Evo da se i ja javim sa svojim iskustvom. Rodila sam prije dva mjeseca. Trudnoća je bila školska, sve u redu, radila svih 9 mjeseci. Prošla 'Izvorovu' radionicu i bolnički tečaj za trudnice da skupim što više informacija. I tako, ja odlučim roditi na stolčiću pošto je bilo sve o.k., međutim beba nikako nije htjela van, prenjela sam je 19 dana, a gin bi bio još čekao, ali me bila panika za bebu pa mu kažem da me više pošalje u rodilište.
Dakle, svjesno sam išla na indukciju iako sam je se bojala od samog početka. S tim je pala u vodu i moja želja da rodim na stolčiću. Za stolčić treba imati trudove, a ja ih nisam imala, a ovi pod dripom valjda ne dolaze u obzir za stolčić.
Porod je bio u subotu, pa je bilo manje gužve (bez specjalizanata, praktikanata i ostalih doktora). Zaprimila me ujutro dr. H. koja mi se učinila jako temeljita i susretljiva a kasnije su bili dežurni dr. R. i dr. T. za koje imam riječi pohvale. Isprava me i dr. H. odlučila ostaviti na gornjem katu patologije trudnoće pa da pričekamo još neko vrijeme moje trudove, ali je dr. R. procjenio da je bolje da rodim taj dan.
Možda ja nisam najbolji primjer da pričam o zd rodilištu pošto sam rodila pod totalnom indukcijom, znači na medikaliziran i kontroliran način što možda najbolje paše medicinskom osoblju, ali ne i rodilji. U tom smislu ja sam njima totalno bila podložna i sama nisam mogla doniti ni jednu odluku kako i što želim roditi. Dakle, ja sam za njih bila savršen pacjent koji se ne buni. Ipak, meni su se sesre u rađaoni dojmile profesionalne i u 1. i u 2. smjeni. Još nešto, ja sam bila sasvim psihički spremna na indukciju i sam porod pa mi nije bilo čudno ako me nisu često obilazile. Da pače, bilo mi je draže da sama prolazim kroz trudove, a bio je uz mene i MM. Nije bilo bahatosti, ružnih riječi, pitale su boli li vas, kako je itd. i radile svoj posao.
Kod samog izgona ekipa je bila super uigrana, obje babice i oba doktora. A bila sam jedina u rađaoni, pa valjda i zato.
Što se tiče odjela rodilišta, tu su sestre kako koja. Jako su mi pomogle oko dojenja dvije starije sestre S. I Lj., a od sestara za djecu dvije mlađe sestre, obje crnke su se pokazale dobre. Ostale sestre prosječno i ispod prosjeka, izuzev glavnu sestru L. koja je također susretljiva, spremna dati savjet i podršku iako se na prvi dojam čini stroga.
Istina je da sve to skupa izgleda ko na traci, a i je tako. Ono što sam opazila je manjak sestara za djecu, zbilja su non stop u nekom moveingu pa se zato i ne mogu posvetiti dovoljno svakoj bebi.
Na bolničkom tečaju sam shvatila da svaka soba ima kupatilo, ali nije tako, imaju ih samo dvokrevetne sobe, a trokrevetne nemaju. Pošto sam rodila zimi, zamjerka jedino što nema grijanja u zajedničkom kupatilu di je tuš kada.