imam jaako pametno pitanje: kako se priprema kukuruzni griz?kao i žganci?
imam jaako pametno pitanje: kako se priprema kukuruzni griz?kao i žganci?
U kipuću vodu staviš onu količinu koja ti obično piše na pakiranju i to je to![]()
Ja imam još pametnije pitanje: KOJI KUKURUZNI GRIZ SI KUPILA IVY?
Meni super ispadne kada na 1 dio kuruznog griza stavim 4 dijela mlijeka. OPREZ, meni super znači ne prečvrsto, tek toliko da stisne![]()
(inače kuham Mavrovića - bez nekog posebnog razloga)
[quote="Davor"]Meni super ispadne kada na 1 dio kuruznog griza stavim 4 dijela mlijeka. OPREZ, meni super znači ne prečvrsto, tek toliko da stisne![]()
(inače kuham Mavrovića - bez nekog posebnog razloga)[/quote]
![]()
![]()
![]()
![]()
hihihihi.......di ga kupiš????
U Merkatoru. Imaju sve praškaste i zrnaste bio-džidže na jednoj polici, a zatekao se upravo Mavrović...
Ima i u Super konzumu Mavrovićevih proizvoda
K vjagu..... :/ a svaki dan sam u Mercatoru..........ja san sljepa...sljepa...sljepa....![]()
e sad definitivno najgluplje pitanje: kaj nisu zganci i kukuruzni griz isto??
Kukuruzni griz je u biti palenta.Cvrčak prvotno napisa
Žganci se u originalu rade od kukuruznog brašna. Obično budu tvrđi od palente.![]()
ja isto kupila mavrovićau mercatoru, a ima za kupiti a) kukuruzni žganci i b) kukuruzni griz. pa onda valjda nije isto, cvrčak uopće ne pitaš glupo jer ni ja ne kužim razliku - zato sam i pitala.
e sad, davor radi na mlijeku a ms na vodi... ja bih na vodi...
hehe, nisam mislila da će ovaj topic izazvati toliki interes - očito nismo upućeni u kukuruzne finese![]()
Je li to znaci da ja palentu mogu dati svojoj sedmomjesecnoj Editi :?
Da li pravim na vodi :? Na mlijeku nisam nikad pravila, pa ne znam kako to izgleda![]()
18.3.2004-Edita![]()
Ja u biti nisam ljubitelj palente, ali sam prije obožavala kukuruzne žgance moje bake koji su rađeni s brašnom mljevenim u onom starinskom mlinu (to brašno je malo krupnije od onog kupovnog) i to kuhane na vodi, ali zalijanje ili s mlijekom, ili s bijelom kavom ili s kakaom ili pak s kosanom mašću i kiselim vrhnjem. Isto tak se može raditi i palenta.
Naravno da možeš i to na vodisnorki prvotno napisa
![]()
Ja sam dok sam bila na makrobiotičkoj dijeti često kuhala palentu za doručak , koristila sam kukuruznu krupicu koju bih kupila u Bio&Bio dućanu. Kuha se na vodi, u omjeru 3:1 za mekšu i 2,5:1 za gušću. Kako se kuha - zavrije se voda, doda prstohvat soli i postepeno se dodaje krupica te kuha uz miješanje 20ak minuta. Ne znam da li su ovo dobri omjeri za malu djecu, ta se informacija sigurno može pronaći u knjizi JB Pejić koju, koliko mi se čini, mnoge cure sa foruma imaju.
Snorki, ako ćeš kuhat za Editu-onda samo voda, bez soli.
Ja kad kuham za nas znam kapnut i malo ulja, bude mi bolji okus.
Ima inače i u DMu palenta iz bio uzgoja, zaboravih proizvođača.
Teta u bio-ducanu mi je rekla da cu obicni(ne instant) kukuruzni griz ili brasno brze skuhati ako ostavim nekoliko sati da bubri u malo vode. Bude gotovo za par minuta , jer za 20 min kuhanja 2 zlice kasice nemam zivaca , a ni tih 20 min nemam.Postoji i instant kasica od kukuruza ((kršitelj koda) , na portalu je pisalo da vivera koja je uvozi krsi kod...)-dakle "kukuruzolino"- za na brzaka , ali ima saharoze ( ali i dodanih vitamina i zeljeza...)
nuna, super savjet - ja danas miješala i miješala i miješala onu sirotinju na dnu lonca...ajd, barem je nešto pojeo, tj. manje mu se gadilo od jabuke i mrkve.
Da ne bih miješala tu siću za maloga lakomuša, ja lijepo umiješam nekoliko žličica u kuhanu blitvu s krumpirom. I to tako lijepo zagustim, sve pet plus - da bi moj lakomica u tom jedinom slučaju čvrsto zatvorio usta![]()
Sve mu daj, ali neće moje razmaženo derište jesti žgance![]()
Ja sam s oba klinca baš počinjala dohranu sa žgancima (Franck instant) na mlijeku (formula). Dobro im je pasala, ali treba intenzivno miješati da ne zagori. Varijanta je skuhati na vodi samo malo rjeđe pa umiješati prah kad je gotovo.
I ja sam nakon sto muka s vocem (otkud ta ideja da se voce da prvo u dohrani :kiselo i -HLADNO?!) dala djeci zitarice i jedu. File je jeo sve, ali je bio alergican pa smo prvo jeli zitarice , a Iris mjesec i po nakon uvodjena dohrane (voce)-nista nije htjela jest.Pa se vratih slatkastim , toplim i pomalo bezukusnim zitaricama.Papa ko pacic vec tjedan dana!
Moja mera ti je za Minu bila sledeca,( a isto cu i Filipu). Solja za kafu vode i 2 do 3 kasike palente. U provrelu vodu sipati kasiku , po kasiku i mesati da se ne zgusne. Na kesi pise pet minuta kuvanja, ja ga nisam nikada bas toliko kuvala
jeste li baš sve čekali 6 mjeseci za nadohranu? Da li ste se u početku bojali da se dijete ne zagrcne? Toga me jako strah
Ma kakvi. Da vidis kako fino to oni meljaju po ustima. I vecinu ispljunu.Adi prvotno napisa
![]()
Ja sam cekala 6 mjeseci i onda sam imala krizu mlijeka 6 dana prije 6-og mjeseca pa mu dala dohranu. Davala sam mu 5 dana i sad opet ne dajem. Ne znam koliko je to pametno ali vidjela sam da nije spreman a kako mi je sad s mlijekom ok, ne dajem mu nista. Ali on s velikim uzitkom gleda nas kako jedemo, oblizuje se i slini ali zabadava mu.![]()
U biti, nesto mi nije jasno: ako je jedan od znakova toga da je dijete spremno za dohranu tek kad samo cvrsto sjedi, to onda ne bi moglo biti prije 7-8 mjeseca, zar ne? :?
a koja je razlika između palente i kukuruznog griza? Zar to nije isto :?
Palenta je instant "brzokuvajuća" pura. Mislim da je prethodno nekako "do pola skuvana" u fabrici, pa da onda može u kućnim uslovima da se skuva za 5min. Kukuruzni griz je samo krupno mljeven kukuruz (isto kao što je pšenični-krupnije mljevena pšenica). Njemu treba duže da se skuva, jer nije prethodno obrađen.
Nego, pošto je ovo tema o kukuruzu, da ne otvaram novu - jel neko davao smiksan kuvan kukuruz u zrnu? Mlad, kuvan bez soli, naravno i smiksan skoro do neprepoznatljivosti. Mi jutros probali, Mici sve smazala (ona inače sve smaže i traži još :shock: ) Velim, sezona im je, a već smo probali kukuruzni griz, a i zatvorila je riža i banana od juče...
Hm,ja sam sad išla pogledati kaj piše na vrečici od palente koju kuham Luki i piše sljedeće:KUKURUZNA KRUPICA a ispod toga PALENTA. :? I da je jack pot 1.000.000 kn a pitanje kaj kuham palentu ili krupicu,bome ak bi znala! Znači da je to jedno te isto? Ili je možda iz kukuruzne krupice koja piše malim slovima napravljena palenta koja piše s večim slovima? :?
Inače,kaj god da je,ukuhavam je svaki dan u povrtnu kašicu sa milijun drugog povrća i komadićem mesa(puretina ili piletina).Meso ne svaki dan.
Vještičica,hvala za ideju!Svaki dan na placu vidim kukuruz al mi nije palo na pamet da bi ga mogla dati Luki.
ma isto je palenta i kukuruzna krupica/griz. Palenta je ono što se u mom kraju jede stoljećima, puno prije nego je netko došao na ideju prodavati industrijski pakiran kukuruzni griz.
Za mladi kukuruz nisam sigurna da je dobar na malo dijete. Rekli su mi da može biti opasan zbog ljuskice koja je teško probavljiva i da može biti alergen. Ali opet taj savjet je (iako od pouzdane osobe) stigao iz Amerike pa ne znam vrijedi li za naš kukuruz tu.
Inače ja sam pomalo zbunjena s kukuruzom pa ga još nisam dala Sunčici. Papala je samo heljdu od žitarica do sada.
Ah,klara sad si i mene zabrinula.I kaj da sad napravim? Dati ili ne dati kuhani kukuruz? :?
A već sam nas vidjela,mene i Luku,kak jede nekaj "novo".
ja ću pričekati još mjesec dana pa onda dati palentu. a kuhani ćemo nagodinu. ma ima toliko hrane za isprobavanje, stići će sve papati
Ja Andriji već dugo dajem kuhane žgance na vodi, kukuruzna krupica piše na vrećici. Prvo je jeo s jabukom, onda s mrkvom, pa s tikvicama, a sad mu dam za većeru same, samo da poboljšam okus stavim na vrh male žličice margarina i dobro umješam. Davi se u tome. I u juhu od povrća ili ribe znam zakuhati, i to mu je jako fino.
Počeli smo dohranu s 6,5 mjeseci, a kako pedica baš nije bila sretne jer nije neki buco pa mi je više puta govorila da mu dam nadohranu, kad sam joj otvoreno rekla da neću jer da je on sretan na mom mlijeku, onda je rekla da su žganci hrnjivi, kalorični, i da će se s njima popuniti. Ipak sam pričekala da navrši 6,5 mj, da sjedne i tek onda počela. Sječam se da sam prvih par dana u skuhano dodavala malo svog mlijeka (direktno iz prsa) ali nisam primjetila da mu je išta draže nego samo na vodi pa se nisam dugo trudila izdajati.
Mislis da sjedne kad ga ti posjednes? Jel bi ga naslonila na nesto ili?renci prvotno napisa
To i mene zanima. Ne stavljam je baš u sjedeći položaj, a onaj 'najmanje-nagibni' na hranilici mi je prepoložen pa se bojim da se ne zagrcne....lijepo ovo objasnih.sbuczkow prvotno napisa
Mi još nismo započeli. Tek me jučer počela gledati sa zanimanjem dok jedem, a i obećala sam mužu da će je on prvi hraniti tako da čekamo subotu kad tata konačno dolazi na GO.
Ja sam Luku počela hraniti tak da bi ga posjela u krilo i od prve je profunkcioniralo. Onda mi je patronažna pokazala kak ga mogu hraniti i na trosjedu, samo ga sa strane poduprem s jastucima, al meni se tak nije sviđalo pa smo bili opet u krilu. Od kad sam sjedi nekad je u hranilici al večinom i dalje u krilu, jer i meni i njemu je tak najljepše.I vodila sam se po tome da dohrana počinje sa 6 mjeseci a ne s njegovim sjedenjem. (više zbog nutritivnih razloga )
Zaboravih napomenuti da mi je patronažna rekla da nije dobro hraniti bebu dok je previše nagnuta prema iza jer se može zagrcnuti i da to zna biti opasno.
Meni je on nekidan najbolje pojeo lezeci na ledjima. Valjda stara navika od dojenja.A danas sam mu davala na jastucima i sa zadnjim zalogajem je sve povratio jer mu je naletila neka grudica
![]()
Uh, nisam imala pojma da ta stolica ima i lezeciji polozaj...Sad cu je onda iskopati iz podruma. :D
Nije te strah da bi se moglo nekaj dogoditi? Mislim, probaj ti gutati ležečki. Nije baš ugodno. A malim bebama se može dogoditi i da se zagrcnu, a i nedaj Bog, da se počnu gutiti. :/sbuczkow prvotno napisa
Čekala sam da sam sjedne, u to doba je sjedio sam po nekoliko minuta, a u hranilici sam ga stavila da sjedne samo dok je jeo, ne da se igra. Onako popravo, čvrsto sjedenje, da ne razmišljam hoće li se prevaliti na leđa, a ako krene na stranu da zna postaviti rukicu- to je počeo tek s punih sedam mjeseci, čak i par dana kasnije.sbuczkow je napisala/o:
renci je napisala/o:
Ipak sam pričekala da navrši 6,5 mj, da sjedne i tek onda počela.
Mislis da sjedne kad ga ti posjednes? Jel bi ga naslonila na nesto ili?
Ovo nema veze s kukuruznom klopom, ali je vezano uz sjedenje:
Nikad nisam stavljala ni jedno svoje dijete da sjedi samo i oko njega jastuke, ili deke. Trudila sam se da ih minimalno posjedam jer sam stalno mislila da im leđa idu nekako ukoso sve dok nisu sami spremni. Andrija je sam sjeo nakon što je kleknuo i pokušao puzati. Od tada sjedi i puže svaki dan sve brže. Sada se sam ustaje uz namještaj i ophodava okolo, ali odbija da ga držim za ruku i vodim. Čim se sam ne drži uz nešto, sjedne ili čućne, pa se spusti na koljena i odpuže di hoće. Važno je ne forsirati, radije sam pričekala i kasnije počela s dohranom.
7 mjeseci- to mi se cini jako jako rano za tako pravilno sjedenje. Meni Tvrtko sad "sjedi" samo na meni, kad ga drzim, i ne cini mis e da ce prosjedjeti sam tako skoro. Ima 6 mj i 11 dana.
Vidjet ćeš, to se dogodi kroz par dana, samo će se odgurnuti od tebe dok sjedi i skužit ćeš da mu ne teba tvoje tijelo kao potporanj. Probaj s njim sjediti na podu, ali tako da mu je guza na podu a da je naslonjen na tebe, kad će mu biti teško osloniti će se na tvoje noge ili na trbuh. Andriji je to ponekad odgovaralo, ali je većinom htio biti sam na trbuhu na podu, pa se poćeo dizati na ruke i koljena, pa se okrenuo na guzu i sjeo. Nije imao ni dana više od 7 mjeseci. A tako su mi i cure. Ništa nije rano ako beba može sama.
Zato mi je bilo važno da barem malo samostalno sjedi kako bih ga stavila u hranilicu i ponudila mu žlicu, jer mi je pojam hranjenja bilo koga u ležećem položaju vezan uz bolest, a od toga zazirem.
Iznenadit će te tvoj T.![]()
Ovo sam postala na Zdravlje djece, pa rekoh da dodam i ovdje.
Kupovala sam neki dan palentu za M, pa kupih slovenačku Zlato Polje (nisam je do sad kupovala). Bez nekog posebnog razloga počnem čitati deklaraciju, i na omotu piše, doduše na slovenačkom, "može sadržavati gluten" (moj slobodni prevod ovoga: lahko vsebuje sledi glutena). Naravno da sam otišla i kupila drugu, na kojoj piše da nema glutena. (i usput pop.). Vjerovatno im upadne nešto pšenice u mlin u proizvodnji (ovo je moj zaključak). Čisto da znate...
renci, hvala. I ja Tvrtka dosta drzim na podu, tako da je najcesce na trbuhu i puno "vjezba" i vec se fino moze podignuti na ruke, tako da je cak poceo pokusavati puzati. Tako da lako moguce to sto kazes. Mislim da nece biti sretnije osobe od njega kad se pomakne s mjesta, cijeli je frustriran.
Da malo podignem temu o kukuruznom krupici/palenti. vještičica je primjetila da na palenti od Zlatnog polja piše da može sadržavati gluten. Mene brine da li po našim zakonima mora to pisati, znači kako mogu biti sigurna da npr. XY kukuruzna krupica prilikom mljevenja ili što se več s njom radi nije došla u doticaj s npr. pšenicom koju prerađuju vjerojatno u istom pogonu. :?
Na "našoj" kuk.krup. nije strogo označeno da NE SADRŽI GLUTEN, da li je onda moguće da ga može sadržavati "u tragovima"????? Baš sam zakomplicirala.![]()
Nije obavezno da napišu, ako sadržaj druge vrste brašna ne premašuje neki postotak (ne znam koliki).
Zakoni EU natjerali su Slovence da napišu da proizvod može sadržavati gluten.
Sve što ne nosi oznaku gluten free može sadržavati gluten u nekom postotku.
E sad ti budi pametan. Da li taj "postotak" škodi bebama osjetljivim na gluten? :?
daAnemona prvotno napisa
Onda ostajemo na riži do penzije.:/
E kad smo kod pure; ja sam svojoj curi skuhala malo te kukuruzne krupice, 1 žlica u 1dcl vode i miješala jedno 7 min, ali njoj to ne paše jer nije kašasta već ostanu one mrvice, baš krupice. Koliko triba kuhati da ne budu mrvice, ili ima neka druga vrsta? by the way, ja nju sjednem u jajček ( AS ), može se dodati kap maslinovog ulja, to je ok za bebe.
neće se grudice "razgraditi" dužinom kuhanja: moraš paziti kod sipanja.
ravnomjerno i polagano sipaš i odmah miješaš.