Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Savjeti za početnicu

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Savjeti za početnicu

Bok cure, ja sam jedna trudnica koja se priprema za dolazak svog zlata.

Moram priznati da imam jako puno rupa u znanju šta se tiče autosjedalica pa vas molim za pomoć.
    Pitanje prvo: izlazak bebe iz rodilišta u autosjedalici. Navodno novorođenčad ne smije biti u nikakvom drugom položaju osim u ležećem :? i navodno sestre frkću nosom na tatu kada donese autos./nosiljku po bebu. Obzirom da od rodilišta do kuće imam sat vremena vožnje grozna mi je pomisao da mi beba leži nezaštićena u mojim rukama ili košari (obzirom na sve nesreće koje se dešavaju), a isto tako ne bih htjela da mi beba leži sat vremena u neadekvatnom položaju.
    Pitanje drugo: da li je dozvoljeno bebu voziti na prednjem sjedalu okrenutu na nazad i ako nije zašto onda većina novih auta ima opciju isključivanja suvozačevog zrač. jastuka?
    Pitanje treće: da li je nezgodno svaki put nanovo namještati autosj./nosiljku ili je zgodnije kupiti postolje pa nosiljku samo umetneš i skineš?

Ufff sada tek vidim kako sam se raspisala ali pitanja je tako puno a ovaj forum je kao stvoren za pitanja nas brižnih neznalica

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

betty bok, dosla si na pravo mjesto po informacije.

napisala sam kilometarski post pa mi se sve zblesiralo.

idemo ponovo

procitaj i prouci na su brosuru Autosjedalica - uvijek i bez iznimke

1. beba iz rodilista u vozilu moze se prevoziti jedino u autosjedalici. ukoliko si zabrinuta, as nemoj koristi van auta.

2. po nasem zakonu nije dozvoljno. nikad ne znas, uvijek postoji mogucnost da se aktivira.
    ono sto je ovdje takodjer bitno je blizina tocke udara kod sudara sprijeda. a oni su najcesci.

3. postolje je prakticna stvar, a as moze biti i montirana u vozilu. ovisi kako ti boje odgovara.

evo, ovo je brzinski. vjerujem kad procitas brosuru da ce ti puno toga biti jasnije.
    ako imas jos pitanja, samo izvoli.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sto se tice prve vonje autom: mozda vam je najbolja opcija da nakon pola sata voznje napraviti duzu pauzu (barem 30. min). Sjesti negdje - popiti kafu, ili se odmoriti u autu. P onda nastaviti dalje.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Napomena samo da će vas prodavači u autosalonima uvjeravati da je dozvoljeno i sigurno voziti dijete u autosjedalici na prednjem sjedištu (neki automobili imaju isofix) i na suvozačevom mjestu, npr Hondin monovolumen. Ne nasjedajte. Također u većini dućana koje prodaju autosjedalice, trgovci nisu upoznati sa zakonom, a nažalost često ni sa samim autosjedalicama.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jos jedna stvar - izvjezbajte se staviti sjedalicu u auto prije nego dode beba. Vidim da si u Opatiji - ima u Rijeci cura koje su prosle Rodinu edukaciju o autosjedalicama, mozda mozete navratit do jedne od njih provjerit jeste li dobro namjestili sjedalicu.

I jos jedna - bebu nemojte ubundavat pa onda vezat (pocetkom ozujka zna biti frisko, pa zbog toga napominjem). Vezite bebu u autosjedalicu u rodilistu prije izlaska, u sobnoj odjeci, i onda je dobro prekrijte (preko pojasa) dekicom i sl.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Ri rodilištu ti nitko neće frktati za as, bar što se tiče osoblja - mi smo tako išli doma dva puta! Ali zato bi cimerice mogle, za koje te boli briga!

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Betty, samo da ti pokušam rasvjetliti dvojbu oko položaja bebice u sjedalici...

Dječje sjedalice su konstruirane i montiraju se tako da u slučaju nesreće bebica bude maksimalno zaštićena od povreda i ta zaštita je vrlo, vrlo efikasna.
    Bez sjedalice je upravo ogromna vjerojatnost (70-80%) teških ozlijeda pa i smrti, pogotovo novorođenčadi.

S druge strane, eventualne štetne posljedice neležećeg položaja su neznatne u usporedbi s opasnošću sudara. Bebici zaista ništa neće biti od boravka u sjedalici na putu do doma i naravno da je nećeš držati u tome po cijele dane i koristiti kao "odlagalište" za bebu po kući

Zato bez imalo zadrške možeš dati prednost sjedalici, jer u autu je jedino važna bebina sigurnost

To što sestre u rodilištu frkću nosom na sjedalicu je njihov problem, zapravo ne samo njihov problem već i njihova velika greška jer svojim neznanjem dovode mnogu dječicu doslovce u životnu opasnost
    Ako vam bilo tko pokuša nekaj kenjkati smrtno ozbiljno i uvjereno mu možete reći da ako njima nije stalo do života vašeg djeteta da vama je stalo itekako i osim toga, ako se već moraju vući svi mogući argumenti, pitajte ih znaju li uopće da je zakonom propisano da se djeca do 5 godina moraju voziti u primjerenoj autosjedalici na stražnjem sicu i da falabogu baremu u nečemu imamo napredan zakon, pa je prava šteta što tu dobru činjenicu mnogi ne iskoriste!

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Cure moje, hvala vam puno na odgovorima i moram priznati da ste me rješili mnogih dvojbi. Svi mi podsvjesno znamo da bebi neće naškoditi poluležeći položaj u as ali kada je roditeljstvo u pitanju (pogotovo prvi put) onda te svaka, pa i kriva informacija okoline, može obeshrabriti i učiniti nesigurnom u svoje odluke i intuiciju. Ali zato mi imamo vas rode i ovaj super forum :D i zato vam šaljem puno pusica

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nama su sestre isto frkale nosom, jer, citiram: "mama, pa dijete mora biti u ravnom položaju!". Onda sam ja rekla da idemo zvati pedijatricu da vidimo što ona misli. E, onda je ipak moglo .

A jednog tatu čija je beba izlazila isti dan su vratile natrag s AS, da izvoli donijeti jastuk!

Što sve skupa ne bi bilo tako strašno da na trudničkom tečaju u istoj bolnici nije bilo predavanje o AS.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Evo još jedne početnice s autosjedalicama...
    Danas sam vježbala montiranje stolice u auto i bila prekinuta nakon 10 minuta tako da sutra nastavljam vježbu, ali za sada imam dojam da se stolica ne može dobro montirati s bebom u njoj, niti da se beba može dobro staviti u stolicu koja je već montirana.
    Muči me kako u montiranoj stolici provući bebu ispod onog dijela pojasa koji ide preko nogu? Ili, u drugom slučaju, kako dovoljno čvrsto stegnuti stolicu ako je beba već u njoj?
    Teško mi je trenutno zamisliti to malo stvorenjce u stolici, pa me zanima savjet iskusnijih. Brojim sitno i hitno mi treba plan za izlazak iz bolnice.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Evo još jedne početnice s autosjedalicama...
    Danas sam vježbala montiranje stolice u auto i bila prekinuta nakon 10 minuta tako da sutra nastavljam vježbu, ali za sada imam dojam da se stolica ne može dobro montirati s bebom u njoj, niti da se beba može dobro staviti u stolicu koja je već montirana.
    Muči me kako u montiranoj stolici provući bebu ispod onog dijela pojasa koji ide preko nogu? Ili, u drugom slučaju, kako dovoljno čvrsto stegnuti stolicu ako je beba već u njoj?
    Teško mi je trenutno zamisliti to malo stvorenjce u stolici, pa me zanima savjet iskusnijih. Brojim sitno i hitno mi treba plan za izlazak iz bolnice.
    blis, koju sjedalicu imaš i gdje si u Rijeci?

možda ti mogu pomoći.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Hvala na ponudi. Imam dvije Romer i Chicco (nisu mi pri ruci trenutno da pročitam koje su). I živim na Drenovi.
    Kao što rekoh, uopće se nisam sama dovoljno trudila, pa ako skužim da mi samoj stvarno ne ide zvat ću upomoć.
    (A mogla bih te rezervirati i za instrukcije iz nošenja u marami i slingu )

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja imam chicco jaje, tako da s njom i znam nekako. mislim, nisam ti ja autosjedaličarka, na žalost, samo ti mogu pomoći malo. tako su i meni

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

cure it će najvjerojatnije uskoro pregled AS u RI pa ćete moći doći da vam to srede stručno

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

it=bit
    danas je dan tipfelera

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    cure it će najvjerojatnije uskoro pregled AS u RI pa ćete moći doći da vam to srede stručno
    super :D

ja se nadam sa ćemo do onda kupit veliku stolicu.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

:D Mislim da će mi trebati.

betty boop avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako je brzo prošlo vrijeme.....tražila sam savjete a evo sad ih i ja pomalo mogu davati

Blis upravo su i mene mučila ista pitanja. Na kraju sam se odlučila da mi je lakše bebu staviti u montiranu stolicu nego montirati stolicu s bebom u njoj. Šta se tiče onog pojasa koji ide preko sjedalice, u pravu si, malo je nezgodno bebu staviti ispod njega, ali nije tako strašno. Ako sam ja uspjela (a ti si ipak već jedanput rodila pa imaš iskustva u nošenju bebe) onda ćeš i ti bez problema. Inače i mi imamo chiccovu.

Veselim se pregledu AS u RI :D , još uvijek se pitam da li smo mi našu ispravno montirali.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj betty boop prvotno napisa
    Šta se tiče onog pojasa koji ide preko sjedalice, u pravu si, malo je nezgodno bebu staviti ispod njega, ali nije tako strašno. Ako sam ja uspjela (a ti si ipak već jedanput rodila pa imaš iskustva u nošenju bebe) onda ćeš i ti bez problema. Inače i mi imamo chiccovu.
    Hvala betty.
    Ali (uvijek ima neki "ali") ovo mi je prvi put. Sina sam vozila u najprije košari, pa u velikoj autosjedalici koja bi teško prošla ijedan crash test. Bila su neka druga vremena i ja sam bila neka druga onda.
    I da, odlučila sam se za Romer za sada jer ima onaj uložak koji drži bebi glavu da ne klima lijevo-desno.

A na drugoj temi sam napisala:
    Ponosno objavljujem da sam montirala stolicu, paaa... savršeno. Sutra ću još s kutomjerom izmjeriti je li kut 45-60 stupnjeva jer sam to danas procijenila od oka. Jedva čekam da me savjetnice pohvale kada je vide.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •