Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: koliko mesa?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno koliko mesa?

Ne znam da li je ovo za dohranu ili skupinu 1-3, ali... pitanje je slijedeće.
    Sven sada ima skoro 1 1/2 godinu i počeo je zezati sa hranom. Donedavno nikakvih problema, a sada nam je ručak lutrija. Najproblematičniji su ručkovi s mesom (+povrće sa ili bez žitarica). Kako god da mu usitnim meso, zgnječim na male komadiće ili smiksam, nije mu po volji i izbacuje ga ili jedva guta. Jednako tako sam primjetila da kada mu ponudim neki (kršitelj koda)ov mesni ručak, smaže ga bez problema iako mu otpočetka kuham i nije dijete koje je naviklo isključivo na staklenke (mislim da 3 (kršitelj koda)ova ručka mjesečno nisu mogla rezultirati ovisnošću) .
    Ono što mi je jedino palo na pamet je da u tim "famoznim" staklenkama mesa ima u tragovima, dok u home made ručku ga ima daleko više. Možda griješim u količini mesa u obroku? :/

Pitanjce: mame, koliko mesa stavljate po jedom obroku svojim mališanima, 5dkg, 10 dkg, manje, više? (ako sveukupno obroka ima cca 200-250g)

Početno

ja to nikad ne mjerim..
    skuham joj pileca prsa,jedan krumpir i jednu mrkvicu, ili malo blitvice i onda meso odvojim, a ostalo napravim u pire.. pa koliko pojede.. u principu to joj je mjera... nekad pilecih prsa pojede cijelu sniclu nekad pola...
    tako i s ostalim mesom i povrcem

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Može li netko malo preciznije?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Čuj možda mu ne paše. Ja ga ne bih silila nego bih potražila proteine negdje drugdje (jaja, jogurt, leća...riba?)
    (sorry ako sam skroz fulala)

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja inače niš ne odmjeravam u gramaži.... niti kad kuham za odrasle niti za djecu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se sa Joe. Mozda djetetu ne pase meso i ja isto ne bih forsirala.
    Ja sam mojima rijetko stavljala meso u kasice bas iz razloga sto su takve kasice pljuvali. Pogotovo starija kcer.
    Pravila sam im za rucak kombinacije povrce-zitarice, kasnije mahunarke, a meso sam ostavila skroz za kraj, tj. kad su vec same mogle izraziti zelju da uzmu komad necega u ruke i pojedu. (i danas ga jedu jaaako rijetko)

Meni je pedijatrica rekla da je djeci koja jedu meso dovoljno mesni obrok ponuditi jednom tjedno. Svaki dan je apsolutno nepotrebno.
    Ako ti bas hoces tako, onda mozes mozda probati kao sto rade proizvodjaci djecje hrane pa da stvarno stavis meso u minimalnim kolicinama. Po nekim mojim mjerilima to bi bilo na npr. dva dcl kasice komadic mesa velik kao bebin palac, cak i manji. I to iskljucivo miksano, radi teksture.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

moj F jede meso svaki dan za ručak - piletinu, puretine, kunića, a 1-2x mjesečno teletinu, ali to je komadić veličine njegovog dlana, a i manje...
    inače ga obožava, ali uz to jede jako puno raznog povrća...
    soju, jaja, mliječne proizvode i ribu ne jede zbog alergije, a mahunarke ne obožava, uspijem podvaliti malo...

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moj frajer od 14 mjeseci svaki dan pojede porciju mesa. čak me je i pedijatrica pitala da li mu redovno dajem meso, što sam protumačila kako bi to bilo poželjno.
    količina bi se kretala oko pola šalice crne kave (u kuhanom, pa samljevenom obliku, razrijeđeno sa malo juhice), podijeljeno na dva obroka.
    To izgleda npr, ovako: kupim 300 gr teletine, pil. prsa ili lungić, skuham juhicu, pa smiksam i podijelim u plastične čaše za kavu. dobijem oko 5-6 porcija. Kako radim i samohrana sam mama, baka čuva malca, moram često unaprijed skuhati šta će idući dan ili više dana jesti.
    Kad bih kuhanje prepustila baki, to bi bilo i slano i "domače" (jedva čeka da mu ponudi špek i sl). tako da se moram ovako snalaziti. Često i smrznem gotovi obrok. Znam, nije idealno, ali prisiljena sam na to svojom situacijom.
    Povrtni obrok s mesom dobiva tako 2 puta na dan - u 12 i oko 17h. Kad je riba, pojede i cijelu pastrvu, a ponekad uspijem kupiti ŽDREBETINU(moj savjet za istu, jer mislim da je jako zdrava).
    inače, mali izvrsno jede i vrlo obilno, a savršene je, čak mršavije građe.
    uz ovo jede jako puno voća i povrća, jogurta, sira,mješane žitarice, a za večeru čokolino (sa izdojenim mliijekom).
    no, koliko sam primjetila, svaki klinac ima svoj ukus i teško je davati savjete.
    koliko mu često daješ svinjetinu? ja sam primjetila da mu je ona puno draža, jer kad se samelje je nekako "slatka" a to klincima godi. ždrebetina je opet kiselkasta, što mu se možda svidi. skužila sam da je telet. i pilet. samljevena baš bez okusa, pa nije čudo da im je bljak... :/

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Joe, ma kakvo siljenje, ja ponudim, on odbije i to je kraj priče. Al' me buni to što je donedavno to isto obožavao, ribu je mogao svaki dan, da sam mu ponudila, a sada ni riba više nije aktualna. Sve što mu je bilo "fejvorit" sada je skoro pa "bljak".

Anna-y, svinjetinu još nije probao (dobra ideja, probati ćemo), a ždebetina i konjetina nisu na popisu našim jestiva (stvar ufura), pa to otpada.

Što se tiče učestalosti, nama je ped rekla da bi bilo optimalno 3x tjedno ribu, 2x meso i 2x bezmesni, tj. bezribni ručak (malo nespretno zvuči). Naravno uz povrče, voće i žitarice, u toku dana. Toga smo se donedavo rado pridržavali, a sada kada polako otpada i riba i meso...., vidjeti ćemo šta će biti dalje. U bebe kukarici sam pročitala da ide cca 10 dkg mesa po obroku, što mi se činilo tu mač (mi stavljamo manje), a vidim da i kod vas ostalih je ta količina bitno manja. Ako ništa, biti će mesa u tragovima 2 x tjedno, kao u (kršitelj koda)u (što reče Zorana) i dok ne prođe i taj period ...

Riana avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

moja meso nekad hoće, nekad neće. u juhi obavezno hoće (sitno) kao i mljeveno - bologneze, lazanje, faširano meso.

s ostalim rijetko kad i male količine...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Svenovamama, nisam ni mislila da ga siliš, to se ja malo grublje izražavam

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Joe prvotno napisa
    Svenovamama, nisam ni mislila da ga siliš, to se ja malo grublje izražavam
    Ne brini, tako sam i shvatila.
    Uostalom, kako ih uopće prisiliti i da želiš, pa valjda nitko djeci ne otvara usta i ubacuje hranu unutra, ili možda da, grrrr.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anna-y prvotno napisa
    uz ovo jede jako puno voća i povrća, jogurta, sira,mješane žitarice, a za večeru čokolino (sa izdojenim mliijekom).
    Kad citam tako nesto zaista se zabrinem... :/ Moja curica od 13 mjeseci jede mikrokolicine hrane. I jos nikad nije probala meso. Bojim se jesam li ja kriva i samim tim losa majka sto ona tako malo jede...
    Njen jelovnik izgleda otprilike ovako:

10:00 Dorucak - Zobene/dinkelove pahuljice/gris + neko voce svjeze ili iz staklenke Oko 100-150 g

14:00 Rucak - Krumpir/Mrkva/Cvjetaca/Sir/Kruh/Proso/malo tjestenine (kako kad,nekad u kombinacijama) Oko 150 g

18:00 - Vecera - Opet neke pahuljice na vodi(rijetko na rizinom mlijeku) ili jogurt (sam ili s prosom ili nadrobljen s kruhom)

Uz to popije oko 3 dcl vode kroz dan i doji koliko zeli ( min. 3 puta)
    Izgladnjujem li svoje dijete? :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nina, meni se to sto ti pises cini skroz ok. Ni moji u toj dobi nisu jeli nesto vise. A kazes da jos dosta doji sto je razlog za brigu manje. Dojenje je tako maloj djeci i dalje glavni izvor hranjivih tvari pa nemas potrebe razmisljati o izgladnjivanju. Pogotvo ako je dijete zdravo i veselo.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj anna-y prvotno napisa
    Povrtni obrok s mesom dobiva tako 2 puta na dan - u 12 i oko 17h.
    Meni je ovo još više iznenadilo. Sven ni u najboljim danima nema dva povrtna obroka.

Nina, što je s ostalim povrčem, jede li ribu? Možda da probaš ponuditi još i jogurt (pola jogurta) između doručka i ručka. I mi za doručak imamo neke žitarice kuhane na vodi + pola neke voćke, prije spavanjca jogurt, ručak (u zadnje vrijeme manje uspiješno), popodne voćka ili voće s malo sira i za večeru jogurt sa 7 korn ili palentom, 1/2 fete kruha s abc sirom ili neka mliječna kašica koja se radi s vodom (nekada pojede sve, cca 200 ml, a nekada samo pola). Konkretne kuhane večere uglavnom ostanu netaknute. Generalno nisam nezadovoljna, ali se to nikako ne bi moglo nazvati obiljem voća, a pogotovo povrća. Ja nekako forsiram jogurt jer ne pijemo niti kravlje, niti adaptirano, a ni rižino i sl. mijeka. Cikimo također cca 3x na dan, ali meni se to čini više radi mažnje nego radi klope.

Kao što je već rečeno, dok su zdravi iveseli, valjda im je dovoljno.
    (sad se kao pravim 8) , a i ja se odmah zabrinem čim smanji količinu ili preskoči obrok).

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kad kažem jako puno voća, to se barem meni čini, jer za doručak npr zna pojesti 1 veliku krušku i 1 bananu + meki sir ili pola jogurta+ velika žlica pšeničnih klica. On uglavnom u toku jednog dana pojede i 4 konkretna komada voća.
    A povrtni obrok moram podijeliti na dva puta, jer mustrici više paše slatko voće, nego bljutavo povrće (moji mali trikovi). nekako mi se činilo da mali dobiva previše voća, mliječnih stvari i žitarica, pa mu rađe dajem češće povrće, nego da mu tad uvalim nešto od ovoga. moja procjena.
    Inače, on uglavnom lijepo papa i samo otvara usta. Ne znam do kad će tako?
    Samo vjerojatno za razliku od vaših klinaca, moj više ne ciki. Tako da mlijeko švercam da razrijedim kašice, te uveče uz razne "Line". Sa godinu dana je odlučio da to više nije za njega, okrenuo glavu i finito. Ja bi rađe da ga mogu staviti na ciku, ali
    Svenovamama - i ja forsam jogurt jer mislim da mu je premalo mlijeka, a negdje sam pročitala da se i vrhnjem to djelomično može nadoknaditi, tako da mu ga obavezno stavljam u povrtne kašice.
    Nina - mislim da svaka osoba ima svoje individualne potrebe. znam klince koji su odrasli na sokovima, gotovo što bi rekli , bez hrane, pa su sad ok. Ja zastupam ono - koliko mu treba, toliko će pojesti. To sliijedi onaj princip da nas odmalena uče da drugi znaju bolje od nas, pa čak i to da li smo gladni ili ne. Kad neće jesti, pustim ga, ali nema zamjene za nešto drugo. [/b]

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

u dobi od 1,5 god, Marti je jedan pileći batak bio standardna porcija za ručak. Uz lešo krumpir i mrkvu. Podliveno s malo bistre juhe
    tako je i danas (s 3 god), dakle nije nešto enormno povećala količinu obroka.

Inače mliječne stvari jede 2x djevno- ujutro s čokolinom/grizom ili sl, i popodne jogurt.

Juhu jede 2x dnevno.

5 vrsta voća minimalno

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mi i inace jedemo samo piletinu i puretinu jer mi se ostalo meso blago receno gadi, posebno svinjetina, a vidim da netko spominje i meso od konja :shock: , ovo nije takav forum da osudjujem tako da sutim

Inace, meso uvijek kupujem od Cekina, onako na plosku pakirano i Niko u biti po jednom obroku kolicinski pojede mesa recimo kao sto je njegov dlan. To mu skuham zajedno s povrcem ili s rizom i povrcem, ovisi, zgnjecim sve na sitno, bez soli i to je to.

Ne jede meso svaki dan, ali nastojim da svaki dan uz povrce za rucak ima i proteine tako da mu nekada sa svjezim povrcem dam svjezi sir, a nekada pak kuhano povrce i meso, zumanjak mu dam jednom tjedno.

U biti ne zelim ga bas previse nauciti da bude mesozder tj. da ne moze niti jedan dan bez mesa jer osobno smatram da meso nije uopce zdravo, tako da ponekad u umjerenim kolicinama je ok, uostalom tako se i cijela obitelj hrani, nismo vegetarijanci, jedemo meso, ali ne nazderavamo se svaki dan.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Nikina mama prvotno napisa
    Mi i inace jedemo samo piletinu i puretinu jer mi se ostalo meso blago receno gadi, posebno svinjetina, a vidim da netko spominje i meso od konja :shock: , ovo nije takav forum da osudjujem tako da sutim
    Ovako. 8)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U principu, potpisujem cijeli post.
    K. ne jede meso svaki dan, jede ga dvaput tjedno i stvarno ne vidim nikakvog razloga da to učestalim.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

I ja potpisujem Nikinu mamu i lunu.

I mi najviše jedemo piletinu i puretinu, ponekad teletinu, junetinu, rijetko janjetinu, svinjetinu. MM skoro svaki dan, ja često preskočim
    Lea, 4 god, uglavnom jede samo piletinu i puretinu, Lana, 11,5 mj, je isto to do sada probala.
    I ide mi na živce što neki ljudi misle, ne MM 8) , da bi Lea trebala svaki dan jesti meso jer ja uopće ne mislim tako.
    Lani ponudim 1-2 puta tjedno, a Lei je mislim čisto dovoljno 3-4 puta tjedno

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Marta jede piletinu, puretinu rijetko, jer imamo domaće kokoši, a puretinu kad naiđe. Ostalo meso= 0

Obožava ribu, koju jede bar jednom tjedno. Pečenu, lešo, s gradela... na bilo koji način

I ješ nešto, ali toga nema često na meniju: pečenu janjetinu s ražnja 8)

Honey avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Nama je ped s otprilike godinu i pol rekao da je dovoljno da dijete njegove dobi pojede cca 100 g mesa tjedno. Žalili smo se na hranu općenito (po nama jede jako malo) pa nam je to naveo kao primjer.

borka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Koliko dkg mesa je potrebno 9-mjesečnom djetetu po obroku?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •