Drage moje,

Moj najvisi FSH (kojeg sam radila prije vise od 2 godine) je bio 25. Obzirom da moze biti samo visi a tome nema pomoci, uopce vise ni ne zelim da radim FSH i LH - uz to mi to izaziva uzasno puno stresa. Uradim samo prolaktin jer se on moze efikasno sniziti (a imala sam povisen prolaktin nekoliko puta).
Sto se tice snizavanja FSH nekim drugim lijekovima i pripravcima, to apsolutno nema smisla. Visok FSH je samo indikator da su rezerve jajasaca pri kraju. Snizili ga ili ne, to je fakt i mi imamo onoliko jajnih stanica koliko nam ih je Bog dao na pocetku naseg zivota (muskarci su u puno boljoj poziciji (kao i uvijek) - spermatozoidi se stvaraju skoro do kraja njihovog zivota).

Kad govorimo o punkciji koja ne rezultira pronalaskom oocite, prema onom sto sam procitala i dozivjela, to se nekad moze desiti usljed nespretnosti doktora a nekad su i folikuli prazni (sto smo starije, to se cesce desava). I nikad se to ne moze znati prije punkcije. U stvari, moglo bi se i znati ako bi se estradiol pratio vise dana uzastopce i ako laboratorija radi jako detaljne/tacne nalaze, i na kraju, ako to doktor zna dobro analizirati.

O DHEA - imam jos uvijek jednu kutiju koju sam dobila iz SAD-a ali stvarno vise nisam sigurna da zelim eksperimentirati s tim. Kao sto sam vec rekla, pokusacu sa onim istarskim cajevima, mozda se nesto desi.
Uz to na meni radi moja prijateljica (ona je reiki majstor ili kako se god to zove, radi homeopatiju i uvijek do sada mi je pogodila rezultat IVF-a, cak i UZV-a - kad sam imala ciste).
Uzasnuta sam kratkim vremenskim rokom koji mi je preostao ali se borim.

Drage 'sisters in arms', zelim svima nama tu najvecu srecu. Ponekad mi se cini da sam jedina nesretnica na svijetu kad vidim sve ove prekrasne bebe i trudnice. Posebno sam tuzna kad vidim svog najdrazeg muza kako gleda bebe i malu djecu ili kad se igra sa sestrinim djecacima. Hoce srce da mi prsne i suze odmah krenu. Onda se logiram na neki od foruma i vidim koliko nas ima. Ovaj zivot bas i nije fer ali mi se moramo boriti. Ni oni koji nam izgledaju perfektno sretni, mozda to u stvari nisu (barem ne u potpunosti).

odoh sad raditi i pusa svima vama

ujnatetka