Pozdrav svima na forumu,
Moja devojka je pre nesto malo vise od mesec dana operisala endometrioticnu cistu na desnom jajniku... KLASICNOM metodom... bila je oko 6cm velicine, Ca 125 je bio 62... na drugom jajniku je bila neka obicna cista, corpus luteum valjda, dosta manja, pa je u isti mah i ona otklonjena. Da napomenem jos i da ona nije imala ama bas nikakve simtome pre operacije, cista je utvrdjena rutinskim UZ pregledom... bile su i neke tri "tackice" mimo jajnika i one su sprzene prilikom operacije...
Sada se ona lepo oporavila ali ono sto mene izludjuje i ono sto mi unosi nemir je TERAPIJA... Dakle, po savetu doktorke, resili smo da budemo na kontraceptivnim Yasmin tabletama sledecih 6 meseci NON STOP kako bi se jajnici umirili... znaci, poenta toga jeste da menstruacije NEMA u tom periodu... posto se endometrioza "hrani" krvlju i upravo buja od menstruacije koliko sam razumeo...
Medjutim, sa terapijom nije moglo da se pocne pre nego sto su stigli rezultati sa histopatologije... u medjuvremenu, dva dana posle operacije, ona je dobila menstruaciju... prvo smo mislili da je to neko drugo krvarenje ali je izgleda ipak bila menstruacija... onda nam doktorka kaze da se tablete uzimaju prvog dana menstruacije... znaci, morali smo da sacekamo da pocne JOS JEDNA menstruacija... to mi odmah nije bilo jasno... zasto mora da se dozvoli da prodju DVE menstruacije ako je poenta terapije da NEUTRALISE istu??? STvarno ne razumem!!! Plasim se da bas u te dve menstruacije moze da se vrati NE DAJ BOZE i onda sta nam znaci narednih 6 meseci sto cemo da smirujemo jajnike? I ajde to sam nekako i preziveo ali sada mi devojka kaze da joj menstruacija ne prestaje vec vise od 10 dana, kaze ima malo a doktorka nam kaze da je to normalno i da je moguce da ce to da se desava citav prvi mesec... ok, ja sam procitao negde da je to moguce kada se pocne sa uzimanjem kontaceptivnih tableta, ali opet pitam kako je dozvoljeno toliko krvarenje ako je poenta da njega uopste ne bude???
Zahvaljujem se unapred na potencijalnim odgovorima i jos da kazem da kada sam bio najvise izbedacen od citanja raznih strasnih stvari o endometriozi, na ovom forumu sam nasao informacije da to i nije toliko strasno i da zene zatrudnjuju i pored toga, konkretno nasao sam dosta devojaka koje su upravo zatrudnele i imaju decu i pored tih problema.