Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 236

Tema: AH TA AZOOSPERMIJA!!!!

regina78 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno AH TA AZOOSPERMIJA!!!!

EVO I MOJE PRICE...

Nakon jucerasnjeg uclanjenja i citanja prica (bar onih vezanih za azoospermiju) odlucih se i ja javit
    Moram priznat da moja nadanja o bebacu s muzem su davno nestala, al nakon sta sam vas citala uspile ste u meni probudit tracak nade za koji sam mislila da ne postoji vise.
    MM su kao djecaku tek sa 6 godina operacijski spustili testise a naravno uzrok tome je azoospermija.
    I tako mi nakon sta smo se ozenili (ima 2 god) pokusavali nac lijek tome. Nas prvi kontakt nakon par spermiograma tijekom par godina je bio dr. Lucinger koji nas je uputio na dr. Jezeka (medicinski fakultet Zgb, Zavod za histologiju i embriologiju). S obzirom na nas slucaj odmah je rekao: "BIOPSIJA". Dr. Jezek je bio famozan i topao na rijecima te je pobudio nase nade koje nisu bile bas bajne. Imao je isti takav slucaj i biopsijom utvrđeno da ima spermija te napravio malog bebeca
    MM i ja puni nade jedva docekali tu biopsiju, međutim nama nije nađeno nista
    Cijeli razocarani jer smo znali da je to zadnji korak u cijeloj prici, slucajno dosli do jednog doktora iz Srbije (preko veze naravno) koji nam je pripisao NOLVADEX i TRENTAL. Nakon terapije smo napravili spermiogram ciji nalaz je bio OLIGOZOOSPERMIA III i ASTHENOZOOSPERMIA (nađeno 8 spermija potpuno nepokretnih i izrazito nepravilnog oblika) :shock:
    Mi cijeli sretni zbog preokreta u prici a doktor da je to nedovoljno, da tablete nisu napravile zeljeni ucinak te da probamo jos jednom terapiju koja ce dat konacni rezultat. Nakon druge terapije nalaz spermiograma opet isti, koje razocarenje
    Slijedece rijeci doktora su bile: "TO JE SVE STA SE MOGLO NAPRAVIT I NEMA SMISLA VISE CEKATI JER GODINE IDU, DOĐITE NA UMJETNU OPLODNJU SA DONATOROM"
    Ja tada jos nisam bila spremna na takav pothvat i potajno se nadala da jos ima nade za nas, odustali od donatora i isli probat alternativnu medicinu-travara. Prija s posla mi dala broj od nekog cijenjenog travara (po njenim rijecima) koji je pomoga dosta ljudi. Nakon sta sam ga nazvala i rekla mu cijelu nasu pricu, njegov odgovor je bio: "NEMA SMISLA DA VAS PLJACKAM I DAJEM NADE, JA VAMA NE MOGU POMOC"
    I tako sva nadanja u alternativnu medicinu potonula sa tom recenicom te shvatila da je jedini nacin koji nam je ostao je ipak donator!
    Ovu godinu smo se napokon mm i ja odlucili na taj pothvat jer stvarno, godine idu i sad sam upregla snage da na netu nađem malo vise informacija o tome, cijene, sam postupak, te nekog ko je stvarno prosao taj proces!
    I tada vrag neda mira i ipak ukucam azoospermija na trazilicu te procitam VAS!!!!!!
    Kad sam vidila da stvarno ima slucajeva sa tom uzasnom dijagnozom ali i sa bebacom, srce pocelo snazno da kuca i ponovno budi nadu koliko god mi razum govorio da sam sve svoje sanse ispucala, da nemam vise sta napravit i da je u vas sigurno neki bolji slucaj azoospermije nego kod nas, ali ipak ste mi poljuljale moju odluku za donatorom.
    Jucer dok sam vas citala sam shvatila kako sam napravila ogroman propust! Nakon terapije sa tabletama i "popravka" spermiograma nisam kontaktirala dr. Jezeka, najboljeg doktora u cijeloj prici! Neznam kako mi se uopce to dogodilo, valjda su me rijeci dr. iz srbije a zatim i travara toliko dotukle da nisam vise razmisljala o nikakvoj opciji da mozda ipak ima nade.
    Danas sam zvala dr. Jezeka al mi se nije javio na tel pa sam mu poslala mail i sta bude
    nada umire zadnja, a sutra ga zovem opet sigurno

A SAD MALO STRUCNIH RIJECI:
    - u 6 god operirao OBOSTRANU INGVINALNU RETENCIJU TESTISA
    - 15.02.1999. spermiogram: AZOOSPERMIA IN OBS
    - 09.02.2001. hormoni: FSH 30,6 (1.0-8.0); LH 9,6 (0.6-12.0); TESTOSTERON 23,8 (10.4-41.6)
    - 22.02.2001. spermiogram: opet AZOOSPERMIA IN OBS
    - 17.02.2005. spermiogram: AZOOSPERMIA IN OBS i OLIGOZOOSPERMIA :? (jedina razlika između ovog i proslog spermiograma je da je ovaj put ispunjeno NEMA: STANICA SPERMIOGENEZE, LEUKOCITI, ERITROCITI, EPITELNE STANICE)
    - zatim slijedi posjet dr. Jezeku u Zgb i sad pusta ispitivanja zbog biopsije: RTG pluca i srca, secer u krvi, urea, kreatinin, jetrene probe, kompletna krvna slika, testiranje na hiv i hepatitis, te Y microdelecija. Jedino u analizi mokrace ispalo da ima neke bakterije a nalaz Y microdelecije koliko sam razumila je ok, nije do genetike: "Nalaz ukazuje da su subregije kromosoma Y intaktne, sto znaci da genetska regija AZF nije odgovorna za aberacije u spermatogenezi"
    - 17.10.2005. BIOPSIJA u KBC Rebru Zbg, potvrđeno da ima i varikokelu koju nisu tili operirat niposto pod izlikom da ga "ne muce"
    - 18.11.2005. NALAZ BIOPSIJE: Radi se o obostrano teze poremecenom spermatogenezom. U desnom sjemeniku postoje relativno ocuvani sjemenski kanalici, ali se spermatogeneza zaustavlja na razini nezrelih spermatida. Ostali kanalici lijevog i desnog sjemenika pokazuju izrazito ostecenje (spermatocitni "stop", sindrom samo spermatogonija, tubularna fibroza). U tekucem dusiku postoje 6 zamrznutih bioptickih komadica (3 iz lijevog i 3 iz desnog sjemenika). Međutim, s obzirom na obostrani nedostatak zrelih spermatida i spermija , NE preporucuje se kombinirani TESE/ICSI postupak.
    - od 09.01 do 09.03.2006. terapija nolvadex-om i trental-om (1. put)
    - 07.04.2006. spermiogram: OLIGOZOOSPERMIA III i ASTHENOZOOSPERMIA (Nativno spermiji nisu nađeni. Nakon centrifugiranja cijelog uzorka nadjeno 8 spermija potpuno nepokretnih i izrazito nepravilnog oblika)
    - od 01.06. do 01.08.2006. (2 mjeseca obavezne pauze) ponovo terapija tabletama (2. put)
    - 16.08.2006. spermiogram: opet isti kao zadnji put samo nadjeno 5 spermija
    - OTPISANI I OD STRANE DOKTORA I OD STRANE TRAVARA, SVE LAĐE POTONULE!!!!
    - odluka, DONATOR (bar do danas)

Nadam se da ce bar nekom u necem ova moja prica pomoc, velika pusa i nadam se da ce nam se svima jednom dogodit nas anđelcic

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

regina78 dobrodošla, nadam se da ćeš ovdje dobiti puno dobrih savjeta, ja samo znam da je kod IVF/ICSI dovoljan za jedno jajašce samo jedan spermij pa navijam za tebe i TM da uspijete doći do uspjeha. MM ima slabo pokretljive spermije, premalu količinu i puno nepravilnih. Uvijek dobijemo solidne embrije jer biolog pronađe i one dobre spermije, (oplodnja jedan na jedan), ali u konačnici za sada nismo imali uspjeha, no idemo dalje. SRETNO!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

regina78, dobrodošli i želim vam sve što i sebi želim. MM ima samo granično loš spermiogram, na rubu normale - išao je operirat varikokelu davno (2003.) ništa mu nije pomoglo i najnovija saznanja su da tu varikokelu ne treba operiravat (mislim da dolazi do blagog poboljšanja spermiograma u nekih 30% slučajeva, ostalo sve bez pomaka, a i radi se o blagom pomaku). Dr. V. iz Maribora je na varikokelu isto odmahivao rukom, a oporavak je ozbiljan i traje 10 dana ležanja itd. Jedno pitanjce - koliko je tebi godina? To te pitam da vidim je li eventualno potrebno ipak ubrzanje odlaska u Prag... Tj. ako ti je 37+ ja bih ti savjetovala da požurite s Pragom jer kvaliteta ženinih jajnih stanica opada s godinama. Ako ti je manje, probajte još ići kod dr. Ježeka da vidiš što će vam on reći. Sretno!

ia30 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

regina78,dobrodošla.
    Od srca želim da pronađete dobro rješenje i riješite svoj problem!

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

regina dobrodošla ovdje-nadam se da ćeš pronaći dovoljno riječi utjehe na forumu.

a sad bih ti htjela reći ne da te ubijem u pojam nego da realno prihvatiš činjenice jer će i tvoja bol biti manja, da s ovako lošim nalazom nemate što čekati nego vam je opcija jedino donacija.

Parovi kojima je na forumu uspio IVF/iCSI nisu imali ovako krajnje loš nalaz spermiograma i nije dobro da si produžavaš agoniju.

Ono što možeš napraviti je ili otići na inseminaciju donatoskom spermom u Češku ili naručiti sjeme iz Danske da ti se inseminacija napravi ovdje.

Znam da je ovo zaista grubo što sam ti napisala, ali mislim da ti nitko dobronamjeran neće davati lažne nade u uspjeh.

Sad je na vama ozbiljan zadatak da zrelo razgovarate o svojoj situaciji i prihvatite realnost jer sve drugo vam samo produžuje patnje.

Ja vjerujem da je tvoj suprug dovoljno zreo i razuman i da će te podržati u zajedničkoj odluci oko donacije ili neke druge opcije kao što je posvojenje djeteta-no pored tebe zdrave mislim da je donacija jedno sasvim razmuno rješenje za vas.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Regina78, dobrodošla!
    Drago mi je da si se javila, uvijek je dobro moći razmijeniti informacije.
    I mi se borimo s tom katastrofom od dijagnoze.
    Prošli smo sve slično kao i vi, čak kod istih doktora. Jedino što mi ne znamo uzrok azoospermije ali to mi nekako nije ni važno. Naš nalaz biopsije je ipak bio bolji: "postoje i očuvani sjemeni kanalići ali broj zrelih spermija je znatno manji od normalne spermatogeneze". Rečeno nam je da zbog toga zamrznuti bioptički materijal nije osobito pogodan za ICSI postupak jer će biti teško izolirati spermije. Ipak smo pokušali ali spermije stvarno nisu uspjeli izolirati, moje jajne stanice su propale (a bile su odlične btw. ). Ne bih htjela biti previše pesimistična ali zanima me što ti je vratilo nadu jer mi smo na pragu odustajanja. I korak do Praga.
    Eventualno razmišljamo još o jednoj biopsiji u Mariboru. Čekam iskustva nekih naših forumašica od tamo.
    Želim ti sreću što god odlučili.

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

drage moje, mi čak uspijemo iz ejakulata uvijek dobiti čak pokretne spermije za oplodnju, ali evo sad smo u postupku u Mariboru i od 12 punktiranih dobrih js samo se jedna oplodila.
    Mislim da je bolje biti realan i razmisliti o donatorskoj spermi. Pa što je tu loše?

kia avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Draga Regina dobrodošla,

Evo i ja sam jedna od onih čiji muževi spadaju u onih 2% svjetske populacije i imaju azospermiju. Neznam kako bi ti mogla pomoći jer mi nažalost još nismo daleko stigli. Ono što je sigurno je da MM nije bolovao od teških bolesti, nije imao zaušnjake i testisi su se spustili na vrijeme tako da još neznamo pravi razlog takvog stanja. Hormoni mu nisu najbolji jedino je LH idealan, a prolaktin i FSH previsoki, testosteron malo prenizak. Nakon što smo u Petrovoj (gdje smo radili nalaz hormona) taj nalaz pokazali nekom doktoru na hodniku rekao nam je da odustanemo jer da sa ovakvim hormonima nećemo naći ništa. Nemoram ti ni reči kako su nas pogodile te njegove riječi i dan danas mi zvone u glavi
    Nakon toga smo se obratili za pomoć dr. Čolaku na VV koji je rekao da je pred nama veliki posao . MM su izboli ponovno za sve pretrage, nalazi su doma i čekaju svibanj kad ponovno idemo na VV.
    Na tvom mjestu ja ipak još nebi odustala, ipak je terapija lijekovima rezultirala nečim. Možda da se ipak još jednom raspitate i pokušate jer dovoljan je i samo 1 spermij za postupak. Ima ovdje cura koje su mame unatoč azospermiji očeva, spermiji su kod nekih nađeni tek iz 4 ili 5 pokušaja punkcije, i te hrabre žene meni daju nadu za dalje bez odustajanja

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja se slažem s kiom i ne namjeravam odustati nakon tri pokušaja i sa 32 godine, ali ipak "napucamo" tijelo hormonima, imamo super stanice i onda se ne oplode jer je možda loše sjeme Stvarno je teško!!
    Ali kao što sam i rekla, ne namjeravam odustati. Kod MM je sve u redu, dječjih bolesti se niko ne sjeća, hormoni sve 5, bakterije, virusi i ostala gamad ... sve sterilno i opet ništa ili bude samo malo. Bilozi napišu teško brojčano izraziti, a to znači 5,6 desetak..
    Može neko staviti podatke od dr. Jezeka ili mi poslati na pp.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja mislim da ne treba odustati kad ima realnih šansi ali isto tako treba znati kada je gotovo. Ima i drugih načina kako postati roditelji.

Talia7, kod tebe je ipak drugačije. Vi imate dobre šanse jer imate spermije u ejakulatu koji su sigurno bolji nego oni iz bioptičkog materijala i puno ih je lakše izolirati. Sigurno nema potrebe da TM ide na biopsiju, eventualno na punkciju.

Kia, ni tebi nije vrijeme za odustajanje. Sve dok ne prođete nekoliko punkcija i na kraju ev. biopsiju. Želim ti jako dobre nalaze bilo kojom metodom.

Ali ako nalaz biopsije nije dobar onda je kraj pokušajima. Naš i nije bio najgori pa opet nismo uspjeli. Na veliku mogućnost neuspjeha su nas upozorili i dr.Ježek i dr.Lučinger. A Luči kaže da je Ježek najveći optimist pa kad on kaže da materijal nije pogodan onda nema šanse.
    Da sad ne bude sve crno, ima i odličnih nalaza iz biopsije. Dr.Ježek kaže da je to negdje 50:50.

Želim svima bebu. Na bilo koji način.

lavica2

Početno

Evo i mene samo da vam svima pružim podršku, jer smo MM i ja također u ovoj skupini. 4 puta nam je spermiogram pokazao azoospermiju, uz povišeni FSH. Međutim, punkcija nam je ulila nadu, jer su našli dosta spermija. Javili smo se dr. Ježeku kojeg stvarno mogu pohvaliti. Odličan je, pristupačan i uvjera povjerenje. Sada MM ide urolozima na Rebro i priprema se za biopsiju. Također moramo vaditi sve one nalaze kariogram itd. Nadam se više od ičega da će nešto biopsijom pronaći. Ako ne bude ništa idemo u Prag!

Cure držite se i nemojte se nikako predavati i odustajati jer - NADA UMIRE ZADNJA!!!!

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Cure pliz može mi neko na pp poslati gdje radi dr. Ježek, kako do njega, naručuje se? Iz vaših postova se čini da je doktor kakav se meni sviđa. Kako nisam imala pojama o njemu prije?

lavica2

Početno

Nas je dr. Alebić (novi dr na VV) uputio kod dr. Ježeka. On radi na Rebru. Imaš pp.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

lavice, zbog čega idete na biopsiju ako ima spermija u punktatu?
    Nama su svi rekli da je to puno bolje.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Dobro nam dosla

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

I još nešto, dr.Ježek ne radi na Rebru. On je profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, mislim da je predstojnik katedre za histologiju i embriologiju. Sa Rebrom surađuju. Tamo se na klinici za urologiju rade biopsije (dr.Knežević, dr.Krhen ili dr.Bernat) a zatim to netko iz Ježekove ekipe (obično neki asistent) nosi na fakultet gdje se analizira te zamrzava i čuva u tekućem dušiku. Oni pišu i nalaz s kojim ideš kod svog ginekologa koji odlučuje što dalje. Kada vam bioptički materijal treba za postupak opet netko od Ježeka to donosi u željeni lab.

talia7 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Materijal, odnosno spermiji se mogu analizirati, da li su kvalitetni ili ne? Ja kao da padam s Marsa, ali zašto naš urolog nije uputio na tako nešto.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma ne baš tako. Analizira se bioptički materijal. Znači izgled i očuvanost sjemenskih kanalića i spermatogeneze (spermatocite, nezrele spermatide, zrele spermatide i spermiji). Ukoliko ima spermija onda piše i koliko ih ima. Ne brojkom već mnogo, malo ili znatno manje nego kod normalne spermatogeneze kao što je bio slučaj kod nas. Znači, analiza nije ni blizu opširna kao ona kod spermiograma kad ima morfologija i ostalo.

Whis

Početno

Cure, evo i mene nove na forumu, s aktualnim problemom azoospermije (zapravo, muz ne ja... ) Evo, ako nekom moze pomoci: i mi bili kod dr. Ježeka - nalaz katastrofa. nemamo se čemu nadati. Odlučili se za donora i sad gledamo što i kako. Ono što znam je se u Slo može naći donor - ali se mora proći komisija - pro forme, ali ipak je procedura. O Pragu sam našla stare postove, ali ipak bih voljela da mi se javi netko tko je zapravo i bio tamo. Također mi je zanimljiva i ova info o naručivanju sperme iz Danske i postupku kod nas - prvi put čujem za to... zanimljivo... ima li netko s više detalja? baš mi je žao vidjeti da nas je toliko s tim problemom... mi smo sad ok, ali u početku je bilo teško prihvatiti da baš nikad nećemo imati dijete koje je spoj nas dvoje... pa ipak, na sve se čovjek navikne i sada idemo hrabro dalje u borbu za bebača, koji će ipak biti naše zajedničko!!!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi smo isto prošli sve faze. Od očaja do prihvaćanja. Sad se već i veselim Pragu kao realnoj mogućnosti da dobijemo tu svoju bebicu.
    Whis, mi smo se o svemu dobro raspitali. U Sloveniji imaju regulirano doniranje sjemenih stanica ali to rade samo za svoje državljane. Ovo sa uvozom smo pokušali ali ipak svi na kraju kažu da nije moguće. Lučinger mi je rekao da on garantira da to nitko u Hrvatskoj ne radi jer se mogu dobiti samo dozvole za uvoz organa za donaciju. Ako netko ipak dobije drugu informaciju neka se javi. Ali da to funkcionira u praksi a ne samo na papiru. Od svega je ipak najprihvatljiviji Prag. Jako su ljubazni i susretljivi. Možeš im pisati na hrvatskom na mail: sanatorium.pronatal@seznam.cz. Za naše govorno područje je zadužena gđa Mirna Turčinović a možeš pisati i direktno dr.Mardešiću. Sve odgovore smo dobili vrlo brzo. Oni su privatna klinika, imaju vlastitu banku sperme i uopće nema čekanja. Možete doći kad god vama odgovara. Isto tako možete stimulaciju i folikulometriju odraditi u Hrvatskoj a kod njih ići samo na sam postupak. Naravno da se prvo može pokušati i sa inseminacijom.
    Što se tiče donora moraju se podudarati krvne grupe s tobom i/ili TM. Drugo (boju kose, očiju, visinu, težinu) možete odabrati ali ne morate.
    Smještaj je moguć u hotelu u okviru njihove klinike.
    Pogledaj malo na njihovoj stranici i njihove statistike. Prilično su ohrabrujuće.
    A i cijena na kraju krajeva nije :shock: .
    Ako imaš još kakvih pitanja...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Cure moje,...mi nemamo taj problem,ali sam se samo javila da vam poželim sreću kud god vas put naveo.SRETNO

regina78 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno HVALA NA DOBRODOSLICI

Evo i mene napokon, vrijeme mi nije bas najbolji prijatelj
    Kao sto sam i govorila, dr Jezek je bio famozan i odmah mi odgovorio na mail danas. Rvukovi2 bila si u pravu, za nas nema nade, al njegov mail je svejedno bio nekako ugodan unatoc losim vijestima.
    MM i ja smo se vec odlucili za donatora al nekako ste probudile u meni da se zapitam tako da nisam sad u ocaju vec me ovo sve tek sad stavilo na pravi pocetak, akcija za bebaca upravo pocima
    Ja sam u istoj situaciji kao i Whis (nekako olaksavajuce znati da nisam sama u toj situaciji, a opet tako zalosno jer je dosta jedna takva, i previse) tako da cu te i ja odmah bombardirat pitanjima za donatora Anett Jesi ti bila kod njih osobno na razgovor? Koji se postupak koristi kad je u pitanju donator, insemenacija, ICSI ili IVF tj koji ima najveci postotak uspjesnosti?
    Ja na netu nikako nac tu kliniku pa bi te molila da mi das adresu da ipak malo cirnem prije nego posaljem mail.
    Whis nema nam druge nego pod ruku i u Prag
    Anett - Ne mogu virovat da vama nisu uspili izolirat male borce?! Zar je to tako tesko? I kazes da ste i vi na rubu odustajanja? Mislim da kod vas ima jos neke sanse za nadanje, pa ja se ponadala a vidi moj slucaj ne daj se tako lako
    Tiki_a – vi imate nadu svog svijeta za dobit svog malog anđelica
    Ina33 – meni ce 29 god a muzu 33 god ovu godinu, al tek na kraj
    Nekako uvik govore kako nije dobro da prvorotkinja bude starija od 30 god a kako smo mi ispucali sve sanse nemamo sta vise cekat
    Kia – i ja ti zelim svu srecu ovog svijeta, sjeti se sta sam vec napisala… dr. Jezek je vec imao slucaj sa azoospermijom, povisem FSH al i sa spermicima pri biopsiji koji su urodili plodom
    Talia7 – u vas niti ne sumnjam da vas necu vidit di po trgu setate sa
    kolicima
    Lavica2 – sretno sa biopsijom!!!!!!!!!!! Samo hrabro naprijed

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Regina,
    o Pronatalu pogledaj na adresi: http://www.pronatal.cz/en/index.php
    Nisam bila na razgovoru, sve smo dogovarali mailom. Oni surađuju s dr.Lučingerom a mi smo se javili na njegovu preporuku pa možda zato nisu tražili ništa dodatno. Luči nam je preporučio IVF iako je kod mene sve OK čisto zbog financija (mala je uspješnost inseminacija) ali moguće je sve za što se odlučite, naravno ako kod tebe sve štima.
    Ako te još nešto zanima, kao cijene, potrebni nalazi i sl. mogu ti poslati na pp.

Whis

Početno

Izgleda da se Prag nameće kao dobra opcija i zbog mogućnosti komunikacije na našem jeziku... Jel' imate info kako kod njih konkretno izgleda postupak IVFa ili ICSI-a, budući da je nama to najrealnija opcija - nije ni moja situacija baš bajna. I zanima me k tomu zna li netko koje su još dobre klinike vani? Kako u svakom slučaju postupak moramo plaćati (jer se naša država trenutno odnosi prema nama koji trebamo donora tako kako se odnosi), voljela bih barem bih ići u NAJBOLJU kliniku svih klinika... Da znam da ću, iako mi nitko ne može zagarantirati uspjeh, barem biti u najboljim rukama i klinici s najboljim metodama. Mislim si, kad je situacija već zaguljena, barem da pokušamo izvući najbolje...
    Anett - Kada vi krećete u postupak? I jeste li samo s Lučijem pričali o mogućnosti uvoza... nekako mi je teško pustiti tu opciju ako postoji i minimalna nada za takvu mogućnost...
    Regina - adresa je http://www.pronatal.cz/

Gost 1 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Whis
    Također mi je zanimljiva i ova info o naručivanju sperme iz Danske i postupku kod nas - prvi put čujem za to... zanimljivo... ima li netko s više detalja?
    Što se tiče naručivanja sperme iz Danske-majko mila koja bi to administrativna procedura bila...
    Ne znam kakvim točno propisima bi podlegao takav uvoz no jednostavno sigurno ne bi bilo.
    Kad bi postojala dobra volja u MZ, možda bi se i našlo načina. Po mome bi se takav uvoz trebao tretirati kao npr. donacija organa iz strane zemlje.
    No očekivani odgovor iz MZ bi sigurno bio da je to neizvedivo.

Kad bi se našao neki bračni par kome je potrebna donacija, pa se javio sa zahtjevom u MZ neka im osigura dozu iz uvoza, jer u RH nema zaliha, a po zakonu su obavezni raditi donaciju...e to bi bila priča.

Kad bi se na na MZ postavio upit zašto ne uvozimo sjemene stanice, obzirom da je to tehnički moguće, a domaćih zaliha nema, mogu zamisliti kakav bi odgovor bio: sperma prema postupovniku (po kom je radila Petrova i VV) mora biti ispitana na niz bolesti, mora poticati od muškarca koji već ima dvoje zdrave djece i mlađi je od 40 godina, anonimnost mora biti zagarantirana (e, pa sad ti uskladi propise Danske i Hrvatske)...

Problem je u tome što kod nas zaliha nema ne zato što ih objektivno nema jer nema donatora, već zato što ih bolnice ne žele uzimati radi mogućih problema i pritisaka.

Kako to da je do unatrag 3 godine sve funkcioniralo kako treba, donacije su se najnormalnije radile, a onda je podvučena crta...

U takvim okolnostima uvoz je, na žalost, samo želja...

rvukovi2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mene zanima jel bi se neki par htio dovoljno zainteresirati pa da potegne ovo pitanje na MZ?

Mislim, nema se što posebno izgubiti jer i tako ne možete na heterolognu kod nas, a možda bi se nešto riješilo i možda bismo imali nešto konkretno na papiru pa bismo znali, razumijete.

Ovako do novog zakona tapimo u leru...i, a znate onu foru od prije rata...o Đekni koja još nije umrla, a kad će ne zna se... (mislim sad nisam sigurna jel umirala ili se vraćala, ali opet ovaj zakon nit se donosi nit se išta pametno oko njega radi osim jelte nekij tajnih sastanaka i zaključaka u jeku predizborne kampanje)

lavica2

Početno

Danas dobila informaciju da biopsiju testisa (što je važno za ovu dijagnozu!) odobrava Ministarsvo?
    Ima li tko kakvih informacija?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To nije istina, barem prošle godine kad smo mi bili nije bilo tako.
    S docentom Ježekom smo sve brzo dogovorili. On je rekao da mu samo javimo kad dobijemo termin za operaciju na Rebru. To je već bila malo teža misija. Prvo smo bili na konzultacijama kod dr.Kneževića koji na osnovu dotadašnjih nalaza (spermiogram i nalaz punkcije) odobrava zahvat. On nas je uputio na glavnu sestru na urologiji s kojom treba dogovoriti termin. E, tu treba biti uporan i nazivati svakodnevno jer oni primaju na biopsiju zbog neplodnosti tek kad imaju slobodan krevet. Naravno da prednost imaju biopsije zbog malignih bolesti i sl.
    Ali upornost se isplati jer se uvijek neki krevet nađe. A vidim da ni u Mariboru nije bolje. Naša forumašica tuzna već jako dugo čeka termin.
    Kao opcija postoji i Urocentar ali bolje se malo angažirati na Rebru jer je to jako skupo a lova će nam trebati za druge stvari.

Whis

Početno

Kod nas sve isto prošlo lani kao i kod Anett... treba zvati gotovo svakodnevno na Rebro i biti dosadan - doslovno 'ubosti' krevet jer tamo leže i ozbiljni bolesnici s urološkim tegobama. Ali upornost se ipak na kraju isplati... Puno sreće želim u traženju termina i naravno kod nalaza!!!
    Što se tiče potezanja pitanja uvoza - slažem se da je nužno probati. Evo baš smo sada MM i ja malo raspravljali, ali realno on smatra da je to, kako veli, 'sizifov posao'. Nakon 5 god potucanja po svim mogućim klinikama, traženja dijagnoze, mojih dviju operacija, njegovih tretmana hormonima i biopsije i u konačnici preporuke doktora da obavimo IVF čim prije vani obzirom na moj jedan funkcionirajući jajnik - on veli da je vrijeme za pljunut lovu i počet zaista radit na bebi, a okanit se administracije. Moram priznat da je u pravu. Zato Anett - molim te pošalji mi na pp poruku o cijenama i pretragama Praga. I ako netko štogod zna o drugim dobrim klinikama...?? Anybody? :?

regina78 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ja moram priznat imam ugodno iskustvo sa bolnicom Rebro…
    jedan poziv i odmah se dogovorili za termin bez ikakvih problema i pustih zvanja, al imali smo neku vezicu pa neznam jel ona uspila toliko pomoc… sve u svemu nikakva odobravanja od ministarstva niti nista slicno i jako brzo odradjeno
    Ipak jucer na kraju uspila nac stranicu te klinike samo ce mi tribat dobro vrimena dok je cijelu procitam
    Al svejedno hvala
    Anett pls posalji mi sve sta si do sada uspila skupit o tome. I znaci IVF je najjeftinija metoda al da li je i najuspjesnija?
    Sta nam vridi da je jeftino ako nije najucinkovitije
    p.s. jel postoji sansa da ja mogu trazit da mi naprave blizance?!

Sanja79 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Pozdravljam "kolegicu" iliti suborku...
    Zelim vam puno srece!
    I mi razmisljamo o svim opcijama, ako bude trebalo i u Prag po bebaca...

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Regina, najjeftinija je inseminacija. Ona je i najjednostavnija ali ima najmanje rezultata. Zatim prirodni IVF / ICSI a tek onda stimulirani.
    Ne znam sad koliko ti znaš o metodama MPO ali najviše šansi ima sa stimuliranim postupkom jer se obično dobije veći broj jajnih stanica pa postoji i mogućnost zamrzavanja "viška" embrija koji se mogu transferirati naknadno. Drugih mogućnosti medicinski potpomognute oplodnje nema a niti jedna ti ne može garantirati uspjeh a kamoli blizance. Naravno da se može vratiti dvije ili tri oplođene jajne stanice ali koliko i da li će se ijedna primiti je stvar sreće ili "Onoga gore". Kako vjeruješ.

regina78 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Neznam bas previse o MPO kao sto se i vidi, nisam se previse upucivala u tu temu dok ne vidim jel ima uopce sanse da dodjem do toga...
    Da preformuliram pitanje, ako dr odluci da vrati samo jednu oplodjenu jajnu stanicu jel ja mogu trazit da vrati vise bez obzira sta znam da nitko ne moze garantirat da se mogu desit blizanci
    Koja je ucinkovitija, ICSI ili IVF?
    Zaboravih sinoc pitat...
    Jeste li 100% sigurni da je u Sloveniji dozvoljena umjetna s donatorom samo za drzavljanine?
    Rlavovi2 odakle ti ta informacija za Dansku???

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Regina78, neki dr-ovi čak izjednačuju usješnost prirodnog IVF-a i inseminacija (inseminacija kako di, uglavnom navode 5-8%, prirodni IVF isto kako di, max sam vidila da kažu 18%, ali neki isto kažu tako 8-10%). Ne možeš inzistirat da ti vrate više od broja kojeg smatraju medicinski opravdanog - eh, sad, tu bi se isto moglo diskutirat, samo sigurno ti neće vratiti (ako si u Mariboru) više od 3 npr. Po defaultu vraćaju 2 (ako su dobra), a ako su manje dobri, broj vraćenih se povećava (pogotovo vezano za smrzliće na VV-u - znalo je tu bit i 5 vraćenih i više, ali su bili loši). Dakle, doktor tj. biolog će ti reći koliko je otpimalno. Za donaciju i Sloveniju je provjereno - bila u Mariboru u 01/2007 i raspitala se kod doktora just in case što se kod njih radi.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koja je učinkovitija - IVF ili ICSI - kako di. U Mariobru imaju više trudnoća s IVF-om... S ICSI-jem dobiješ definitivno više oplođenih stanica tj. više embrija, e sad kakvi su i hoće li se implantirati... Ako je loš spermiogram u pravilu je savjet ići na ICSI, nama je anyway savjet ICSI jer se stanice loše plode unatoč tome što su kao OK i spermiogram je kao OK. Vodit će te doktor, isto nije baš sve tvoj odabir, ti pitaj, on će sigurno sugerirat što je najbolje za vas.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Regina78, pošto će tebi raditi oplodnju sa doniranim sjemenim stanicama taj spermiogram je sigurno odličan. Vjerujem da će doktor ići na IVF osim ako budeš slabo reagirala na stimulaciju pa bude malo tvojih jajnih stanica. Ali nemoj se puno time opterećivati. Sve ćete doktor i vi odlučiti na licu mjesta kad se vidi kako se stvari razvijaju.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

A što se tiče vraćanja jajnih stanica, u pravilu se uvijek vrate dvije ili tri, osim kada se desi da niti nema više od jedne. Zato iz MPO i ima veći broj višeplodnih trudnoća nego prirodno. Naravno da ti možeš utjecati koliko će to biti ali nekako je najbolje prepustiti odluku doktoru. On zna kakve su kvalitete i što je najbolje. Nadam se.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Anett kada vi krećete u postupak sa donorom?koliko se prije treba naručiti? da li vam postoji šansa sa još jednom biopsijom ili još kojom stimulacijom na v.v.možda vam ipak uspiju izolirati koji spermić.

Whis

Početno

Cure, može se u SLO - samo se treba proć procedura i dobiti dozvolu od njihove države - a tome prethode razgovor sa prihologom, pravnikom i soc. radnikom. Proces traje par mjeseci i onda opet čekanje na termin - to je veći problem od dobivanja dozvole jer se čeka preko godinu dana.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

tia 16, pisala sam već gore, samo im se treba javiti, uopće nema čekanja.
    Nisam još sigurna kad idemo, možda u šestom ili devetom mjesecu.
    A što se tiče još jedne biopsije, ne znam. MM i ja mislimo otići u Prag pa ako kasnije bude još volje pokušati još jednom ali u Mariboru. Oni imaju laboratorij bolje opremljen za te stvari. I više biologa. Biologica na VV si ne može dozvoliti da se sa našim uzorkom bavi četiri-pet sati (a toliko joj treba za lošiji bioptički materijal). Bojim se da nam ne prođu godine u čekanju kad imamo gotovo nikakve šanse. A možemo biti sretni roditelji.
    Mi smo to raščistili sami sa sobom. Voljeli bi isto i posvojeno dijete, ali i to se jako dugo čeka. Ovo je najbolje rješenje za nas.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Anett, super da ste stvari raščistili i da ste sigurni na svom putu !

regina78 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

anett hvala na svim odg... vidim da smo u potpuno istoj situaciji.
    MM i ja isto odlucili da je donor najbolja opcija za nas i da nemamo vise sta cekat. I ja se mislila na posvojenje al kad sam na netu procitala koja je procedura i koliko se tesko dodje do tog djeteta, odustala i ja... a bas imala zelju da prvo usvojim a drugo rodim. Nema plemenitijeg cina na ovom svijetu od usvajanja!!!!
    Sve u svemu MM i ja isto razmisljemo kako bi bilo zgodno u 6mj

tuzna avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

anett:vidim cesto si ovdje i moram da se slozim sa tobom oko termina za biopsiju.bila sam sigurna da su u Mariboru puno efikasniji i brzi,ali su ocito stvari iste i u Hrvatskoj,BiH ili Sloveniji.znas i sama da smo trebali da znamo termin do marta ,pa nas vec mjesec dana zamajavaju i svako put kad nazovemo kazu da zovemo za koji dan(tako vec mjesec dana).juce mi rekli da zovem u srijedu.eh,jedino me tjesi sto se tamo nalaz ceka 7 dana(ako sam dr. zadnji put dobro razumjela)
    nadam se da cu ti se ubrzo javiti sa finim vijestima,mozda krenes mojim stopama
    [/b]

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Draga regina78,mm je imao potpuno iste nalaze,kada su svi digli ruke od nas na VV odlučili smo za donatora,bili spremni za Prag tri dana prije puta mm je još jednom na moju inicijativu ponovio po tko zna koji put spermiogram,kad ono šok našli 11kom,putovanje odgodili napravili ICSI na IVF klinici kod dr Tomića i uspjeh od prve i zahvalna sam svom dr jer 2mj držim svoju curicu u naručju i nadam se da ču opet po naša ostala 3 zametka koji nas čekaju na IVF klinici.Nadam se da sam ti ulila bar malo nade i da če tvoja priča sretno završiti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mirela33, najiskrenije čestitke za tvog malog !
    Znam tvoju priču sa foruma kad sam pretraživala sve ne bi li našla bar neko pozitivno iskustvo. Često sam se pitala kako je taj tvoj prvi IVF završio. A nije mogao biti bolji happy end!
    Iako, koliko ja znam vi niste uopće bili na biopsiji testisa pa to ipak nije slučaj kao većine nas. Dr.L. nam je nakon neuspješnih punkcija uvijek govorio da nije gotovo i ako je ikakav problem u spermatogenezi dobiti spermije punkcijom je kao dobiti na lotu. Ali ako biopsijom ništa ne nađu... to je već druga priča.
    U svakom slučaju drago mi je da je tvoja tako lijepo završila.

tiki_a avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mirela33, svaka čast na tvojoj priči

lavica2

Početno

Pusa Mireli33 koja je moji IDOL!!!!

Što se tiče biopsije testisa na Rebru, danas je provjereno, do daljnjega je nema, a sve zbog Zakona!

Mislim da je vrijeme da krenemo u akciju!

Zanima me da li čovjeku koji ima upalu pluća kažu: "To je Božja volja." ili mu daju antibiotik?!

Ljuta sam kao...pas!

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mirela33 to je nešto prekrasno!
    Anett ne brini i tebi će se ostvarit želja da postaneš mama,svaki se trud isplati,ali sve u svoje vrijeme.želim ti puno sreće od

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

lavice2, ne mogu vjerovati! Baš sam i ja ljuta!
    Tko ti je to rekao? To je za sve koji se bore s azoospermijom još jedna pljuska! Kako će onda ljudi znati da su probali sve što se probati može?!

Whis

Početno

I mene ova informacija s Rebrom pogodila... stvarno, ali stvarno nije fer!!

Mirela33, kakva divna priča - čestitke od srca.

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •