Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: otkaz nakon bolovanja uzetog radi bolesti dijeteta

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno otkaz nakon bolovanja uzetog radi bolesti dijeteta

Hi mame,

Potreba mi je vasa i pravna i moralna pomoc.

Nakon 3 tjedna bolovanja uzetog zbog dijeteta (nista ozbiljno hvala Bogu (kad sam se vratila na posao isti dan mi je ponuđen (na fin i kulturan nacin, ali to mi nista ne znaci) sporazumni prekid rada uz pravo koristenja godisnjeg i 2 mjeseca placenog.

U firmi radim 10 godina i opseg posla se smanjio to je tocno, a iste poslove obavljaju jos 3 kolegice, kojima je pruzeno alternativno radno mjesto, a jednu su ostavili na istom radnom mjestu (dakle nju su zamijenili sa mnom). Sad kako meni mogu dati otkaz kao thenoloskom visku, a nju ostaviti na istom radnom mjesut, ako se ured ukida? Valjda je fair da se obje djelatnice zbrinu.

firma je jako mocna i bogata i smatram da su me mogli staviti na drugo radno mjesto (sto nisu i ne zele jer kao prekvalificirna sam imam doktorat i bla bla bla bla....)

E sad koja su moja prava i sto je najpametnije za mene i najbolje:

1. da trazim otpremninu i koliku mogu dobiti za 10 god. radnog staza. po pravilniku o zakonu (nemamo kolektivni)

2. da ih tuzim radi mobbinga i kako mi odmah nakon bolovaanja mogu dati oktaz, pogotovu sto su tim cinom ugrozuili ne samo moju egzistenciju, nego i mog djeteta?

3. da odem na bolovanje usred steresa (koliko onda dugo mogu biti).
    meni bi ibla najdraza solucija 1. da mi daju neku vecu otremninu uplate cijeli iznos na tekuci, ja potpisem sporazumni i kidam iz firme?
    Mame pravnice help!

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

2. da ih tuzim radi mobbinga i kako mi odmah nakon bolovaanja mogu dati oktaz, pogotovu sto su tim cinom ugrozuili ne samo moju egzistenciju, nego i mog djeteta?
    mjesas kruske i jabuke. mobbing je jedno, a nedopusten otkaz drugo. za mobbing ovdje nema ama bas nikakvih temelja (ugrozavanje necije egzistencije nije mobbing), za nedopusten otkaz je diskutabilno i to bi se onda rjesavalo pred sudom (u dugogodisnjim sporovima).

vidi ovo...

Redoviti otkaz ugovora o radu

Članak 113.

(1) Poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju:

– ako prestane potreba za obavljanje određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga (poslovno uvje*tovani otkaz),

– ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz), ili

– ako radnik krši obveze iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika).

(2) Poslovno i osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može zaposliti radnika na nekim drugim poslovima.

(3) Pri odlučivanju o poslovno i osobno uvjetovanom otkazu, poslodavac mora voditi računa o trajanju radnog odnosa, starosti i obvezama uzdržavanja koje terete radnika.

(4) Poslovno ili osobno uvjetovani otkaz dopušten je samo ako poslodavac ne može obrazovati ili osposobiti radnika za rad na nekim drugim poslovima, odnosno ako postoje okolnosti zbog kojih nije opravdano očekivati od poslodavca da obrazuje ili osposobi radnika za rad na nekim drugim poslovima.

(5) Odredbe stavka 2. do 4. ovoga članka ne primjenjuju se na otkaz ako poslodavac zapošljava dvadeset ili manje od dvadeset radnika.
    znaci, prvo se postavlja pitanje koliko radnika zaposljava tvoj poslodavac, ako je vise od 20, onda poslodavac mora dokazati da si tehnoloski visak, pred sudom, ako ti je do parnicenja.ako ima manje od 20 radnika, ne mora nista dokazivati, dovoljno je da ti uruci otkaz u dopustenom vremenu.

a ti, ako mislis da je (jedan od) razloga sto si bila na bolovanju, imas i ovaj clanak... no teret dokaza je onda na tebi...

Neopravdani razlozi za otkaz

Članak 115.

(1) Privremena nenazočnost na radu zbog bolesti ili ozljede nije opravdani razlog za otkaz.
    3. da odem na bolovanje usred steresa (koliko onda dugo mogu biti).
    pa rekla bih koliko ti ljecnik bude spreman pisati bolovanje. znam samo da otkazni rok u tom vremenu miruje. al ni to ne ide vjecno. i sto imas od tog poteza?

o otpremnini vidi ovdje...

Otpremnina

Članak 125.

(1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnoga rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnoga neprekidnoga trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.

(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.

(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
    koliko tocno radis kod njih? manje il vise od deset godina? ako je manje, drzali su se otkaznog roka (2 mjeseca). znaci, prilikom davanja otkaza drzali su se zakona i tesko da ces moci bilo sto uciniti, osim prihvatit otkaz i dobit otpremninu na koju imas pravo.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

pitanje je ta zena koja dolazi na tvoje mjesto da li je prije tebe kod njih u radnom odnosu ili je dosla poslije tebe.
    razlika je izmedju sporazumnog otkaza ili otkaza kao tehnoloski visak.
    ako ti daje otkaz kao tehnoloski visak nikoga ne smije primiti na tvoje radno mjesto ili radno mjesto s tvojim opisom posla u narednih sest mjeseci.ako to ucini imas ga pravo tuzit.
    Kao tehnoloski visak imas pravo biti na birou do slijedeeg zaposlenja i primati naknadu razmjerno radnom stazu. ako odes sa sporazumnim nemas pravo primati naknadu s biroa jer si sama pristala na otkaz.
    Ja ne bih pristala na sporazumni.
    Naravno provjeri sve sto sam napisala.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Konačnu odluku moraš donijeti sama - sam iznos otpremnine je određen zakonom, no vodi računa da se otpremnina po zakonu isplaćuje samo ako si proglašen "tehnološkim viškom" ili si nesposoban za rad.

Dakle, ako potpisuješ sporazumni obveza poslodavca na isplatu otpremnine MORA biti u tom sporazumu inače na nju nemaš pravo.

No ja ti ne bih savjetovala da pristaneš na sporazumni zbog sljedećeg:
    1. ako potpišeš sporazumni nemaš pravo na naknadu s burze
    2. to je konačno i bitno je u istome odmah dogovoriti otpremninu, kako sam već i rekla

Prisili ga da on tebi da otkaz - a to baš nije lagano - ako se ok radnik i nemaš nekakvih grubih propusta onda i ne može tako lako otkazati i on je taj koji mora dokazati da si ili kriva ili da te više ne treba. A ako te ne treba ("poslovno uvjetovani otkaz", vidi post od MC) onda ne smije 6 mjeseci nikoga zaposliti na navedenim poslovima odnosno ti imaš pravo prednosti.

ZAkon o radu
    čl. 113

(7) Poslodavac koji je zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugoga radnika.
    (8) Ako u roku iz stavka 7. ovoga članka nastane potreba za pošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.
    Naravno, ti znaš svoju situaciju i ako procijeniš da ti je isplativije-lakše-zgodnije - ... potpisati sporazumni, tvoj izbor

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja cu ti samo reci ako zelis dobiti otpremninu i naknadu sa burze, onda smijes potpisati samo Odluku o redovnom otkazu, a ne Sporazumni otkaz -- jer sporazumni znaci da ste se sporazumili i ti nemas nikakvih potrazivanja od njih niti oni od tebe.
    Po odluci o redovnom otklazu, imas pravo na otpremninu u minimalnom iznosu 1/3 prosjecne place po godini staza, za sve godine koje si provela pod ugovorom na neodredeno, te otkazni rok koji je redovno placen.
    Po sporazumnom otkazu nemas na nista od ovoga pravo.

I jos u odluci o redovnom otkazu moraju navesti razlog zasto te otpustaju, te on ne smije glasiti u stilu da si ti skrivila razlog otkaza jer time isto gubis sva prava. Obicno se navodi razlog smanjenje obujma posla i blabla, i da oni u tom slucaju ne mogu 6 mjeseci nikoga zaposliti na tvoje radno mjesto, ali mogu prije otkaza napraviti reorganizaciju i vec zaposlenog djelatnika rasporediti na to radno mjesto.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne Sporazumni otkaz -- jer sporazumni znaci da ste se sporazumili i ti nemas nikakvih potrazivanja od njih niti oni od tebe.
    pa u sporazumnom se mogu sporazumiti oko njenih potrazivanja i oko toga koliki joj je otkazni rok (koliko mi se cini, ponudili su joj ga otkazni rok odredjen zakonom) i oko otpremnine. i onda na osnovu tog sporazumnog ugovora ima pravo na ono sto je u njemu zapisano. tj. ako potpisuje sporazumni, ne treba pristati na manje nego sto bi dobila s redovnim otkazom.

ako potpišeš sporazumni nemaš pravo na naknadu s burze
    e da. ovo je bitna stavka.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa
    pa u sporazumnom se mogu sporazumiti oko njenih potrazivanja i oko toga koliki joj je otkazni rok (koliko mi se cini, ponudili su joj ga otkazni rok odredjen zakonom) i oko otpremnine. i onda na osnovu tog sporazumnog ugovora ima pravo na ono sto je u njemu zapisano. tj. ako potpisuje sporazumni, ne treba pristati na manje nego sto bi dobila s redovnim otkazom.
    upravo tako

sporazumni raskid ugovora o radu je oblik ugovora i njime se mogu regulirati međusobna prava i obveze stranaka po njihovoj volji (ali u zakonskim okvirima). u slučaju da jedna od stranaka ne poštuje sporazum, tuži se na ispunjenje sporazuma.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj srecica prvotno napisa
    onda smijes potpisati samo Odluku o redovnom otkazu
    samo da ovo pojasnim - potpisuje se da si primila otkaz - a to ni ne moraš, već ti ga poslodavac može poslati i poštom

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pepeljuga, zelis li na tv s ovim?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam u komi zbog svega,

Cure hvala vam

samo da odgovorim na pitanja:
    1. ok sam radnik sve izvrsim u roku i dolazim i odlazim na radno mjesto bez kasnjenjaok mozda nekad 2o min, ako mi mali bas place da nece u vrtic, promet i to), dobila dosta usmenih pohvala, na zalost nemam nista na pismeno
    2. dok sam bila na bolovanju isto sam radila (moj posao je vezan za PC pa mogu od doma raditi, ali zamislite mali mi ima 38 temp. spava u sobi , a ja u drugoj drmam za svojim laptopom).
    3. necu potpisivati sporazumni nikako jedino ako mi on ne ponudi veliku otpremninu (do sad nije nikome)
    4. kolegica je dosla 2 god. nakon mene, nema dijete (oni nigjde u razgovoru nisu naglasili da ona je bolji kandidat ali pretpostavljam da je to i jedan od razloga, jednostavno bolji je kandidat, a i prijateljica je s jednim iz top managementa - to je vec mobbing ali sad en bih o tome, moze putovati izvan HR (ja sam se posteno izjasnila da ne mogu kad sam dosla s porodiljnog, jer mi zbilaj nema tko malog cuvati)
    5. na nasem radnom mj. je zaposleno 4 kolegie s istim ugovorom (ali su 2 na porodiljnom).

Ivarice, TV, pa frajer ce me samljeti koliko je mocan...uf ljudi nemate pojma s kojom ja ekipom imam posla.... ne znam moram razmisliti,.

Pitala frenda odvjetnika, on mi savjetuje da odem na bolovanje jer mobbing je to i ako ti ne daju posla, a kolegica ga ima.
    Uglavnom oni bi bili najsretniji da potpisem sporazumni ( to je za firmu najisplativije) ali ako zele da potpisem sporazumni ja cu uvjetovati da mi plate svih 9 bruto placa za svih 9 godina koliko sam tu.

Joj u komi sam, ne mogu ni vjerovati ..pravi kapitalizam...ako imas dijete, i ako ti je jos uz to cesto bolesno, a ti na bolovanju mozes se slikati

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pitala frenda odvjetnika, on mi savjetuje da odem na bolovanje jer mobbing je to i ako ti ne daju posla, a kolegica ga ima.
    ja sam jos uvijek misljenja da to nije mobbing. jer nije da si dolazila na radno mjesto, a oni ti nisu davali nista za raditi. nego su ti ponudili otkaz, jer si tehn. visak. eh, jel to sad istina ili ne, to je diskutabilno, al onda se tu radi o nedopustenom otkazu, al ne o mobbingu.

Mobing (work abuse, employee abuse) je specifični oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički (moralno) zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Zlostavljana je osoba bespomoćna, u nemogućnosti je da se obrani. Takve se aktivnosti odvijaju najmanje jednom tjedno, tijekom najmanje šest mjeseci.
    inace, imas udrugu za mobbing, poznam jadranku apolostovski, pa se mozes njoj obratiti: http://www.mobbing.hr/

i da, moras biti pola godine na bolovanju (ono psihicki skroz down), ako mislis podici tuzbu za mobbing.

Uglavnom oni bi bili najsretniji da potpisem sporazumni ( to je za firmu najisplativije) ali ako zele da potpisem sporazumni ja cu uvjetovati da mi plate svih 9 bruto placa za svih 9 godina koliko sam tu.
    cuj, ako budes previse blefirala, obit ce ti se o glavu, tj. njima je dovoljno da idu po zakonu (2 mjeseca otkazni rok i onoliko otpremnine koliko se izracuna na osnovu clanka 125.), a nitko ne garantira da ce uistinu nakon tebe nekog zaposliti na tvom radnom mjestu (pa da tu konacno imas osnove za neku tuzbu).

i da,... to je nama nasa borba dala... da imamo kapitalizam i 200 bogatih obitelji

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

p.s.

dobila dosta usmenih pohvala, na zalost nemam nista na pismeno
    kako si dobivala pohvale, kad si (u stvari) mobbirana ?!

necu potpisivati sporazumni nikako
    ma ne moras, urucit ce ti otkaz ovako il onako.

inace, ako ima ikakvog temelja ovoj tuzbi, onda po clanku 2 zakona o radu

Zabrana diskriminacije

Članak 2.

(1) Zabranjena je izravna ili neizravna diskriminacija osobe koja traži zaposlenje i osobe koja se zaposli (radnik, namještenik, službenik ili drugi radnik (u daljnjem tekstu: radnik) na temelju rase, boje kože, spola, spolnog opredjeljenja, bračnoga stanja, po*ro*dičnih obveza, dobi, jezika, vjere, političkog ili drugog uvje*re*nja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, rođe*nja, društvenog položaja, članstva ili nečlanstva u političkoj stran*ci, članstva ili nečlanstva u sindikatu te tjelesnih ili duševnih poteškoća.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa mama courage jako si me utjesila

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

pepeljugo nije moje tjesiti te, nego ti dati pravni savjet. i ujedno te postediti nepotrebnih izdataka u obliku odvjetnickih honorara, troskova za nerealne tuzbe i sl.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uzas. uzas. uzas.
    ne znam opce kaj drugo da velim ni kak da ti pomognem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hi cure, poslali su mi otkaz postom tj. odluke o prestanku ugovora o radu , pa sad cekam da mi dodje postar, otkazni rok mi je 2 mjeseca i pocinje teci od 01.05.... onda imam pravo na godisnji kad prije ili posliej otkaza i otpremninu?
    Vidjet cu sto su napisalti u otkazu p ajavim.....joj uzas

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

cekamo :D ne daj se.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •