-
porod! gdje je najbolje napraviti CARSKI?
molim drage mame koje su rodile carskim rezom,da mi olakšaju, pa da mi kažu svoja iskustva u različitim bolnicama. Moram na carski jer imam cistu na lijevom jajniku. Pitam se gdje da idem!
unaprijed hvala ¤
-
Mislim da je na Sv. Duhu sasvim OK. Posebno ukoliko zelis (odnosno mozes) uzeti spinalnu, onda svakako preporucam Sv. Duh, jer ima dobre i cijenjene anesteziologe. Meni je carski radio dr. Hafner i mogu ga preporuciti.
-
na sv. duhu sam bila na carskom dva puta i nemam primjedbe na operaciju, anesteziju itd ali imam na praksu odvajanja mame i bebe, tj nemogucnost zajednickog boravka sve do smjestaja majke na odjel babinjaca. u slucaju nekih komplikacija, odvojenost moze potrajati... 
cula sam da u petrovoj za mame koje rode carskim postoji rooming in. nisam sigurna kako funkcionira.
nemojmo sad samo, molim vas, raspravljati o tome tko je nakon carskog mogao brinuti za bebu a tko nije, samo iznosim svoje iskustvo.
-
a kaj je spinalna? očito moram još puno naučiti i čitati...
-
Moje laicko objasnjenje: Spinalna je vrsta anestezije kod koje si budna za vrijeme carskog. Nesto kao "lokalna", ne osjecas donji dio tijela, od ispod grudi nadolje. Bodu te u kicmu. Svjesna si cijelo vrijeme. Odmah nakon poroda vidis bebu.
Kod opce anestezije "spavas" za vrijeme carskog. Mislim da te uspavljuju injekcijom (tako su meni dali opcu kod operacije grudi, ja sam ocekivala masku na lice), ali ne znam tocno.
Ima dosta topica na ovu temu, upisi samo spinalna u pretraznik.
-
- obrati pažnju na to i gdje (i tko od doktora) reže mišiće, a tko ne.
- kao i na to gdje te šivaju klasičnim koncima koje treba vaditi, a gdje onima koji se sami razgrađuju...
inače, na SD-u puštaju doma 5.dan (ako je sve OK)
-
Ja sam bila na carskom u petrovoj, super je jer si s bebom u sobi skoro cijeli dan...
Ne šivaju rez nego stavljaju kopče koje se skidaju šesti dan i ideš doma ak je sve ok...
Jedino kaj im ja zamjeram je to što čekaju zadnji tren za napravit carski. Ja sam imala indikacije, bila u bolnici 2 tjedna ( bespotrebno) i dobila trudove pa su me rezali u 3 ujutro (ko im kriv!!!), nakraju je još ispalo da sam prenjela...
U petrovoj inaće ne vole carski!
-
Slicno kao suncha
Tjedan i pol u Petrovoj bolnici (nisu se nikako mogli dogovoriti oko veličine bebe)
Ja sam znala da je beba ogromna i da to neće ići vaginalnim putem, razlog više je što sam s prvim već imala carski rez (isto velika beba).
I dalje nisu htjeli raditi carski već su čekali neznam ni ja šta.
No na kraju je ipak ispalo kako sam mislila da će biti - spinalna anestezija (beba je imala 5200)
Prva dva dana sam bila na inzenzivnoj, bebe dovode svako malo na dojenje, a kasnije kad si u sobi beba je stalno stobom (osim kad je ručak, vrijeme za posjete i po noći).
-
Meni se Petrova čini jako dobra za carski (obnovljeni odjel - super kreveti, bebu donose na dojenje slijedeće jutro, brzo se dižeš iz kreveta, poslije relativno dobar rooming in ali ne i po noći (22-06)), iako mislim da u Merkuru imaju rooming in non stop (i po noći) ali prva 2 dana ne donose bebu na dojenje jer imaš kateter, dren i sl (ovo je info stara 6 godina pa provjerite).
Kad sam ja bila u Petrovoj (prije 5 godina) bile su jako drage skoro sve sestre (1-2 bez veze ali podnošljive), osobito u intenzivnoj, i stroga glavna sestra koja je držala red na odjelu.
Puno mama je odlazilo dojiti na intenzivnu djecu koja su u inkubatoru, tako da se i to može (int. dječ. je na istom katu kao babinjače carski, rađaona i operacione sale, druge babinjače su kat iznad).
-
curke,super ste,stvarno...
ja (za razliku od većine mama, se ne moram opterećivati radi veličine bebe i tih zaje.... nego moram OBAVEZNO na carski zbog te ciste koju imam od početka trudnoće,a koja ne raste,nego miruje)
stoga,brijem da ću u Petrovu (tamo poznam već Vrčića,Despota i ekipu) koja mi je rekla da moram na carski,da mi je to jedina opcija. pa voljeli (ovi u Petrovoj ili ne) morat će mi radit carski.
ah da.spinalna - uffff - ne volim da mi neko prčka po kičmi - i kaj je najgore - rizik da bu' krivo piknul uvijek postoji - rađe bi ja na opću,da niš ne vidim,ne čujem....neg se probudim (ko čovjek) i daju mi mališana...
imam još 4 mj. do poroda, pa samo skupljam informacije...
¤ PUNO VAM FALA ¤
-
jaguar, ja sam prosla i jednu i drugu anesteziju, isto sam se bojala pikanja u kraljeznicu, ali nikad vise u opcu, ako budem mogla birati...razmisli jos o tome
-
Ma spinalna je super i oni to preporućaju kad je planirani carski...
Ne moraš se bojat, sve će ti objasnit i fakat nije bad. Meni su je dali dok sam imala trudove i umirala sam od straha da ću se pomaknut, al gotovo je za sekundu.
Razgovarat ćeš s anesteziologom pa se možeš odlučit
SRETNO!!!
-
ja sam imala grde komplikacije s opcom, niposto mi nije bilo laganini, ono, zaspes, oni obave, pa se porbudis i dobijes bebu. a jok.
prvo su mi dali premalo, pa previse, pa sam se gusila kod budjenja, pa mi je bilo uzasno mucno satima, pa sam kasljala danima... a dijete nisam vidjela cetiri dana, nisam ni znala je li ziv ili nije. najprije me utjesilo kad sam vidjela da imam narukvicu na ruci, ali sam nakon pola dana mislila da su mi to dali samo da ne umrem od tuge
-
-
I ja bih preporucia spinalnu.
Nisam znala da cu zavrsiti na carskom, pa sam se dobrano uplasila cijele te price i pitala ih kad vec moram na operaciju jel bi oni mene htjeli uspavati, ali sad mi je drago da je bila spinalna. Imala sam fest trudove, svakih minutu, jake, ali nisam se bojala (valjda mi tada nije palo ni na pamet) a i anesteziologinja je bila divna, blaga zena kojoj sam naslonila glavu na prsa (onako kad se pognes) i ona me zagrlila i sve je bilo gotovo za cas. A spinalna traje nekih 2 sata i super je sto odmah vidis svoje malo cudo (uh kako sam sretna zbog toga) a nakon operacije se ne osjecas ni mucno ni cudno. Malo ti je zima (ali to je normalna reakcija) ali mozes i odspavati i vidjeti bebu i pricati s ljudima. JA sam imala kateter i bila na infuziji 24 sata i onda se odmah ustala, setala, dojila (cim su mi ga donijeli) i tak. Jedino sto bih sada (jer onda nisam ni znala) trazila rooming in pa bi medobio stalno sa mnom.
Sretno!
-
Ivana, grozno ..
-
Ja sam oba puta imala opću i sve je prošlo ok. Drugi put sam dosta kašljala, ali zato što sam bila prehlađena kad sam došla na carski.
'99 vjerojatno ne bi ni dobila spinalnu (i bio je hitni carski) a '02 mi je drago da nisam ni tražila jer je bebač bio u jako lošem stanju, panika, na kisik... prijateljica koja je tad radila u Petrovoj je bila u sali pa mi je poslije ispričala. Dobro da to nisam vidjela, umrla bi, a onda je bio još par dana na intenzivnoj... ne znam što bi tek onda vrtila po glavi. Ali ako je sve ok sigurno je puno ljepše odmah vidjeti i pusiti bebu...
-
Mene je operirao dr. HABEK na Sv. Duhu, pod totalnom anestezijom, anesteziolog dr. ŽALAC. IDr. Žalac me se jako dojmio, ima jako karizmatičnu facu i dolazio me obilaziti svakih pola sata sat cijeli dan i noć poslije carskog. Nisam bila previše omamljena i brzo sam se probudila. Iako se radilo o hitnom carskom, dr. Habek ga je tehnički izveo savršeno. Moj ginekolog je rekao da nikada nije vidio ljepšu ranu od carskog. Znam da on izvodi tu nekakvu Misgav Ladach suvremenu metodu. A sada ti pročitaj šta je to
-
ja sam u vinogradskoj završila na hitnom carskom; sve je prošlo o.k. - dobila opću, nisam bila omamljena, nisam kašljala niti imala ikakvih problema nakon. bebu su mi donijeli čim sam se probudila - i otad je skoro stalno bio sa mnom. nemaju rooming in, ali su mi ga na moj zahtjev donosili vrlo, vrlo često. stavili su mi razgradive konce; šav se više skoro niti ne vidi.
-
ja sam imala carski na SD, dr.Ujevic, spinalna, na odjelu babinjača, 5.dan doma.dakle, sve pohvale
-
Isto rodila na carski,doduše u Dubrovniku,na spinalnu(preporučujem), prije 15 mjeseci. Malo sam ostala paf kada sam pročitala od Tiwi da je hladnoća normalna reakcija na djelovanje spinalne ali i razočarana u osoblje koje mi to nije ni spomenulo.Naime,doslovno sam cvokotala zubima i molila još koju deku.Nitko mi se nije udostojio objasniti da je to normalno.
-
Ja mislim da je hladnoća reakcija na porod, tresu se i žene koje rode normalno. Valjda neki hormonalni šok, ili naglo smanjenje tekućine. Meni su nakon 12 sati noge bile upola tanje. Došla sam iz bolnice (6. dan) sa 17 kg manje. A pojela sam sve što su mi dali i još svašta od doma.
-
Ja sam na porodu izgubila 15 kg., a Patrik je imao 4 500.
-
Sorry na upadu... jel uobičajeno da se ide na carski zbog ciste?
-
Nemam pojma.Ja sam išla radi drugih razloga ali znam curku koja je imala veliku cistu i prirodno je rodila a sada nakon svega mora na operaciju da izvadi tu cistu. Sorry ako sam te preplašila, možda se javi netko sa drugačijim iskustvom.
-
Moja prijateljica je išla na carski zbog ciste veličine grepa :shock: , to joj je bilo treće dijete, a drugo je isto rodila na carski (poprečni položaj), prvo normalno. Naravno, odmah su izvadili cistu. Ali ako je neka manja cista i ne smeta, možda ima šanse i da se povuče poslije poroda kad hormoni splasnu... ne znam da li je radila punkciju ciste i phd pa da se zna od čega je? Mislim da po tome doktori mogu donekle predvidjeti da li ima šanse da se poslije smanji.
-
glasam za Petrovu (i dr. V.) !!!!!!!
mamazika - ne želim ni pomisliti kako ti je bilo prehlađenoj nakon carskog
-
ovisno o samoj cisti, ali cista sama po sebi nije odlucujuci uvjet za carski. dundica je rodila u kuci za porode (dakle bez lijecnika) bez problema, a imala je dosta veliku cistu. (s druge strane upravo je zato isla roditi kod babice, jer nasi lijecnici nisu bili skloni prirodnom porodu u njenom slucaju)
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma