http://www.vecernji.hr/newsroom/news...67334/index.do

Vijesti Hrvatska

22.03.2007 18:20

SUDSKI APSURDI Sutkinja izrekla presudu majci koja nije plaćala alimentaciju za sina
Alimentacija za 18 godina - 20 lipa!
Autor VANJA SMILJANIĆ

Za osamnaest godina neplaćanja alimentacije moja majka platit će odštetu od 20 lipa! Razlog tom smiješnom iznosu navodno je to što moj otac nije na vrijeme to prijavio sudu, ali i što njezin obvezan dug, koji je iznosio 50 tisuća dinara, nije pretvoren u kune kaže razočarani Bruno Kaurinović, osamnaestogodišnjak iz Novske.

Presuda iz veljače
Iako je presudu još 20. veljače izrekla sutkinja Općinskog suda u Sisku Mirela Sladić, rješenje još nije dobio.

Odlučio sam pokrenuti privatnu tužbu, ali ne mogu dok od suda ne dobijem rješenje. No, sutkinja Mirela Sladić to još nije napravila. Čini mi se kao da upravo ona "kuha" taj slučaj. Jer, nakon što je sudski postupak pokrenut u svibnju 2005. godine, ni otac ni ja nismo dobili poziv za sud.

No, kad sam otišao u kutinsko Općinsko državno odvjetništvo i upitao zašto se s time odugovlači, poziv za prvu raspravu dobili smo za samo 15 dana. Očito je sutkinja bila upozorena, inače tko zna kad bi nas pozvala kaže Bruno.

Njegova majka Božica Grbavac na sudu se pojavila samo jedanput, i to nakon opomene pred privođenje. Na ispitivanju vlastitoga sina i presudi nije se pojavila. Kako doznajemo, branila se lošim imovnim stanjem te tvrdila da nije istina da sinu nije nikada ništa dala.

Život na visokoj nozi
Ako ona smatra da je u osamnaest godina dovoljno dati vlastitu djetetu nekoliko komada odjeće, 800 kuna i dva bona za mobitel, onda to mnogo govori o njoj kao osobi. Žao mi je sina jer vidim koliko je razočaran ishodom cijelog slučaja.

No, slažem se s njim da nas je tijekom cijelog procesa sutkinja Sladić na neki način zaustavljala. Moj pokušaj da kažem kako je moja bivša supruga živjela na visokoj nozi u Zagrebu, putujući i zabavljajući se po svijetu, sutkinja je glatko odbila. Nije čak željela ni da se to unese u zapisnik jer "to nije relevantno".

Rečeno mi je da sam trebao još početkom devedesetih godina početi sudski spor s bivšom suprugom jer bi u tom slučaju i odšteta bila primjerenija. No, ja sam tada bio profesionalni vojnik, godinama bez godišnjeg odmora, sam s malim djetetom.

Nije mi bilo ni do čega, a kamoli do povlačenja po sudovima. Ova presuda šalje potpuno neprimjerenu poruku očevima i majkama koji ne plaćaju alimentaciju kaže Drago Kaurinović .

čeka se pisano obrazloženje sutkinje
Sudski proces protiv majke zbog neplaćanja alimentacije u Hrvatskoj je rijetkost, a još je rjeđa presuda kojom je majka dužna za osamnaest godina nebrige o djetetu platiti odštetu od 20 lipa. Što je navelo sutkinju da izrekne takvu presudu, nismo uspjeli doznati, ali kada stigne pisano obrazloženje, bit će puno jasnije. Za osamnaestogodišnjaka o kojemu se majka nije brinula zacijelo je bilo ponižavajuće čuti usmenu presudu tog neobičnog sudskog spora koji zacijelo neće završiti na prvostupanjskoj razini.