-
King i Elis, ja odmah osjetim strahopoštovanje kad čujem riječ ''trojke''. Imam 4-godišnje blizance, a nakon toga sam rodila još jednog sina pa znam razliku kako je dobiti jedno ili dvoje djece. Za troje mogu samo zamišljati. Sretno objema!
Javila sam se ustvari jer ste tražile savjete.
Moj prvi savjet: saznajte koliko god možete o nedonoščadi, stvarima i procedurama koje se događaju u rodilištu nakon preuranjenog poroda, baby handlingu, vježbama s bebom, pregledima koji vas preventivno čekaju, izdajanju, izdajalicama, čuvanju mlijeka.... Ovo je važno, jer koliko god se svi nadali da će sve biti u redu i da ćete što duže iznijeti trudnoću, čak i blizanačka trudnoća je rizična i djeca se najčešće ranije rađaju, a kamoli trojčeki. Kad se dječica rode, biti će jako teško tražiti bilo kakve informacije, jer jednostavno nećete imati vremena pa je bolje što ranije se informirati.
Također, nabavite malu robicu, br. 45-50. Dosta ju je teško naći, znam da ju drže Prenatal i HM.
I, ako imate beke i dede, držite ih se, dobro će vam doći svaka dodatna ruka. Ipak, ako djeca budu zahtijevala neke vježbice i poseban način nošenja, ne dajte svima da ih ''natežu'', jer će za njihov razvoj biti važno pridržavati se uputa fizioterapeuta. Znam da se i blizanci gotovo rutinski prate kod raznih specijalista prvih godinu dana, čak i ako je s njima sve u redu, pa ćete i vi to vjerojatno prolaziti. Moji su rođeni u 31. tj., bilo je malo napeto, ali nemaju nikakve posljedice, sve je u redu, a ipak smo se prvih godinu dana dosta s njima našetali k specijalistima (fizijatar, fizioterapeut, neonatolog, neuropedijatar, oftalmolog...., kasnije psiholog, logoped..).
Također, na otpustu iz rodilišta pitajte neonatologa ili pedijatra što učiniti ako beba prestane disati, neka vam objasne postupak. Mojem jednom je možda ovo pitanje koje smo se sjetili postaviti spasilo život, jer mi je prvi dan nakon izlaska u jednom trenu prestao disati i poplavio pa sam mu dala umjetno disanje (što baš i nije bezopasno na djetetu od 2,2 kg).
Eto, to je malo ''tehničkih'' podataka, a one ljepše stvari majčinstva ćete već otkriti same
I čuvajte se i pazite!
Pozdrav
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma