Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Carski i dojenje

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno Carski i dojenje

Frendica mi je rodila carskim prije 4 dana i jučer sam čula da joj još uopće nisu dali malu dojiti i da su joj rekli da ju 4-5 dana ne smije stavljati na cice.
    Ona naravno još nije dobila mlijeko.
    Pa zar nije kod carskog ista situacija kao kod "normalnog" poroda? Tako sam bar ja čitala- da se isto beba odmah daje majci na dojku, čak da je kod carskog to i preporučljivije što ranije napraviti kako bi se što prije pokrenuo cijeli "mehanizam" dojenja.
    Zanima me, jer ako mi se slučajno dogodi carski, htjela bih znati imam li pravo protestirati u bolnici ako mi isto ovako zabrane 4-5 dana staviti bebu na cicu.
    Ne znam, ali meni ovo zvuči tako suludo da oni već 4 dana hrane dijete na bočicu.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

ma kakve su to gluposti, pa ja sam rodila na carski i odmah su mi Vida donjeli čim sam se probudila, recimo 4 h nakon carskog i stalno su mi ga donosili na dojenje /u vinogradskoj/. ovo prvi put čujem za 4-5 dana, totalna nebuloza!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam rodila na carski u Merkuru i dva dana sam bila u šok sobi, treći dan su me prebacili na odjel i tek tsu mi tada dali dijete na dojenje!!??!!! Nisam dobila nikakvo logično objašnjenje. U ta dva dana samo su mi je dva puta pokazali na 2 minute. I bila sam strašno ljuta i ogorčena!
    Kad su me prebacili na odjel sve je bilo super, Niki je bila 24 sata kod mene, uzeli bi je samo za kupanju i tada bi me sestra pitala jer zelim gledati kako je kupaju. Naravno!!

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nazalost, u nekim rodilistima je jos uvijek praksa ovakva kakvu prolazi tvoja frendica

na portalu ima odlican tekst o dojenju nakon carskog reza
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=612

pitaj ako te jos stogod zanima

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ne znam jel se to razlikuje od bolnice do bolnice, al ja sam na Svetom Duhu rodila na carski i zbog nekih komplikacija mi nisu doveli bebu dva dana, al, hvala Bogu, nisam imala problema s dojenjem. No, za ostale slucajeve znam da bebu nose odmah sljedeci dan.
    Tako da je, pretpostavljam, tvoja prijateljica mozda imala mozda neke komplikacije ili slicno pa se to oduzilo, ili je pak to praksa u toj bolnici.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na Svetom Duhu bebu ne donose prvi dan zato što je žena nakon carskog na intenzivnoj, ali čim te prebace na odjel sa rodiljama i skinu s infuzije normalno dobivaš svoje dijete.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

pa u svakoj bolnici si nakon carskog na intenzivnoj par dana; meni su u vinogradskoj čim sam se zbudila na intenzivnoj donjeli bebu i čitavo vrijeme je donosili kao i ženama na normalnom odjelu...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Bome na SD nisi na intenzivnoj par dana nego najviše jedan dan, a ako nema mjesta ideš na odjel vrlo brzo - još isti dan.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To nazalost zaista biva tako u nekim bolnicama..

Ako se tebi to dogodi, uvijek mozes traziti i zahtijevati da ti donesu dijete - apsolutno nemas sta za izgubiti.

Nemoram ni reci da je vani praksa kod carskog ista kao i kod vaginalnog poroda. Ako je beba rodjena pod spinalnom, dijete se odmah stavlja na prsa i nudi mu se prvi podoj. Beba se ne razdvaja od majke. A kod nas... koma...

Koliko sam cula (mozda se varam, ne uzimajte ovo zdravo za gotovo), u Petrovoj mamama poslije carskog na intenzivnoj daju bebe da doje!!! No, poslije na babinjacama je raspored sati za dojenje... Na SD ne daju da dojis dok si na intenzivnoj, ali poslije mozes ak hoces i 24h imati bebu...

Tako da tu stvarno ne vidim logike :/ Ocigledno je moguce i kod nas da mama (naravno ak je u stanju) na svim odjelima doji, samo fali dobre volje da se promijeni par procedura i mentalni sklop osoblja

Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam nakon carskog dobila bebu na dojenje drugi dan.
    Ako ti frendica nije dobila bebu na dojenje već 4 dana, sigurno će je dobiti peti dan. I mislim da se tvoja frendica u toj situaciji ne bi trebala uzrujavati, jer u 99 % slučajeva neće ništa promijeniti.
    Može se samo posvađati s sestrama i doktorima u bolnici, iznervirati se a ta 4 dana su već ionako prošla i ne može vratiti vrijeme. Nek se veseli svom djetetu kojeg će uskoro dobiti na prsa i zaboravi sve što se dešavalo. Znam da to nije baš neki "borbeni" savijet, ali mislim da je vrlo realan.
    Koliko sam ja uspjela vidjeti do sada, put do uspješnog dojenja je isključivo stvar stava rodilje, tj. želi li dojiti ili ne. Najbolji primjer je moja frendica koja je rodila nedonošće, dijete je bilo u inkubatoru i mjesec dana ga nije dojila. Mlijeko joj je došlo i otišlo, uz mali mastitis na početku. Kad je dijete izašlo iz inkubatora, mojoj frendici je nadošlo mlijeko i dojila ga je bez problema. Do 1,5 godine.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Petrovoj si na intenzivnoj u pravilu 3 dana, pa onda još 4 na odjelu, ali dijete dobiješ ne znam da li već isti dan na dojenje, ali drugi svakako (možda ovisi u koje doba dana si rodila), bez obzira što si na infuziji. Ja sam malu dobila tek treći dan jer je ona bila na intenzivnoj njezi na promatranju, a malog drugi dan (rodio se u 18.00).
    To mi je nebulozno da ti frendici nisu dali da dijete 4-5 dana stavlja na cicu, je li s djetetom sve u redu, je li ti možda frendica pod nekom terapijom? Je li joj uopće nose dijete?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne kuzim zasto i sta treba cekat po par dana da bi se mami koja je rodila na carski dala beba na prsa? odmah nakon izlaska tj vadjenja posteljice majcino mliko preuzima zastitu za bebu na sebe i pocima se stvarati.
    na odjelu di sam ja rodila bilo je zena koje su rodile carskim rezom i one su sasvim normalno dojile kad su se probudile iz narkoze.
    jedina razlika je sta zene koje su tako rodile imaju uvik prednost u slucaju da je puno rodiliste da njihovi muzevi ostanu na spavanju i na taj nacim im pomazu i donose bebu .

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Khm, a kad je vama, cure koje ste imale carski, 'naišlo' mlijeko?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fortuna,

Mislim da je to tako kod nas zato jer su zene poslije carskog na odjelu intenzivne zajedno sa svim drugim bolesnicima, a znamo kakvi su uvjeti kod nas u bolnicama :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je bitno u ovoj cijeloj prici prisjetiti se da nije samo period nakon sto "naide" mlijeko vazan za bebu i dojenje. Dapace, tijekom tih prvih dana, dok mlijeko jos nije "naislo", iz dojki kroz bebino sisanje izlazi kolostrum a koji je nabijen obrambenim tijelima za bebu i njen imunitet. Kolostrum igra ogromnu ulogu u zdravlju djeteta i ne pruzanjem djetetu prilike da posise taj svoj prvi obrambeni stit bez opravdanih medicinskih razloga je potpuno neopravdano i ne bi smjelo biti prihvatljivo.

Dojenje poslije carskog bi trebalo zapoceti sto prije, unutar par sati nakon poroda (bolje je cak da se taj period moze mjeriti u minutama), kao i kod prirodnog poroda.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ančice, slažem se s tobom, ali znam za slučaj kad su mami, još "mutavoj" od carskog (uopće nije bila "svoja", sve ju je boljelo)... donijeli dijete, a ona sva živčana rekla da neće dojiti, da joj je dosta svega, da joj daju injekciju za ablaktaciju... Sad joj je jako žao...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Istina je da nas ima svakakvih.... Neke zene poslije poroda zele odmor, neke ne... neke se osjecaju umorno i isrpljeno, a neke se osjecaju da sad mogu na Mt. Everest

Mislim da bi bilo fer prema svima da postoji IZBOR. Znaci, ona mama koja se osjeca dobro i fit da bude s djetetom i da ga doji na intenzivnoj da ima mogucnost da to moze.

A ona mama koja se osjeca lose i koja nije u stanju biti s djetetom da ima tu opciju da dijete ne mora biti s njom.

I svi sretni i zadovoljni.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Upravo tako!
    Ako mama želi, zašto joj ne omogućiti da odmah bude sa svojim djetetom, da odmah doji... To bi trebalo biti i njezino pravo...
    Ali, zašto joj i nametati nešto ako za to nije sposobna?

Zato, opet izbor... Uvijek izbor...
    Kad bi nas netko i poslušao!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa
    nema nikakve razlike kod vaginalnog ili carskog reza za nadolazenje mljeka jer ono se stvara tokom trudnoce i nakon poroda posteljice koju u vaginalnom slucaju rodimo a u carskom se izvadi.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sad' malo Off-Topic. Kakva je anestezija pri carskim rezom, lokasna ili totalna i posloji li mogucnost izbora???

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uglavnom ne postoji mogucnost izbora, i mislim da je skoro svugdje totalna tj opca

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hm, bez da ulijevam so u ranu zelim pitati -- A ZASTO POBOGU!!! Istinski, koji razlog navode (iz svoje ili tudje neinformisanosti) kao legitiman za totalnu anesteziju!!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na SD se 100% moze birati da li zelis spinalnu ili opcu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tocnije, na SD-u najprije oni predloze spinalnu, pa ako bas jako neces onda ide opca.

cak i usred noci, cak i ako je frka. ja sam bila bez svijesti kad sam dosla u predradjaonicu, i doc je rekao anesteziologici kad sam dosla k sebi - imas ???? (ne sjecam se koliko) minuta da ju pripremis za spinalnu, ako ne ide, idemo na opcu.

i to je stoput stoput bolje nego opca. znam, probala sam.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Fortuna prvotno napisa
    nema nikakve razlike kod vaginalnog ili carskog reza za nadolazenje mljeka jer ono se stvara tokom trudnoce i nakon poroda posteljice koju u vaginalnom slucaju rodimo a u carskom se izvadi.
    Bome, meni nije bilo tako. Zato i pitam - ja sam prerano rodila, možda je u tome stvar :? Uglavnom, meni se ništa sa mlijekom nije događalo nekoliko dana nakon operacije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Na SD se 100% moze birati da li zelis spinalnu ili opcu
    100% se može birati. Kad sam ja došla na hitnu i poslali me na hitni carski, ja sam se užasno bojala i vikala sam da hoću spinalnu anesteziju pa je čak i u mom drastičnom slučaju doktor koji me operirao rekao: dobro, sad ću donijeti uzv u rađaonu i vidjeti ima li vremena za spinalnu. Vremena nije bilo, pa su mi dali opću, ali ako su u mom slučaju uopće pomišljali na spinalnu onda 'normalni' slučajevi sigurno mogu birati.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Fortuna prvotno napisa
    Bome, meni nije bilo tako. Zato i pitam - ja sam prerano rodila, možda je u tome stvar :? Uglavnom, meni se ništa sa mlijekom nije događalo nekoliko dana nakon operacije.
    Ne znam. Meni je tek nakon dva dana došlo mlijeko.
    Prvi dan nisam dobila malog jer sam bila na intenzivnoj, drugi dan je on dobio žuticu, a treći kad je došao već sam imala mlijeka.
    Tako da nije došlo zbog njegovog sisanja nego samo od sebe ali tek nakon 2 dana.
    Inače ne znam da li je isto kao i kod vaginalnog, jer nakon carskog se dobivaju i injekcije za stezanje maternice zbog toga jer nije prirodan porod i nakon toga organizam ne reagira isto kao nakon vaginalnog.
    Neka me isprave oni koje znaju bolje, ali nama su to rekli u bolnici kada smo pitali zašto dobivcamo te injekcije.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni nekih 4,5 dana nakone operacije, mislim. Ne sjećam se baš, iskreno rečeno.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

meni su u bolnici rekli da mlijeko nakon carskog nadolazi dan, dva kasnije nego nakon vaginalnog poroda. tak je i bilo, a do tad je malac cicao kolostrum, sve je bilo o.k.
    kad je hitni carski, u pravilu je opća anestezija, a kad je već unaprijed dogovoren - onda postoji mogućnost izbora - spinalna ili opća anestezija, jer onda dolaziš u bolnicu dan prije i pripremaju te za operaciju...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa ne znam, sa mnom u intenzivnoj su ležale sigurno tri-četiri cure koje nisu imale dogovoreni carski nego je porod krenuo vaginalno a završile su na carskom i sve su dobile spinalnu anesteziju,

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

onda ipak valjda ovisi od bolnice do bolnice...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni se cini skroz logicno da mlijeko nakon carskog reza-ako rodis u nasoj bolnici dolazi dan-dva kasnije i to zato sto se beba ne dobije odmah na prsa da potakne laktaciju, nego tek nakon dan, dva tri :shock: .
    i da, inekcije za stezanje maternice...mislim, kao da ti doktori ne znaju da je upravo dojenje prirodni mehanizam stezanja maternice u normalu ...

da sam kojim slucajem rodila na carski i da sam se dobro oporavljala, nema te sile koja bi me sprijecila da ih natjeram da mi daju bebu na dojenje.
    stvarno, koji je smisao toga?

jos jedna stvar se cesto zaboravlja: za sve bebe, a pogotovo za bebe rodjenje carskim rezom je izuzetno vazan majcin dodir, glas, miris i to najvise odmah nakon poroda, jer bebi je porod sok, treba vremena da se prilagodi na nove zivotne uvjete, a taj stres najlakse prebrodi uz majcinu blizinu.
    to vec i vrapci na grani znaju da se beba umiri i prestane plakat kad je stave na mamina prsa.

kako li je tek bebi rodjenoj carskim rezom kad taj prijelaz nije postepen, nego se sve dogadja prakticki u minuti...i onda umjesto da je sto prije daju mami da sok bude manji, oni je odnesu i ne donose satima i danima :? ...opet da parafraziram onog doktora, da to napravis zivotinji, optuzili bi te za okrutnost, a to je nasa svakodnevica .

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da se razumijemo.... kad ce zrelo mlijeko nadoci ovisi od zene do zene. (Ovo sve govorim za istu kategoriju proda, npr. vaginalni) U principu vecini zena zrelo mlijeko nadodje 3-4 dan. Nekim zenama nadodje i do 7 dana poslije poroda. To je sve NORMALNO. U principu, prvorotkama mlijeko nadodje kasnije nego drugorotkama. To su neke opcenite stvari.

Problem je sto mnoge zene ne znaju da treba par dana da zrelo mlijeko nadodje, pa zive u uvjerenju nemaju ili poslije kad pricaju da nisu ni imale mlijeka, a nisu znale da u to vrijeme postoji kolostrum koji je vise nego zlata vrijedan.

A sad, da se odmaze cijelom procesu dojenja time sto je dijete odvojeno od majke i sto mu se nije dalo sisati poslije poroda, to naravno utjece na uspjesnost dojenja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo anchie je vec odgovorila ono sta sam i ja tila i sta sam vec napisala da nema veze dali rodis vaginalno ili carskim rezom .... nakon poroda ili radjanja posteljice majcino mljeko preuzima zastitu za bebu ( koju je do tada stitila posteljica) pa tako se sve nalazi u onom prvom mljeku sve potrebno za bebu dok mljeko ne nadode a kad ce nadoci je individualno.. od odma do 6,7 dana. meni je doslo 4-i dan dok kod velike vecine zena je to treci dan.bebe koje nisu rodene prerano imaju rezerve secera u jetri bas da mogu prezivjeti dok mljeko ne krene.
    najveca greska je ne donositi bebu majci na prsa da sise i na taj nacin stimulira brzi nastanak a isto tako razvija i refleks sisanja a mama se uci pravilnom postavljanju bebe na prsa.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad sam ja rodila,sa mnom u sobi su sve cure(njih 3) rodile carskim i mogu reći da nisu sve jednako reagirale na dojenje.Jedna je bila jako iscrpljena i nije joj baš bilo drago što su joj odmah donijeli malu na dojenje.I meni je to bilo teško za gledati jer se cura nije mogla pomaknuti a sestre su joj samo donijele malu,stavile na cicu i otišle.Sva sreća da sam ja bila odmah pokretna pa sam joj došla pomoći.Drugoj curi je mali bio na intenzivnoj,nisu joj niti rekli zašto,2 dana ga nije mogla ići dojiti, a silno je željela,čak je jadna i plakala jer joj je bilo strašno gledati kako mi dojimo svoje bebe a ona leži u krevetu kraj nas i to gleda a njene bebe nema kraj nje.
    Mislim stvarno da to treba biti majčin izbor kao što je to već neko napomenuo.Kad bi nas barem netko nekad nešto pitao. :?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Kao što sam već rekla, meni se do nekoliko dana nakon operacije tj. poroda sa prsima nije događalo NIŠTA. E sad, da li bi beba da je bila u mogućnosti nešto izvukla to zaista ne mogu tvrditi, ali ja sam si itekako pregledavala prsa i - ništa. No - ja sam prerano rodila i beba je bila u inkubatoru pa sisati nije mogla. Zato sam i pitala cure koje su imale carski kakva je kod njih bila situacija.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kao što sam već rekla, meni se do nekoliko dana nakon operacije tj. poroda sa prsima nije događalo NIŠTA. E sad, da li bi beba da je bila u mogućnosti nešto izvukla to zaista ne mogu tvrditi, ali ja sam si itekako pregledavala prsa i - ništa. No - ja sam prerano rodila i beba je bila u inkubatoru pa sisati nije mogla. Zato sam i pitala cure koje su imale carski kakva je kod njih bila situacija.
    Dok je kolostrum u grudima, grudi zaista izgledaju kao da se NISTA ne desava. Par cura u sobi su dobile zrelo mlijeko drug dan, ja nista, i izgledalo mi je kao da mi zrelo mlijeko nikad nece ni doci. Ali je doslo 3-4 dan. Do onda je izgledalo kao da apsolutno nista nema u grudima, a bilo je - kolostrum. Kolostrum se moze izdojiti, ali ga zaista ima u vrlo malim kolicinama (usporedjujuci s zrelim mlijekom), i to je djetetu tih prvih dana dok ne dodje zrelo mlijeko dosta.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mima, da je tvoja beba imala priliku sisati, ona bi pojela kolostrum, istovremeno dajuci signal tvom tijelu da treba jos mlijeka.

Majcino mlijeko je zaista jedno cudo prirode, ono je savrseno prilagodjeno svakoj pojedinoj bebi, sastav mu se mijenja ne samo prateci bebin rast i razvoj (mlijeko mame koja doji bebu od mjesec dana i mame koja doji dijete koje ima vec blizu godinu se prilicno razlikuju) vec i tijekom jednog podoja (na pocetku vodenastije, pred kraj podoja masnije i kaloricnije).

Mame koje rode nedonosce, takodjer imaju mlijeka, i jako je vazno da ga beba takodjer dobije, upravo iz ovih gore navedenih razloga. Ono je prilagodjeno bas tom prerano rodjenom malom stvorenju.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa

Dok je kolostrum u grudima, grudi zaista izgledaju kao da se NISTA ne desava. Par cura u sobi su dobile zrelo mlijeko drug dan, ja nista, i izgledalo mi je kao da mi zrelo mlijeko nikad nece ni doci. Ali je doslo 3-4 dan. Do onda je izgledalo kao da apsolutno nista nema u grudima, a bilo je - kolostrum. Kolostrum se moze izdojiti, ali ga zaista ima u vrlo malim kolicinama (usporedjujuci s zrelim mlijekom), i to je djetetu tih prvih dana dok ne dodje zrelo mlijeko dosta.
    Eto, ja baš ništa nisam uspijevala istisnuti iz prsa. I pedijatrica mi je pregledala prsa - i ništa. Ali ponavljam, moja je trudnoća naprasno prekinuta itd itd (ima još toga), pa je možda zato mlijeko ''kasnilo'. A možda naprosto nisam mogla izdojiti kolostrum :? Nemam pojma, zato i pitam kakva su iskustva drugih.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    Mame koje rode nedonosce, takodjer imaju mlijeka, i jako je vazno da ga beba takodjer dobije, upravo iz ovih gore navedenih razloga. Ono je prilagodjeno bas tom prerano rodjenom malom stvorenju.
    Moja beba i da je mogla ne bi smjela dobiti moje mlijeko jer sam ja bila pod hrpom antibiotika radi kojih nije mlijeko smjela dobivati niti kasnije, kad sam već normalno izdajala. A da li bi mogla sisati - stvarno ne znam. Znam da nedonoščad stavljaju na prsa ali iskreno rečeno nezamislivo mi je da bi ona imala snage za sisanje dok je bila tako mala. Ja sam ju dobila na prsa sa 1800 grama i ona niti tada nije baš mogla sisati.

blondie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Jučer je moja frendica došla doma, pa sam saznala malo više informacija.
    Naime, njoj su rekli (na SD) da ne mora malu stavljati dojiti već da čeka dok joj mlijeko samo dođe, da je normalno da to poslije carskog dođe par dana kasnije. Peti dan joj je došlo mlijeko i onda ju je počela dojiti. Nitko joj nije spomenuo kolostrum, a ona je očito neinformirana, pa nije niti prigovarala.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jooooj Stvarno mi ponekad ovo sve izgleda kao borba s vjetrenjacama

Pa boze dragi, zar ti medicinski obrazovani ljudi neznaju za vrijednost kolostruma? Zar neznaju da je bitno da dijete sisa ne samo zbog hrane nego i zbog emotivnih razloga? Pa zar neznaju da se sisanjem potice proizvodnja mlijeka?

To je toliko zalosno da su zene prepustene same sebi, i ako se stvarno same ne educiraju, u ovom drustvu, zaista su im male sanse da uspiju u dojenju

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Btw, kad je meni mlijeko 'krenulo' nakon tih zaboravila sam koliko dana, onda je definitivno krenuo kolostrum, jer sam izdajala kap po kap a ono što sam izdojila je bilo gusto i žuto (nikada nisam uspjela oprati ručnike na koje sam se izdajala)

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mogu samo reći da me to čudi za Sveti duh, jer sam o njima čula bolje stvari.
    Glede kolostruma, u Petrovoj su svim rodiljama podijelili plastične čaše za izdajanje, a izdojeno mlijeko bi sestra poslije pokupila i njime bi se hranile bebe. Ja sam isprve uspijevala izdojiti niti toliko da pokrije dno čaše, pa me bilo sram uopće tu količinu i dati sestri, ali ona je rekla dajte samo, dajte, to je kolostrum, nema bolje od toga. Znači, ima ih koje znaju važnost ( ali ništa me ne čudi, ja sam na svoje oči vidjela da buduće medicinske sestre uče iz materijala u kojima piše da dijete sisa svaka 3 sata i s mjesec dana spava cijelu noć).
    Da ne bi bilo zabune, izdajanje nije bilo pod obavezno, mada su sestre poticale izdajanje nakon podoja, nego su se izdajale cure kojima su djeca bila u inkubatoru ili na intenzivnoj pa ih nisu mogle dojiti i hranit svojim mlijekom, ili koje su masirale prsa i usput izdajale.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Audrey prvotno napisa
    Mogu samo reći da me to čudi za Sveti duh, jer sam o njima čula bolje stvari.
    Ja sam se razočarala u sestrama, jer kada je došao dr. Stanojević vidjeti kako stoje stvari sa dojenjem, zgrozio se nad savjetima kojima su nas futrale sestre cijelo vrijeme.

ja sam na svoje oči vidjela da buduće medicinske sestre uče iz materijala u kojima piše da dijete sisa svaka 3 sata i s mjesec dana spava cijelu noć.
    Od ovakvih izjava mi je već stvarno zlo

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja bih rekla da na SD (a ne znam kako je u drugim bolnicama) nemaju neku zajedničku 'platformu', ne samo vezanu za dojenje i izdajanje, nego općenito za preporuke za dijete. Meni je beba bila na neonatologiji 40 dana, gore ima pet pedijatara i nebrojeno sestara i svatko vam daje drugačije upute i savjete. (Zato su nama na kraju rekli da si izaberemo jednog doktora da bude doktor našem djetetu, jer ovako dobivamo savjete sa pet strana).

Probajte recimo pitati za široko povijanje - dobti ćete potpuno različite preporuke.

No, ne znam odakle sad to da se na SD ne potiče izdajanje? Potiče se, itekako, za bebe koje leže na neonatologiji se mame idu izdajati, i bebe u inkubatoru dobivaju majčino mlijeko.

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u petrovoj se potice izdajanje samo zato sto nemaju rooming-in
    kad je beba 24 sata uz majku, izdajanje je nepotrebno

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj renata prvotno napisa
    u petrovoj se potice izdajanje samo zato sto nemaju rooming-in
    kad je beba 24 sata uz majku, izdajanje je nepotrebno
    To je jedna od stvari na koje je Stanojević (SD) poludio kad je ušao u sobu i vidio da sve tri bjesomučno izdajamo (po uputi tj. zastrašivanju sestri) a svima prohodni kanali.
    Rekao je da time remetimo prirodnu regulaciju mlijeka.
    Rekao je da masiramo samo kada osjetimo čvoriće ili kada nam kanali nisu prohodni (a onda i nastaju čvorići).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Moram reći da sam mislila na izdajanje za bebe koje ne mogu dojiti jer su u inkubatoru. Kako je sa izdajanjem na odjelu babinjača ne znam.

(A ovo sa dr. S. je upravo ono o čemu sam pisala gore - svatko na SD daje drugačiji savjet. Pošto se moje mišljenje najčešće podudara sa mišljenjem dr. S. ja bih lijepo sve o bebi pitala njega, tako da MM čuje - pošto je njemu dr. S. zakon.)

tratincica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam rodila u dubrovniku carskim i odveli su me odmah na odjel...bebu mi nisu donjeli 4 dana iako sam ja stalno inzistirala...jedna sestra mi ga je pokazala 2 sekunde...tek 5 dana digli su kateter i pustili me da ustanem i tada su donjeli bebu na rooming in / sreca od tada mu nikako nisam dala vise bocu iako su mi nudili pa je sve bilo ok sa dojenjem tj i dalje je jako uspjesno

zena pored mene stavljala je hladne obloge da joj nestane mlijeko...a na moje inzistranje da mi dovedu bebu sestra je rekla / ajde molim te imat ces ga cijeli zivot, sad ase lijepo odmori i uzivaj dok ga mi pazimo :shock: :? a moja susjeda je takoder rekla da joj treba vremena da se odmori pa da ne zeli bebu jos

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •