Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Davanje željeza dojenoj bebi

Ana :-) avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno Davanje željeza dojenoj bebi

Danas sam se vratila od pedice koja mi je prepisala da dajem Davidu željezo.
    To se (kako ona kaže) daje djeci da ne dođe da anemije :? .

Pročitala sam tekstove na forumu i mogu zaključiti da je on donijela tu odluku samo zato jer se to valjda daje u "praksi" (nije nas poslala da napravimo krvnu sliku niti ima ikakvih naznaka da je anemičan).

Da mu dajem željezo ili ne ?
    Kakva su vaša iskustva sa davanjem željeza?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne daj željezo bez krvne slike.
    poludim na te doktore

btw. kad je zara sa 6 mjeseci vadila krv, imala je savršen nalaz (riječi pedijatrice), a svejedno joj je propisala željezo, preventivno :shock:
    naravno da joj nisam davala

clio180 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i nama je nasa prepisala zeljezo, pa mu ga nisam davala. moja mama mi je rekla da mu vadim krv pa da vidim, ali ja odustala i od krvi i od zeljeza.
    kako proslo cjepljenje, ana? protiv cega ste se cjepili?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Cijepljenje prošlo ok....nadam se da neće biti reakcije :/

Ne znam šta da radim sa tim željezom, ne da mi ga se bez veze kljukati sa glupostima, osim ako su baš potrebne :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

daje ga preventivno jer je većina beba ipak na adaptiranom koje ima nisku apsorpciju željeza, za razliku od majčinog mlijeka kod kojeeg je apsorpcija 75%

ništa bez krvne slike

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mi bili na sistematskom pred 7 dana i potpuno sam zaboravila da smo dobili recept za željezo. Mislim da ga neću davati.
    Sjećam se da ga kćerki nisam davala pa kad se nešto razboljela s 10 mj i vadili joj krv kaže pedica "super, mama, vidim da ste davali željezo!"
    Dakle, i bez njega joj je krvna slika bila ok.

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ana, napravite krvnu sliku pa ces biti sigurna u svoju odluku.

a mene zanima kad se treba davati zeljezo. valu je hemoglobin na donjoj granici (109), idemo sutra kod pedice pa cemo vidit sto ona kaze, ali nazalost u nju nemam bas potpuno povjerenje pa bi voljela prije cuti vasa iskustva...

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I mi smo dobili Fe,i krv nas je poslala vadit sa 6mj.Bio je malo snižen,pa sam joj davala par dana...
    Onda je počela teško kakati,tvrdo i mučno,ja joj kohala kumpotiće (šljive i sl.Vodu neće pit)i polako smanjivala to željezo,dok ga nisam izbacila skroz.A i D3 joj ne dajem više.
    Jede sve + cicu,i ne izgleda mi anemično.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

MGrubi David je samo na cici i to pedica zna.

I rekla mi je da bi mogao kakati tamno i imati grčeve.....to je još jedan minus da mu ne dajem željezo.
    Možda da ipak napravim krvnu sliku :/

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ana, ne 'mozda' nego obvezno napraviti krvnu sliku!
    Pa, zasto uzimati nesto ako nije potrebno?? Posebice ako je to nesto tesko za malu djecju jetru.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Momze mislila sam da mu ne dajem željezo niti da mu radim krvnu sliku jer po meni stvarno nema potrebe niti ima ikakvih indikacija da bi on željezo trebao UZIMATI.

Napraviti ću ovih dana krvnu sliku i u koliko bude loša dati ću mu željezo, u suprotnome NE.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovo uzimati nije trebalo biti veliko

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj momze prvotno napisa
    Pa, zasto uzimati nesto ako nije potrebno?? Posebice ako je to nesto tesko za malu djecju jetru.
    ali to znači pikanje male bebe.
    da li je to stvarno nužno ako dijete izgleda i ponaše se normalno?
    hoću reći - što i ako jeste anemično - možemo li mi to primijetiti pa tek u tom slučaju dati željezo?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Fegusti baš sam sada pričala sa mamom (ona je med sestra) i kaže da se to može vidjeti po sljepoočnicama i boji kože.
    Po meni je bolje ga jednom piknuti nego da konstantno dobiva nešto što mu nije potrebno.

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj Ana :-) prvotno napisa
    Fegusti baš sam sada pričala sa mamom (ona je med sestra) i kaže da se to može vidjeti po sljepoočnicama i boji kože.
    Po meni je bolje ga jednom piknuti nego da konstantno dobiva nešto što mu nije potrebno.
    ma znaš šta, meni se nekako ne sviđa ni davanje ni pikanje. ja mu neću davati, pa ćemo vidjeti.

momze avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    hoću reći - što i ako jeste anemično - možemo li mi to primijetiti pa tek u tom slučaju dati željezo?
    ako mene pitas, odgovor je NE.
    kada sam svoje dijete odvela na pregled sa 18 mjeseci jer je bio bolestan, pedijatrica se silno iznenadila kada sam joj rekla da mu do tada jos nikada nisam napravila krvnu sliku.
    ona ju je tom prilikom napravila i naravno preporucila zeljezo zbog niske razine hemoglobina i cinjenice da moje dijete prilicno slabo jede krutu hranu.
    zeljezo sam mu dala 2-3 puta i nije mu se svidjelo.
    i vise mu nisam davala.
    dijete je vise nego energicno, jedro i poletno.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Mi smo isto dobili zeljezo pred 2mj. Nisam davala niti ne namjeravam uskoro.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ne daj željezo bez krvne slike.
    poludim na te doktore

btw. kad je zara sa 6 mjeseci vadila krv, imala je savršen nalaz (riječi pedijatrice), a svejedno joj je propisala željezo, preventivno :shock:
    naravno da joj nisam davala
    potpis, od a do z!!

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

NIje mi nitko odgovorio, za kakvu krvnu sliku (tj. za koliku razinu hemoglobina) se dobiva zeljezo?? Valu je na donjoj granici, pa ne znam ocemo li ga uspjeti izbjeci...

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

A sve ovisi o doktoru. Naša daje ako je ispod 120, makar je to u granicama normale.
    Mi smo kao zaboravili donijeti nalaz i onda nam je rekla na kontroli da pogledamo i dođemo po recept ako je ispod 120. Još nismo otišli.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nama su sa 6 tjedana otkrili da nam je hemoglobin 89 i nastala ja panika ostali smo u bolnici. Otkriveno je da je alergija na kravlje mlijeko i zbog toga je imao stolicu pozitivnu na krv i manjak hemoglobina. Dijagnoza: anemija. Prepisano željezo. U početku ga nije htio, čak je i povraćao pa mu nisam niti davala, no sada unazad 3-4 mjeseca ga uzima iako nema velikih pomaka. Kažu da će trebati godinu dvije da se to vrati u normalu jer Marko brzo raste i hemoglobin se teže nadoknađuje.
    A jesam ga spetljala. Sorry!

paljetak avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I nama je ped. propisala Fe, a bez nalaza krvne slike, isto kaze preventivno. Mislila sam se, skupljala informacije i odlucila da joj necu davati. Bar ne do 6 mj. Lagat cu ped. da je pljuvala jer mi se ne da s njom raspravljati ko i sa cijepljenjem Pa nije nikad nis u usta stavila osim cice (i ajde vit d3), jos da joj dajem zeljezo sa cajem i c vit. Ako joj napravi krvnu sliku onda ok. ne da mi se jos voditi borbu s tvrdom kakicom bez veze Eto, ja glasam da se ne daje tak na pamet.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

YM Mihi je hemoglobin bio 95. Njegov pedijatar nije baš za davanje željeza malim bebama pa nam je preporučio vitamin C. Nakon mjesec i pol hemoglobin je bio 115. Još uvijek mu ga dajem, ovih dana bi opet trebali na vađenje krvi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mi smo radili krvnu sliku Davidu i iako je sve bilo u granicama normale, hemoglobin je bio malo bliže onoj donjoj granici, pa kako dojim rekla mi je pedica da počnem ja piti neko željezo, ili još bolje jedem više cikle i dr. hrane bogate željezom da on kroz mlijeko dobije više željeza.
    to mi se čini ok, bolje nego davati njemu direkt .

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I Filipu je jedno vrijeme željezo bilo na donjoj granici i počela sam mu davati željezo u sirupu (i to najnižu moguću dozu, 1/5 doze koja bi bila za njegovu kilažu, kao, za početak). Nakon toga je imao takav proljev da ga nismo mogli zaustaviti skoro 4 dana, i prvi put u životu pelenski osip (sve to s 15 mjeseci). Za jedno 2 mjeseca smo pokušali opet sa željezom, i opet odvratni, crni proljev. Rekla sam - NIKAD VIŠE.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

P.S.: Oprostite što sam se ubacila s postom u vašu dobnu skupinu, htjela sam samo prenijeti iskustvo!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nasa pedijatrica je rekla da daje zeljezo ako je hemoglobin ispod 110.
    Ana, napravi krvnu sliku, to je samo pikica u prstic i nema brige. Nama je pedijatrica u toj dobi htjela dati zeljezo pa ga ja samoinicijativno nisam davala, nakon nekog vremena smo iz drugih razloga isli raditi Ks pa je ispalo da joj je hemoglobin stvano nizak. . . .tako da moja je prreporuka nista ne raditi "na slijepo" ni davati ni ne davati jer u oba slucaja se moze napraviti krivo.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

princeza, koliko ja znam zeljezo koje mama uzima ne pralazi u mlijeko.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    Ovako sam i ja razmišljala. Pedica (inače super) nam je preventivno propisala željezo kad je Kaleb imao 2 mjeseca jer je dosta dobijao na težini i zabrijala je da mu neće biti dovoljna zaliha iz mog mlijeka (koja je obično do 6 mjeseci - a onda ionako nastupa dohrana). Ja željezo nisam kupila, ali bogme nisam ni vadila krv dvomjesečnom turbozdravom djetetu.

Na kontroli s 8 mjeseci i sad s godinu dana po unutrašnjosti kapaka i izgledu kože zaključila je da nema potrebe preventivno vaditi krv i rekla kako bi se anemija očitovala na ponašanju ili zdravlju (on ima skoro 14 mjeseci i nikad nije bio bolestan).

Dakle - nisam dala željezo, nisam mu vadila krv, dohranu sam započela sa 6,5 mjeseci i od tad pazim da se zdravo hrani.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jel moze bebi stetiti zeljzo ukoliko ga mama pije,a doji?

naime,meni je pepisano zeljezo zbog lose krvne slike nakon poroda..mm mi ga je naravno kupio bez recepta ko i kako je kupovao prije poroda..jucer ga poslala po novu zalihu a kad ono..neda teta bez ljecnickog recepta da ne nasteti bebi? :shock: ...mm joj objasnio cjelu situaciju misleci da ce se teta smilovati,ali nista...

pa mene zanima na koji nacin moze stetiti bebi kada vidim da mnogi ljecnici zeljezo ionako daju bebama cak i ukoliko je samo preventivno ??

YoungMummy avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Al to pikanje beba stvarni nije nista strasno, traje par sekundi i Val se cijelo vrijeme smijao sestri koja mu je vadila krv i nesto brbljao, dakle nije ga bolilo. I to je tako mala kolicina krvi, par kapljica, mislim da se ne trebate previse zabrinjavat oko toga.
    Njemu je hemoglobin 109, dakle na samoj donjoj granici (jer je i on velika beba, brzo izrastao). Evo upravo smo se vratili od pedice i ona rekla da ne treba zeljezo, jer da nije bitan cisti iznos hemoglobina nego relativne vrijednosti (MCV, MCH, MCHC, RDW...). Ja sretna.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Princeza prvotno napisa
    mi smo radili krvnu sliku Davidu i iako je sve bilo u granicama normale, hemoglobin je bio malo bliže onoj donjoj granici, pa kako dojim rekla mi je pedica da počnem ja piti neko željezo, ili još bolje jedem više cikle i dr. hrane bogate željezom da on kroz mlijeko dobije više željeza.
    to mi se čini ok, bolje nego davati njemu direkt .
    Željezo je jako slabo izlučuje u mlijeko, i od željeza kojeg ti piješ beba nema koristi. Ni štete (za brazilijanku)

Mi smo radili KKS sa 6 mjeseci (kod naše pedice je to rutina, provjeriti KKS), i hemoglobin mu je bio 130. A inače je jako blijed, brzo napredovao, mama anemična, isključivo dojen.... znači svi "faktori rizika" za anemiju.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

super, zakaj mi je onda pedijatrica rekla da ja pijem željezo zbog njega?!
    ah, nema veze, ni meni neće škoditi....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    Nasa pedijatrica je rekla da daje zeljezo ako je hemoglobin ispod 110.
    Danas sam bila sa Davidom na pregledu kod jedne pedijatrice koja je i fizoterapeut i rekla mi je isto ovo što je Pina napisala i da obavezno napravim krvnu sliku jer je nekad bila praksa da se daje željezo bebama kada navrše 3mj. a bebama koje su rođene prije termina da se daje sa 2mj.

Danas ide mm po uputnicu i baš me zanima kako će reagirati pedica 8)

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

i mi smo dobili željezo + vit C s 2 mj. po nalazu na donjoj granici, probala sam joj davati, i par puta smo se borile. nije htijela. vit C sam zdrobila i dala s par kapi mog mlijeka ne čajem. uglavnom prestala sam joj davati željezo - ja sam ga pila.
    kad smo išli na ponovnu kontrolu nakon 6 mj. života, bilo je ok.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ponekad je dovoljno, izgleda, davati C vitamin jer on pomaze boljoj absorbciji zeljeza pa popravi KS i bez davanja samog željeza.
    Princeza, ako ti je KS u redu nemas ni ti poterebe uzimati željezo jer može doći do prezasićenja. Pojačati hranu tipa cikla i sl . . . da to je ok.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •