e o ovom topicu sam rovala i rovala po internetu i literaturi jer nikako nisam mogla doci do jednog 8-stanicnog embrija. Dosla sam do slijedecih zakljucaka:

- najvaznija stvar za kvalitetu jajne stanice je protokol stimulacije. (ja sam probala 3 protokola u 4 stimulacije i nasla sam jedan koji mi pase, i razlika u kvaliteti je bila jako ocita). To je zbog toga sto protokol stimulacije izravno utjece na granulosa stanice (koje okruzuju folikul), koje onda odredjuju lokalno hormonalno okruzenje folikula i jajasca. Najvaznije za kvalitetu jajasca je da se jajna stanica pravilno podijeli na dobar broj kromosoma u mejozi 1 i mejozi 2, koje se desavaju neposredno pred ovulaciju. Ima zena kojima pasu svi protokoli, a ima zena koje su recimo jako osjetljive na povecanu kolicinu muskih hormona (zene s PCOS ili drugim hormonalnim poremecajima), i koje bas pazljivo moraju birati stimulaciju - npr. kratki protokol je za takve zene jako los jer se u prvom dijelu ciklusa u tom protokolu izluci nekontrolirana kolicina vlastitih hormona (koja je kod tih zena nebalansirana)
- ostale stvari kao stres, vitamini, cajevi itd, utjecu na implantaciju puno vise nego na samo jajasce, (osim onih cajeva koji reguliraju hormonalnu sliku kao recimo vrkuta). omega 3 pomaze kod implantacije jer djeluje na NK stanice.
- prokrvljenost moze utjecati jer ako je bolji dotok krvi do jajnika, vise hranjivih tvari dolazi do jajasca (pomaze: akupunktura, femoralna masaza, akupresura, ginko biloba, neki drugi cajevi, cini mi se malinov list i kopriva), a i poboljsava endometrij, ali samo neizravno utjece na kvalitetu
- kod zena s povecanom rezistencijom na inzulin moze pomoci dijeta koja smanjuje izlucenu kolicinu inzulina u organizmu (smanjiti unos ugljikohidrata u organizam tj. izbaciti sav secer, smanjiti kruh, rizu, zitarice, izbjegavati povrce s puno skroba kao krumpir; umjesto toga jesti vise sira, mahunarki, jaja i mesa) ili lijekovi kao Metformin tj. glucophage
- kod starijih zena nije uopce jasno da li kvaliteta jaja opada zbog nekog nepopravljivog defekta (recimo ostecenja DNA) ili zbog promijenjene hormonalne slike sto se vise priblizava menopauzi.

to je sve sto sam pronasla. savjet koji mi se cini najvazniji je ako na kratkom protokolu imate lose embrije, treba probati s drugim protokolima.