Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Soja i začeće

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Soja i začeće

Citat sa: http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4115506.stm

Avoiding soya 'may aid fertility'
    By Michelle Roberts
    BBC News health reporter in Copenhagen

Women should avoid eating too much soya if they are trying for a baby, a UK fertility expert believes.
    A study in humans has shown a compound in soya called genistein sabotages the sperm as it swims towards the egg.

Professor Lynn Fraser, from King's College London, said even tiny doses in the female tract could burn sperm out.

She told a European fertility conference that avoiding soya around women's most fertile days of the month might aid conception.

Long swim

Genistein is present in all soya-containing products such as soya milk and many vegetarian foods, as well as some pre-packed meals and pizzas.

It is also present in vegetables such as peas and beans, but the researchers say it is not yet clear if levels if the compound in these foods are significant.

Avoiding soya products for a few days a month is worth a try
    Vegetarian Society

Professor Fraser tested what happened to human sperm exposed to the compound in a dish in the lab.

The compound kick-started a reaction in a large proportion of the sperm that gives them the ability to fertilise an egg.

In real life, this does not usually happen until the sperm have been inside the female for some hours and are close to completing their long swim towards the egg.

Therefore, if women have genistein in and around the womb this could hamper conception by making sperm peak too soon, believes Professor Fraser.

This could mean they would not be able to fertilise the egg, she told the annual meeting of the European Society for Human Reproduction and Embryology.

Low concentrations

In mice she found it took higher doses of genistein to cause the reaction, but in humans very small doses were enough.

"We were really surprised. Human sperm proved to be even more responsive than mouse sperm to genistein, responding to very low concentrations - well within the amounts that have been measured in people's blood."

She said it was not yet known how much soya might be a safe amount to avoid this effect.

"It's not a question of completely stopping eating products containing soya.

"But it might be best for a woman to avoid them for a few days around the time she is ovulating."

'Early days'

Professor Fraser's previous work in mice showed that compounds similar to genistein - one found in hop-based products like beer - affect sperm in the same way.

These compounds are all weak oestrogens, but Professor Fraser does not believe that their action on sperm is the same as the female sex hormone.

Instead, genistein seems to trigger the production of a signalling molecule in sperm called cyclic AMP.

Dr Allan Pacey, Senior Lecturer in Andrology at Sheffield University and Secretary of the British Fertility Society said: "It's early days, but clearly if what happens in the laboratory also occurs in the woman's fallopian tube as the sperm make their way to the egg, then there would be the potential for fertilisation to fail."

A spokeswoman from the Vegetarian Society said: "For anyone struggling to become pregnant, avoiding soya products for a few days a month is worth a try if there is even a slim chance that it will help increase fertility.

"Obviously many vegetarians and vegans use soya in their diet, however as there are lots of vegetarian and vegan alternatives to dairy, milk and meat on the market, it shouldn't pose a problem."

Budući da na ovom forumu ima dosta vegetarijanki, vjerojatno će ih zanimati ovaj tekst (nisam imala vremena za prevođenje).

Svatko ima pravo jesti što želi, međutim odričemo se koječega za začeće, pa pokušajte bar za vrijeme plodnih dana bez soje i proizvoda od soje.
    Možda nekome upali.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Nisam vegetarijanka, ali tu i tamo sam znala kupiti soja mlijeko jer je dijetalno. Sad više neću ni to.. :/

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Zapravo, možeš piti sojino mlijeko, samo nemoj pred ovulaciju, ili pred postupak.
    Ako sam dobro shvatila tekst.

Mislim da je fora u fitoestrogenu iz soje.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Neću, hvala!

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Evo, da ne otvaram novu temu, pošto se već pisalo o soji i začeću. Danas sam naišla na potpuno kontradiktorne stranice, točnije Soja za začeće, bazira se na homeopatiji.

Na nekoliko američkih foruma sam čitala da žene umjesto klomifena piju kapsule soja izoflavonoida.
    I to na isti način kao klomifen,
    od 1. - 5.
    2. - 6. .... 5. - 9. DC
    Čak i u jednakim količinama, od 100 - 150 mg.

Kod nas se mogu kupiti u obliku kapsula Dr. Theissa Soyafemin, koje zapravo služe ublažavanju tegoba menopauze. http://www.tegobe.com/samolijecenje/...soyafemin.html

Nešto o tome možete pročitati na ovim sajtovima:

http://www.herbsforhealth.com/index....id=infertility

http://www.soulcysters.net/thinking-...cd-5-9-a-7981/

U kratkim crtama:

Budući da danas živimo u svijetu koji je okružen estrogenima, to utječe na našu (žensku) i mušku neplodnost. Dakle, anovulatorni ciklusi, PCOS, premali broj spermija, sporost...sve ono protiv čega se većina nas ovdje bori. Po principima homeopatije: slično se sličnim liječi; tegobe izazvane estrogenima, trebaju se liječiti estrogenima.
    Soya izoflavonoidi se koriste u menopauzi kako bi ublažile tegobe izazvane pomanjkanjem estrogena, dok kod žena koje imaju problema s ovulacijom, male doze istoga djeluju poput klomifena. Fitoestrogeni u soji su ti koji djeluju.

Sjetite se kako japanke ne znaju za riječ menopauza, a prehrana im se bazira na soji.

S druge strane, čitala sam da u vrijeme ovulacije (ako je imate) ne biste trebale koristiti proizvode od soje.

Uglavnom, o.k. je koristiti soju nekoliko dana ciklusa, ali kasnije treba izbjegavati drugu hranu koja potiče proizvodnju našeg prirodnog estrogena (češnjak, jabuke, grašak, slanutak, datulje) i naravno soju, sojino mlijeko i druge proizvode.

Evo
    The phytoestrogens in soy are thought to act in a manner similar to that of drugs like clomid. In other words, clomid (and the phytoestrogens in soy) have anti-estrogen like properties. They fool your body into thinking that your estrogen levels are low. This causes a release of FSH and LH which helps to stimulate follicle production.

The soy product most used is called Soy Isoflavones. You can buy them at Wal Mart. The brandname is Spring Valley and can be found in the vitamin section by the pharmacy. They are 40mg per pill (check the bottle and make sure). It works similar to clomid. You take it on the same cd as you would clomid and a dosage according to what works for you and it will/ has been known to help PCOSers ovulate.

The dose that is best to start with is 80 mg on CD 3-7 or 5-9. If you dont O from that dose then you should move up until you do. There have been some that have taken it late in their cycle and it has helped with O. I took it and 4 days later Oed. Didnt get PG but it is something to think about if you have a very long cycle you can take it for 5 days.

We get asked alot about NPC so I thought that I would give a little info about how to use it. You use the dose on the bottle and put it on your chest or other places that have thin skin. You would use it for 14 days and then stop. If you dont get AF within 10 days then you would want to take it again for a week.
    sa stranice http://www.soulcysters.net/hopeful-c...chicks-202036/

Ja sam sad totalno zbunjena, piti soju ili ne?

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zanimljivo bas

trebalo bi pitat nekog biologa ko se vise kuzi u to :/

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

zanimljivo bas

trebalo bi pitat nekog biologa ko se vise kuzi u to :/

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

ja sam prije par mjeseci ovdje isto u nekom caspisu (nesjecam se vise tocno kojem) procitala da soju trebaju izbjegavati zene koje imaju problema sa zacecem :/

SNOOPY avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A s druge strane, mi koje imamo endometriozu (i ona je vjerojatno uzrok neplodnosti) bi trebale svu hranu temeljiti na soji i žitaricama, upravo radi estrogena. :/

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Uglavnom, o.k. je koristiti soju nekoliko dana ciklusa, ali kasnije treba izbjegavati drugu hranu koja potiče proizvodnju našeg prirodnog estrogena (češnjak, jabuke, grašak, slanutak, datulje) i naravno soju, sojino mlijeko i druge proizvode.
    Znači, ove namirnice bi trebalo izbjegavati u doba kad pretpostavljamo da će biti O ili kad se spremamo na postupak...

Nisam znala za ove u zagradi, treba li popisu dodati i ostale mahunarke (grah, bob, leću) i još neko voće ili povrće?

A odgovor na pitanje piti soju ili ne bi bio, mislim, koristiti je ako si pristalica homeopatskog liječenja. Ja sam s dijagnostikom bila doista zadovoljna, ali homeopatski lijekovi su mi je pogoršali problem i uzrokovali i neke dodatne, tako da u ovom slučaju odustajem od pristupa "klin se klinom izbija"... :/

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A prema knjizi Zdravim životom do začeća ili tako nekako, treba izbjegavat GMO, a soja je navodno najviše GMO-tretirana namirnica od svih namirnica...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja jesam vegetarijanac i ne pada mi napamet soju kristiti češće od jednom tjedno :bljuc:

Što se recirkulacije estrogena tiče, puno su bolji probiotici. Za razliku od marketinškog mambo-džambo soja estrogena (glupost), probiotici stvarno djeluju.

Shanti avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Ja jesam vegetarijanac i ne pada mi napamet soju kristiti češće od jednom tjedno :bljuc:

Što se recirkulacije estrogena tiče, puno su bolji probiotici. Za razliku od marketinškog mambo-džambo soja estrogena (glupost), probiotici stvarno djeluju.
    Ja ne jedem meso, ali i soju sam izbacila prije jedno pet godina, skužila sam da se od nje nekako... ne osjećam dobro. Jedino tofu, ali možda jednom mjesečno, međutim, jedem jako često sve ostale mahunarke (grah, slanutak, azuki grah posebno često). Je li to bed?
    Usput, nastanak mioma je povezan s estrogenom na neki način, koliko se sjećam, tako da sam osobito prestrašena od svega što bi moglo utjecati na dodatno povišenje razine tog hormona...

I, nisam upućena dovoljno , možeš li molim te objasniti ovo sa probioticima?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne stignem kopati pa potraži malo sama, ključne riječi su estrogen, recirculation, probiotic

Fora je da neki hormoni i vitamini cirkuliraju nutra-van organizam-probava i da hrkljuš nastane kada se poremeti ravnoteža.

Ravnotežu B12 savršeno razoriš unošenjem analoga u vidu kobalamina koji nije B12, recimo iz spiruline, jer organizam potroši sve resurse na nešto što ne može iskoristiti, a naruši se recirkulacija.

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Mene ne zanima regulacija estrogena, ja imam sve hormone o.k.
    Nego me iznenadila činjenica da se soja može uzimati umjesto klomifena i da postiže jednaki učinak.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Marketinška čuda ne prestaju. Soja jednostavno ne valja. Vidi:
    http://www.cure-guide.com/Child_Heal...oy_unsafe.html
    http://www.mothering.com/articles/gr...soy_story.html

Članci se tiču uglavnom prehrane djece, ali su dovoljno išli u širinu.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Rene2, odakle ti to da je soja = klomifen :? C-c-c...

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Rene2, odakle ti to da je soja = klomifen :? C-c-c...
    Ima gore par linkova, sa nekih američkih foruma o neplodnosti.

Davore, nemam ja povjerenja ni u šta što ameri nude. Ali budući sam dosad bila na tri ciklusa klomifenom, kopka me, jer mi se jako stanjio endometrij. Pa sam na ovo slučajno nagooglala.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Rene2, ne bih se u te forume pouzdala. Bolje ti je svom dr-u predložit letrazol umjesto klomifena, mislim da on ne djeluje tako ubitačno na endometrij. Ili odmori 2-3 ciklusa, oporavi se endometrij obično nakon pauze.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

A prema knjizi Zdravim životom do začeća ili tako nekako, treba izbjegavat GMO, a soja je navodno najviše GMO-tretirana namirnica od svih namirnica...
    da, samo to je soja koja se stavlja u parizer i ostale mesne preradevine. osobno cesto konzumiram soju, i kupujem samo onu na kojoj izricito pise da nije gmo. a soja namjenjena vegeterijancima (kao npr. sojine ljuskice, odresci, fasir smjesa itd) koju kupujem NIJE gmo.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa
    da, samo to je soja koja se stavlja u parizer i ostale mesne preradevine. osobno cesto konzumiram soju, i kupujem samo onu na kojoj izricito pise da nije gmo. a soja namjenjena vegeterijancima (kao npr. sojine ljuskice, odresci, fasir smjesa itd) koju kupujem NIJE gmo.
    Vegićka sam već jako dugo godina, i samo sam kratko prije jedno 10 godina jela sojine prerađevine, inače je izbjegavam jer ne vjerujem pretjerano oznakama da soja nije GMO, budući da je to mahunarka koja je najviše izmanipulirana , pa sam nekako prilično skeptična i strah me, recimo, da je ostalo, bar kod nas, primjeraka koji su slobodni od GMO-a.

A znamo koliko su proizvođači etični kad je u pitanju tržište i manupilacija istim kako bi ostvarili dobit, a budući mi soja nije neophodna u prehrani, izbjegavam je.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

dižem

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •