Koliko su djeca zaštićena prvom dozom od te dvije?
I hoće li biti moguće u slučaju epidemije cijepiti dijete ranije? Može li se to?
Koliko su djeca zaštićena prvom dozom od te dvije?
I hoće li biti moguće u slučaju epidemije cijepiti dijete ranije? Može li se to?
Kod nas (USA) se prva doza daje izmedju 12 i 15 mjeseci, a druga izmedju 4. i 6. godine zivota. U slucaju epidemije (imali smo prije tocno godinu dana, zbog lose procjepljenosti Somalijske populacije u Minneapolis/St. Paul metro podrucju), druga doza se moze dati ranije, prije navrsene cetvrte godine. Neki iz nase okoline su cijepili ranije, mi nismo. Udaljeni smo oko 80 milja od epicentra epidemije. Prema CDC-u, cjepivo ne sprjecava infekciju nakon sto je ostvaren kontakt s virusom.
Pa razina procijepljenosti je ukupan broj cijepljenih i u našim generacijama je bila zadovoljavajuća.
A s obzirom na broj oboljelih jasno je da kod većine cijepljenih makar i jednom dozom imunitet još uvijek postoji jer bi inače broj zaraženih bio puno veći. No očito je jedno cjepivo nedovoljno da na dulje vrijeme u odgovarajućem postotku populacije izazove trajni imunitet. Pa je poželjno da uopće ne dodju u dodir sa zarazom. A što je, u varijanti kad mala djeca nisu adekvatno procijepljena, očito postalo nemoguće.
Ja sam cijepljena kao i moja djeca i ako krene epidemija možda se docijepim, nemam namjeru umrijeti u 40-ima od virusne bolesti koja se može spriječiti jer oko mene ima sve više neodgovornih google-experta. Pa nek igraju ruski rulet sa svojom djecom ali bez nas...