EVO I MOJE PRICE...
Nakon jucerasnjeg uclanjenja i citanja prica (bar onih vezanih za azoospermiju) odlucih se i ja javit![]()
Moram priznat da moja nadanja o bebacu s muzem su davno nestala, al nakon sta sam vas citala uspile ste u meni probudit tracak nade za koji sam mislila da ne postoji vise.
MM su kao djecaku tek sa 6 godina operacijski spustili testise a naravno uzrok tome je azoospermija.![]()
I tako mi nakon sta smo se ozenili (ima 2 god) pokusavali nac lijek tome. Nas prvi kontakt nakon par spermiograma tijekom par godina je bio dr. Lucinger koji nas je uputio na dr. Jezeka (medicinski fakultet Zgb, Zavod za histologiju i embriologiju). S obzirom na nas slucaj odmah je rekao: "BIOPSIJA". Dr. Jezek je bio famozan i topao na rijecima te je pobudio nase nade koje nisu bile bas bajne. Imao je isti takav slucaj i biopsijom utvrđeno da ima spermija te napravio malog bebeca![]()
MM i ja puni nade jedva docekali tu biopsiju, međutim nama nije nađeno nista![]()
Cijeli razocarani jer smo znali da je to zadnji korak u cijeloj prici, slucajno dosli do jednog doktora iz Srbije (preko veze naravno) koji nam je pripisao NOLVADEX i TRENTAL. Nakon terapije smo napravili spermiogram ciji nalaz je bio OLIGOZOOSPERMIA III i ASTHENOZOOSPERMIA (nađeno 8 spermija potpuno nepokretnih i izrazito nepravilnog oblika) :shock:
Mi cijeli sretni zbog preokreta u prici a doktor da je to nedovoljno, da tablete nisu napravile zeljeni ucinak te da probamo jos jednom terapiju koja ce dat konacni rezultat. Nakon druge terapije nalaz spermiograma opet isti, koje razocarenje![]()
Slijedece rijeci doktora su bile: "TO JE SVE STA SE MOGLO NAPRAVIT I NEMA SMISLA VISE CEKATI JER GODINE IDU, DOĐITE NA UMJETNU OPLODNJU SA DONATOROM"
Ja tada jos nisam bila spremna na takav pothvat i potajno se nadala da jos ima nade za nas, odustali od donatora i isli probat alternativnu medicinu-travara. Prija s posla mi dala broj od nekog cijenjenog travara (po njenim rijecima) koji je pomoga dosta ljudi. Nakon sta sam ga nazvala i rekla mu cijelu nasu pricu, njegov odgovor je bio: "NEMA SMISLA DA VAS PLJACKAM I DAJEM NADE, JA VAMA NE MOGU POMOC"![]()
I tako sva nadanja u alternativnu medicinu potonula sa tom recenicom te shvatila da je jedini nacin koji nam je ostao je ipak donator!
Ovu godinu smo se napokon mm i ja odlucili na taj pothvat jer stvarno, godine idu i sad sam upregla snage da na netu nađem malo vise informacija o tome, cijene, sam postupak, te nekog ko je stvarno prosao taj proces!
I tada vrag neda mira i ipak ukucam azoospermija na trazilicu te procitam VAS!!!!!!
Kad sam vidila da stvarno ima slucajeva sa tom uzasnom dijagnozom ali i sa bebacom, srce pocelo snazno da kuca i ponovno budi nadu koliko god mi razum govorio da sam sve svoje sanse ispucala, da nemam vise sta napravit i da je u vas sigurno neki bolji slucaj azoospermije nego kod nas, ali ipak ste mi poljuljale moju odluku za donatorom.
Jucer dok sam vas citala sam shvatila kako sam napravila ogroman propust! Nakon terapije sa tabletama i "popravka" spermiograma nisam kontaktirala dr. Jezeka, najboljeg doktora u cijeloj prici! Neznam kako mi se uopce to dogodilo, valjda su me rijeci dr. iz srbije a zatim i travara toliko dotukle da nisam vise razmisljala o nikakvoj opciji da mozda ipak ima nade.
Danas sam zvala dr. Jezeka al mi se nije javio na tel pa sam mu poslala mail i sta bude![]()
nada umire zadnja, a sutra ga zovem opet sigurno![]()
A SAD MALO STRUCNIH RIJECI:
- u 6 god operirao OBOSTRANU INGVINALNU RETENCIJU TESTISA
- 15.02.1999. spermiogram: AZOOSPERMIA IN OBS
- 09.02.2001. hormoni: FSH 30,6 (1.0-8.0); LH 9,6 (0.6-12.0); TESTOSTERON 23,8 (10.4-41.6)
- 22.02.2001. spermiogram: opet AZOOSPERMIA IN OBS
- 17.02.2005. spermiogram: AZOOSPERMIA IN OBS i OLIGOZOOSPERMIA :? (jedina razlika između ovog i proslog spermiograma je da je ovaj put ispunjeno NEMA: STANICA SPERMIOGENEZE, LEUKOCITI, ERITROCITI, EPITELNE STANICE)
- zatim slijedi posjet dr. Jezeku u Zgb i sad pusta ispitivanja zbog biopsije: RTG pluca i srca, secer u krvi, urea, kreatinin, jetrene probe, kompletna krvna slika, testiranje na hiv i hepatitis, te Y microdelecija. Jedino u analizi mokrace ispalo da ima neke bakterije a nalaz Y microdelecije koliko sam razumila je ok, nije do genetike: "Nalaz ukazuje da su subregije kromosoma Y intaktne, sto znaci da genetska regija AZF nije odgovorna za aberacije u spermatogenezi"
- 17.10.2005. BIOPSIJA u KBC Rebru Zbg, potvrđeno da ima i varikokelu koju nisu tili operirat niposto pod izlikom da ga "ne muce"![]()
- 18.11.2005. NALAZ BIOPSIJE: Radi se o obostrano teze poremecenom spermatogenezom. U desnom sjemeniku postoje relativno ocuvani sjemenski kanalici, ali se spermatogeneza zaustavlja na razini nezrelih spermatida. Ostali kanalici lijevog i desnog sjemenika pokazuju izrazito ostecenje (spermatocitni "stop", sindrom samo spermatogonija, tubularna fibroza). U tekucem dusiku postoje 6 zamrznutih bioptickih komadica (3 iz lijevog i 3 iz desnog sjemenika). Međutim, s obzirom na obostrani nedostatak zrelih spermatida i spermija , NE preporucuje se kombinirani TESE/ICSI postupak.
- od 09.01 do 09.03.2006. terapija nolvadex-om i trental-om (1. put)
- 07.04.2006. spermiogram: OLIGOZOOSPERMIA III i ASTHENOZOOSPERMIA (Nativno spermiji nisu nađeni. Nakon centrifugiranja cijelog uzorka nadjeno 8 spermija potpuno nepokretnih i izrazito nepravilnog oblika)
- od 01.06. do 01.08.2006. (2 mjeseca obavezne pauze) ponovo terapija tabletama (2. put)
- 16.08.2006. spermiogram: opet isti kao zadnji put samo nadjeno 5 spermija
- OTPISANI I OD STRANE DOKTORA I OD STRANE TRAVARA, SVE LAĐE POTONULE!!!!
- odluka, DONATOR (bar do danas)![]()
Nadam se da ce bar nekom u necem ova moja prica pomoc, velika pusa i nadam se da ce nam se svima jednom dogodit nas anđelcic![]()