Results 1 to 31 of 31

Thread: Paradižot

  1. #1
    Mum2Be's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zd
    Posts
    653

    Default Paradižot

    Ako netko ima recept za paradižot, a koliko se ja sjecam u njega idu petit beurre keksi, dakle nisu šnenokle!

  2. #2
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    isto kao snenokle samo na dno zdjele stavis ptiber i onda na njega snijeg pa prelijes zutim


    mi se neki dan napucali

  3. #3
    Mum2Be's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zd
    Posts
    653

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    isto kao snenokle samo na dno zdjele stavis ptiber i onda na njega snijeg pa prelijes zutim


    mi se neki dan napucali

    zutim? zumanjcima ili vanilijom?!

  4. #4
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    žuti je valjda onaj uvarak od jaja, šećera, mlijeka i vanilije, šta drugo?

  5. #5
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default

    Meni je to poslastica koju obožavam, a jaja, šećer i mlijeko uvijek imaš doma
    potrebno:
    1 l mlijeka
    5 jaja
    5 kašika šećera
    1 kašika (ravna ne prepuna) pudinga od vanilije
    Staviš litru mlijeka da kuha. Za to vrijeme stučeš bjelanjke sa 4 kašike šećera, što čvršće to bolje. Na mlijeku koje lagano kuha okreneš po veliku kašiku tučenog bjelanjka. Onako naprave se neke kao loptice nepravilnog oblika... jako nepravilnog oblika.
    U već pripremljenu posudu na keks, tipa pettit beure slažeš taj "kuhani" bjelanjak. Na brzinu smiksaš 5 žutanjaka s jednom kašikom šećera i jednom kašikom pudinga od vanilije. Jaja, šećer i puding malo razrijediš sa ostatkom mlijeka (otprilike 1 dcl) i onda to sve pomješati sa ostatkom mlijeka i skuhati kao puding, ali samo malo da baci ključ na laganoj vatri. Ako se ova žuta smjesa baš nakuhava, razdvoje se jaja i mlijeko... bude bljak. Samo malo minut - dva onako na laganoj vatri neka kuha uz neprekidno miješanje. Ta žuta predivna krema se prelije preko keksa i bjelanjaka i onda još malo čokolade u prahu ili nagratane čokolade.
    .. meni je paradižot full mljac poslastica

  6. #6
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    meni je svaki dosad paradižot koji sam probala bio buuuuuuuu

    nikako da mi lipo sidne

  7. #7
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    a valjda ti previše sliči na šampite

  8. #8
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ja ne stavljam secer u bjelanjke, samo u zumanjke

  9. #9

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Ni ja ne stavljam šećer u bjelanjke, a sve pospem s naribanom koricom limuna (i čokoladom u prahu).

  10. #10
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    ja ko fritulica
    i ne stavlham nikakav puding :?

  11. #11
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    meni je super kad se gore prelije rastopljeni/poprženi šećer; ne znam kak se to točno zove, karamelizirani šećer :?

    e, baš mi je to najbolje kod šnenokli (i sličnih varijacija na temu)

  12. #12
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    ni ja ne stavljam puding, prvi put čujem za to :/

  13. #13

    Join Date
    May 2006
    Location
    mjesto pod suncem
    Posts
    2,786

    Default

    Quote Originally Posted by zrinka
    i ne stavljam nikakav puding
    Ni ja.

  14. #14
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ni ja ne stavljam, vjerojatno neki stavljaju zbog zgusnjavanja.

  15. #15
    zrinka's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Split, Lijepa nasa
    Posts
    4,633

    Default

    he, lako ti je s pudingom

  16. #16
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    paradižot=paradižet=šnenokle=žličnjaci od snijega
    obožavam!!! ne stavljam puding - to prvi put čujem...
    i presretna sam što ima još ljudi koji reču paradižot, tu me svi blijedo gledaju kad to čuju...

  17. #17
    Mum2Be's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Zd
    Posts
    653

    Default

    Evo... kako se to meni strasno jelo, a talia7 najbrze poslala recept, radila ja po njenom i ispalo super!
    Sto se tice pudinga od vanilije, mislim da je to vise radi arome, nego gusnjavanja, jer se od jedne žlice i nije bogzna koliko zgusnilo.
    Kasnije mi sveki rekla da se nariba jos korica limuna.

    Quote Originally Posted by magriz
    paradižot=paradižet=šnenokle=žličnjaci od snijega
    obožavam!!! ne stavljam puding - to prvi put čujem...
    i presretna sam što ima još ljudi koji reču paradižot, tu me svi blijedo gledaju kad to čuju...
    Ja u biti kazem paradiže, a pisem paradižot!

  18. #18
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Od ovisnice o šnenoklama, jedan mali savjetić za uspješnije žličnjake od bjelanjaka (+šećer!) - NIKAD ih ne okretati, nego ih samo spustiti u vruće mlijeko i čim se zagriju od njega i narastu, odmah ih vaditi šupljom žlicom. Ako ih okrećete u mlijeku, spustit će se i izgledati jadno. (Da je žličnjak dobar, možete provjeriti i svojim cijenjenim kažiprstom - kad mislite da je žličnjak narastao do maksimuma, dodirnite ga odozgo po površini (bez brige, nije prevruće). Ako se pjena ne zalijepi za prst, odmah ga izvaditi.) Stavljajte u mlijeko svega nekoliko odjednom (max. 4-5) jer ih samo tako možete uspješno kontrolirati.

  19. #19
    sis's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    1,063

    Default

    Ja kuham bjelance u vodi, nekako mi se to čini jednostavnije, a poslije dodam žutu kremu. Za puding nikad nisam čula. I da, u nas se zove paradizeta.

  20. #20
    talia7's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    466

    Default

    ma samo malo pudniga, žličica... meni je previše rijetko ako kuham samo jaja, ne liči taj žuti krem na puding kasnije, a šećer u bjelanjak stavim jer mi se bolje ulupaju.

  21. #21
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,257

    Default

    ...curke, za gustoću se može dotati i žlica brašna ili Gustina (umjesto pudinga od vanilije)... Ali baš ću idući put probat s pudingom, umjesto brašnom/Gustinom.

  22. #22
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ma za gustocu samo treba potrefiti dobar omjer zumanjaka, mlijeka i secera u dugo mijesati na pravoj temperaturi.
    koje su jedinice za sve ovo gore ne bi vam znala reci, meni se same dogode

  23. #23
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    Quote Originally Posted by zrinka
    he, lako ti je s pudingom
    to je jedini kolac koji sam uz palacinke ikada radila. a zadnji put bijase prije jedno 7 godina. (palacinke jos uvijek radim )

    i stvarno mi je super uspijevao. bez pudinga. ja bih ga osim toga uvijek jos dobro ohladila u frizideru. i onda je bio mljac.

    ali ne mogu ne spomenuti razne varijante koje su mi nudili kod mojih teta. gdje se ona zuta smjesa ne bi dobro zgustila i stvrdnula. pa je to bila neka zuta juhica. ajme uzasa. meni je od samog pogleda bilo zlo, pa sam morala izmisljati kako me boli trbuh , ili ovo ili ono...jer to ne bih mogla pojesti ni pod razno.

  24. #24
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,257

    Default

    Da, mislim da je origigi dalmatinski recept bez brašna (tako je radila moja none - i bio joj je malo vodenasti), onda sam se udala u ZG i vidila sveki da stavlja brašno i to mi se svidilo (gušće je, a u ZG-u nemaju zazor od malo korištenja sitnih trikova, and I like it ), a sad kad još ga upgradeam s pudingom od vanilije, mljac (smajlić koji se oblizuje)!

  25. #25

    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    336

    Default

    ja isto stavim žličicu pudinga od vanilije,jer mi je onda preljev puno ljepši

  26. #26
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    a valjda ti previše sliči na šampite

    ha, ha

    meni taj kuvani bjelanjak ima okus po kuvanim jajima, i ne slaže mi se nikako s ostatkom kolača...
    Osim ako netko zna bolje napraviti, ja dolazim na degustaciju....

  27. #27
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Tinkie Winkie, izmiksaj snijeg s vanilin-šećerom, pa ti neće toliko mirisati na kuhana jaja .

  28. #28
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    naravno da ti mirise na kuhana jaja kad vjerojatno skuhas bjelanjak, trebas ih sto je krace moiguce drzati u mlijeku, ja stavim i izvadim u 3 sekunde

  29. #29
    Sun's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    ni na nebu ni na zemlji
    Posts
    3,379

    Default

    moji se hladi u frižideru
    i btw ja to zovem palle di neve

  30. #30
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    naravno da ti mirise na kuhana jaja kad vjerojatno skuhas bjelanjak, trebas ih sto je krace moiguce drzati u mlijeku, ja stavim i izvadim u 3 sekunde
    E, tako je!

  31. #31
    tinkie winkie's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    ZD
    Posts
    2,297

    Default

    ja mislim da ja jednostavno nemam sreće s bjelanjcima... eh :/

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •