Cure kinezi kazu da je bol u stvari puka poslijedica straha od boli!!! Ja sam se vodila tom mislju. A da sam panicarila!!! Ma ne pitaj! Dami se prva trudnoca nije dogodila nikad' se ne bih mogla odluciti da zatrudnim -- tako da znate da ima i gorih od vas. A te horor price s' poroda .... pa zene ih pricaju jer se onda smatraju vecim/boljim ... a one dobre i lijepe price se ne pricaju jer se ne smatraju posebim!!!!

Prvi otvaranje je kod mene trajalo sigurno nekih 12-tak sati, a drugo ni sat!!! Na pocetku je isto kao kad trebas da dobijes menstruaciju, onda se k'o malo dvoumis jel' ti ili nije ... kad' skontas da jeste onda te pune adrenalin da pojma nemas da boli Ali salu na stranu. Ovo je meni pomagalo:
Definitivno opustanje, zamracena prostorija, topla, lagana muzika ....
Kad' krenu bolovi ti imse prepusti, nek te nose i misli kako se svakim bolom put tvojoj bebi po mao siri .... sve ti je bliza. Koliko god to smijesno i nevjerovatno djeluje jako pomaze.
Jako pomaze i voda ... u vidu tussa ili kade. Ja bukvalno nisam osjecal nikakav bol.
Protiv bolova u ledjima pomaze masiranje. Sa svakim novim talasom centralna tacka bola u ledjima se spusta. Ako se zna pronaci u tom trenutku i pritisnuti automatski prestaje. Sad', ko to treba da ti radi!!! MM je takvim majstorstvom nalazio tu tacku da je to nevjerovatno!! Samo stavi ruke na moja ledja i onda pritisne nedje i bol k'o rukom odnesena. I dalje osjecas napetost u stomaku i sl, ali bola nema!!
Sto se disanja tice ... defiinitivno lagano ispustati vazduh (kroz nos ili usta kako ti odgovara, ali ako ispustas kroz usta lakze ti je kontrolisati). Sama od sebe onda dodje i potreba da udahnes duboko .... pa od pocetka!!!
Jako bitno da tokom poroda radis stvari koje te smiruju, nemas razloga da se nerviras i imas povjerenja u sebe i ostale oko tebe. Ako sumnjas da ces biti u stanju da cujes nesto, definitivno ti je potreban neko ko ce biti tvoje usi i oci u tom trenutku. Po meni je TM idealna osoba za to!!