Trudna sam 33 tjedna. Može li mi netko objasniti nalaz mokraće??
IZGLED: zamućen
leukociti: 15-18
pločasti epiteli: dosta
bakterije: dosta
Brine me ovo DOSTA!!
Trudna sam 33 tjedna. Može li mi netko objasniti nalaz mokraće??
IZGLED: zamućen
leukociti: 15-18
pločasti epiteli: dosta
bakterije: dosta
Brine me ovo DOSTA!!
Bilo bi dobro da napraviš urinokulturu, da se vidi koje su bakterije prisutne, koliko ih je, i na koje lijekove ragiraju.
I meni je na tom nalazu pisalo bakterija-dosta
ali ABG urina nije pokazao nikakvu bakteriju :?
radila sam ga dva puta.
Točno tako je i meni pisalo na općenitom nalazu koji sam vadila u DZ kada i krvnu sliku.
Onda sam dobila uputnicu za mikrobiološki laboratorij gdje mi je nađen streptokok 10x4 i dobila sam Amoxile i sada je sve ok.
Zato se slažem sa Martinom, otiđi kod dr da ti da uputnicu.
![]()
ok, hvala
Česta su onečišćenja uzorka i kontaminacija bakterijama koje zapravo nisu iz urina, ili nisu patološke. Zato nije pametno uzimati antibiotike samo na osnovu nalaza urina bez urinokulture.Snjeska prvotno napisa
Imala sam nalaz -dosta bakterija,ali dr je rekao da kad ih je baš dosta napišu -masa bakterija i onda šalje na urinokulturu. :?
Imam nalaz kao ti i još eritorocita, a za bakterije mi piše nešto bakterija. Napravila sam urinokulturu (kupi u apoteci sterilnu bočicu 2,00 kn) i nalaz je ok. Urin mi je ujutro kao cedevita, a tijekom dana ok. Doktor kaže da pijem uvin čaj ito je to.
Dobila sam uputnicu za urinokulturu pa sam nosila prvu turu urina na analizu. Malo se bojim jer sam imala prije e-colli i klebsiellu pa mi je već muka od svega toga. Smijem li piti one tablete od Enciana ili Natural Welth od brusnice? Ne znam smiju li ih piti trudnice?
joj, kegdje sam čitala da trudnice ne bi smjele piti uvin čaj. Daj molim te još negdje to provjeri. Ostalo mi je nekako u glavisplit prvotno napisa
Pozdrav svima![]()
Uvin čaj se ne smije piti u trudnoći jer sadrži list medvjedke.
Uporaba medvjetke (Uva ursi folium) u trudnoći nije preporučljiva, dapače kontraindicirana je.
meni je isto u prvom nalazu pisalo dosta bakterija,pa sam napravila urinokulturu i bila je u redu.Ja sam pila čaj od brusnice.Uvin se ne smije, a i bolje jer je brusnica puno ukusnija![]()
Dobila sam nalaze s urinokulture. Piše STERILNO - dosta epitelnih stanica.misho prvotno napisa
Da li da napravim briseve??? Ne znam zašto mi je pisalo dosta bakterija i dosta epitela?? Malo sam zbunjena!!!!! :shock: :?
Epitel te ne mora brinuti,to je skroz normalno.A jesi li odmah piškila u čašu ili je bio srednji mlaz u pitanju?
Moj slucaj je bio da je na prvom nalazu urina (piskila u casu) pisalo:
baktrerije 2
(leukociti 1-4, Eritrociti 0-2, Stanice plocastog epitela 20-50, Sluz 2, Soli 2)
Nakon toga sam radila urinokulturu (1.jutarnja mokraca, srednji mlaz...) gdje su nasli Streptococcus haemolyticug grupe B, kolicina manja od 10 CFU/ml
Dogovorili smo se da cemo pricekati bris za odredivanje terapije, a da do tad samo konzumiram brusnicu...
Nakon toga bris cerviksa...
I nalaz je ovakav:
Amoksicilin S
Cefaleksin S
Eritromicin S
Azitromicin S
Gentamicin R
Nitrofurantoin S
Norfloksacin S
Ciprofloksacin S
S=osjetljiv, I= srednje osjetljiv, R= rezistentan
Propisana mi je terapija Amoxil kapsula 500mg, svakih 12 sati, 14 dana.
Sad, mene zanima, kako to da neki doktori ne rade te daljnje pretrage, cak ni kad pise da ima vise bakterija?
(meni je pisalo samo 2, pa smo isli sve do brisa i antibiotika. )
Da li je to neophodno?
I sto to tocno znaci osjetljiv, srednje osjetljiv i rezistentan???
To znaci koliko je ta bakterija osjetljiva na koji antibiotik.
Prepišu ti antibiotik na koji je ta osjetljiva,a vidim kod tebe je baš svaki od navedenih dolazio u obzir.
Osim gentamicina.
I kinolona (nor- i ciprofloksacin), oni se ne daju u trudnoći osim u izuzetnim slučajevima.sonja3333 prvotno napisa
Ne znam više, malo sam piškila pa sam prolila, i onda opet piškila u srednjem mlazu. Bojala sam se da neće biti dostasonja3333 prvotno napisa
![]()
Drugi sam put(sutradan) piškila srednji mlaz. Oba nalaza su ista.
Zanima me trebam li na temelju takvog nalaza urinokulture( dosta epitela- sterilno) raditi briseve? Je li hitno? Trebam li se brinuti ili nije kasno ići kod ginekologa za tjedan dana? U 34. sam tjednu trudnoće , a čula sam da se antibiotici ne preporučuju od 37. tjedna. Mrzim ići kod ginekologa jer tamo uvijek čekam po 2 sata,ovih dana čekam užasno puno a ne bih smjela toliko sjediti(mirovanje).
evo i ja sam dobila nalaz urinokulture, streptokok grupe B, doktor kaže amoxil od 500 mg 3 puta po 1.
Ušla sam u 8 tjedan trudnoće i malo me je strah. Može li ta bakterija imati kakav štetat utjecaj na bebu?
vrlo često imam nalaz sa -dosta epitela.Imala sam i u trudnoći i prije.Nikad nitko na temelju toga nije preporučio briseve.
Ne znam kakve veze ima nalaz epitela(koji je normalan) sa potrebom za uzimanje briseva. :?
Ne znam ni ja, ali sam u strahu od e-colli koja me namučila skoro 3 godine. Čim vidim:dosta epitela, dosta bakterija...dosta...pomislim, evo je opet!! I navru mi u glavu sve "priče" kojih sam se naslušala i načitala pokušavajući je se riješiti. Misliš da je ovaj zadnji nalaz ok?
Ja mislim da je.
Urinokultura je sterilna,ove bakterije su okolne "nečistoće"
tAKO SLIKOVITO MI JE ZNAO OPISIVATI MOJ PREDRAGO DOKTOR.
Ja mislim da je.
Urinokultura je sterilna,ove bakterije su okolne "nečistoće"
tako slikovito mi je znao opisivati moj doktor.
i ja sam imala muke sa dosadnom coli,ali mislim da ne trebaš brinuti.
Veda,
i ja sam imala streptokok b u 8 tjednu, 10 na 4, popila turu Amoxila i sada je sve ok.
Nemoj brinuti unaprijed, napravi terapiju i ponovnu kontrolu i ~~~~~~~~~~ da će biti sve uredu.
![]()
Ibili hvala, pijem amoxile, jučer sam bila na uzv, beba je ok, doktor je rekao da tek 2 tjedna nakon zadnjeg antibiotika ponovim nalaz jer streptokok hoće biti tvrdokoran, ali ja se nadam da ću ga se kao i ti brzo rješiti.
Bog svima!
Nova sam, trudnica u 21 tjednu, umjetna oplodnja.
Imam problem pa molim za pomoć ako je netko imao isto.
Danas sam dobila nalaz urinokulture i piše ovako:
Proteus mirabilis 10na3 CFU/ml
Enterococcus sp 10na4 CFU/ml
Doktorici mogu tek u ponedjeljak a mene zanima koliko je to opasno za moju bebicu i kako lječiti......pomozite!
imam i ja jedan problem da ne otvaram novu temu.
leukocita imam 500, a normlano je do 10. sutra urinokultura. uopće ne znam kaj očekivat :/ sad sam 9,5 tjedana
leukociti su ti puno povišeni, meni su 75, urinokultura je bila sterilna i doktor je rekao da je to onda ok,
Nalaz urinokulture se čeka oko tjedan dana, u međuvremenu za svaki slučaj pij puno tekućine i čaj od brusnice, držim fige da je sve ok
nosim sutra ujutro urin odmah u zavod za javno zdravstvo, pa će brže rezultatim al da me frka - je![]()
Samo ispiri! Al nemoj brusnicu dok ne provjeris moze li u trudnoci.
ninochka biti će OK, vidjet ćeš..![]()
urinokultura sterilna :D e, al sad mi tek niš nije jasno. otkud onda leuk.esteraze 500 - od čega?
meni na to pitanje niko nije znao odgovoriti, kao valjda vaš organizam tako funkcionira u trudnoći, ak ti dobiješ neki pametniji odgovor javi, drago mi je da je urinokultura sterilna