Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 54

Tema: Terapija nakon operacije endometrioticne ciste

Ogi

Početno Terapija nakon operacije endometrioticne ciste

Pozdrav svima na forumu,

Moja devojka je pre nesto malo vise od mesec dana operisala endometrioticnu cistu na desnom jajniku... KLASICNOM metodom... bila je oko 6cm velicine, Ca 125 je bio 62... na drugom jajniku je bila neka obicna cista, corpus luteum valjda, dosta manja, pa je u isti mah i ona otklonjena. Da napomenem jos i da ona nije imala ama bas nikakve simtome pre operacije, cista je utvrdjena rutinskim UZ pregledom... bile su i neke tri "tackice" mimo jajnika i one su sprzene prilikom operacije...

Sada se ona lepo oporavila ali ono sto mene izludjuje i ono sto mi unosi nemir je TERAPIJA... Dakle, po savetu doktorke, resili smo da budemo na kontraceptivnim Yasmin tabletama sledecih 6 meseci NON STOP kako bi se jajnici umirili... znaci, poenta toga jeste da menstruacije NEMA u tom periodu... posto se endometrioza "hrani" krvlju i upravo buja od menstruacije koliko sam razumeo...

Medjutim, sa terapijom nije moglo da se pocne pre nego sto su stigli rezultati sa histopatologije... u medjuvremenu, dva dana posle operacije, ona je dobila menstruaciju... prvo smo mislili da je to neko drugo krvarenje ali je izgleda ipak bila menstruacija... onda nam doktorka kaze da se tablete uzimaju prvog dana menstruacije... znaci, morali smo da sacekamo da pocne JOS JEDNA menstruacija... to mi odmah nije bilo jasno... zasto mora da se dozvoli da prodju DVE menstruacije ako je poenta terapije da NEUTRALISE istu??? STvarno ne razumem!!! Plasim se da bas u te dve menstruacije moze da se vrati NE DAJ BOZE i onda sta nam znaci narednih 6 meseci sto cemo da smirujemo jajnike? I ajde to sam nekako i preziveo ali sada mi devojka kaze da joj menstruacija ne prestaje vec vise od 10 dana, kaze ima malo a doktorka nam kaze da je to normalno i da je moguce da ce to da se desava citav prvi mesec... ok, ja sam procitao negde da je to moguce kada se pocne sa uzimanjem kontaceptivnih tableta, ali opet pitam kako je dozvoljeno toliko krvarenje ako je poenta da njega uopste ne bude???

Zahvaljujem se unapred na potencijalnim odgovorima i jos da kazem da kada sam bio najvise izbedacen od citanja raznih strasnih stvari o endometriozi, na ovom forumu sam nasao informacije da to i nije toliko strasno i da zene zatrudnjuju i pored toga, konkretno nasao sam dosta devojaka koje su upravo zatrudnele i imaju decu i pored tih problema.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ogi, da, to je rel. standardna terpaija za endometriozu, ne znam točno koje tablete i koliko mjeseci, ali nije ništa nečuveno. Ajde postaj ovo na Potpomotgutoj, dobit ćeš svu hrpu odgovora. Nadam se i da ste se javili nekome od MPO-ovaca, tj. stručnjaka za neplodnost... Ovisi sve koliko traje problem i koliko imate godina. Žene zatrudnjuju i s endometriozom, ali antibebi smiruju endometriozu, nakon operacije se klasično preporučuju. Pejstaj na Potpomognutoj, doći će ti vjerojatno hrpa odgovora, a možda i neko tko se operirao kod vas i ima iskustva gdje i kako. Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

I da, pričale su cure da nakon laparaskopije dođe do jačeg krvarenja. Pejsaj na Potpomognutoj, to ti je reference mjesto number one za sve gino probleme. A možeš i posearchat taj podforum s ključnim riječima "endometrioza", "laparaskopija" itd Ima cura tamo koje su, na žalost, na tome magistrirale i doktorirale .

Ogi

Početno

Hvala na brzom odgovoru, stvarno nisam znao gde da postavim ovu temu i na kraju mi se ovo cinilo kao najpogodnije mesto... Molio bih admina/moderatora da premesti moju temu u tu sobu i da obrise duplu temu koja je nestala kao posledica lose veze. Hvala unapred.

Dakle, Ina, u redu je ako je to standardna terapija, znam ja to, verujem ovoj doktorki ali me strasno interesuje da mi neko sa medicinskog stanovista objasni kako je moguce ovo sto sam pitao... dakle, jedan ciklus je prosao PRE terapije a drugi je u toku a cilj terapije je upravo izostanak ciklusa!

Inace, ne znam ko su MPO-ovci, ali pu, pu, daleko bilo, ne daj Boze da imamo problema sa neplodnoscu, mi nismo jos ni pokusavali, ja imam 28 godina a ona 27 ali posto je doktorka rekla da se posle terapije bacimo na pravljenje bebe i posto sam citao da je to najbolji lek za endo onda ce tako i biti, dakle, krajem godine, kada se zavrsi terapija i kada se ustale 2-3 normalna ciklusa, bacamo se na stvar! Verovatno ne bi smo to tako brzo ni radili jer ja jos uvek nisam resio neke zivotne probleme koji bi mi omogucili da zivimo zajedno, da se vencamo... ali posto je zdravlje u pitanju i potomstvo, bez obzira na sve cemo raditi onako kako nam se kaze i onako kako je najbolje.

Znam da se spominje i neki Zoladex ali nasa doktorka nije bila za to a i uzasno je skup...

Ogi

Početno

Citao sam, sve sam to vec citao samo nije imala laparoskopiju nego KLASICNU operaciju, to nam je preporuceno kao bolje resenje gde moze lepse da se "ocisti" i sastruze cista, moze lepse da se vidi, da se manipulise tokom operacije i da se pregledaju i neki drugi organi...

P.S. Zasto ne moze da se edituje poruka?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ogi, postove može editirat samo administrator. Savjetujem vam da poslušate savjet doktorice, ali bez obzira kakva operacija bila - klasična ili ne - javite se na Potpomognutu, znam sigurno jedno 4 forumašice koje to čitaju, imaju endometriozu, operiravale se, dobivale terapije, a taj podforum se čita ko' lud - svake minute neko pejsta nešto, ono - postaviš pitanje u ponoć, evo 4 odgovora zum-zum-zum u roku od 10 min doslovno... Publika je ogromna, i ubij' me ako vam se do kraja dana ne javi barem 6 žena s detaljnim informacijama a propos endometrioze i terapije.... Sad, koji put je malo previše detalja , ali go there i sve ih pitaj, jer ja ipak nemam s endometriozom neposrednog iskustva. Kad prestanete s terapijom - odmah na bebu, ako bude problema tipa 6 mjeseci do godinu dana ništa, ne časite časa... Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ajmo cure s endometriozom, pomozite Ogiju s vašim odgovorima !

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ogi, ne znam točno što te zanima.
    Svakako, i ja sam operirala endometriozu (laparoskopski), nakon toga sam 6 mjeseci pila Cileste (kontracepcija), pa smo onda pokušali napraviti bebu - i ništa, onda smo otkrili i asthenozoospermiu kod MM, pa bili na IVF-u, pa muku mučili s bakterijama i, da skratim, sad me naš mali bebac lupa po stomku cijelo vrijeme.
    Dakle, samo hrabro naprijed i sve će biti u redu. I naravno - nema čekanja.
    Što se tiče krvarenja, tu ti ne znam pomoći - ja sam počela s tabletama odmah slijedeći dan nakon operacije, tako da uopće nisam ni krvarila (tek nakon 28 dana).
    Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ogi, ne znam da li cu ti uspjeti pomoći sa svojim iskustvom, ali probat ću.

Dakle, ja sam također operirala klasično endo. cistu, te su mi taj jajnik koji je bio zahvaćen odstranili.

Obično se operacija izvodi prije sredine ciklusa, dakle prije 14 dana iza posljednje M, tj. mora biti prije ovulacije.
    Koliko sam shvatila tvoja djevojka je očito operirana poslije O jer je imala žuto tijelo, pa je normalno za očekivati da je nedugo nakon operacije dobila M.
    Meni operacija nije poremetila ciklus te sam nekih 28 dana nakon posljednje M dobila istu. Međutim, iako sam počela piti anti-bebi prvi slijedeći ciklus (jer je takva terapija i meni preporučena) već na prvom kontrolnom uzv nakon operacije otkrivena je endo. cista na drugom jajniku.
    Pa je cijela priča nakon tri godine završila ponovno na isti način tj. operacijom.

Endometrioza je jako teška i nepredvidiva bolest i nadam se da ćete nakon 6 mjeseci kontracepcije (koja se preporučuje zbog operacijskog reza, tj. dok isti ne zaraste) uspjeti iz prve!
    Moj savjet je, ako je to vama moguće, odmah prvi mjesec nakon prestanka uzimanja kontracepcije, probati raditi na bebaču.

Želim vam puno sreće i nadam se da će cijela priča sretno završiti bez potrebe za korištenjem jedne od metoda potpomognute oplodnje (MPO).

Sretno

Ogi

Početno

Ufff, hvala vam devojke na odgovorima... koliko me je Mara ohrabrila toliko me je Zara ubila u pojam, naravno ne namerno...

Maro, evo jos jednom cu da forumulisem pitanje... posto je cilj terapije da ne bude krvarenja kako to da je morala da prodje jedna m. (znaci krvarenje) a sada je u toku i druga i to VEOMA produzena (opet krvarenje). Ne shvatam koja je poenta terapije ako se PRE prestanka krvarenja od DVA krvarenja koja su bila desi nesto lose, ako se ponovo cista pojavi na jajnicima od te krvi... razumes? Da li je prosto produzeno krvarenje normalno u prvom mesecu kako kaze nasa doktorka?

Zara, moja devojka je operisana PRE 14 dana od poslednje m. ali je dva dana posle operacije imala neko krvarenje koje je trajalo par dana za koje je ona ustanovila da je to bila menstruacija (ocigledno prevremena ali kako doktorka kaze - normalna stvar posle operacije) i posebno zato sto je tacno 28 dana posle toga dobila ponovo tu menstruaciju koja i dalje traje...

Dakle, tablete se moraju piti OD PRVOG DANA CIKLUSA i to mi je jasno da tako mora ali mi nije jasno to da one i tada ne sprecavaju krvarenje nego se ono nastavlja i upravo moze da se desi ono sto se desilo Zari!!! Katastrofa, ne znam sta drugo da kazem.

Posle koliko vremena si bila na UZ pregledu, Zaro? Nama je receno da dodjemo mesec dana posle pocetka terapije. Doktorka je maksimalno konzervativno operisala, u smislu da nije puno jajnika sastrugala (zdravog tkiva) i kaze da je sve ostalo u najboljem mogucem redu (iako se ja plasim za jajovode jer ona ne moze da vidi iznutra iako kaze da su i oni ok). Kaze da ne bi trebalo da se ponovo javi, bas kaze ako smo baksuzi...

Inace, ona sada pije sve moguce i nemoguce za imunitet jer neki kazu da je endo i sa time povezana a ima slab imunitet, preko aloje, revite, propolisa, multivitamina, mleca...

Inace, da li vrednost Ca moze da ukaze na to da li se radi o pocetnom stepenu bolesti ili ne? Sta moze da ukaze na to? Da li moze da ukaze to sto nije imala ama bas nikakve simptome? Ono, zabole je jajnici po nekad ali nista sto se ne desava i drugim devojkama, imala je urednu menstruaciju sa normalnim bolovima, nije bilo bola prilikom odnosa, znaci sve ok...

Reci mi Zaro, ako su ti odmah nakon operacije nasli novu cistu, zasto je proslo 3 godine do sledece operacije? To i mene zanima, da li je moguce resiti problem dok je jos u pocetnom stadijumu nekim tabletama, lekovima, bilo cime a da nije ponovo operacija!?

Sta se desilo sa tobom na kraju sto se tice trudnoce?

Inace, odmah nakon terapije cemo se baciti na posao mada nam doktorka kaze da sacekamo 2-3 meseca da se m. ustali... inace, kazu nam da smo "mladi" i da imamo vremena da sve probamo i uradimo sve sto se moze...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ogi žao mi je

Nadam se da će ti poslije ovog posta biti lakše.

Htjela sam ti opisati svoju situaciju kako bi vam pomogla. Možda sam ja ekstreman primjerak pa ne trebaš misliti odmah da će se to i vama dogoditi.
    Meni se nažalost dogodilo

Išla sam na prvu kontrolu mjesec dana nakon operacije i tada su već vidjeli novu cistu. Pošto je operacija dosta teška sama po sebi pokušavali su tri godine tabletama i punkcijama cisti "spašavat" drugi jajnik.

Na kraju kad ciste dr. više nije mogao punktirati (jer je očito sadržaj bio pregust) dr. se odlučio na drugu operaciju, kako bi mi ostalo što više zdravog tkiva jajnika.
    Za utjehu, nakon toga sam promijenila dr. i ovaj slijedeći mi te ciste drži pod kontrolama tabletama i bitno je da više ne rastu, još su tu, ali ne rastu i ne rade probleme. Od zadnje operacije je prošlo već punih 6 godina i za sad nije kritično.

Dakle, ipak se tabletama endo. može držati pod kontrolom, ja očito nisam imala sreće između te dvije operacije, ali za sada je ok.

Trenutno sam na kontracepciji, ali dr. preporuča IVF. Kako sam već tri puta bila, nažalost bezuspješno, nadam se da će 4. put biti sreća.
    Inače pročitala sam na ovom forumu da je jednoj curi nestala endo. od čaja marulje i vrkute, pa možda ne bi bilo loše da to tvoja djevojka počne piti (ali kad prestane piti kontracepciju).

Prema vrijednost Ca125 mislim da se ne može odrediti stupanj endo. ali povećana vrijednost ukazuje na mogućnost postojanja bolesti. Stupanj se može utvrditi samo UZV i operacijom.

Nadam se da ti je sada lakše jer mi je žao ako si krivo shvatio moj raniji post. Nije mi bila namjera "ubiti te u pojam", već ispričati svoje iskustvo kako bi možda nekome pomoglo da ne mora prolaziti isto što i ja

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bok Ogi,
    evo još jedna sa dugim endometriotičnim stažom. Ja sam do sada imala 2 laparoskopije, oba puta su ciste bile oko 5 cm. Prvi put nisam nakon operacije dobila nikakvu terapiju, a drugi put sam odmah nakon operacije počela piti Proveru koja je kao trebala sve smiriti i spriječiti da se napravi nova cista. Međutim, meni se već nakon 2 mjeseca pojavila nova cista na tom istom jajniku. To je bilo prije dvije godine, i ta je cista sada isto oko 5 cm. Zadnje 3 godine hodam na IVF, ali još nema trudnoće.
    Kod mene je endometrioza jako progresivna, i praktički svaki put kad idem na uzv, ne znam što me čeka. Nije kod svakog tako, i iskreno se nadam da kod vas neće biti, ali ono što bi vam ja preporučila ako imate mogućnosti je odmah nakon terapije raditi na trudnoći.
    Nažalost, koliko ja znam nekog lijeka za endometriozu nema, kontracepcijskim pilulama se to stavi malo u mirovanje, ali se bolest ne liječi. Ja isto pokušavam malo sa alternativom: homeopatija, čajevi, prehrana i čini mi se da sad neko vrijeme ciste ne rastu.
    Sretno!

Ogi

Početno

Ne, Zara, nisi me ubila u pojam licno ti nego cela ta prica. Ako je tako, tako je, nema tu sta i ti nisi kriva za to. Evo je i Mina sada... znaci, rekao bih da je sve beznadezno... postoji li jedna jedina osoba kojoj se to nije vratilo? Da li znate takvu? Da li je iko zatrudneo prirodnim putem i pored toga??? To je jedno kolo iz koga nema izlaska... jednom kada udje covek u to, gotov je... lekari citavog zivota, pretrage, bolnice, operacije, sve pare i svo vreme das za to... zivot ti se pretvori u bolest... a to nije zivot... sanjas to...

Te punkcije su zeznute koliko sam cuo jer se sadrzaj moze prosuti van ciste pa se onda moze napraviti jos veci uzas...

Reci mi samo kako znas da ne prave probleme? Zasto onda ne mozes da zatrudnis? Kakve uopste probleme one stvaraju za zacece? To se ne zna... da li zapusavaju jajovode ili sta? Znam da moze i to... ali evo ti kazes da ti ne prave probleme... ali ne mozes da zatrudnis...

Stvarno ne znam sta su marulja i vrkuta, mozda mi imamo neki drugi izraz za te biljke!? :? Ona sada pije stvarno svasta... za jacanje imuniteta...

Koliko sam shvatio, kao i u svakoj bolesti, dobro je ako se otkrije na pocetku... onda je veca verovatnoca da se nece vratiti... i manje problema pravi... zato me zanima... kako da ocenim u kom je stadijumu bolest...

Ne znam samo zasto nam je doktorka rekla da se to nece vratiti, kaze ako smo bas baksuzcine onda hoce... iako sam joj lepo rekao da ne prica sa mnom kao sa idiotom jer nisam klinac nego da mi lepo kaze... ja ovde vidim da je sve beznadezno...

@Mina1 Znaci, ti tu drugu cistu jos uvek nisi operisala? Ne znam, sad' sam stvarno jos ocajniji nego sto sam bio (a nisam bio ziv maltene) posle svega procitanog... nije mi jasno zasto i kako ona utice na zdrav jajnik, zbog cega smeta i ne dozvoljava trudnocu... a koliko sam shvatio, ni medicina to ne zna... najgora moguca bolestina nas je zadesila... pa bubreg bih dao i jedno plucno krilo, samo da nemam problema sa reprodukcijom... jer mi je to uvek bilo u podsvesti... i sada je bukvalno moja najgora nocna mora postala stvarnost...

A devojci ovo ne smem ni da pokazujem... ona pojma nema... ne voli ona ove internet varijante... ja kao sto vidite kada me nesto zanima, zelim da saznam sve do najsitnijeg detalja... a ona nije takva... ona radi ono sto joj doktorka kaze i to je to... zdravo za gotovo...

Hvala vam obema u svakom slucaju...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

BTW, Ogi, Pčelica Mara je zatrudnila prirodno, između IVF-ova tj. čekajući postupke . Nije ti ta endometrioza tako strašna, ali da je zezancija - je, ali opet ja ponavljam svoju idiopatsku tužaljku - bolje vam je znat protiv čega se ev. borite, mladi ste, vjerojatno vam ni neće trebat MPO, ali nemojte zapustit doktore ni puno čekat ako se prirodno ne dogodi. Znači - 6 mjeseci do max godinu dana nakon prestanka pijenja antibebi ako ne bude ništa (puj-puj), vi do doktora.

Ogi

Početno

Ma sve je to ok ali meni ovo krvarenje i dejstvo pilula uopste nije jasno, izgleda da niko ne zna da da "strucan" odgovor na to. Koji djavo pije pilule ako krvari!?

Mara je pocela da pije pilule odmah posle operacije, ni to mi nije jasno kako je moguce jer pilule moraju da se piju od prvog dana ciklusa! Doktorka mi je objasnila da bi doslo do nekog haosa u organizmu ako bi pocela da ih pije u sred ciklusa...

Sve to izgleda ok ovako ali kada se procitaju ovi postovi sve deluje daleko beznadeznije...

Evo, ona je opet prehladjena i kaslje a razbijala se mesec i po dana od pijenja raaaznih stvari za jacanje imuniteta... ma kada neko ima los imunitet onda je to kraj, nista ne moze da ga ojaca...

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Ogi, ima slučajeva da se i prirodno ostane trudan sa endometriozom, i da se ne pogoršava, sve ovisi koliko je jaka. Moja prijateljica je sa dosta gadnom endometriozom, i nakon uspješnog IVF-a u kojem je dobila blizance, ostala prirodno trudna. Sa mnom na zadnjem IVF-u je također jedna cura ostala trudna, a to joj je bio prvi pokušaj i imala je samo jednu js. Znači, nije sve tako crno. Ali, ja ti iskreno pišem o svojoj situaciji jer bih ja voljela da je meni netko iskreno na početku kad mi je tek otkrivena endometrioza rekao šta mogu očekivati, a ne da su me zavlačili, govorili mi da sam mlada, neka pokušavam prirodno ostati trudna...... Da sam onda znala da endometrioza može tako pogoršati stvari, onda ne bi čekala 2 godine da odem na prvi IVF, nego bi nakon 6 mjeseci već krenula. Eto, samo zato. Stvarno se nadam da nećete imati problema, ali mislim da je konkretno u slučaju endometrioze ipak dobro znati da ukoliko stvari ne krenu kako treba, ne treba gubiti vrijeme.

Pitao si me za ovu cistu koju nisam operirala. Ja sam do sada operirala 2 ciste, a ovu koju sad imam mi još ne žele operirati jer smatraju da nema neke koristi od ponovne operacije budući da mi je taj jajnik već jednom operiran, a i budući da mi je ta cista zahvatila skoro cijeli preostali jajnik, najvjerojatnije kod slijedeće operacije jajnik ide van, pa to žele malo odgoditi.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ogi, slažem se u potpunosti s Minom.

I ja sam ti svoje iskustvo ispričala samo da bih znao što se može očekivati u najgorem slučaju.
    Iako i ja znam cure koje su jednom operirale endo. i više im nije stvarala probleme te su odmah nakon operacije bez problema ostale trudne.
    Nadam se da ćete i vi biti jedni od tih.

Meni ciste ne rade probleme u smislu da više ne rastu pa ne ugrožavaju jajnik, te ne moram ići na punkcije ili ev. operaciju već samo na redovne kontrole. Ali trudna ne mogu ostati, iako.... nikad se ne zna

Koliko sam ja shvatila ciste na jajniku, i to ne samo endo. već bilo koje vrste, ometaju ovulaciju na način da jajnik ne može stvoriti kvalitetnu jajnu stanicu. I u tome je cijela priča, osim što naravno endo. zahvaća i jajovode pa je moguće da i oni nisu prohodni, što je još jedna prepreka začeću.

Sretno

Ogi

Početno

Pa dobro, Zaro, da li ti i dalje pokusavas nesto, ima li smisla pokusavati ista vise u tvojoj situaciji?

Razumem da cista smeta ovulaciji ali ocigledno da smeta nesto i kada se te ciste operisu i uklone... u stvari, ako ne postoji cista onda prakticno ne postoji ni bolesti jer endometrioza je proces stvaranje ciste... to je uzrok... izlazak matericne sluzokoze iz materice...

I dobro, sve u svemu, vi kazete da je ova nasa terapija u redu iako niko ne zna da kaze zasto je to tako?

Da li na forumu postoji neki ginekolog koji bi mogao da da strucno misljenje u vezi ovoga?

iva_luca avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ogi,
    Nemam pojma o endometriozi i svim dubiozama koje iz toga proizlaze.
    Ali, imam frendicu koja je s endomertiozom rodila sina, a tri godine kasnije dvojčeke! Sve to prirodnim putem.
    A prognoze su joj bile - možda!! uz MPO.

Malac

Početno

Cao Ogi, ja sam operisala klasicno endometriozu u Novom Sadu. Bez simptoma, ogromne ciste, CA 125 mnogo preko sto. Moj lekar je savetovao Zoladex (doduse pre 2.5 godine) i meni je izgleda pomogao jer nema novih cisti. Nisam krvarila dok sam ga primala a pocela sam odmah posle operacije. Trudnoca jeste najbolji lek i ja sad cekam blizance ali nakon IVF-a. Naravno da moze i prirodno ako jajovodi nisu zacepljeni, ali ja nisam htela da cekam godinama pogotovo sto nakon Zoladex-a treba vremena da se ciklus nortmalizuje. Mozda da pitas doktoricu zasto ne Zoladex. Sretno

Ogi

Početno

@iva_luca Hvala, lepo je znati da ima i takvih slucajeva!

@Malac Spominjala je ona nama Zoladex ali je IPAK rekla da je ona vise za kontraceptivne tablete... sto je nama na neki nacin i odgovaralo jer je Zoladex k a t a s t r o f a l n o skup, prosto neverovatno nesto... ok, da je moralo tako naravno da bi smo platili sve sto treba ali nismo uzeli tablete zbog para vec zato sto nam je ona njih preporucila, nije rekla da je to losija varijanta...

A mene zanima KADA si tacno pocela da uzimas Zoladex i da li si imala i jednu jedinu menstruaciju posle operacije? Ne znam da li on mora da se uzima svakog prvog dana ciklusa kao tablete...

Da li su ti oba jajnika ostala i da li si pokusavala da prirodno zatrudnis?

Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zoladex depot ili Decapeptyl depot najvjerojatnije može dobiti na teret osiguranja uz pomoć kvake 22 - da ju njen doktor svaki mjesec uputi na "bolničko liječenje" jer je sigurno na listi lijekova u bolničkom liječenju, bar je tako u Hrvatskoj. Ovaj lijek bi vam garantirao potpunu supresiju rada jajnika i izostanak menstrualnog krvarenja, zapravo bi je uveo u pseudomenopauzu (koja je reverzibilna, i menstrualni ciklus se vraća mjesec nakon prestanka uzimanja terapije). Obzirom da je imala laparotomiju, ne preporuča se trudnoća 6 mjeseci iza operacije, i u tom roku bi bilo dobro biti u pseudomenopauzi. Jel ima šanse da se nekako snađete za lovu ako ovo s bolnicom nije moguće? Da pogledate malo cijene u Mađarskoj? Adekvatna terapija u ovom trenutku možda znači da ćete izbjeći problem neplodnosti, a neplodnost je skopčana sa 10x većim troškovima nego 6. mjesečna terapija analozima GNRH. Kako bilo, držim fige da sve prođe u najboljem redu.

P.S. Ako surfaš po američkim stranicama, upiši LUPRON + ENDOMETRIOSIS

Malac

Početno

Da, Zoladex se u Srbiji moze dobiti besplatno u bolnici (bar je moglo pre dve godine). Ja sam samo prvu ampulu kupila jer nisam znala. Prvu ampulu sam dobila pre prve menstruacije, mislim desetak dana po operaciji. Raspitajte se ponovo kod vase doktorice. Ja sam primila 4 ampule, posle je trebalo par meseci da se sve normalizuje. Meni su odstranjeni delovi oba jajnika. Nisam htela da proveravam prohodnost jajovoda vec sam se prijavila za IVF. Pre toga smo pokusavali oko pola godine. Nidsam htzela da gubim vreme buduci da su postojale velike sanse da imam problema a da se endometrioza cesto i vraca.Doduse, mismo malo stariji od vas.

Ogi

Početno

Znate sta, gotovo je sada... terapija je pocela, kasno je sada za bilo kakve promene... totalno ste me sada zbunili, mislim ne mogu da verujem da bi nam doktorka koja ju je operisala rekla nesto sto nije dobro... znaci bukvalno cu je ubiti bude li se desilo da zbog njene greske bude nekih problema...

Malac, samo mi nije jasno da li se taj Zoladex da BILO KADA pa na 28 dana, ocigledno je tako bilo u tvom slucaju. Ti si IVF odradila u onoj besplatnoj varijanti u Beogradu? Inace, prilikom svake operacije ciste mora malo da se odstrani jajnik... malkice...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Sorry što se nisam prije javljala, a vidim ti se Ogi jako brineš. Lijepo od tebe
    Savjetovala bi ti da sada prije svega budeš uz svoju djevojku, da budeš jak i ne pokazuješ joj koliko si zabrinut. Meni je hrabrenje i optimizam mog muža stvarno puno značio i dok sam bila u bolnici i poslije.
    Što se tiče pilula - inače se stvarno počinju piti na početku ciklusa (kad se koriste za kontracepciju), ali mislim da je većini cura ovdje preporučeno da ih počnu uzimati odmah iza operacije (kada se koriste kao terapija).
    Ne trebaš se brinuti oko toga koje pilule pije, važno je da se jajnici umire, tj. nema ovulacije pa nema ni većeg krvarenja. To što tvoja cura dosad toliko krvari mi izgleda kao čišćenje nakon operacije (i meni je prvo krvarenje nakon pilula bilo dosta gadno, a već slijedeće nije).
    Endomertioza je povezana s imunološkim problemima i osim što mehanički sprječava začeće, može ometati i samu implantaciju. Možda vam stvarno ne bi bilo loše naći nekog dobrog homeopata i piti kakve biljne čajeve (vjerujem da to nikako ne može škoditi). Ipak, mislim da ne postoje čajevi od kojih ciste tek tako nestaju, najbolje je to kirurški odstraniti (ašto ste već i obavili).
    Nadam se da sam te malo umirila. Znam da ti je sad teško, ja sam godinama živjela u strahu da mi se boleština ne vrati i poznat mi je taj osjećaj. Ali, nije se vratila, ostala sam prirodno trudna i sve je OK. To zaista od srca želim i vama.

I da, moj doktor mi je rekao da većina žena s endometriozom dobije djecu, neke lakše, neke teže... A ja znam i curu kojoj se endometrioza vratila pa ipak sad uskoro treba roditi svoju čudesnu bebu. Zato, ne dajte se, volite se i bit će sve u redu.

Ogi

Početno

Ma... nisam ja taj tip da ja sada kao tapsem nju po ramenu i pricam kako ce sve da bude super... a u sebi se plasim da nece... a i ne volim da ja znam sve o ovoj prokletinji a da ona ne zna ni upola toliko... zaboli me kada cujem kako onda misli da to nije nista strasno a onda ja procitam ovde svasta... bas sam joj preksinoc pricao ovo sto sam ovde procitao jer nisam mogao da izdrzim i ispao je haos, plakanje, depresija... uzas... tako da ja covek za podrsku definitivno nisam... a nisam ni optimista u zivotu generalno...

Nama je doktorka rekla da bi u organizmu ispao neki haos da je uzela pilulu u sred ciklusa... jednostavno, to tako ne ide... a i konsultovao sam se sa jos jednim on line ginekologom i receno mi je da je terapija sasvim ok i da ova pocetna krvarenja nisu opasna... da se ne brinem i tako... u krajnjem slucaju, nismo smeli da ih pijemo pre histopatoloskog nalaza, kapiras? Znaci, tek tada smo saznali da je to sigurno to! A jedno krvarenje je do tada vec proslo... ovo sto sada produzeno krvari to se zove intermenstrualno krvarenje i nije opasno i prolaznog je karaktera...

E sad, nije mi jasno zasto zasto je i ta corpus luteum cista otklonjena ako je to normalna struktura janika? Razumem da se nije unapred znalo sta je ali da li se to moglo videti za vreme same operacije? Sada je verovatno i sam taj jajnik malo "sastrugan" i samim tim ostecen.

Inace, vec sam zapisao da kupim tu famoznu vrkutu, marulju i vitex.

Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Čitam sad ponovo... pa čuj, vidite s dr kad je prvi mogući termin za trudnoću - i najbolje ići odmah na nju (mislim u prvom realno mogućem terminu) obzirom da nije bilo drugih značajnih žarišta osim endometriome na jajniku. Da li ste vi spremni na to da idete bez odgađanja na trudnoću? (mislim nakon nekoliko mjeseci, koliko već odredi dr).

Ogi

Početno

Spreman sam SADA da odem u neku sumicu/lift/automobil (jer jos uvek nemamo uslova, citaj ne zivimo zajedno) i da odradim sve sto je u mojoj moci!

Naravno, nasa doktorka nam je rekla da nakon zavrsetka terapije sacekamo 2-3 meseca da se ciklus ustali pa onda a od ginekologa preko interneta sam dobio informaciju da cak ne moramo toliko ni da cekamo nego 1-2 meseca... ma uradicu sve sto treba, bukvalno... kada su ovakve stvari u pitanju uopste ne pravim pitanje da li imamo uslova, da li sam zavrsio fakultet, da li smo se vencali... nisam lud da cekam pa da se posle pogorsa situacija... nadam se da cu odraditi jednu jedinu stvar u zivotu koja me sputava da ostvarim sve ovo gore navedeno (citaj da uzmem diplomu) i da ce onda sve krenuti svojim tokom... imamo gde da zivimo, svakako cemo se uzeti itd. Ma ni ne mora uvek sve da ide dosadnim, ustaljenim tokom, zar ne?

Bile su i neke tri "tackice" na perineumu (valjda se tako zove) i to je sprzeno...

orhideja

Početno

Evo i moje price i nadam se da ce te me saslusati!Imam 29 godina,nisam radala ni abortirala,sada zelimo bebu,ali...Prije dva mjeseca na redovnom ginekoloskom pregledu mi je otkrivena cista na lijevom jajniku koja je bila oko 5cm,sumnja endometrioza.Preporucena opracija.Oprisala sam se,ali zbog ruznog polozaja ciste i dvije manje na istom jajniku,odstranjen mi je lijevi jajnik u potpunosti i potvrdena endometrioza.Nigdje je vise nije bilo.Prvu mensruaciju dobila dva dana poslije operacije.Radena laparptomija.
    Sa drugom koja je bila na vrijeme,ali bukvalno vrlo oskudna,pocela sam piti pilule Yamin.MOja doktorica misli posto mi je jajnik otklonjen u cjelini,nema zarista da mogu piti pilule sa prestankom,znaci da dozvolim da dode do krvarenja.Kao bit ce oskudno i od tog krvarenja ne mogu se stvarati ciste,ja sam zbunjena ,jer ono sto sam ja iscitala,ne slaze se sa njenom terapijomSta da radim!?Jako sam zbunjena i uplasena!

Ogi

Početno

Ajde molim vas budite dobre pa odgovorite mojoj prijateljici Orhideji, ja sam je poslao na ovaj forum rekavsi joj sve najlepse o njemu i sada nema odgovora pa smo oboje razocarani. Eto, ona je bila toliko fina da nije zelela da postavi novu temu iako sam joj ja rekao to da uradi. A vi ste verovatno mislili da to opet ja davim sa nekim svojim pitanjima pa niste verovatno ni pogledali njeno pitanje.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Žao mi je što ti se to događa, sigurna sam da će ti cure koje znaju nešto više odgovoriti... Šaljem ti ovje ćeš sigurno naći pomoć, ja ti nažalost o ovome ne znam ništa pa te ne bih htjela krivo informirati

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Je, ogi, one koje redovno čitaju kad vide tvoj post biće misle - riješeno. Ako joj nitko ne odgovori za koji dan, a najbolje će bit da otvori ipak svoj topic. Ali, ja toplo vjerujem da hoće neko do ponedjeljka, sto posto .

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bok Orhideja, stvarno mi je žao da se i ti moraš bakćati sa endometriozom. Ja sam svoje, ne baš pozitivno iskustvo s endo opisala gore, a nažalost ti baš ne znam savjetovati nešto pametno što se tiče terapije. Ja nisam koristila kontracepciju kao terapiju protiv endometrioze, jer se doktori stalno nadaju da ću ostati trudna, a to je najbolji lijek.
    Ja ti mogu samo savjetovati ono što sam i Ogiju napisla, a to je da čim budeš mogla kreneš raditi na bebici.

Nadam se da će se javiti netko tko će ti moći nešto konkretno sugerirati u vezi tvoje terapije, a ja ti želim puno sreće i vrlo skoro jednu malu bebicu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Orhideja bok,

nisam baš shvatila što te zanima, ali probat cu ti odgovoriti.

Imaš dvije opcije koje se propisuju kao terapija kod endo., jedno je da uzimaš anti-bebi (i tada imas malo krvarenje u vrijeme M ali to je toliko neznatno da ne utječe na stvaranje novih cisti).
    Druga opcija je uzimati jaču hormonalnu terapiju i uopće ne imati M. ali to se može uzimati najviše 6 mj.

Mislim da u biti neke razlike niti nema između te dvije opcije, i jednoj i drugoj je cilj da se ne stvaraju nove ciste ili da postojeće ne rastu.
    Dugoročnije je riješenje anti-bebi pilule jer to možeš piti godinama bez prekida dok npr. Zoladex najviše 6mj.
    Prema mom iskustvu dr. ti je propisao dobru terapiju i dok se ne odlučiš imati bebu pij anti-bebi da ti endo. ne počne raditi nove probleme.
    Ja sam npr. sad u fazi odmaranja od IVF i dr. mi je preporučio da pijem anti-bebi sve dok ponovno ne odlučim krenuti u postupak, prema tome...

ne brini, sve je to ok

sretno

Ogi

Početno

Njoj je doktorka rekla da ne pije pilule konstantno vec da nakon prve popijene kutije prestane da pije i da dobije menstruacju koja ce biti oskudna i to kao zato sto joj je odstranjen jajnik a samim tim i zariste. I ja sam za to prvi put cuo posto i moja devojka a i sve ostale devojke koje su svoja iskustva podelile sa ljudima piju konstantno pilule tako da nemaju menstruaciju uopste.

A ti si mene Zaro sada malo zbunila, koje su tvoje varijante sa AB pilulama? Obe opcije koje si navela meni deluju isto? :? Terapija neposredno posle operacije je 6 meseci KONSTANTNO, je l' tako, mozda si ti mislila da se one i posle toga uzimaju ali onako kako treba, po 21 dan i da se onda ima menstruacija ali oskudnija nego "normalna" koja nece uticati na stvaraje endometrioze.

Tako da ja sada ne shvatam kako ih ti pijes i to sto savetujes da se one mogu piti godinama - mogu ali 21 dan mesecno, non stop uzimanje je iskljucivo u medikamentozne svrhe, zar ne?

orhideja

Početno

Hvala svima ko mi zeli pomoci! :D Jako sam ulasena,bojim se endometrioze,ostala sam bez jajnika,a zelim bebu i normalan zivot!
    Znaci,mene interesuje s obzirom da mi je lijevi jajnik odstranjen,a zarista drugih nije ni bilo,kako da pijem terapiju!? Ono sta sam ja iscitala svodi se na to da se kontracepcijske pilule piju stalno 6 mjeseci,bez prestanka,a meni je doktorica rekla da pijem 21 dan,pauza 7 dana i onda ponovo poceti pilule.U terminu pauze trebalo bi doci do krvarenja,koje nece biti obilno,vec oskudno i od toga se ne mogu stvarati ciste,da li je to ispravno i da li ste vi poslije potpune operacije jajnika tj,odstranjena imale slicnu terapiju.Desni jajnik mi je zdrav!Veliki pozdrav i nadam se da cfe te mi pomoco.Naravno,pozdrav Ogiju.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

bok,

Ogi, ja sam pila i sad pijem anti-bebi 21 dan sa 7 dana pauze.
    Nikad ih niti nisam drugačije pila, tj. nikad ih nisam pila bez prestanka, pa ne znam kako je dr. tvojoj djevojci propisala da ih pije na taj način.

Orhideja, poslije operacije sam pila anti-bebi 21 dan pa prekid 7 dana i tako 6 ciklusa (dok mi rana nije zarasla). Nakon toga preporuka je bila IVF.

Dakle, dok god nisam u nekom postupku pijem anti-bebi na taj način.

Koliko je meni poznato (iz iskustva) ja sam bila na terapiji zoladex 6 mj. kontinuirano (dakle bez M) da bi se jajnik potpuno odmorio i pripremio za novi IVF.
    Činjenica je da je zoladex puno jači hormon nego antibebi pa se i ne preporuča duže vrijeme, a zašto nekad dr. propisuju jedno a nekad drugo nije mi poznato.
    U svakom slučaju niti jedan od tih lijekova ne liječi endo. (nažalost) već samo smiruje stanje i održava status quo.

nadam se da sam ovaj put bila jasnija s objašnjenjem

Ogi

Početno

Zara, sad' mi tek nista nije jasno. Pa terapija endometrioze je kontraceptivne tablete NON STOP u toku 6 meseci posle operacije da bi se postigao isti efekat kao i kod uzimanja Zoladexa, da menstruacije NEMA kako bi se jajnici maksimalno umirili. Ne znam kako ti nemas tu informaciju.

Takodje, ne mislim da se endometrioza ne moze izleciti sto i pokazuju primeri mnogih kojima se ista nije vratila. Zar ne?

Evo koji sam odgovor dobio na moje pitanje postavljeno on-line ginekologu vezano za terapiju AB pilulama:

"Kada je vec zapoceta ova terapija ne razmisljajte o Zoladexu jer je konstatnim sestomesecnim koriscenjem kontraceptivne pilule efekat isti."

orhideja

Početno

Hvala na objasnjenju,shvatila sam te,ali me sve to buni oko terapije.Shvatam da se pilule recimo piju poslije zoladexa,ako se beba n e zeli odmah,ali zasto ta terapija odmah poslije opracije.Zar ne bih trebala piti pikule 6 mjeseci stalno,bez presatanka,non-stop,da se osuse zarista ako postoje,pa onda raditi na bebacu,a ako to ne zelimo piti pilule onako kako se redovno piju za kontracepciju?Mislim,shvati me jako zelim bebu i ne zelim zbog pogresne terapije da mi ode i drugi jajnik! A da radim nesto na svoju ruku mislim da i to nije u redu.....Pozdrav i jos jednom hvala!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ogi, slažem se da je efekt isti sa zoladexom ili anti-bebi, bitno je da M nema ili je minimalno, što znači da se nove ciste ne stvaraju a niti postojeće ne rastu.
    Mislim da je razlika samo u hormonima koje dobivaš.
    Anti-bebi spriječavaju ovulaciju, ali u organizmu imaš i dalje i muške i ženske hormone.
    Sa zoladexom ulaziš u prijevremenu menopauzu odnosno muški hormoni rastu, a ženskih u tijelu više i nema što dovodi do posljedica kao što su npr. valunzi.
    Slažem se da se s operacijom endo. može izliječiti u smislu da se otklone postojeća žarišta, ali to ne znači da neće nastati nova.
    Sreća je da se u većini slučajeva zaista nova žarišta nikada ni ne stvore, ali nažalost kod mene to nije slučaj.

Orhideja, ako si imala laparatomiju znači da ne smiješ ostati trudna barem 6 mjeseci i zato ti je dr. propisao anti-bebi odmah iza operacije da se to ne bi slučajno dogodilo.
    Kad rana zaraste onda ćeš vjerovatno prekinuti terapiju i krenuti u akciju, a tada su šanse za začeće najveće.
    Uostalom kako je Ogi rekao, tebi se endo. više nikad ne mora pojaviti, pa stoga nemoj brinuti.

sretno

Ogi

Početno

Zaro, pa malopre si rekla da nisi cula za terapiju NON STOP AB pilulama a sada kazes da se slazes sa mnom. Mi smo ti k'o gluvi telefoni, a?

Slažem se da se s operacijom endo. može izliječiti u smislu da se otklone postojeća žarišta, ali to ne znači da neće nastati nova.
    Ali ne znaci ni da hoce!

Nesto sve imam utisak da je Orhideja i dalje neshvacena. Nikako da joj neko da konkretan odgovor. U stvari, na neki nacin si joj ti i dala, tako sto si rekla da nisi cula za non stop varijantu, znaci ti si uzimala onako kako je i njoj doktorka rekla.

Orhideja, sta su ti rekli ginekolozi sa onog sajta sto sam ti rekao pa si rekla da si i njih pitala? :?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ogi, vezano za endometriozu, ona se često zna vratiti, znači nema ti tu nikakvih garancija, a operacije su kratkoga vijeka - počiste i riješe stvar sad, ali ne garantiraju za ubuduće. Poanta za tebe i tvoju djevojku - što prije na bebu nakon što prestane terapija. Popratila sam već trudnoća s endometriozom, tako da vam nije to neka sad grozomorna stvar, jedino morate znat na čemu ste. A tako ti je i s ostalim stvarima u medicini, nema ti jedan plus jedan jednako dva, sve ti se govori u nekim mogućnostima i vjerojatnostima, ne znači ni da hoće ni da neće, nije da ti netko ne želi dat odgovor nego je to tako - nepredvidivo .

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tj. konkretan odgovor je da ti za to baš nema lijeka, tj. najbolji "lijek" je trudnoća jer tad nema endometrioze. Operacija rješava posljedicu, ne i uzrok endometrioze.

Ogi

Početno

Pa jeste, ali posto se desava da se nekima ne vrati uopste, nikada, znam i za takve slucajeve, ja se nadam da ce se to nama desiti, a i sto moja devojka kaze - neka se kasnije vrati, samo mi prvo da dobijemo bebicu. :D

U sredu idemo na prvi pregled posle operacije!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ogi, želim ti da tvoja djevojka bude taj slučaj - nevraćanja endometrioze i da dobijete bebu odmah :D! Samo sam ti htjela poručit - ne očekuj od doktora da će znat zašto se nekima vraća nekima ne. Mislim, pitat uvijek možeš, ali sumnjam da znaju neki odgovor. Bitno je da ste vas dvoje raščistili i definirali vaš "ratni plan" . I blago tvojoj djevojci s tako brižnim i upućenim dečkom .

Ogi

Početno

Danas smo bili na kontroli i sve je u redu !!!!!! :D Nema nista, sve cisto !!! Joj kako sam se ceo dan tresao i preznojavao... i isao 10 puta u wc na nervnoj bazi... Doktorka je rekla da je moja devojka imala skroz lak slucaj endometrioze, znaci pocetna, prva faza i da cemo imati vrlo lepu bebu. Jos sam joj ja rekao kako mi se citava ta njena optimisticka prica ne uklapa u ono sto citam preko neta poslednja dva meseca ali mi je rekla da ja samo citam a ona pored toga ima i ISKUSTVA i da ce sve da bude ok... ufff... kaze da dodjemo za 6 meseci na kontrolu... mogli bi smo i za 3, ali posto nece biti ciklusa valjda nema sanse da se nesto pojavi... i svasta mi je nesto jos rekla jer sam po obicaju imao milion pitanja ali sada ne mogu da se setim, a i bas me briga!
    :D

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bravo Ogi, baš mi je drago :D ! Da, internet može bit malo izluđujući, al tako ti je to .

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bravo, sretna sam zbog vas :D

Ogi

Početno

Dobro, ovo je tek prva kontrola mada sam se ja nje i najvise plasio zbog krvarenja koja su bila... posto sledecih 5 meseci nece biti ciklusa (konacno ce da padne normalan seks bez kondoma i opterecenje, uraaaaaaaa zivele tablete!!!!!!!! :D ) ja kapiram da ne moze ni da se stvori nista, je l' tako? No blood, no endometriosis, right?

Bogami su ove kontraceptivne tablete iz raja izasle... da smo bili pametni i to koristili od samoga pocetka mozda do svega ovoga ne bi ni doslo... toliko pozitivnih stvari cine a ne uticu negativno skoro ni na sta, barem ne na plodnost... a i imali bi smo i bolji i zanimljiviji seks... 8) a ne da se vecito patim sa smrdljivim kondomima, muka mi je vise od njih... sta ce nam, zdravi smo, ne menjamo partnere niti to nameravamo... cenim da cemo ih uzimati i kada prodje terapija...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

E vidiš, Ogi, a meni su konkretno antibebi ubile libido, ono nisam mogla doći sebi da je to tako dramatično - kao da mi je netko u tom dijelu mozga rekao 'erase'. Zeznuti su ti hormoni, i oni fakat upravljaju ženom, tako da nije to skroz fantastique u smislu da bi sad vikali dole kondomi, živile antibebi, ali ako tvojoj partnerici je to OK - pa kud ćeš bolje "

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •