Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: prirast težine

dorburic

Početno prirast težine

Moj beban ima tri i pol mjeseca i mislim da ima problem s prirastom težine.Isključivo ga hranim dojenjem.Iako vrlo malo siše tijekom podoja, jede svaka 3 do 4 sata.
    Naime, rođen je s težinom 3500g, a kod otpusta iz rodilišta težio je 3330g.Prvi mjesec je dobio 750g (gledajući od težine pri porodu), idući mjesec 1000g, a sad treći mjesec svega 400g.
    Pedijatrica mi je rekla ako ovako nastavi sa prirastom težine da ćemo u 4 mjesec morati uvesti voćne kašice.Nisam baš sigurna da se s njom slažem.
    Recite mi da li mu je prirast težine dobar i zar treba uzimati kašice?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

prvi mjesec je dobio barem 900g, a ne 750 (gleda se od najnize zabiljezene tezine, ne porodjajne). i u prva dva ima odlican prirast.

reci koliko mokrih pelena imate u 24h?
    koliko pokakanih?
    kako izgleda pokakana pelena?
    da li ima ispravan polozaj, kako hvata dojku?
    jel bio bolestan? pocinju ga muciti zubici?
    jeli bilo kakvih promjena u zivotu?
    dolazi li do let downa? kakav je?
    kakve su bradavice? njegova usna supljina? ima li naslaga soora? osjecas li bol tokom podoja?

u pravu si sto ne zelis uvoditi dohranu sa 4 mjeseca jer bebin probavni sustav nije sa 4 mj. jos spreman za uvodjenje krute hrane. prerano uvodjenje moze pridonjeti alergijskim reakcijama na pojedine namirnice.

procitaj neke od textova sa portala
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=2301
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1890
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=111&Show=2357

dorburic

Početno

šta se tiče mokrih pelena,prilikom mijenjanja svaka pelena mu je obilna.Mijenjam ga svaka tri sata,a nekad i češće ako se kaki.Stolica mu je vodenasta i obilna tako da svaki put popliva da mu moram mijenjati kompletnu robicu.Obično ima dvi-tri takve stolice dnevno.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

javit će ti se savjetnice...ali znam da prirast bebe po mjesecima lagano opada.

I koliko ti je beba narasla?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ne ljuti se, ali poludim kad pročitam da ti pedijatrica sa bebina 3 mjeseca starosti preporuči voćne kašice. Toliko o njenoj podršci i informiranosti o dojenju.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

reci da li dodje do zadnjeg mlijeka? osjetis li let down? vidis li kako guta?
    koliko cesto mijenjate strane?

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

kakve su ti dojke? imas li problema sa prepunjenost?
    da li se izdajas?
    koristi li beba dudu varalicu?
    napisala si da ga iskljucivo hranis dojenjem, znaci nema cajeva, sokica, vode?

i da, kako beba raste tako se smanjuje prirast.

dorburic

Početno

on je veselo i aktivno dijete
    Bradavice su mi malo bolne,on dobro uhvati,ali prilikom dojenja jednostavno mu usne završe na samoj bradavici.Šta se tiče duljine trajanja podoja tako je od samog početka.Maksimalno trajanje je oko 10 minuta.Kad mu ponudim dojku između dva podoja(između tri sat) on jednostavno odbija,nije gladan.
    Stalno trpa rukice usta ili što dohvati i dosta bali.

dorburic

Početno

on je veselo i aktivno dijete
    Bradavice su mi malo bolne,on dobro uhvati,ali prilikom dojenja jednostavno mu usne završe na samoj bradavici.Šta se tiče duljine trajanja podoja tako je od samog početka.Maksimalno trajanje je oko 10 minuta.Kad mu ponudim dojku između dva podoja(između tri sat) on jednostavno odbija,nije gladan.
    Stalno trpa rukice usta ili što dohvati i dosta bali.

dorburic

Početno

Dojke mi nisu toliko prepunjene tako da nema potrebe se izdajati.Ponekad mu dam malo vodice i popije možda 20 ml.Što se tiče dude varalice dam mu je kad treba zaspati ili kad je grintav.Inače nije baš ljubitelj dude.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa

Uh sorry Leonisa, pišem na brzinu...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

formula uspjesnog dojenja je pravilan polozaj. znaci dijete MORA obuhvatiti usnama cijelu bradavicu i veci dio areole, nos i brada dodirivati dojku a usne izvrnute prema van. boli jer ne prihvaca pravilno. bebini desni su jaki i znaju ozljediti bradavicu. ako boli (a ne radi se o sooru) znaci da beba nije dobro primila dojku. ako beba ne primi dobro dojku tesko ce potaknuti let dovn (refleks otpustanja mlijeka) koji je nuzan jer tako beba dolazi do onog zadnjeg, masnog mlijeka od kojeg utalzi glad i dobija na tezini. na pocetku pije, sisa ono mlijeko koje je ostalo od zadnjeg podoja. ono je puno laktoze pa stolice znaju biti eksplozivne i pjenaste. kako beba adekvatno sisa otpusta se oksitocin, hormon koji je zaduzen za let down. na njega takodjer utjece tvoje raspolozenje pa ako ti je neudobno, ako te nesto (bradavica) boli moze se desiti blokada i ne dolazi do LD. znas da beba potice LD tako sto vidis promjenu u bebinom sisanju- na pocetku beba "uzurbano" sisa i slabo guta, a kad krene LD vidi se kako beba cesce guta, ritmicki joj se pokrece vilica, muskulatura oko uha i sljepocnice. neke majke osjete LD kao trnce, nekima curi mlijeko iz druge dojke.

evo nekoliko tekstova

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1477
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1475

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Uh sorry Leonisa, pišem na brzinu...
    i ja cekam

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj dorburic prvotno napisa
    Dojke mi nisu toliko prepunjene tako da nema potrebe se izdajati.Ponekad mu dam malo vodice i popije možda 20 ml.Što se tiče dude varalice dam mu je kad treba zaspati ili kad je grintav.Inače nije baš ljubitelj dude.
    ovo nisam ni vidjela.
    nemoj mu molim te davati vodu jer mu nije potrebna. beba se iskljucivo doji do 6. mjeseca. majcino mlijeko mu je i hrana i pice. sve.
    takodjer beba ima potrebu za sisanjem a i nenutritivnim dojenjem (mazenje, paznja, utjeha) jer mu je tu najljepse, tu se osjeca sigurnim. duda moze uzrokovati probleme- dolazi do konfuzije jer "princip" dojenja nije isti kao i sisanja na dudu. to moze biti takodjer jedan od uzroka vaseg problema.
    probaj izbaciti dudu i vodu. vodom samo punis bebin zeludac pa nema mjesta pravoj hrani- tvome mlijeku.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bas me zanima kod kojeg ste pedijatra :/

dorburic

Početno

imate li vi za preporučit kojeg pedijatra u splitu

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

javi se zrinki na PP

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pricalo se vec o pedijatrima u splitu
    dr vulić, na mertojaku, kazu da nije losa i da je prodojeca...valjda ih ima jos...
    ja sam reagirala jer me uvijek rastuzi kad lijecnici preporuce uvodjene dohrane ranije, ako beba nesto manje dobija na tezini a ne poboljsanje tehnike dojenja ili u krajnjem lsucaju dodatak adaptiranog...

ovo sto ti je leosnisa preproucila i savjetobvala, probaj..

dodavanjem vode i dude varalice moze pogorsati situaciju, beba bi svo sisanje trebala zadovoljiti na dojci, stavljaj je sto cesce...
    vode zaista nema smisla, osim sto isprice sa crijeva zastitni sloj (kojeg stvara majcino mlijeko), dijete se moze napiti nekaloricne vode i toliko manje ce posisati tvog znatno kaloricnijeg mlijeka...

ako zelis, najbolje bi bilo da nazoves sos telefon za dojenje i da direktno sa nasom savjetnicom pokusate rijesiti situaciju

sve ce biti ok

dorburic

Početno

zahvaljujem na podršci i savjetima

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno Re: prirast težine

.
    Pedijatrica mi je rekla ako ovako nastavi sa prirastom težine da ćemo u 4 mjesec morati uvesti voćne kašice.Nisam baš sigurna da se s njom slažem.
    Mene ovakvi savjeti uvijek zabezeknu, i upitam se imaju li pedijatri pojma o kalorijskoj vrijednosti hrane, ili možda misle da je sve što se jede na žličicu kaloričnije od majčinog mlijeka? Pa voće ima znatno manje kalorija od mlijeka :? (da ne spominjem nezrelost probavog sustava za hranu osim mm).

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja se uvijek pitam mogu li se takvi lijecnici nekome prijaviti i nekako ih se sankcionirati jer nece svatko traziti "drugo misljenje", bilo ono kod drugog doktora, na netu ili u susjedstvu.

dorburic, bravo sto si nas pitala!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo je sasvim dobro napredovanje s obzirom na nekoliko beba za koje znam da su sporije napredovale a hranjene su adaptiranim mlijekom. Općenito imam dojam da bebe hranjene na zahtjev majčinim mlijekom brže i bolje napreduju od onih na adaptiranom. E sad, i tu ima varijacija jer je svaki organizam različit.
    Dorburic, ja sam svoju stariju djecu počela dohranjivati s tri mjeseca (neću reći da je ijedan liječnik za ovo kriv jer su u ono vrijeme općenito bile takve preporuke) i duuugo smo se borili s alergijama, kožnim i dišnim. Nastavi samo dojiti!

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Uhhhhh i za takve pedijatre!!!

Janin prirast (rođenje 3 kg, otpust 2840g):
    1. mj. 515g
    2. mj. 645g
    3. mj. 550g
    4. mj. 550g

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Re: prirast težine

Citiraj martinaP prvotno napisa
    .
    Mene ovakvi savjeti uvijek zabezeknu, i upitam se imaju li pedijatri pojma o kalorijskoj vrijednosti hrane, ili možda misle da je sve što se jede na žličicu kaloričnije od majčinog mlijeka? Pa voće ima znatno manje kalorija od mlijeka :? (da ne spominjem nezrelost probavog sustava za hranu osim mm).
    a biće pedica misli na sarmu a ne voće

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

evo za utjehu i nas slucaj

roden sa 4180, otpusten sa 3900
    1. mjesec 600g
    2. mjesec 500g
    3. mjesec 500g
    4. mjesec 200g

za mene je kila mjesecno znanstvena fantastika.

sada ima 8 mjeseci i 7500. zdrav, vesel, zivahan, jede dohranu (sada vec 3 obroka!), puze, ustaje, hoda, prebolio vodene kozice bez problema za tjedan dana.
    vec sam negdje napisala da je po meni najbolje ne znati koliko bi dijete "trebalo" dobivati na tezini. ja nisam imala pojma, isla sam samo na njegov izgled i to je na kraju ispalo najbolje.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Možemo li i mi mišljenje? Bili jutros na pregledu i malo se zabrinuli ...

- Rođena s 3570/53;
    - otpusna 3260/53;
    - 1. mj: 4300/55;
    - 2. mj: 5000/57;
    - 3.mj: 5600/60;
    - 4. mj (jutros mjerena):6000/62.

Pedijatrica je komentirala: "Hm.. moglo je i bolje.". Samo dojimo. Moje mišljenje: premalo je dobila u usporedbi s prvo dvoje djece (jednako samo dojeni) a i njezina mi je dužina sada postala upitna, mada je dr. samo odmahla rukom na to. Imala je nedavno upalu uha, inače boluje od VURa, a kako su braco i seka dobili prvi zubić s 5 mjeseci, moguće da je i to uskoro čeka (eventualni razlozi za malo napredovanje na težini ???????). Pelene normalne. Dojim kad god zatraži. Noću prespava i do 6 sati u komadu (znači da je bez obzira na sve zadovoljna ????). Uistinu sam malo nesigurna

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mirje, jesi ti procitala moj post? moj mali je dobivao duplo manje mjesecno. zasto brines? ti imas

1000
    700
    600
    400.

usporedi s mojim postom (ili jelkinim) i opusti se

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    mirje, jesi ti procitala moj post? moj mali je dobivao duplo manje mjesecno. zasto brines? ti imas

1000
    700
    600
    400.

zato što je sve manje i manje i to zamjetno manje, a vi ste bili "nekako-tu-negdje", a po dužini je prestigla 2 mj. mlađa sestrična!

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

usporedi s mojim postom (ili jelkinim) i opusti se [/quote]

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj mirje prvotno napisa
    Citiraj mikka prvotno napisa

1000
    700
    600
    400.

zato što je sve manje i manje i to zamjetno manje, a vi ste bili "nekako-tu-negdje", a po dužini je prestigla 2 mj. mlađa sestrična!
    Ona su mikkin i moja Jana fakat rijetka djeca koja ne stagniraju nakon 3. mjeseca. Većinu koja znam krenu tak ko tvoja.

A dužina fakat nema veze, mislim, kao ni težina. Svaka beba je individualac.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

pa i bit ce sve manje i manje inace bi sa godinu dana imala bebu od 20 kila

takodjer uzmi u obzir da neki pedijatri vazu i u pelenama pa zavisi jesu li pune ili ne. 100g ti moze biti da je beba sita, punog mjehura i nije kakila.

beba ti fino napreduje. samo nastavi dojiti dalje na zahtjev

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mi smo stali u tećem mjesecu, zapravo ovako je bilo
    1. 1350g
    2. 1250g
    3. 500g
    4. 450g
    a sad mislim da nije ni 400g (vagala sam ga sama pa nisam sigurna), a u dužinu je s 4 mj imao 14 cm više nego kod rođenja.
    Sretan je i veseo, spava lijepo i nikad ne cendra- ja sam zadovoljna a i moja dr. Ne pada mi na pamet dati mu išta prije 6-tog mjeseca
    Nisu sva djeca velike papalice, a dok je isključivo na mom mlijeku i ponaša se veselo ne zabrinjavam se.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj jelka prvotno napisa
    Ona su mikkin i moja Jana fakat rijetka djeca koja ne stagniraju nakon 3. mjeseca. Većinu koja znam krenu tak ko tvoja.
    nisam sigurna da ste dobro procitale. moj mali je dobio samo 200 grama u 4. mjesecu, znaci ispod svih tablica. a i inace je dobivao po donjoj granici prirasta. vas prirast (cak i janin, jelka!) se meni cini kao sf. ja mislim da nema mjesta brizi, ako je beba zadovoljna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dr. obradović u solinu
    dr. labura

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Naši prirasti;

1120 g (od porođajne)
    1050 g
    600 g
    150 g
    400 g
    200 g

M je rođen sa 4680 g i 56 cm, izgubio 300 g. Sad ima 8200 g i 73 cm.

Normalno kaka i piški, vesel je, zdrav, a i pedijatar je općenito njime zadovoljan. Ovaj slabi četvrti mjesec ja objašnjavam bolešću (kašalj, temp...), izbijanjem prvih zubića i zbog toga slabim jedenjem.
    Isključivo smo dojili prvih 6 mjeseci. Nije mi baš bilo svejedno kad je prirast bio samo 150 g, ali svi ostali pokazatelji su bili u redu pa me to "smirilo".

A da, bilo je i nekih "objašnjenja" da mi je mlijeko oslabilo!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

bravo cure!

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

jel to inace kao pravilo da se taj 3 i 4 misec dobiva manje kod dojene djece ili sta :?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mikka, što ti je pedijatar rekao na tako malen prirast? Meni je moja pedijatrica i uz veći prirast negodovala, kao- moglo je to i bolje, beba mora dobivati dovoljno da se dobro razvija, blb, bla... Ja, blesava, poslušala..

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

dorburic, morala sam primijetiti ovo
    Bradavice su mi malo bolne,on dobro uhvati,ali prilikom dojenja jednostavno mu usne završe na samoj bradavici.
    Cini mi se da ti nekako klizi tijekom podoja. Imas teske i velike grudi? Podoj traje dugo, pa ti beba postane teska?

Za vodu su ti cure napisale. Ako das 20 ml vode, beba posisa 20 ml tvog mlijeka manje. Osim toga, voda ispire zastitni sloj s bebinih crijeva koji bebu stiti od alergija i infekcija.

mirje, dojene bebe prva 3 mjeseca napreduju kao i bebe na adaptiranom, a onda pocnu "zaostajati". Tvoja ped. vjerojatno ima vise iskustva s bebama na adaptiranom, koje napreduju konstantno, zato takva reakcija.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mi jucer bili na pregledu. lucija super napreduje: rodena sa 3720,otpustena iz bolnice sa 3400, 1.mj.4300, 2.mj.5200 i jucer izvagana 6200. Iskljucivo ju dojim.Pedijatrica je bila zadovoljna,al kaze ona meni neka polako pocnem davati sokice (neka sama doma iscijedim), cisto zlicicu-dvije radi C vitamina.(ak sam ja dobro skuzila) (Lucija sad ima 3 i pol mj) Kako sam ja odlucila iskljucivo dojiti do 6.mj.meni je to kroz jedno uho uslo kroz drugo izaslo. pa me sad zanima kaj vi kazete na to? Jel treba bebama davati C vit?

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mislav, super vam je prirast! :D
    Ma samo ti nju doji! Kakvi sokići!
    Sve što njoj treba dobiva iz tvog mlijeka!

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislave, imas lijepi nick

a za sokice, ne brini, imas pravo, ne treba ih davati i zao mi je sto si dobio pogresan savjet od svoje pedijatrice, savjet koji nije u skladu sa najnovjim preporukama WHO i americke akademije pedijatara pa cak i hrvatskog pedijatrijskog drustva...

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Mislav prvotno napisa
    Mi jucer bili na pregledu. lucija super napreduje: rodena sa 3720,otpustena iz bolnice sa 3400, 1.mj.4300, 2.mj.5200 i jucer izvagana 6200. Iskljucivo ju dojim.Pedijatrica je bila zadovoljna,al kaze ona meni neka polako pocnem davati sokice (neka sama doma iscijedim), cisto zlicicu-dvije radi C vitamina.(ak sam ja dobro skuzila) (Lucija sad ima 3 i pol mj) Kako sam ja odlucila iskljucivo dojiti do 6.mj.meni je to kroz jedno uho uslo kroz drugo izaslo. pa me sad zanima kaj vi kazete na to? Jel treba bebama davati C vit?
    majcino mlijeko u drugoj godini (12-24mj.) sadrzi 60% od ukupnih potreba za vitaminom C
    zanci u periodu kada dijete vec jede ostalu hranu mm zadovoljava 60%, kako onda ne bi 100% u periodu kada je mm alfa i omega bebinih potreba

donijela si pravu odluku, nemoj se bojati sprovesti je u djelo

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj frenki26 prvotno napisa
    Mikka, što ti je pedijatar rekao na tako malen prirast? Meni je moja pedijatrica i uz veći prirast negodovala, kao- moglo je to i bolje, beba mora dobivati dovoljno da se dobro razvija, blb, bla... Ja, blesava, poslušala..
    pedica mi je rekla da je to stvarno malo pa neka mu nakon podoja dam i adaptirano, pa koliko popije. jednom sam mu dala, strusio je cijelu bocicu (ja bila ocajna, gle stvarno je gladan, izgladnjujem svoje dijete, bla bla ), onda je odspavao 5 sati (e tu sam se tek zabrinula, nikad ni prije ni poslije nije bacio 5 sati u komadu!) probudio se kao drogiran, i onda se tako ispovracao, pod pritiskom, po meni, zidovima, podu, psu..
    to je bio taj jedan put .
    u jednom trenutku sam si rekla-da je stvarno gladan cijelo vrijeme, sigurno se ne bi inace ponasao tako zadovoljno. to je bila moja mantra. nisam nikad vise dala adaptirano.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Možemo li i mi mišljenje? Bili jutros na pregledu i malo se zabrinuli ...

- Rođena s 3570/53;
    - otpusna 3260/53;
    - 1. mj: 4300/55;
    - 2. mj: 5000/57;
    - 3.mj: 5600/60;
    - 4. mj (jutros mjerena):6000/62.
    Već je neko vrijeme proteklo od ovog javljanja ...
    Evo poslijednjeg rezultata mjerenja:

- 7. mj: 7000/67

Dojenje je na prvom mjestu: kad god želi i koliko god želi. S krutom hranom smo počeli nakon 6 mj. Sve je ponuđeno prihvatila (u okviru "tablice"). Ima ručak (povrće/žitarice/meso(tek probala)), voće joj nudim od prije par dana kao večeru. Pije vodu (iz čašice). Pitanje: zvoni mi u glavi ona konstatacija: udvostručenje porođajne težine s 6 mjeseci ... koliko je to realno?

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

udvostručenje porođajne težine s 6 mjeseci ... koliko je to realno?
    Mislim što je beba veća rođena, teže je da se to desi. Dakle, kod vas je čini mi se sve ok.

NatasaM... avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Meni je Leda udvostrucila tezinu, Lana ne. Obe zdrave i sve OK.
    Puno je vaznije opce stanje djeteta.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •