na samoj Slavonskoj aveniji i to mi je bio horor. U međuvremenu smo totalno riskirali sa svim (poslom, faksom, promjenom okoline) i vratili se u Slavoniju. Iako smo oboje gradska djeca kupili smo si plac i sagradili kuću u malom selu blizu Osijeka (ok, djelomično je razlog bila i cijena, ali samo djelomično) i sad, nakon godinu dana vidimo da nam je koristilo što se tiče kvalitete života. Je, moraš se dobro organizirati glede kućanstva, ali stvari kao što su cvrkut vrapca usred noći i poluprazna ulica tijekom cijelog dana ti daju određeno smirenje ... Susjedi?

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne,ne,ne....nema šanse....
    ovo smo kupili,imamo 2 velika kredita....a i šuma mi iza leđa....more i cijeli kvarner kroz prozor.... 8)
    baš bi mogla sa slingom u šumu brati ciklame :/

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj ribica tina prvotno napisa
    prošli tj mi je bila kriza nekih 5-6 dana....
    sad sam u euforiji disneylanda :D :D di idemo svi petero za tj dana,pa me to zaokuplja....
    bok tina, evo sam i ja sad procitala tvoje postove, najprije jeste isli na ovaj izlet? :D kako je bilo?

a onda zao mi je sto se ne osijecas dobro, nadam se da ce ti s vremenom bit bolje i bolje, ne znam ides li jos kod dr. na razgovore? mozda ne bi bilo lose da nastavis, cisto da imas nekog kome bi se izjadala. jeli ti dr savjetovala kako se nosit sa krizama? sto ti je rekla dok si isla?

meni kad je tesko a nemam se kome izjadat bude lakse kad nesto pisem, nadam se da i tebi to pomaze, mozda da pises cesce, ne samo na forumu nego sama, vodis neki svoj dnevnik, pa npr. zabiljezis dan kad si se osijecala dobro i sta si taj dan radila, onda kad te uhvati kriza pokusaj napravit nesto sta si radila onaj veseli dan mozda te to razveseli, ili makar podsjeti na nesto lijepo, i pokusaj se sto vise nagradjivat, ne trebaju to bit neke velike stvari vec sitnice, npr. kad nesto napravis uradi za sebe nesto lijepo sto te prije veselilo. i sto se ppd tice, koliko ja znam ona zna trajat i po godinu dana i vise, nemoj se obeshrabrit, nisi jedina kojoj se to dogadja, samo trebas to prezivit i pokusat si pomoc. ako te muce strahovi pokusaj se borit sto vise s njima, kad si npr. izasla van u setnju, rekla si da je bilo i strahova ali i lijepih osjecaja, pa bit ce ih i opet, ne daj da te strahovi prevladaju, koncentriraj se na one lijepe i potici ih sto vise, ako ti ne uspije, nista zato, pokusaj opet. moja kolegica nije imala ppd pa s malom nije izasla godinu dana van iz kuce i nije to smatrala nicim cudnim. budi blaga prema sebi i dopusti si da places i budes tuzna i izrazis svoje osjecaje, bolje nego da se boris protiv njih, uostalom dogodilo ti se stvarno nesto ruzno, ja neznam kako bi se ponasala da sam bila na tvom mjestu, stvarno neznam... svaka ti cast! dok san citala tvoju pricu s poroda stvarno sam suosijecala s tobom, plakala i divila se kako si to dobro izdrzala. nadam se da si dobro i da ces se javit uskoro. zelim ti puno srece!

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

pa ja bi se usudila reći da mi je puno bolje....
    u zadnja 2mj sam imala 1,5 krizu koje su bile oko 3 dana non stop plakanja ,bezvoljnosti,krivljenja sebe zašto nisam....ovo ili ono....opet krivljenja sebe ,pa još malo krivljenja zašto sam tako grozna mama,pa još malo....pa onda malo tuge,očaja zašto mi je kuća u neredu,zašto me djeca ne slušaju,zašto jana neće jesti,pa tako dođem do još malo plakanja i ružnih misli....
    i 3 dana prođu
    svaki dan odgađam da opet odem do psih.kod koje sam išla redovito,ali nekako se borim sama i uz svakodnevnu VEEEEEEliku pomoć mojih zimnica na drugom forumu s kojima svaki dan pričam i koje uvijek nađu lijepu riječ podrške za mene....koje me tješe da nisam sama,dijelimo nespavanja,nacicavanja,viroze i svakodnevno trpe moja pametovanja,čak me i pitaju za savjete,pa se osjećam napokon važnom ,bitnom,korisnom....
    rado bi do dr. ali nemam snage sve ispočetka....
    ustvari nakon što smo oblikovali moju bol koja je stvarna,koja ima svoju težinu i oblik i koja mi nije dala disati....
    naučila sam živjeti s njom jer je dio mene.....
    osjetim ju svaki dan,ali više me ne guši,ne ubija me,već je "samo" tu kao potsjetnik.... :/

kad osjetim da mi dolazi,da će me zagnjaviti i baciti u očaj i tugu,ja skuham pol litre capuccinna i počnem izrezivati papirnate lutkice ili peći sa curama kolače (dobila sam par kila..... ) ili slažemo kockice,režemo karton i radimo krevete na kat bebama.....
    pa mi to pomogne....najčešće..... :/
    eto....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cure koje se borite sa PPD, jeste li imale teške porode ili relativno lagane, nadahnjujuće ili ne znam kako bih ih nazvala ...?

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa ja bi se usudila reći da mi je puno bolje....

drago mi je ovo cuti!!! :D

u zadnja 2mj sam imala 1,5 krizu koje su bile oko 3 dana non stop plakanja ,bezvoljnosti,krivljenja sebe zašto nisam....ovo ili ono....opet krivljenja sebe ,pa još malo krivljenja zašto sam tako grozna mama,pa još malo....pa onda malo tuge,očaja zašto mi je kuća u neredu,zašto me djeca ne slušaju,zašto jana neće jesti,pa tako dođem do još malo plakanja i ružnih misli....
    i 3 dana prođu

mislim da je ovako slicno i onima koji nemaju ppd, nekad ti je jednostavno pun kufer svega ma da je i sve u najboljem redu, samo se drzi!

svaki dan odgađam da opet odem do psih.kod koje sam išla redovito,ali nekako se borim sama i uz svakodnevnu VEEEEEEliku pomoć mojih zimnica na drugom forumu s kojima svaki dan pričam i koje uvijek nađu lijepu riječ podrške za mene....koje me tješe da nisam sama,dijelimo nespavanja,nacicavanja,viroze i svakodnevno trpe moja pametovanja,čak me i pitaju za savjete,pa se osjećam napokon važnom ,bitnom,korisnom....
    :D super! drago mi je da imas toliku podrsku, nisan stigla proucit forum, tek sam nova, mozda bi te vec negdi nasla i pridruzila se, u svakom slucaju super sta imas svoju "ekipu"

rado bi do dr. ali nemam snage sve ispočetka....
    ustvari nakon što smo oblikovali moju bol koja je stvarna,koja ima svoju težinu i oblik i koja mi nije dala disati....
    naučila sam živjeti s njom jer je dio mene.....
    osjetim ju svaki dan,ali više me ne guši,ne ubija me,već je "samo" tu kao potsjetnik.... :/

kad osjetim da mi dolazi,da će me zagnjaviti i baciti u očaj i tugu,ja skuham pol litre capuccinna i počnem izrezivati papirnate lutkice ili peći sa curama kolače (dobila sam par kila..... ) ili slažemo kockice,režemo karton i radimo krevete na kat bebama.....
    pa mi to pomogne....najčešće..... :/
    eto....
    znaci nasla si svoje nacine kako prezivit krize. stvarno mi je drago! imas moju podrsku i zelim ti stio manje kriza a sto vise sretnih trenutaka!

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

uh, malo mi je zbrljana poruka, pisala sam unutar tvog citata... neznam kako sad to ispravit a da ne zatrpavam forum ponovljenim porukama...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

cure, znam da je od ovog vašeg razgovora prošlo skoro mjesec dana, ali imam identičan problem kao ribica tina, minus plač (iako se i plač zna javiti, ali stvarno vrlo rijetko). Traje to evo već šeti mjesec od poroda i ne znam što da radim. Inače po prirodi nisam depresivna osoba i borac sam, pa sam se odlučila javiti vama da mi malo pomognete savjetima kako ste svladale tu depresiju. Moja nije tako jaka kao kod ribice tine, ali mi se nimalo ne sviđa osjećaj bespomoćnosti, usamljenosti i besciljnosti. Moja cura je O.K., trudim se sa njom biti vesela i ne pokazivati joj da sam prazna i ona to prihvaća. Hvala Bogu, imam najbolju bebu na svijetu - veselu i dobru, rijetko plače i moram priznati da čak i moram ponjušiti pelenu kako bi skužila da li se pokakala jer ona to ne javlja. U svakom slučaju, imam dana kada mi se ne da niti dići iz kreveta, pa si kažem moraš i dignem se ni sama ne znam kako. Ima dana kada se, sorry kaj vam baš sve moram reći, ali voda došla do grla, niti ne istuširam (to čak zna trajati i po 2-3 dana). Nije da ne mogu, moja mišica spava, a nije i da bi čim se probudi počela plakati, nego mi se jednostavno ne da. Ima dana kada mi se ništa po kući ne da spremati, samo sjedim i gledam nered i još sam jadnija nego inače zbog toga. Sjedim i sažaljevam se, a mrzim samosažaljenje. I jedem, Bože koliko jedem. Željela bih biti ona stara, i onda dođu dani kada sam opet ista, nasmijana, šalim se, skačem, spremam sve u šesnaest i mislim napokon sam se izvukla, ali vrag, sve se opet vraća. I opet depresija, samosažaljenje, bespomoćnost. Ne želim takva kroz život. Što moje dijete može naučiti od mene takve? MM ne razumije, veli da mu je svega dosta. Bili smo jako bliski, zajedno smo još od srednje škole (vjerujte, jaaako dugo, jer imam dosta godina). Sada skoro niti ne razgovaramo, a o sexu da niti ne govorim, nema ga. Osjećam se kao oštećena roba. Okolina ne razumije, čak niti moja mama iako se stvarno trudi i tu joj nemam što prigovoriti. Imala sam problema i sa svekrvom o kojima sada ne želim pričati. U svakom slučaju, situacija nije dobra, borim se sama koliko mogu, ali više ne mogu sama. Trebam pomoć. Da li možda da potražim savjet psihijatra, imate li kakvog iskustva vezano za to? Inače, ne volim tablete i ne želim ih piti i to mi predstavlja najveći problem zbog kojeg ne želim potražiti stručnu pomoć. Molim pomoć i hvala unaprijed.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

elin, o kako te razumijem ,

potraži stručnu pomoć, ja sam se nekako iskobeljala sama, uz stručnu literaturu i mm-a, ali vjerujem da bi kraće trajalo da sam išla kod terapeuta....

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

marina 71 hvala na odgovoru. Sad mi molim te samo javi kod koga si išla i da li da odem kod svog doktora opće prakse kažem mu što se događa pa neka me uputi ili da samoinicijativno odem kod nekog privatnog i kod koga, kako da ga nađem? Uopće nemam iskustva sa time. Imam frendicu kojoj je dijete bolesno - veli ovi preko HZZO-a ti obave dva razgovora, a onda ti daju recept za antidepresive. Ne želim nikakve tablete. Mislim da će biti dostatno razgovarati, pa ako ne ide nikako drugačije, a Bože moj ...

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

joj maria 71 oprosti, tek sad vidim da sam krivo shvatila. Radim 5 stvari odjednom pa sam zapravo pročitala svaku 3 riječ: stručna pomoć, iskobeljala i terapeut. Tek sad vidim, kada je sve malo utihnulo jer mala spava, da sam krivo vidjela. Ipak, daj mi napiši koju si to literaturu čitala da i ja malo pročitam.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kidanje veza i daljnje kidanje veza phiyllis kristal

Datum pristupanja
    Jan 2004

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Elin, odi kod terapeuta, ne gubi vrijeme.
    Meni je dugo trebalo, više od dvije godine da krenem pa je i liječenje trajalo duže, ali nema smisla bježat od toga kad je stvar ozbiljna.
    Ako je u pitanju kratkotrajna kriza,plač i stanje izgubljenosti i sl. to se može prevladati uz dobru knjigu, autosugestiju ili neki trening .
    Mislim da ne pričamo ovdje o tim lakšim krizama,zar ne?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i ja tako mislim

negdje je na forumu bio topic jedne forumašice o njenim iskustvima s ppd-om i liječenjem.ali se ja ne mogu sjetiti o kome se radi

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

iskreno, da li se radi o težim ili lakšim krizama više ni sama ne mogu ocijeniti. Osobno su mi se te krize činile dosta teškim, zato sam i tražila od Roda ulaz na ove stranice da vam se malo izjadam i vidim kakva su vaša iskustva. Ali kad sam pročitala krize ribice tine nekako mi se moje ne čine tako strašne. Sve u svemu cure puno hvala na svemu, pročitala sam sve što ste mi napisale (ovaj put pažljivo) i odlučila (nakon krećeg promišljanja) pokušati sa literaturom. Neću dugo čekati, ako se uskoro ništa ne popravi idem kod terapeuta. Javim vam iskhod. Sretan Božić.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj elin prvotno napisa
    cure, znam da je od ovog vašeg razgovora prošlo skoro mjesec dana, ali imam identičan problem kao ribica tina, minus plač (iako se i plač zna javiti, ali stvarno vrlo rijetko). Traje to evo već šeti mjesec od poroda i ne znam što da radim. Inače po prirodi nisam depresivna osoba i borac sam, pa sam se odlučila javiti vama da mi malo pomognete savjetima kako ste svladale tu depresiju. Moja nije tako jaka kao kod ribice tine, ali mi se nimalo ne sviđa osjećaj bespomoćnosti, usamljenosti i besciljnosti. Moja cura je O.K., trudim se sa njom biti vesela i ne pokazivati joj da sam prazna i ona to prihvaća. Hvala Bogu, imam najbolju bebu na svijetu - veselu i dobru, rijetko plače i moram priznati da čak i moram ponjušiti pelenu kako bi skužila da li se pokakala jer ona to ne javlja. U svakom slučaju, imam dana kada mi se ne da niti dići iz kreveta, pa si kažem moraš i dignem se ni sama ne znam kako. Ima dana kada se, sorry kaj vam baš sve moram reći, ali voda došla do grla, niti ne istuširam (to čak zna trajati i po 2-3 dana). Nije da ne mogu, moja mišica spava, a nije i da bi čim se probudi počela plakati, nego mi se jednostavno ne da. Ima dana kada mi se ništa po kući ne da spremati, samo sjedim i gledam nered i još sam jadnija nego inače zbog toga. Sjedim i sažaljevam se, a mrzim samosažaljenje. I jedem, Bože koliko jedem. Željela bih biti ona stara, i onda dođu dani kada sam opet ista, nasmijana, šalim se, skačem, spremam sve u šesnaest i mislim napokon sam se izvukla, ali vrag, sve se opet vraća. I opet depresija, samosažaljenje, bespomoćnost. Ne želim takva kroz život. Što moje dijete može naučiti od mene takve? MM ne razumije, veli da mu je svega dosta. Bili smo jako bliski, zajedno smo još od srednje škole (vjerujte, jaaako dugo, jer imam dosta godina). Sada skoro niti ne razgovaramo, a o sexu da niti ne govorim, nema ga. Osjećam se kao oštećena roba. Okolina ne razumije, čak niti moja mama iako se stvarno trudi i tu joj nemam što prigovoriti. Imala sam problema i sa svekrvom o kojima sada ne želim pričati. U svakom slučaju, situacija nije dobra, borim se sama koliko mogu, ali više ne mogu sama. Trebam pomoć. Da li možda da potražim savjet psihijatra, imate li kakvog iskustva vezano za to? Inače, ne volim tablete i ne želim ih piti i to mi predstavlja najveći problem zbog kojeg ne želim potražiti stručnu pomoć. Molim pomoć i hvala unaprijed.
    potpuno te kužim....
    meni nije jasno,ali sad vidim da depresija nije prošla,samo se preobražava u neki oblik agresije!!
    nema dana da ne puknem i vičem,nekad vrištim na sav glas,a u tome mi ni kćeri koje su bile zlatne,(a sada me ignoriraju dok ne dreknem) ne pomažu. UVIJEK mi je krivo nakon par minuta ili odmah,ali nemogu si pomoći....
    npr.starija će 9g,kažem da zmazani veš odnese u kupaonu,kažem to svaki dan više puta i onda pustim,nakon 5dana hrpa je tolika da se vrata ne mogu otvoriti,gaće,čarape,majice... dobije kazne-bez tv-a,bez kompa za vikend,bez đeparca,bez mobitela,ne može kod prijateljice,(svaki dan novu dodatnu kaznu...).....ona opet ne pokupi veš,ja počnem pucati jer je kuće složena,usisana,treba ona usisati svoju sobu,usisa ju,ja ju pitam jel odnijela veš,ona kaže-DA....
    uđem u sobu,a veš na podu....ja počnem vrištati,zgrabim sav veš i bacim u dvorište (visina 3 kata) ,ona ga plačući ode pokupiti,razgovaramo,kaže i obeća da će nositi veš...i drugi dan smo opet nigdje....ja opet pucam...
    isto je sa knjigama i papirima po radnom stolu,slikovnicama,olovkama....
    srednja spremi svako jutro krevet,posloži igračke....veš složi na stolac....a starija me izluđuje zadnja 2-3 mj.
    nju ništa ne dira,probao je i MM razgovarati...ništa....
    a ja sebe lovim da samo čekam njen krivi potez pa da imam razloga vrištati i prijetiti....
    silno sam tužna jer se u našoj kući više ne komunicira normalno,jer tebe nitko ne reagira,ali kad se drekne onda cure slušaju i plačući pospreme,pojedu...
    i milijun puta ispočetka....razgovaramo i nakon pol sata...ništa od dogovora!!
    kad MM dođe doma navečer, tad njega uglavnom slušaju i budu zlatna djeca....a ja ostanem ko zadnje g#vno
    najrađe bi se maknula i da nikome više ne smetam....
    jer se uz njih osjećam ko jedno veliko NIŠTA!!

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ribica tina, isto i kod mene, samo što ja imam samo ovu malu od 6 mjeseci. U početku imala problema sa hranjenjem. Dijete malo jede, ja plačem, ne znam što bih. Nutkam, trudim se, onda ona pojede nešto malo više i povrati. Sveki pita kako meni ne povraća. I što da joj odgovorim?Onda mislim dijete je bolesno - idem doktoru. Djetetu ništa. Prijelomni trenutak - prije mjesec i nešto kusur odem do doktorice i velim kako dijete malo jede i povraća svaki drugi dan. Pita me doktorica koliko je pojela za zadnji obrok - velim ja 170ml (formulica 2). Žena gleda u čudu, veli gdje joj je stalo (moja malena je dosta sitna). Zovem mamu i velim joj što je doktorica rekla. Veli mama meni "tako sam i ja sa tobom, plači, nutkaj, igraj se sa tobom samo da bi nešto više pojela, a ti povrati. Pusti ju, jede koliko može." I tada sam shvatila, valjda dijete zna kad joj je dosta. I više se ne nerviram oko obroka. Počela raditi manje obroke (155ml), nekad pojede sve, nekad 2/3, nekad 1/2, najčešće ovo drugo i ne povraća. Jednostavno pustila da stvari idu svojim tokom i za sada idu super. Naučila da je kod djece kontraproduktivno živcirati se, sada sve polako i sa smješkom (nećeš, O.K., budeš poslije). Ali još ostalo 2 problema: ja kojoj se ništa ne da i M kojemu je svega dosta. Odnos grozota jedna. E to ne znam kako vratiti na staro - možda pustiti neka sve sjedne na svoje mjesto, ali ipak predugo to traje. Bacam se na literaturu.

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Jao žene, jako vam je teško...
    Ja sam po struci psiholog, znam nešto sitno o psihoterapiji, ima ih raznih... U svakom slučaju neke stvari je teško riješiti samo razgovorom i literaturom, ja bih vam preporučila da se ipak posavjetujete sa psihijatrom preko uputnice koji će vam možda prepisati kakav antidepresiv, a da paralelno tražite privat psihoterapeuta koji ima iskustva sa depresijom... Naime, tbl nisu riješenje naravno, ali su nekada jako dobrodošle da prekinu začarani krug depresije koji je u biti vrlo često osnovan na kemijskom poremećaju u mozgu... A cilj je da manje patite vi i cijela obitelj...
    Držite se i potražite pomoć...

bfamily avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Slažem se sa mamom Jelenom. Ja sam svoju krizu jedva prošla i to uz ljekove i terapiju. Evo ovo je prvi put da to govorim nekome tko mi nije family ali moram dati savjet.
    Svima koji se osježaju kao elin i ribica tina neka odu psihijateru. Znam da to zvuči zastrašujuće ali nemojte se bojati, biti će vam bolje. Razgovor stvarno pomaže, ali ja bez tableta nebi uspijela (u to sam sigurna). Nikakvo dobro nisam radila svojoj bebi ni sebi to što sam oduživala sa ljekovima samo da bi malo više dojila. IDITE ŠTO PRIJE!!!
    PPD je bolest i treba se liječiti. Vjerujte mi, osjećati ćete se opet kao nekad samo uz puno truda i vremena.
    Svima vam želim puno sreće.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ima dana kad sam sretna....
    ima dana kada sam ponosna,jaka,hrabra....ima ih,ali su rijetki...

ima mnogo dana kada plutam na minutama,satima, plivam u svakodnevnim poslovima,čekam drugi,bolji dan....
    dana kada ne osjećam...ne vidim...ne čujem...

a ima,dođu i dani kada sam NIŠTA.....tada pišem plačući i plačem pišući...

"najdraži moj....Isuse!
    tako mi je teško,tako sam tužna...pretužna...
    razočarana sa svime,a najviše sa sobom samom..
    ne znam što radim krivo...ali sve se ruši,sve nestaje...
    bojim se svega...
    čujem zvukove,vidim stvari....
    gubim kontrolu nad djecom,gubim kontrolu nad kućom...
    nad svojim brakom...
    nad svojim osjećajima i emocijama,
    nad svojim postupcima...
    istovremeno bi sve grčevito držala sa obje ruke,a opet mi je tako svejedno jer nemam snage...

dani prolaze,ja ne želim postojati,jer sve radim krivo...

loše kuham,pa nemam volje iznenadit ničim novim...
    loše pospremam,pa ni ne pospremam kako bi željela...
    loše odgajam djecu,pa mi je tako svejedno...

s tobom niti ne znam kako razgovarati,pa zato bježim od tebe,plačem....
    pa dođem,pa opet plačem...
    otvorila se tamo gdje sam najranjivija i gdje me najviše boli...
    bojim se da ću ostat ismijana,povrijeđena,ne shvaćena...
    možda,možda..... bi ti rekla....

puno je previše strahova sa kojima se borim...
    ali to sada nije važno...
    samo želim biti u tvom zagrljaju satima,danima....
    da počnem osjećati sigurnost koju sam nekada osjećala uz tebe....
    to je prvo što želim,a onda možda mogu krenuti dalje...

volim Te mili moj Isuse!"

uh,evo,rekla sam,napisala...dal sam trebala ili ne...
    vrijeme će pokazati.... :/
    (možda nekome jednom pomogne i ja ću biti sretna!)
    tko ne shvaća,nek osuđuje,nek misli o meni što ga je volja...
    uglavnom te dane provodim pišući dnevnik....
    izbacim sve van i opet sam neko vrijeme....recimo-dobro!

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

ribicatina, ti si jako hrabra žena, a ovaj topic zlata vrijedi.

zhabica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ribica tina, ti patiš ko i ja od osjećaja nekompetentnosti i anksiozna si
    kad čitam tvoje postove, vidim sebe
    ne se ljutiti, ali ja ne znam što ti čekaš?
    zašto izbjegavaš psihijatra?
    vidim da si tu negdje iz okolice Rijeke( jesam dobro shvatila?) i mogu ti pomoći konkretnim savjetima kamo da odeš
    ako želiš, javi se na pp

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

japanka-pa išla sam...par mjeseci kod jedne drage doktorice-prof. u kbc,čak smo uhvatile ritam svaki tjedan...pa su došli godišnji,ljeto,pa se na jesen bilo teško vratiti ispočetka...pa se nismo mogli uskladiti zbog muževog posla,jer nisam imala kamo s bebom...i jednostavno vrijeme proletilo...a podrške od nikuda...
    moja gin koja mi je nakon 2mj rekla-draga,morate to pustiti,već je puno vremena prošlo...
    pa moja dr. koja mi sma hoće dat lijekove...
    i tak...
    ja bi opet kod prof. na kbc,ali me sramota zvat, jer uopće ne znam jel ja sad još spadam pod PPD ili sam samo D :/ i dal bi me ona uopće primila da nisam došla na preporuku dr.F. ...i tak...
    a nemam volje,snage i želuca ponovno nekome sve govoriti...od obitelji,poroda,života...
    a i čini mi se da sam ok....uglavnom...
    "pa svatko ima loših dana"-rekoše mi bliske osobe...=ja pretjerujem...
    i tak,to ti je centrifuga svakodnevice koja me vrti....

drago mi je da ste se vas tri javile...gledam...od jučer je topik otvorilo oko 150 ljudi....

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Tina tako rado bi ti pomogla, pa barem šetnjom i kavicom na svježem zraku, no pred porod sam. Ne mogu ni makac.

Ustvari, ovog trena ne znam što bi ti rekla. Sigurna sam da si na dobrom putu koji vodi ka oporavku, sigurna. Samo polako i ne daj se.

Pozdrav tebi i onima koje voliš od nas

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Dalm@ prvotno napisa
    ribicatina, ti si jako hrabra žena, a ovaj topic zlata vrijedi.
    X

Ma zapravo ne znam što bi ti rekla, samo i drži se.
    Mislila sam da možda ipak probaš nazvati tu svoju doktoricu, koja zna cijelu tvoju povijest, stvarno ti ne treba biti neugodno. Ili da je tm nazove.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

nazovi doktoricu, pitaj da li i dalje spadaš pod nju i da ti je muka od same pomisli da bi trebala od početka nekome objašnjavati svoj slučaj kako bi ti odredio da li trebaš nastaviti kod nje ili trebaš ići nekome drugom, a da samo terapiju lijekovima bez psihoterapije ne smatraš adekvatnom za sebe.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nažalost, ja moram napisati da nisi na dobrom putu nego guraš glavu u pijesak
    nema te šta biti sram nazvat, o čemu pričaš, dr je tamo zbog tebe, mene, ljudi koji trebaju njenu pomoć, bila ti PPD, D ili šta ja znam koji F
    i to što kažeš da ti se ne da govoriti, ma samo ti dođi tamo, govorit ćeš koliko možeš u tom trenutku, ako ti je teško rasplakat ćeš se ili reći da ne znaš više što da kažeš..bitno je da te ona vidi, samim time će već pola znati, po tvom držanju, pogledu itd.
    čini ti se da si ok? daj,Tina.. 8)
    a o podršci ću ti reći ovako, nećeš je vjerovatno niti imati dok god nešto ne pokreneš, jer ti ne činiš ništa, znači ne treba ti pomoć, ok si, pa šta onda hoćeš, kakvu podršku? ljudi to tako vide, a ako kreneš raditi na sebi, ali ozbiljno, vjerovatno će te i tvoji shvatiti ozbiljnije jer će vidjeti da ti pomoć TREBA
    toplo se nadam da nisam bila pregruba, samo ti pokušavam pomoći da jasnije vidiš situaciju, meni je puno trebalo da krenem, nitko mi nije pomogao jer sam ja isto držala u sebi sve od sramote pa se stanje samo pogoršalo i proširilo na sve spektre mog života i skoro me paraliziralo( da, bilo je dana kad nisam mogla hodat, jest, nigdje izać)
    ako hoćeš, možemo i na pp, ili ovdje, meni svejedno

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nemam što dodati, cure su ti sve rekle...
    Japanka

samo ću ti poslati puno čarobnih ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ i puno pozdrava

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

bole takve rečenice,bole jer su istina...
    nadam se da ću jednom i ja moći tak hladno i bez zadrške govoriti o ovom razdoblju u kojem sam sada...

ustvari,dok god mi je frka napisati...znam da nisam ok...
    ali istovremeno je u mnogim situacijama lakše da moji,MM misle da jesam...
    bilo je tako teško,jer sam im vidjela u očima kako me drugačije gledaju...
    šutila sam,vrijeme prolazilo...al me zadnjih 2mj pošteno drobi...

budem ujutro nazvala ....
    u biti može mi reći da ili ne...a to i nije tak strašno... :/

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ma tina, draga, ako te zabolilo ovo što pišem, oprosti
    ali ako te to potakne da nešto napraviš- super
    sve znam. znam, znam kako ti je i ako ne želiš svojima reć- nemoj( moji roditelji ne znaju za moj problem, znaju muž, sestra i par dobrih prijatelja), ali kreni i vidjet ćeš, nakon mjesec dana bit ćeš blje pa još bolje i sve bolje..
    tvoje cure trebaju mamu, a znamo kako je teško biti mama i inače, a kamoli kad jedva vladaš sobom zato se ne opiri riječima psih...nešto
    stvoreni smo od krvi i mesa, a svime, baš svime u tijelu upravlja mozak
    kod nas je došlo do KEMIJSKIH PROMJENA u mozgu i hvala Bogu, to se da liječiti
    ako se bojiš terapije samo ću ti reći da nećeš biti sedirana, usporena, tupa, ništa od toga
    i ono malo nuspojava( najčešće pospanost) prođe u prvih tjedan, dva
    ako si u mogućnosti, nemoj ići u bolnicu na polikliniku, nego odi privatno, lakše ćeš se opustiti, imat će dr sat vremena samo za tebe i sve je puno lakše
    drži se, pratim tvoje postove i želim ti svako dobro

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

sigurno ti mogu reći da privatno nema šanse...nikakve šanse.
    zbog financija...
    kad ti je svaki mj. do zadnje kune isplaniran,pokoji neplanirani trošak te pokopa da se mjesecima izvlačiš...
    a kad sam se informirala...sat je oko 200-250kn,preporuka je 2 h tjedno,to je 500kn,mjesec 2000kn :shock: -nemoguće!

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Da, privatno je 300 kn, skupo strašno, ali kod moje dr samo jednom sam išla dvaput mjesečno, inače uvijek jednom mjesečno
    bonus je taj što je možeš nazvati uvijek, u svako doba dana kad ti je kriza- to, naravno, ne naplaćuje

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ribica tina- ja osim i ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da ti što prije bude bolje ne znam što bih napisala. Eto još jedan i . Poslušaj savjet japanke i bez straha i srama nazovi dr.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrlo potresna priča. Prepoznajem sebe u puno toga što si napisala i veliki zagrljaj ti šaljem.

ribica tina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ODJAVLJUJEM SE SA OVE TEME!!!
    previše toga sam rekla,puno previše osjećaja stavila...

nakon što sam se više od godinu i pol mučila da moji zaborave i počnu me normalno gledati,a ne ko da imam "šugu"...
    sada im opet neću još duuugo moći pogledati u oči...

...jer uz njihov pogled osjećat ću se bijedno,bezvrijedno,bolesno i nesposobno!!!

hvala virtualnoj "prijateljici" koja je moju mamu uputila da pročita ovu temu i slomila joj srce!!
    hvala!!!
    (znam ko si!)

cure kojima treba razgovor i međusobna utjeha nek mi se i dalje javljaju na pp

divne ste!!

(sve osim jedne!)

Candy avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Što je nama promaklo?
    Draga Ribice, jako mi je žao da ti je tako teško... možda smo svi nekako zaboravili na to, jer kao što sama kažeš, praviš se da si dobro i guraš dalje pa i ostale uvjeriš u to. Svakako mislim da bi trebala pokušati nazvati dotičnu doktoricu i dogovoriti sastanak s njom, ako ti ona više ne može pomoći, neka ti preporuči nekoga tko može...
    Nitko od nas nije savršen, ja prva, ali da je netko tvojoj mami išao govoriti o tebi i o tvom problemu mi je neshvatljivo... Ipak, ti se nikako ne smiješ sramiti ničega, nemaš nijednog razloga da obitelji ne pogledaš u oči...
    Draga, nisi sama, prije svega imaš tri predivne kćeri, a znam da si i svom mužu sve. Pokušaj s tim početi, iako znam da ti je naporno biti gazdarica kuće... pa polako dalje i najvažnije od svega, nemoj odustati... ovaj put nemoj, odi do kraja, do sretne i trajno zadovoljne tine, ok?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ribice to što ti se događa nije nikakva sramota, ali moraš se uhvatiti u koštac s tim. nadam se da si ponovo krenula kod psihijatra i želim ti da što prije prebrodiš ovu krizu

Djenka avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ribice,

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Meni su neshvatljivi neki ljudi koji sebi uzimaju toliku slobodu pa se u tolikoj mjeri petljati nekome u život.

ive avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ribek, poslat ću ti jedan veeeliki . Vjerujem da ti nije lako, ali vjerujem da ćeš smoći snage/vremena/odlučnosti da kreneš ponovo na terapiju.
    I znaj da to nije nikakva sramota. Ni za tebe ni za tvoju obitelj.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...jer uz njihov pogled osjećat ću se bijedno,bezvrijedno,bolesno i nesposobno!!!
    nemoj tako misliti o sebi, molim te!
    ma koja bezvrjednost!
    što bi ti trebala biti? nadnaravno biće, uvijek dobre volje i bez loših trenutaka jer se to od tebe očekuje?
    sjećam se tvojih scenografija za klinke, dvoraca.
    meni je to vrijedno divljenja.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •