...pripremajući ispit za 9.mjesec (jedan jedini koji mi je ostao) iz vizualne kulture osjetila sam komešanje u stomčiću...znala sam da je to još jedan niz Nilinih udaraca koji obično u to vrijeme slijede i na koje sam se već navikla, strpljivo čekajući da me izmlati do besvjesti!!!
Legla sam s dečkom te vruće ljetne noći 28. srpnja (prošle godine)...on je zaspao a meni su lagano počeli trudovi...probudila sam ga ali me on nije shvatio ozbiljno...molila sam ga da mi skuha i spremi u termosicu za bolnicu čaj od malinova lišća jer on kao omekšava porođajne puteve (kanale)...ali ništa...digla sam se sama i skuhala ga hopsajući lagano na lopti...kako je noć odmicala tako su meni trudovi postajali sve žešći...dečko se još uvijek nije budio iako sam ga ja stalno drmala govoreći mu da je ovaj put za ozbiljno!!!!
Tek oko 4 ujutro nacrtali smo se u bolnici...nakon što sam oprala cijelu kupaonicu i dala uputstva za spremanje kuće...on izbezumljen skroz...vise mu hlače do pol koljena...trči po bolnici ko lud...na odjelu nikog nema, zvonim na vratima rađaone 5 puta i konačno iz nutra dopiru mrzovoljni pospani glasovi..."skoro pa mirna noć..."...kada sam pitala smijem li donijeti loptu babica mi se nasmijala (bez odgovora, naravno)...evo još jedne zahtjevne!!!!
Pogledao me je doktor, prst otvorena (samo toliko, mislim si, a umirem od bolova svakih 5-10 minuta)...Danas ćete roditi, kaže on meni i ode u bezdan (nepovratno, više ga nisam vidjela)...babica me obrijala derući se na mene cijelo vrijeme kako to drzim noge...da sam sva skupljena, da kako ću ja roditi...melje li ga melje bezveze a meni već slabo od svih njih i od pristupa i od deranja koje nikome ne pomaže..te dvije babice su bile tipičan primjerak velikih, krupnih i grubih žena...pitala sam ih zašto su tako grube i ironične pa su se nakon toga zbunile i nisu ništa govorile...poslale me u predrađaonu da šećem unutar tih 5 metara...na hodnik nisam smjela pa sam se opet svađala s njima da mi ne daju moja prava koja zaslužujem...sudbina mi je bila zapečaćena...molila sam boga da mi se što prije promijeni smjena...sati su prolazili užasno brzo...dale su mi klistir i nako toga sam doživljavala gadne blackout-ove od boli...previjala sam se od trudova...to je bio kraj...mislila sam da ću se raspuknuti kada je uletila krevet do mene jedna cura koja me je gledala prestrašeno...ona nije imala nikakve simptome a puko joj je vodenjak...meni vodenjak nije puknuo i stalno sam se pitala koliko još moram čekati da Nila izađe...previjala sam se od boli kada je uletila babica i pitala me je što je sa mnom i jesam li ja normalna...rekla je ovoj drugoj djevojci kraj mene "ovo ovdje (misleći na mene) je tipičan primjer kako se ne smije ponašati"...poludila sam, dečka su mi istjerali iz predrađaone, nisu mu dali ni blizu, nisu mu dozvolile ni da im donese prijavu iz bolnice nego sam ja sama morala ići po nju!!! Bila sam sama cijelo vrijeme, prikačena na CTG bez mogućnosti hodanja a kamo li hopsanja...pitala sam ih da li su oni ikada čuli za stolčić, za loptu, za kadu u kojoj se rađa..???
Dolazi doktor oko 8 (nova smjena, hvala Bogu) i šalje me u rađaonu...mislim si da li je bolje što sam sama i što nikoga ne slušam i ne gledam ili nije??!!!...čistaćica je cijelo vrijeme kružila oko mojeg kreveta ubacujući neke, meni nerazumljive, komentare...nisam smjela imati vode...srećom što sam ponijela mali Vichy-jev sprej s termalnom vodom pa sam se stalno prskala...urlikala sam ko konj...babice su me stalno dolazile provjeravati i smirivati jer me ne mogu slušati druge žene u predrađaoni koje su došle nakon mene!!!
moja mama je stalno zvala babice provjeravajući da li sam rodila, doktor je potvrdio da se uredno otvaram i naredio mladoj babici da mi ipak, za svaki slučaj, da drip...ušla je mlada babica i počela instalirati kraj mene to čudo...pitala sam je namjerava li meni itko obavijestiti da ću primiti drip i da li me itko namjerava uopće pitati želim li ga??? Ne želim ga...babica kaže kako to moram objasniti doktoru...dolazi doktor i pita me "Što je dušo??" Ja mu odgovaram kako ne želim drip ni u ludilu...jedva izdržava i ove bolove a kamo li one na dripu...i on meni..."dušo, ti si tek na pola puta...ako želiš rađati do sutra, izvoli!!!" Meni pao mrak na oči, što on to priča, ja ne mogu više izdržati ni sata a kamo li da rađam do sutra i tako ja sebi mrmljam u bradu ali drip ne želim ni blizu pa makar morala rađati do prekosutra!!! Oko 10 sati sam osjetila da mi se tijelo razdvaja i da Nila izlazi i vičem ja njima da rađam i da mi netko podhitno treba pomoći...ja sam u tom međuvremenu već naučila sama disati pravilno kroz porod jer mi je to pokazala čistaćica.
Sama sam se napela par puta i kada sam vidjela da Nila nikako ne izlazi zvala sam upomoć iz petnih žila...
Nakon što su došle babice rekle su mi da se sada trebam naprezati kao da kakim...i ja sam počela rađati, konačno, govoreći mladoj babicu "vidiš, ipak mi drip nije bio potreban"...iz dva pokušaja nisam uspjela iako mi je babica cijelo vrijeme masirala međicu...tada mi je rekla, "ajde sada, jako se nategni" i ja njoj govorim kako me bole hemoroidi i kako sam ja već i prije imala problema s njima i ona poludila skroz i počela se derati na mene u mojem ključnom i najsavršenijem trenutku...trenutku u kojem sam trebala postati majkom...i ja se nategnula i vidjela da ne ide, čistaćica mi je tada legla na trbuh na što sam se ja proderala kako mi to ne smije raditi, molila sam ih da me ne režu ukoliko to nije potrebno ali u tom trenutku sam osjetila dubok rez i val krvi koji je procurio...taj rez me nije bolio...više su me bolili trudovi i izlazak glavice...sreća me je preplavila...napokon je izašla moja slatka curica...dali su mi je na prsa da je poljubim...stavili su je u uređaj za grijanje dok sam ja čekala da me zašiju...mlada babica je tada stala ispred mene i zabuljila se u moj otvor...bila je blijeda na što sam i ja problijedila i zaključila da mora da su me gadno izrezali kada ona ne može odvojiti pogled od tog...nisam je željela pitati koliko su me rezali...bolje je da to ne znam..svejedno mi je sada da li su to tri, pet ili deset šavova...meni je bilo bitno da ja više ne osjećam one silne bolove od kojih sam padala, u gotovo pa, nesvjesticu....čistaćica mi je rekla da sam super prošla za prvorotkinju, da one rađaju i po 24 sata...a ja samo 12...
Došao mladi doktor, markantan, na šivanje...mene je bolilo to šivanje i molila sam ovu mladu babicu da me malo primi za ruku, ona me je blijedo gledala kao da ne postojim, molila sam ih da mi daju vode, bacili su mi mokri ručnik....doktor je tada počeo pričati o forumu RODI i rekao kako on to ponekad čita i da tamo žene jako puno lažu i govore gluposti...nisam se htjela svađati s njim, bila sam koncentrirana na šivanje i želju da što prije to dovrši...nakon jedno 10 minuta šivanja (očito su me jako zarezali) pustili su me u hodnik da čekam svoju bebicu...nakon dva sata Nila mi je došla u naručje i odmah sam je stavila na sisu...na hodniku smo bile puna dva sata...za nas nije bilo mjesta na odjelu![]()
Nikoga nisam ni čula ni vidjela, tek taj dan za vrijeme posjeta sam vidjela dečka i bilo mi je žao što sam imala takav porod, samotan...porod uz nepoznete grube žene...ali opet ponosna što sam je donijela na svijet najprirodnijim mogućim putem...