Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 51 to 100 of 120

Thread: Što kuhate danas 2?

  1. #51

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by Nani
    ...U koje god doba dana ga pitaš šta je jeo tijekom dana i šta bi jeo u 99% slučajeva odgovor će biti palenta.
    cije si ti to dijete opisivala?

    moje ili svoje? 8)

  2. #52

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    blažena naša sunca....obožavam ga što obožava palentu....kad god nije spreman ručak ili on nešto ne voli, ja samo pitam: šta bi ti jeo? a odgovor uvijek isti....

  3. #53

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Jos mi niko nije rekao sta su zaboci?

    Za ove goste bih rado napravila pitu, ali ja ne znam bas dobro razvijat jufku. zadnji put sam je razvijala u sedmom mjesecu trudnoce i nije nesto ispala. ja i MM smo pojeli, ali bas za goste.....
    Potrudit cu se da nadjem odgovarajucu kupovnu jufku, pa iako nece biti originalna pita, njima ce sigurno biti interesantno za gricnut.

    Je li pravite sarme? Mogla bih i to isprobat?

    Mayo, i moja nana isto tako zalije pite, pa budu uzasno jake. Ja vise volim sa povlakom i jogurtom (jos bolje kefir).
    kako bih sad mogla popit kefirrrrrrrr

    18.3.2004-Edita

  4. #54

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Je li pravite sarme? Mogla bih i to isprobat?
    18.3.2004-Edita
    pravim ja, ali samo jednom godisnje (Nova godina), jer mm inzistira (bla-bla-bla.... kakva je to NG bez sarmi, moja mama ju je uvijek pravila... bla-bla-bla ), a mrzim je motati u listove kupusa. treba naletit na pravu glavicu, ni premalu ni preveliku, ni pretvrdu ni premekanu.... too much complication for my little blue head...

    ali, ako hoces, mogu ti dati recept, jer unatoc kompliciranju s pripremom - ispadnu mi dobre! i sto je najbitnije - danima nakon toga ne kuham

  5. #55
    Ifigenija's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Posts
    4,570

    Default

    Jučer sam radila pohane bukovače i muž mi još uvijek puzi pod nogama Preporučam.
    Danas ću postići isti učinak špinatom na mlijeku i pohanim kruhom.

  6. #56
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Jos mi niko nije rekao sta su zaboci?

    18.3.2004-Edita

    Ma karabatak, snorki! Ilitiga zabatak!
    Znaš, ovdje se ( :shock: ) za batak kaže "boca", pa otud zaboci

  7. #57
    nana's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    529

    Default

    Bome i mene je bunio taj izraz "zaboci" a rođena sam u Zagrebu . Kod nas u kući se govorilo batak i zabatak.
    Današnji ručak kod mene je kelj, i faširanci, to već duuugo nismo jeli, pa sam ga jučer navečer pripremila.

  8. #58
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default

    Baš sam ti sad htjela odgovoriti Snorki
    Ajde da i ti malo nas ne razumiješ
    Boca - batak
    zaboca-zabatak, karabatak

  9. #59
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Proglašavam se službenim prevoditeljem
    sa hrvatskog na bosanski i obrnuto. Uključene i ostale istočnije varijante bivše države.

  10. #60
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default


    MOŽE!
    Samo nam još reci koja ti je provizija?!

  11. #61
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Ništa, to iz čistog altruizma!
    Ah, takva sam!

  12. #62
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default

    Koje smo mi sretnice!

  13. #63

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Pozdravljam prevoditeljicu!!! Jufka, boca i zaboca nepoznanice u mom rječniku... :/

  14. #64

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    a tko ce prevoditi s dalmatinsko-otocko-do Ucke-priobaljnog na knjizevni hrvatski?

    evo, ja se javljam!

    ima netko protiv?

    nema!

    suzdrzani?

    nema!

    jednoglasno dakle - JA!

  15. #65
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default

    A hoće li netko pistai recepte kad toliko prevoditelja imamo?

  16. #66
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    A na bosanski ?
    A ja sam 3 u 1!

  17. #67
    Brunda's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,882

    Default

    Pisati, a ne pistai

  18. #68

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    A ja sam 3 u 1!
    ti ko kinder jaje - iznenadjenje, igracka i fiiiina cokolada...

  19. #69

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Brunda, ti si sama sebi prevoditelj!!!

  20. #70

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Nani, jufka ti je razvijeno tijesto. Kad uzmes oklagiju pa razvijes tijesto.
    OKLAGIJA - onaj drveni stap (ili scap kako stari ljudi kod nas kazu) sa ruckama sa strane.
    Starinska bosanska OKLAGIJA nema rucke. Duga je oko jedan metar i super je za iskusnije domacice.
    ja sam naucila nekoliko vasih izraza poput zaboci i zganci, tako kad dodjem u Zagreb, da me nista ne moze u tanjiru iznenadit 8)

    18.3.2004-Edita

  21. #71

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    hej girls!!!

    ma di ode ovaj topic?????

    bek tu resepis, pliz!

  22. #72

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Skužila sam za jufku, a za oklagiju znam iz starih jugo filmova.....'maznut ću te oklagijom po glavi!!'

  23. #73

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Sto Sandra... Moramo znati sve ino - izraze i sprave za kuhanje...
    Ovo je za mene samo lezerno pisanje, a nekakvo skretanje sa teme ili nedao Bog chatanje, ako je neko pomislio.

    18.3.2004-Edita

  24. #74
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Evo jednog istočnjačkog:

    TULUMBE

    1/4 litre mlijeka
    1/4 litre vode
    mala šalica ulja
    Zamiješati u posudi i staviti "na vatru" dok ne provri.
    Kad se malo rashladi, dodati 250g brašna i jedan prašak za pecivo.
    Doooobro promiješati
    Kad se ohladi, dodati 4 jaja.

    Tulumbe se istiskuju kroz ono čudo za šlag (onaj sistem sa vrećicom), a na kraju je najširi zvjezdasti dodatak

    Istiskujte ih na dužinu od cca 8cm i odmah stavljajte pržiti u vrelo ulje. Oprezno ih okrećite.
    Kada ih vadite, stavljajte u tepsiju (ili neku drugu plitku posudu) jer ćete ih zaliti sa:

    700g šećera (+ jedan vanilin) koji se petnaestak minuta kuhao u 6dl vode (sirup mora biti gust i ljepljiv za prste).
    Po želji se mogu staviti i ploškice limuna.

    Jedite dobro rashlađeno.

    Bujrum!

  25. #75

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    ...700g šećera (+ jedan vanilin) koji se petnaestak minuta kuhao u 6dl vode (sirup mora biti gust i ljepljiv za prste).
    ne ide mi bas pretvaranje grama u vise jedinice...

    jel ovo 70 dkg secera??? :shock:

    kako bi bilo da se ne zalijevaju?

    jel ona 4 jaja umutis cijela? bez kore, naravno.

  26. #76
    SNOOPY's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ZAGREB, Novi Zagreb
    Posts
    387

    Default

    Eeeeee, što bi sad leglo jedno pola tepsije!!!!!!!!!!!
    Onako, lijepo hladneeeee!!!!!!!!!!!!!
    mmmmmmmmmmm



    Sandraf, moraju se zaliti! Moraju biti saftne!!!!!!!!!

  27. #77
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Da, 70 dag!
    To ti je agda - dok žličica ne stoji u otopini - nisi ništa napravila!

    Ako se ne zaliju, imaš običan kruh. Zapravo, nešto ko krafnu.
    Poanta istočnjačkih jela i jest u enormnim količinama šećernog sirupa: baklava, kadaif, ružice, hurmašice, tufahije, tulumbe...

    Jest, cijela jaja - možeš ih prije umutiti.

  28. #78

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Moram priznati da bas i nisam ljubitelj ovih bosanski zaljevenih kolaca.
    Inace u zivotu sam samo dva puta pravila kolac. nekako mi neekonomicno i komplikovano. Vise sam za slana jela i volim ih kuhati.

    Kod nas se kaze da nisi kuharica ako ne znas pitu napravit.Cak u bos. selima ako djevojka ne zna napravit pitu, kazu da se jos ne moze udat.(ja se udala, a ne znam je bas najbolje napravit ) Valjda je sarm prevagnuo 8)
    A umijece kuhanja je baklava.

    18.3.2004-Edita

  29. #79

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Quote Originally Posted by apricot
    To ti je agda
    :/ :? :? :? :?

  30. #80

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by Nani
    Quote Originally Posted by apricot
    To ti je agda
    :/ :? :? :? :?
    trazi se prevoditeljica!!!

    hitno!!!!


  31. #81

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Agda vam je slatki saft. Ovo sto se spravlja od secera, vode... Agda se koristi u svim nabrojanim kolacima (tulumbe, baklava, kadaif.....)

    18.3.2004-edita

  32. #82
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Agda je u našim receptima gusti sirup od vode i šećera!


    Off topic
    Snorki, daj više stavi Editu u potpis - da ne moraš svaki put pisati datum rođenja.
    Odi u svoj profil i u rubrici "potpis" upiši što god hoćeš.

  33. #83

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Pa agda je agda - ukuhani secer - ali prevoditeljica apricot ce vec prevesti
    Sarme od kiselog kupusa:
    Uzeti glavicu kiseleg kupusa i odvojiti listove. Izrezati onaj "drvenasti" dio iz sredine. Isprati pod toplom vodom.
    Fil: fasiranog mesa po zelji, rize po zelji, ja stavim sitno isjeckane mrkvice, malo sitno sjeckanog luka (neko stavi i bijelog - ja ga ne volim), crvene mljevene paprike, vegete, bibera. Da bi fil bio meksi, dodati malo ulja i malo tople vode. Sve dobro izmjesati.
    U pretis loncu poprziti masnijeg suhog mesa i redati sarme. Kad poredate sve sarme staviti pritiskivac koji standardno dodje uz lonac. Ako djeca pritiskivac koriste kao volan, moze posluziti i mali tanjir kojim pritisnete sarme da se ne bi razmotale. Preliti vodom dva prsta iznad sarmi, staviti crvene paprike i kuhati 15-20 minuta. Mljaciiiii...
    Idem u nabavku kiselog kupusa!

  34. #84
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Ako hoćete da mesu u sarmi bude "razabrano" (znači, ne stisnuto ko ćufta), može se prije malo prodinstati. Može i bez masnoće.

  35. #85

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Znam da si zakljucila po onom "edita"

    A nisam znala kako se to radi Bilo mi nekako neprijatno pitat

  36. #86
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    za razabran nadjev, zakon je rizu zamijeniti rendanim krompirom

    zagarantovano uspijeva, imam dokaz u frizideru, filovala sam paprike

    meni je od bosanskih jela najdraza sarma u japraku (liscu od vinove loze) ili rastici. mljac!

  37. #87

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    Ta sarma u japraku je hercegovacko jelo

  38. #88
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    ovi hercegovci sve prisvajaju
    sNalim se, narafski

    kad smo vec kod hercegovine i kuhanja, ja pravo volim kako spremaju rizu sa raznoraznim povrcem (a ima i naziv kojeg se ne mogu sjetit, sorry petak je, mozak mi je na rezervi).

  39. #89

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    1,535

    Default

    Quote Originally Posted by snorki
    Ta sarma u japraku je hercegovacko jelo
    ah, napokon nesto razumijem!!! :D

    japrak, da! to poznam!!! hvala bogu, barem nesto...

    i volem ga puno!!! svekar to radi za prste polizat!

  40. #90

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Ja sam i dalje zbunjena... :? :? :?

  41. #91
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Nije sarma u japraku, već je japrak sarma u vinovoj lozi.

  42. #92
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    kod mene je japrak - lisce, a sarma u japraku. iliti japrak-dolma

  43. #93
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by Nani
    Ja sam i dalje zbunjena... :? :? :?
    oko agde ili japraka? samo reci, probacu pojasniti

  44. #94

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Sarajevo
    Posts
    412

    Default

    Japrak je lisce vinove loze. Sarma u japraku-sarma u liscu vinove loze. I stati Nani nije jasno

  45. #95

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    Generalno sam zbunjena.....čitam od početka stranice i svako malo zastanem...
    Ovdje ću svašta naučiti!!!!!

  46. #96
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Trebali bismo zamoliti adminicu da nikad ne baci oko na ovaj topic!

  47. #97
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Majo, wewa, skoro ste me pokolebale, ali ipak sam ja bila u pravu.
    Japrak nije vinova loza već je japrak sarma u vinovoj lozi ili raštici - nije mi vrag dao mira pa sam pročačkala po Googleu!

  48. #98
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    stvarno si vrijedna
    mozebit da definicije razlikuju zavisno od lokaliteta, ali u mojoj porodici je specijalitet sarma u japraku, a ne japrak :?

  49. #99
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Pa spominje ga i Dino Merlin (čista Bosna) i "Amfora" iz Mostara (čista Hercegovina). Nema vrdanja i izvlačenja!

  50. #100
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    jesi nepopustljiva :D
    i ja sam od onih koji moraju biti u pravu , sta ces sad? :D :D :D

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •