Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: jel ko vadio GUK malom djetetu?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno jel ko vadio GUK malom djetetu?

zanima me di i kako (prst, vena, ogtt ili samo guk)

zvala sam privatni lab breyer ali oni ne vade djeci ispod 7 god. pa su me uputili sestri koja dolazi doma. dok s njom ne stupim u kontakt, ima li ko iskustva sa vrijednostima i uzorkom secera?

(uz moju paranoju da osjetim aceton u zadahu, L. se pocela buditi u lokvi znoja, krevet bi bio skroz mokar, a zadnji put je se preznojila nakon sto je jela tortu za svoj rodjendan i to taman 2-3h nakon sto ju je pojela pa sad igram na sigurno)

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Mi smo vadili GUK u sklopu priprema za operaciju, i vadilo se iz vene. Doduse, nama je trebalo puno pretraga odjednom pa ne znam kad je samo GUK je li ide tako.

leonisa, ~~~~~~~~~~~ da nije nista!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam mome mladjemu izvadila sama, na onaj aparatic za dijabeticare

mozda mozes provjeriti u mokraci?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

imas li laborcentar, mislim da oni vade i mladjima tel 244-2015

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moju mlađu curku je pedijatrica poslala u lab u naš dom zdravlja da joj pogledaju guk (Kruge) čisto iz predostrožnosti jer jako puno pije. Piknuli su je u prstić i samo je provjerila na nekakav aparatić (mislim da je to za dijabetičare), što je za prvu sliku dovoljno. Ona je tada imala oko godinu dana, a vrijednost je bila 4 i ? ne sjećam, sve ok, to je ped. i pretpostavljala ali je htjela potvrditi. Zašto ne pitaš svog pedijatra?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

summer, ivana tnx!

imam aparatic (tj. ima ga moj stari a ja sam ga koristila u trudnoci) ali kad ne znam da li su kod njih referentne vrijednosti iste kao i kod odraslih i kada joj vaditi. mislila sam s mokracom (na trakicu) ali on pokazuje ako je trenutno secer iznad 10 u krvi a meni ni 6 nije prihvatljivo. i opet ne znam da li su vrijednosti iste. frendica (magistrica farmacije) me uputila u neki lab jer kao nije ista "procedura" za tako male bebe i nas pa sad ne znam....

ivana, zasto si ti vadila? nadam se da je bio ok rezultat.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

paci...jer nemam bas povjerenja....(tipa, da mi zeljezo a zeljezo u normali, prevencije radi) a kruge...tamo su mi ogtt radili u trudnoci tako da su mi izvadili nataste pa 2h nakon opterecenja. oni ne vade vrijednosti nakon 30 i 60 minuta koje su jako bitne i koje su npr. kod mene "dosta odskakale" . hvala bogu sto nisam vjerovala njima pa sam ga ponovila. ko zna sta bi bilo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, bio je ok. ali imao je temperaturu i isla sam mu provjeriti mokracu, i secer je bio jako visok. pa sam se uplasila i provjerila s tim aparaticem, bio je ok.

ali isto je bio cesto zedan, i jako cesto jede, a ja sam svojevremeno imala poteskoca sa secerom u krvi pa sam htjela biti sigurna

kasnije smo par puta kontrolirali u mokraci, bilo sve ok

leonisa, nadam se da ce i kod vas biti ok

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

evo zvala sam laborcentar: (01) 2442-015, (01) 2442-016 i rekli su da vade iz prsta ali na njihov aparat kontroliraju i dodje 20kn. mali je bed sto ona ne moze biti na taste kada doji. iako ja ni ne zelim da je nataste, mene zanima koliki joj je nakon obroka i to me zapravo zanima nakon krutog obroka. ali korak po korak. prvo cemo "nataste"

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

leonisa..a da li stalno osjetiš taj miris acetona? Ili samo povremeno?

To sam i ja osjetila kod Lovre i to čak do njegove 1,5 godine, i to obavezno kad je bio žedan. Dok je dojio, odmah iza podoja taj miris se gubio. Kasnije, dok je bio stariji, uvijek je bio problematičan za tekućinu (izuzev cike)..no odmah nakon cike ili tekućine, miris se gubio.

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    paci...jer nemam bas povjerenja....(tipa, da mi zeljezo a zeljezo u normali, prevencije radi) a kruge...tamo su mi ogtt radili u trudnoci tako da su mi izvadili nataste pa 2h nakon opterecenja. oni ne vade vrijednosti nakon 30 i 60 minuta koje su jako bitne i koje su npr. kod mene "dosta odskakale" . hvala bogu sto nisam vjerovala njima pa sam ga ponovila. ko zna sta bi bilo.
    Ja ne idem na Kruge radi lab. već radi naše pedijatrice kojoj apsolutno vjerujem. Pa tako i po ovom pitanju. Ako nemaš povjerenja u pedijatra, ne znam zašto se igrati samoukog dijagnostičara, traži drugog.
    A ovo u trudnoći (prvoj) sam i ja radila, ali u Studentskoj, i isto su mi radili natašte i nakon 2 sata. :/

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

paci zato sto je moj pokojni djed dijabeticar, moj tata je dijabeticar, ja sam imala poremecaj metabolizma do puberteta i dijabetes u trudnoci i uz te veeelike genetske predispozicije vidim neke simptome. iskreno, mislim da znam vise o dijabetesu od pedijatrice ili doktora opce prakse jer s njime zivim cijeli zivot. zbog toga sam trazila ogtt odmah cim sam saznala da sam trudna i nisam bila zadovoljna vadjenjem samo nakon 2h (to nije ogtt) pa sam ga ponovila u petrovoj.

mama san...nije stalno i uvijek. mislim da je nakon nekog vremena nakon dojenja. sto opet moze znaciti da joj pada ispod granice. i to preznojavanje me muci i plasi i necu biti mirna dok ne saznam. a frka me bilo da ju sama pikam. GUK joj je kad se rodila bio 3,4 sto je kao bilo ok, nije bila u hipu (to je rizicno kod majki dijabeticarki). on donekle je ok ali je i malko prenizak (npr. ja se tresem sa 3,5) a i granice svako malo pomicu.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da...mama san, ne znam koliko tekucine uzima jer ciki i do sada sam svako cikenje dozivljavala kao normalno a ne kao da je zedna. vodu ne pije. odbija. drugu tekucinu ne konzumira. znaci samo cika i ponekad voda ali to je par gutljaja, nikad ne trazi vodu.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leonisa, nisam doktor i neću se petljati...samo je malo prati. Ako joj se osijeti taj miris i nakon dojenja ili vode se izgubi, možda je stvarno od tekućine.

Što se tiče znojenja, klinci se brzo zagriju i brzo ohlade. Lovro se po noći zna oznojit i dok je u laganoj pidžamici pokriven sa laganim poplonom...a mi smo ispod plahte, deke, poplona i prekrivača... :/

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

MM je dijabetičar i mi smo par puta Borni mjerili šećer sa njegovim aparatićem. Referentne vrijednosti za djecu su iste kao i kod odraslih (6 JE prihvatljivo, čak i na tašte). Ti aparatići nisu 100% točni, ali dovoljno su precizni za ovakva mjerenja.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

da znam da moze biti to, ali moze i nesto drugo pa se zelim rijesiti sumnje. mozda je sve splet okolnosti ali better safe than sorry
    i jos mi je frendica magistrica stavila bubu u uho da i uslijed niskog secera moze doci do acetonskog zadaha (sto onda ima smisla da nakon dojenja nestaje zadah) odnosno da secer varira.

ovo sam nasla na netu
    Takvo često određivanje GUK gotovo je potisnulo određivanje glukoze i ketona u mokraći, što je prije bila osnova nadzora šećerne bolesti. U male djece, gdje je teško često vaditi krv, i danas se kontrola šećerne bolesti osniva na određivanju glukoze i ketona u mokraći (urinu). U male djece glukoza u mokraći treba biti prisutna tek u tragu, a ketoni negativni. U tebe, starijega, oboje treba biti negativno. Ako je negativno, nema potrebe stalno ispitivati mokraću. Glukoza u krvi daje precizniji uvid o tvojem stanju.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Trilian, tnx!

paci avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    paci zato sto je moj pokojni djed dijabeticar, moj tata je dijabeticar, ja sam imala poremecaj metabolizma do puberteta i dijabetes u trudnoci i uz te veeelike genetske predispozicije vidim neke simptome. iskreno, mislim da znam vise o dijabetesu od pedijatrice ili doktora opce prakse jer s njime zivim cijeli zivot. zbog toga sam trazila ogtt odmah cim sam saznala da sam trudna i nisam bila zadovoljna vadjenjem samo nakon 2h (to nije ogtt) pa sam ga ponovila u petrovoj.
    Onda je to sasvim drugo od mene (koja se samo zdebljala!), sad mi je jasno da se brineš. Nadam se da je sve ok.

iki avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Leonisa, niš ne znam o tome, samo da ti zavibram za Leicu:
    ~~~~~~~~~~~ .

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •