Pokazuje rezultate 1 do 44 od 44

Tema: Porod nakon carskog

dubravka

Početno Porod nakon carskog

Molila bih sve koje su imale iskustva sa porodom nakon carskog reza da mi napišu svoja iskustva. Zanima me da li se pošto poto ide na prirodan porod te ako se ide koja je nekakva tolerantna granica trajanja vag. poroda – mislim vremenski. Bilo bi dobro ako mi netko ima za preporučiti kvalitetnog doktora (prednost Vinogradska, Merkur) koji je stvarno stručnjak na tom polju, što znači da može izvršiti kvalitetnu procjenu kako izvršiti drugi porod (ponovno carski ili vag.).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U mom slucaju, doktor mi je rekao da kod mene postoji trajna indikacija za carski zbog uske karlice. Ranije se pisalo na forumu o VBAC - odnosno vaginalnom porodu nakon carskon, pa ce se neko vec javiti.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Dižem ovo jer i mene zanima, a nitko ne odgovara.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam imala VBAC. Nemrem sad duljit al mozes naci pricu o tome na [url0http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=3065]Kako se rodio Robi-prica o VBAC[/url].

Pitaj ak te kaj zanima (al nemrem ti pomoc sa info o doktorima u Hrvatskoj po tom pitanju )

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tak mi i treba kad stisnem Posaljite prije Pregledajte

Link je Kako se rodio Robi-prica o VBAC

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja te mogu jedino uplašiti. Meni se desilo da je nakon prvog poroda carskim rezom jedan dragi ginekolog zaključio da bi ja mogla roditi normalno pa me priljučio na DRIP i držao tako 18 sati da bi ne na kraju ipak porodio carskim rezom jer se uopće nisam otvarala .
    Taj isti dragi doktor je odgađao i moj treći porod (iako je bilo evidentno i svima jasno da se ne može završiti nikako drugačije nego carskim rezom) tako dugo da je moja mala djevojčica rođena u vrlo kritičnom stanju i jedva preživjela.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

situacija kod mene je uska zdjelica...pa me za dalju budućnost zanima jel imam kakve šanse roditi vaginalno i možda na stolčiću?muka mi je što nemrem roditi u vodi

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pročitala sam nedavno ovdje na forumu da drip nakon carskog statistički povećava opasnost od rupture maternice 10 puta!!!
    Ja planiram ovaj put inzistirati na vaginalnom porodu, ali drip neću dopustiti ni u ludilu.
    Romina, ne znam koliko su oni točno procijenili uskoću zdjelice. I ja sam na kraju završila na carskom jer beba "nije mogla proći". Ali nije ni čudno nakon što sam cijeli dan ležala ko kukac, i što su me toliko nadrogirali da nisam znala za sebe. Sigurna sam da bih u pravom položaju, bez indukcije mogla roditi bez problema. A na stolčiću je žena navodno otvorena 30% više. Ja bih na tvom mjestu bez obzira na usku zdjelicu probala prirodno, bez dripa, možda u Rijeci gdje su skloni prirodnom porodu, pa ako neide, uvijek imaš alternativu. I možda da prvo popričaš s riječkim primaljama, one bi ti sigurno pomogle u odluci svojim iskustvom.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ajme ninaXY nisam ni znakla da si trudna... pa čestit :D !

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

nina

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam imala VBAC .Sretna sam da sam uspjela roditi vaginalno ali(a kad se o našem zdravstvu radi uvijek postoji ali) dali su mi drip i moji sasvim solidni trudovi su poludjeli.
    Rezultat:samo tri sata rađanja ali i nažalost pucanje IV stupnja.
    Kod mene je puklo sve što je uopće moglo puknuti:ruptura maternice i rodnice,prepolovljena međica i najgore od svega i puknuti mišić anusa.
    Zaključak:kod VBAC-a ni u ludilu pristati na drip.
    Samo da napomenem da je razmak između porođaja bio dvije godine.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

ajoj ...

koliko ti je trebalo da se oporaviš od svega? imaš li i danas kakve posljedice? sorry ako pitam preintimno...

takve su stvari bila moja najgora noćna mora. zato se i u budućnosti mislim bezrezervno odlučiti za carski...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

miha ti si bila u općoj ili spinalnoj anes.?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne pitaš preintimno,da mi je bed o tome pričati ne bih ni pisala,ovako mogu biti nekome od koristi svojim iskustvom.
    Trebalo mi je dugo-6 mjeseci bolne stolice i UŽASNO bolnog seksa,sljedećih 6 mjeseci bolnog seksa.
    Sada(a prošle su dvije godine)ne osjećam više nikakvu bol a ginekološki je sve OK.
    Jako želim treću bebu i za mene je jedina opcija prirodni porođaj.To jedino dolazi u obzir,da su mi to dopustili prilikom VBAC-a stvari bi bitno drugačije ispale,ovako su me napunili kemijom i trudovi su postali preintezivni i tempo prežestok i ožiljci su krenuli pucati.
    Nemoj da ti carski bude jedina opcija,to je ipak operacija,samo pripazi da TI diktiraš uvjete i da dobiješ porođaj kakav želiš!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

miha, hvala 8)
    ronin, stvarno je užasno čuti ovakvu potvrdu statističkih podataka iz prve ruke. za doktore koji ne žele voditi računa o tome. Drago mi je da je barem sada ok. Nakon ovoga sam sigurna da će drip definitivno biti jedna od stvari koje ću pismeno kategorički odbiti prije poroda. A žao mi je što to nisam napravila i prvi put.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Romina prvotno napisa
    miha ti si bila u općoj ili spinalnoj anes.?
    u spinalnoj. bila je 'hladna sekcija' pa možda zato i izostanak uobičajene 'reakcije' na klizmu...

ronin - svaka čast! držim fige da bude 'treća sreća'

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

kakav je osjećaj kad si u spinalnoj?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ronin, ne vjerujem da ćeš nakon rupture maternice smjeti na vaginalni porod, pretpostavljam ja je rizik za novu rupturu puno veći nego nakon "čistog" šava od carskog, čak i bez dripa.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

kakav je osjećaj kad si u spinalnoj?
    meni je bilo super !

ne osjetiš ništa od prsa na niže, jedino malo ljuljanje kad ga 'potjeraju' van, ali ništa neugodno. cijelo sam vrijeme razgovarala s doktorima, anesteziologinja me gladila po kosi i tak...

na onim reflektorima na plafonu sam vidjela odraz Rok-ovog 'izlaska' (bio je okrenut licem prema dolje i iznenadila me dužina pupčane vrpce koja mu je išla oko trupa).
    tad su me upozorili da će ga staviti na 'stolčić' meni kraj glave pa da tam gledam (doduše samo na nekoliko trenutaka), a onda su mi ga ponovno donijeli kad su ga zrihtali (kupanje, mjerenje, oblačenje).

poslije toga on je otišao na neonatologiju, a ja sam s istom ekipom 'sređivala dojmove'...

cijelo vrijeme tata ga je čekao na hodniku i okinuo ovu fotku (star 12 min.) na kojoj ću mu biti do kraja života zahvalna ...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

joj miš mali...tak i mi imamo fotku
    ma ja sam bila u općoj pa mi je bila koma...tnx

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ja sam isto ko Miha, spinalna, iako ne "hladna sekcija" pa je i bilo malo drukcije, ali isto sam sve gledala (mislim da se vec pisalo o tome) u reflektorima.

Miha slikica me tak raznjezila i podsjetila... preslatki je

i mi imamo slicnu : http://public.fotki.com/PatrikovSvij..._slika_10.html

Ronin ja sam se sva najezila citajuci i isto tako ti mogu samo reci svaka cast za hrabrost..

Ja bih voljela VBAC ali drip ionako necu dozvoliti u nijednoj varijanti (zbog njega su me i prvi put rezali )

Ninaxy cestitam

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

tiwi predivan je

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Ronin, ne vjerujem da ćeš nakon rupture maternice smjeti na vaginalni porod, pretpostavljam ja je rizik za novu rupturu puno veći nego nakon "čistog" šava od carskog, čak i bez dripa.
    Toga se i ja bojim....ako Bog da ostanem trudna uzeti ću svoje otpusno pismo kod ginekologa pa ćemo razgovarati da li je kod mene vaginalni uopće opcija ili će me slati automatski na carski.

No nekako se s tim još ne zamaram,sve bih pretrpjela opet da treba jer stvarno silno želim još jedno dijete a već godinu dana nam ne uspijeva(klinci su nam inače uspjeli otprve).

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Romina tnx
    Nego vidim da kazes da je kod tebe problem uska zdjelica, pa me zanima kako znas i jesu li ti bas nesto oko toga savjetovali?

Naime - meni u otpusnom pismu pise fetopelvina disproporcia medjutim ja sve nekako mislim da je to malo dodano zbog HZZOa ili kojecega, jer koliko se ja sjecam (a jos se uvijek jako dobro svega sjecam) nije bilo nikakvih primjedbi niti od mog ginekologa iz "mog malog sela" niti je tako nesto primjetio dr H. iz SD (cak dapace, prije poroda me pregledao, konstatirao da je sve krenulo super i da cu ja rodit normalno jer gle tu zdjelicu, ma nema frke) . Zato bas zelim ici na VBAC jer mislim da je to napisano pro forma. (nije to jedino sto pise, ali fetal distres je uzrokovan dripom a visak plodne vode nije tako strasna stvar da bi se moralo na SC)

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

rekli su mi da je Maureno prevelik da bi prošao kroz zdjelicu...naime njega su trudovi pritiskali a on se siroče frkao kako kaže moj dok prema mojoj guzi jel mu glavica nije mogla proći.Od silne muke je dobio tahikardiju nakon koje je imao pad otkucaja ...u otpusnom piše da je i pri carskom došlo do neangažiranosti glavice :/ jedina utjeha mi je ful mala bebica,Maureno se rodio sa 3620gr i 51cm

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Romina, kako je bio okrenut, prema naprijed ili prema straga?

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Bas mi je zao da ste se mucili

Nda. Meni su stalno ponavljali Mali medo, mali medo, pa kolko ste vi visoki? (nes ti mojih 1,64)

Patrik je bio 3940 i 52 cm ALI nisu mu dali vremena da se spusti i meni nakeljili drip da sve malo pozure, pa si ja stalno mislim da nije mozda moralo tako biti.... Ma tko ce znati.

Ja se isto tjesim da ce iduci put biti neka mala curica

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

u otpusnom piše da je i pri carskom došlo do neangažiranosti glavice :/
    zašto ovaj smajli? neangažiranost glavice znači samo da ona nije ušla u zdjelicu već slobodno 'balotira' (što ne čudi ako je u pitanju disproporcija) - tako su barem meni objasnili...

kod nas je isto bio taj slučaj, cijelu trudnoću...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

zato kaj mi nije jasno kak glaavica može bit neangažirana pri carskom

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je u drugoj trudnoći skoro cijelo vrijeme bebač bio malo u koso, pa se, kad je otišla plodna voda, glavica isto nije "angažirala". I još je bio višak vode, pa je maternica, kad je ostala prazna, bila totalno neinspirirana za bilo kakve kontrakcije (više sam ih imala u trudnoći nego tih par sati dok sam čekala carski). Da ne pričam, otvorena za vrh prsta... rezultat se podrazumijeva. I još su ga jedva našli u toj labavoj vreći od maternice kad su me razrezali.
    E sad da li je taj kosi položaj bio u vezi sa šavom od prethodnog carskog :?
    A baš sam htjela vbac, da što prije počnem funkcionirati kad imam dvoje djece na brizi, a ne kao prvi put. No imala sam sreću pa mi je oporavak bio malo lakši nego poslije prvog carskog.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U prvom porodu su utvrdili disproporciju, ali zato što je glavica bila jako velika (porod je išao do 7 cm otvorenosti kad su pod dripom krenuli trudovi izgona - prerano, naravno) i rekli da je moja zdjelica ok. Dakle, ta velika glavica se sasvim ok angažirala. Kad sam došla u bolnicu, nakon "priprema" sam ostala bez vodenjaka (ne znam da li je pukao u pregledu ili je prokinut), bila sam 4 cm otvorena i postavili su mu elektrodu za kisik i otkucaje - dakle glavica je bila dovoljno nisko.
    Drugo dijete je bilo otprilike jednako teško, ali s uskom glavom i tu ne bi bilo disproporcije da je porod došao do tog stupnja kao prvi.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

ninaxy, ne znam hoće li te utješiti, ali sjećam se jednog razgovora s mojom prijateljicom koja je rodila prošle godine (po 2. put na carski), kad je oopisivala kako joj je bilo, slučajno je spomenula kako "nije smjela primiti drip", pa mi je rekla da su joj tako objasnili doktori, zbog prvog carskog, i zbog rizika, ne daju pri drugom porodu drip. E sad, detalja se ne sjećam- što, kako i zašto, al ovog o nedavanju dripa na drugom porodu se definitivno sjećam. Inače žena je med. sestra u istoj bolnici i radi se o zadarskom rodilištu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vidiš, ja mislim da bi ja puno bolje prošla drugi put da su mi dali drip prije carskog, ne da rodim vaginalno, nego samo da pokrene maternicu, jer je bila previše opuštena pa sam jače krvarila. Ovako sam drip primala poslije carskog, a to boliiii....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kako se ta praksa o davanju/nedavanju dripa na VBAC-u razlikuje od rodilišta do rodilišta... :shock:
    Kad sam ja pitala svoju ginekologinju zašto su mi poslije carskog dali drip u Vinogradskoj(a ona je tamo specijalizirala)odgovorila mi je da je praksa da se daje minimalna doza od 8 kapi.

Bilo bi dobro da malo usklade mišljenja i međusobno se dogovore.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je moja ginekologica još prije tog drugo poroda, (ona u ambulanti u domu zdravlja) rekla da je dobro da dobijem drip, makar i završila na carskom opet. I imala je pravo, jer je onda slabije krvarenje. Naravno, da sam imala svoje trudove, ne bi mi trebao.
    A poslije carskog sam ga dobila zbog krvarenja, ne znam da li se daje i poslije vaginalnog ako žena pretjerano krvari. U svakom slučaju bolje drip nego transfuzija.

šnapi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

bas mi je drago da sam naletila na raspravu o temi koja i mene "zamara". ukratko: rodila prvu bebu na carski dosla 8 cm otvorena sa super trudovima, bila na dripu, prosla sve osim izgona. glavica nije mogla proci, ali su me pustili dosta dugo u toj bezizglednoj situaciji da bi na kraju zavrsila na hitnom carskom (opca anestezija). dijagnoza:kefalopelvina disproporcija (koliko sam shvatila uska zdjelica). beba je dobila sepsu jer su po mojoj pretpostavci predugo cekali s carskim. dr. koji me operirao rekao da cu i s drugim morati na operaciju. ja vec sada razmisljam o drugoj bebi (ali ne planiramo jos) i tako bi rado rodila vaginalno. drago mi je kad vidim da je nekima od vas to i uspjelo

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

evo i ja bih poslije hladnog carskog htjela vaginalni...nisam primjetila da je itko spominjao zadak...moje mačak se nije okrenuo...zdjelica dovoljno prohodna...dr-ovci su se malo mislili, pa na kraju ajd prvorotkinja...i ajd "možda" je malo veća beba (3550,51)...s 39/2 tj/dan uloživa tek za vrh il cili prst, plodna voda neš mliječna...na "kraju"...moj dr je "Čitaj" između redaka natuknuo ko neš da je možda i moglo vag (jer eto nije beba neš ogromna), al da ja eo nisam ni bila otvorena.....kontrakcije mislim da uopće tokom trudnoće nisam imala...jest da su me pred kraj počela klat križa i sl...
    može li mi itko iskusan komentirati ovo???carski sam imala 39/4 tj/dan
    jesam li morala bit pomalo otvorena il?? tek kad počnu trudovi i dr???

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ajd ISKUSTVA molim

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Evo i ja se javljam, uspjela sam imati prirodan porod 18 mjeseci nakon carskog. Kako su meni rekli, a mislim kako bi svaki dobar i odgovoran doktor isto rekao, VBAC je moguć ako su svi preduvjeti zadovoljeni (veličina bebe, položaj, zdjelica i dr.) i ako porod ide svojim prirodnim tijekom. Drip nikako ne dolazi u obzir, kao ni epiduralna ili bilo koja vrsta analgezije. Ja sam se za jedno poslijepodne skoro potpuno otvorila kod kuće i došla u bolnicu praktički pred sam izgon. To jutro sam bila potpuno zatvorena i s povremenim bolovima, a navečer sam rodila. Imala sam sreću što je tako ispalo.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja sam prvo dijete rodila carskim . Imala sam trudove, ali se beba nije spusatala i
    na kraju su se odlucili za carski.
    Drugo dijete sam rodila osamnaest mjeseci nakon carskog
    i posto sam imala trudove probali su me poroditi prirodno.
    Bila sam skroz otvoena , ali beba se nije spustala.
    Nakon pet sati jakih trudova pocela se javljati bol na koju se nitko nije obazirao
    iako sam ja naglasavala da nije trud i da uzasno boli.
    I tako jos par sati dok nije nastala panika i hitno na carski.
    Doslo je do puknuca maternice .
    I nakon poroda su mi rekli da su me morali sterilizirati .
    Evo, mozda moje iskustvo nekome pomogne.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja sam danas bila na pretragama u slučaju ponovnog carskog, jer je prvi porod bio. (krv, urin i ekg) I medicinska na ekg-u je silno pametna pa mi je predvidila puknuće matrenice i ponovni carski i spašavanje žive glave.
    O Isuse kako su svi pametni.
    No nisam se dala, jer sam malo više informirana nego što je očekivala a uostalom, konzultirala sam se s lječnikom.
    No zanima me ovo:
    U slučaju stvarne placente previae (predležeće posteljice), posteljica je postavljena tako da zaklanja grlić maternice i na taj način onemogućava izlaz djeteta kroz rodnicu. Najkarakterističniji znak stvarne placente previae je žarko crveno bezbolno krvarenje, obično noću, već pred kraj trudnoće.
    Jel imate iskustva?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Može li mi netko reći šta je to "hladna sekcija"?

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hladna sekcija je carski u dogovorenom terminu, prije nego što počnu trudovi ili pukne vodenjak.
    Imaš još i relativno hitnu (ne znam kako se stručno zove) kad se zna da mora na carski, počeli su trudovi ili je otišla voda ali su mama i dijete ok.
    I ona stvarno super hitna (to je isto laički opis), kad su dijete ili majka ugroženi. Tu nemaš nikakvih rasprava oko tipa anestezije ili razmicanja mišića, navodno nekad čak režu okomitim rezom.

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Hvala na odgovoru. Dakle, imala sam i ja "hladnu sekciju" a da nisam ni znala sta je to.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •