Citiraj MOSTARKA prvotno napisa
Pa mozda me je i uhvatio velik strah jer sam daleko od svoje zemlje i mojih naj blizih.
Ja cu 30.11 napuniti 24 god. i dobit cu naj ljepsi poklon na svijetu svoga Luku.
Isto mi je nezgodno zbog tog jezika jer svaki put kad sam na UZV ili nekom blizem susretu do bebe, ja naprosto ne razumjem ama bas nista doktora kada mi prica a to je vjerovatno zbog uzbudjenja zato me je malo strah da mi se to desi i na porodu a to mi je prvi porod,velika nepoznanica i jos da se pocmem gubiti a ne razumjem sta mi kazu kako trebam i popucam da me nemogu sasiti.
Ma stvarno neznam sta je samnom sada i na trenutke se nemogu nacuditi same sebe i tolikog straha od poroda al sta cu, to je nesto jace od mene i gotovo.
Ne smatram se kukavicom zbog toga al ipak mislim da sam se previse preplasila.
Naravno nakon svih vasih odgvora i rijeci potpore moram vam priznati da ste me dobro ohrabrile i da nije vise u meni onaj ludjacki strah i HVALA vam na tome !
MM ce biti samnom na porodu i mislim da ce mi to dobro doci.
Takodjer sam uspijela nagovoriti moju baku koja ima 65 god. da mi dodje al zaista je dugo trebalo jer ju je strah aviona i do sada nikada nije putovala u njemu al ce doci za 2 tjd. i eto.
Sada idem napisati Luki pismo
Nisam još rađala, ali ne bojim se porođaja nimalo.
Svi mi znamo za bol - bolio nas je zub, glava, slomile smo ili uganule ruku - jel tako? I nismo nikad krepale od bola. ja dapače rijetko uzimam pain killere - provjerim kod dr. jel to neki bol koji ukazuje na neki ozbiljan problem - ako nije - fino se uvalim, mantram si nešto i čekam da prođe. Ako se braniš od bola i ako te boli - još će ti biti gore. Znači - nije bol problem, on je znak nečega.

E sad - ako znaš da bol koji ti se zbiva ne ukazuje ni na šta lošega - dapače, to je dobar bol koji pomaže bebi da izađe - jasno je da se ne trebaš bojati tog bola - on je tu, neće otići, ali jednostavno uroniš u njega, zatvoriš oči, dišeš - i istrpiš. Postoji teorija da je porođajni bol signal majci da ode na sigurno i posveti se rađanju djeteta, umjesto da nastavi kopat, tipkat ili nešto slično. Znači - totalno bezopasan i dobar bol

Porođajna bol ti nikako ne može naškoditi, jel tako

Misli na rađanje bebe, a ne na bol.

Druga stvar koja mislim da ti može pomoći - brže bolje nauči najvažnije riječi na francuskom u vezi poroda, dakle:

- trud
- otvorenost, otvorena
- brojeve (do 10 cm - koliko ti treba za izrazit otvorenost cervixa)
- cervix
- mišići
- disanje - duboko, plitko, površno.
- tisakaj
- stani
- odmori se
- sve je u redu
- carski rez
- dajte mi vode, ugasite svjetlo,
I dopuni sama rečenicama i frazama koje misliš da će ti trebati.

Možda ima cura koje znaju francuski pa ti to mogu napisati (s izgovorom ) - ako ne - ima to na netu.

I treća stvar - pročitaj sve o porodu, faze, stupnjevi, što se kada zbiva, budi informirana, čitaj priče s poroda - ima toga na netu na svim jezicima.

Nakon deset priča činit će ti kao da sve živo znaš. I znaš - ono najbitnije je u tebi - instinkt i mudrost ženskoga tijela i tvoje ljubavi za bebu. Oplođeno sa znanjem - to je sve što ti treba.

Drži se i ništa se ne boj. Napravit ćeš sve što možeš (i sve što trebaš), beba će napraviti svoj dio, doktori su tu da ti pomognu (oni znaju svoj posao) i još ako vjeruješ u Boga - da je i on tu da ti pomogne (slobodno se moli za vrijeme trudova ). Zapravo si među najzaštićenije žene na svijetu - ženama sa razvijenoga Zapada. Zato - budi zahvalna da je to tako i prepusti se najvećem čudu koje ćeš doživjeti.

Uz tebe smo i sve mi sa ovom foruma!